Skocz do zawartości

Uwaga - wysyp kleszczy!

Kuba

Rekomendowane odpowiedzi

Możesz zdradzić, co to za środek? 

Ten podany niżej (allegro) raczej przeznaczony jest do stosowania bezpośrednio na miejsca bytowania "skubańców", a nie do zabezpieczenia ubrań.

Ktoś się może orientuje, jaki wpływ ma Permetryna na nietanie przecież ciuszki goretexowe?

Proszę bardzo. Na zdrowie.  :D

http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2003011661299

Edytowane przez godski

Używam deet 100% od kilku lat i kleszcza nie złapałem ani na grzybach ani na rybach

jak na razie nic mi nie rozpuścił i mam zapas na lata /miałem 300 szt :P  :)  i 10 sobie zostawiłem/

Uważam ,że to jedyny tak skuteczny środek nawet komary nie zbliżają się poniżej 5m :)

Niestety nie ma nawet słowa na temat stosowania na ubraniach i ewentualnego wpływu preparatu na tkaniny.

Mam Ultrathon z permetryną jest przystosowany do "psikania" na ubrania

dostałem go od kumpla który używa go jak jedzie w tropiki /jest uczulony na deet/ mówił mi,że ponoć jak się popsika ciuchy to 3-4 tygodnie trzyma i odstrasza owady

ja jeszcze nie stosowałem ale wypróbuje

Ten z linku to jakiś cienki raczej do stosowania  w domu bo ten co mam to ponad 50 zyli kosztuje za 250ml

Mam Ultrathon z permetryną jest przystosowany do "psikania" na ubrania

dostałem go od kumpla który używa go jak jedzie w tropiki /jest uczulony na deet/ mówił mi,że ponoć jak się popsika ciuchy to 3-4 tygodnie trzyma i odstrasza owady

ja jeszcze nie stosowałem ale wypróbuje

Ten z linku to jakiś cienki raczej do stosowania  w domu bo ten co mam to ponad 50 zyli kosztuje za 250ml

Daj linka ... bo nie przypominam sobie Ultrathonu z permetryną a jedynie z DEET.

Edytowane przez Robert Crocker

Ultrathon z DEET? ;) Rozwiń proszę wątek, bo mnie zaintrygowałeś ;)

http://allegro.pl/ultrathon-25-deet-spray-orginal-mocny-duzy-i6005587168.html   pierwszy z brzegu .... 

z permetryną niby też jest ... http://allegro.pl/3m-ultrathon-permetryna-kleszce-komary-na-odziez-i6112463433.html

• Like 1

Tego z DEET używam z powodzeniem od kilku ładnych lat. Zarówno wersję z linku, jak i w kremie z wyższą zawartością DEET.

A ten z permetryną chyba trzeba będzie sprawdzić.

A proszę bardzo znalazłem nawet na aledrogo

http://allegro.pl/3m-ultrathon-permetryna-kleszce-komary-na-odziez-i6112463433.html

nie wiem z kąd bierze je mój kolega ale ma swoje źródła ten Deet 100% też miałem od niego

ja tam jak pisałem mam własny zapasik :P

eq8lmb.jpg

Edytowane przez seiken

Ciekawy jestem jak praktycznie wychodzi trwałość zaimpregnowanego materiału permetryną, bo pranie praniem ale dodatkowo człek na rybach chodzi po mokrych trawach, krzakach, to do wody wejdzie, to się upoci przedzierając się  przez pstrągową gęstwinę. Wszystko to sprawia, że ochrona bądź co bądź słabnie. Pytanie tylko w jakim stopniu ?

Ciekawy jestem jak praktycznie wychodzi trwałość zaimpregnowanego materiału permetryną, bo pranie praniem ale dodatkowo człek na rybach chodzi po mokrych trawach, krzakach, to do wody wejdzie, to się upoci przedzierając się  przez pstrągową gęstwinę. Wszystko to sprawia, że ochrona bądź co bądź słabnie. Pytanie tylko w jakim stopniu ?

Jak napisałem kolega który używa pisze o 3-4 tyg  100% 3 tyg ,zapewne 6 tygodni to chwyt markietingowy , ciuchów spryskanych nie pierze ;)  twierdzi ,że to też pomaga :D

Jak napisałem kolega który używa pisze o 3-4 tyg  100% 3 tyg ,zapewne 6 tygodni to chwyt markietingowy , ciuchów spryskanych nie pierze ;)  twierdzi ,że to też pomaga :D

My piszemy tu cały czas o permetrynie a Ty piszesz o DEET.  

Najlepszy sposób na kleszcze, by ograniczyć szansę ich złapania,  to po przyjściu z ryb zdjąć z siebie od razu rzeczy w których byliśmy na rybach i wziąć prysznic.

Ja tak robię jak ganiam po terenie i wszyscy moi znajomi naukowcy ganiający po lesie. W znaczny sposób ogranicza się ryzyko złapania tego gówna, ale nie w 100 % niestety.

Tylko, że to jest dobre jak się jest na rybach kilka godzin, bo jak jedziemy na 2-3 dni to dupa blada :( . 

My piszemy tu cały czas o permetrynie a Ty piszesz o DEET.  

Czytaj uważnie kolego piesze o permetrynie a nie o deet

może nie zauważyłes linku do środka o którym pisałem.......

zacznij od postu nr 444

Edytowane przez seiken

W tamtym roku kolega lekarz wydłubywał mi gadzinę z biodra, tak wlazł, że nie mogłem gnoja wyłuskać. Na szczęście dodatkowych atrakcji nie było.

Bartek zrób sobie badania mimo to, nie zawsze musisz mieć rumień, ja nie miałem i wyszła mi borelioza, którą miałem od kilku do kilkunasty lat. 

Jak wyniki odbierałem, to znajomy mówił bym siadł, tak miałem wysokie miano, jak on to powiedział taka syberyjska dawka  :(