Skocz do zawartości

Uwaga - wysyp kleszczy!

Kuba

Rekomendowane odpowiedzi

wysyp kleszczy to jeszce jeden ze skutkow ocieplenia

ja zlapalem jednego nad Bugiem w zeszlym roku, na szczescie skonczylo sie na antybiotykach

moj lab w tym roku zlapal bydle z zarazkiem i trzy dni przelezal pod kroplowka

w tym roku zamierzam sie dokladnie przygladac swojej skorze po rybach jakolwiek smiesznie to nie zabrzmi :lol:

Nie do końca chciałem wierzyć w cały ten wysyp, ale niestety potwierdzaja się Wasze słowa. Dzisiaj rano byłem dosłownie godzinę może półtorej nad kanałkiem żerańskim przed pracą i znlazłem na dzinsach na wysokości kolan 2 kleszcze. Muszę dodać, że nie chodziłem po wysokiej trawie max. do kostek. Jestem rzeczywiście zaskoczony. Później oczywiście caly się obejrzałem i na szczęście nic nie znalazłem.

Cześć Jachu. To fakt, aż strach wchodzić do lasu.

A tak na poważnie to myślę, że nie bedzie tak źle. Jak wiesz uwielbiam chodzić na grzyby, czasami w sezonie jestem kilkanascie razy. Zbieram je od dziecka, ale nigdy nie widziałem kleszcza. Wyciągałem je kilka razy kotu i raz koledze, który przyjechał do mnie na grzyby. Nigdy nie zwracałem na nie uwagi, aż do chwili kiedy przeczytałem o wysypie na jerkbajcie. Być może na dzinsach nad kanałkiem zobaczyłem je tylko dlatego, że podswiadomie o nich myślałem. Może się mylę. A może wieczorem musiałbym usunąć któregoś ze skóry, (byc może spadłby ze spodni i nie byłoby tematu). Tak naprawdę to myślę, że nie był to jednak przypadek.

Też kupiłem ULTRATHON i pytanko jak to w praktyce działa?

Napsikam na ubranie no i co? Kleszcze będą zeskakiwać z nogawek, czy wogóle na mnie nie wlezą? :D

Podłączam sie do tego pytania, ponieważ rodzice pojechali dzisiaj do Polski i ich poprosiłem o zakup tego ULTRATHON`u :D

• 4 miesiące temu...
  • 6 miesięcy temu...

Byłem w zeszłym tygodniu na spacerze z psem. Do tej pory znalazłem na niej 9 sztuk tego świństwa.

Lepiej zabezpiecz psa jakimś środkiem bo prędzej czy później nabawi się babeschiozy. Nieleczona jest śmiertelna dla psa, leczona i tak uszkadza wątrobę i nerki. Koszt środka >20zł, leczenie kilkaset zł. Wiosną jest największy w roku wysyp kleszczy, więc teraz trzeba uważać szczególnie jak się idzie przez suche, zeszłoroczne trawy.