Skocz do zawartości

Uwaga - wysyp kleszczy!

Kuba

Rekomendowane odpowiedzi

tak to jest to. Ja nie używam bo łowię w śpiochach (do brodzenia) a ten specyfik jest silinie trujący dla organizmów wodnych. Gdyby nie to, to bym się w tym kąpał...

Na YT jest kilku polskich survivalowców którzy gadają że to stosują z powodzeniem.

ok

dzięki

zrobię eksperyment z rolkami po papierze toaletowym

• 1 miesiąc temu...

Mi się wydaje ze coś trzeba mieć we krwi aby łapać kleszcze. Łowie nad Odrą od urodzenia (okolice 1980r juz bywałem). Każde wakacje spedzalismy po 2 tygodnie w namiocie. Nikt nigdy z mojej rodziny nie miał kleszcza. Biegły czasem po domu, samochodzie...

W tym roku byłem z teściem w czasie wiosennego wysypu 4 razy. On złapał 9 pies 15....

Na psa stosuje krople, każda obroże zdejmuje po max 1h.

mam wyniki badań ktoś to rozszyfruje

icd-9: s21 - 8.84 ru/ml

icd-9: s25 - 106,23 ru/ml

z tego co wyczytałem to uśpiona bolerioza nie byłem jeszcze u lekarza żeby mi wyjaśnił te wyniki.

A myślisz, że ktoś jest jasnowidzem co i po co robiłeś? ;) Do tego masz pewnie na wyniku napisane"liczy się obraz kliniczny" i to jest bardzo ważna informacja. 

3 strony wcześniej było tu pisane też  o tych podstawowych badaniach i czym są. 

W te mapki i zarażone kleszcze nie wierzę. U człowieka ciężko potwierdzić lub wykluczyć zarażenie BB i nie ma żadnego badania, które w stu procentach da nam odpowiedz,  a nagle u kleszczy można to zrobić? To się kupy nie trzyma, ale jeżeli ktoś w to wierzy i jest spokojniejszy jak z "laboratorium", które powstają teraz jak grzyby po deszczu,dostanie informację, że jego kleszcz był czysty o luzik :) A co z koinfekcjami? To jest naciąganie i nakręcanie ludzi.

Dlaczego kupy sie nie trzyma? To musi byc proste, trzeba jakiegos laboranta zapytac. Zdaje sie, ze szuka sie DNA patogenow. Co za problem kleszcza rozgniesc, ile tego jest.

Czlowieka pod mikroskop nie wezmiesz, calego tez raczej trudno zmiksowac i wsadzic do maszyny odczytujacej DNA, a w krwi kretki boleriozy pozostaja przez dosc krotki czas, pozniej przenikaja chyba do wezlow chlonnych, tak wiec wyniki nie musza byc ani jednoznaczne, ani prawdziwe.

Sa laboratoria badajace kleszcze, mozna im wyslac takiego, co nas ukasil. Nie znam cennika ????

Dlaczego kupy sie nie trzyma? To musi byc proste, trzeba jakiegos laboranta zapytac. Zdaje sie, ze szuka sie DNA patogenow. Co za problem kleszcza rozgniesc, ile tego jest.

Czlowieka pod mikroskop nie wezmiesz, calego tez raczej trudno zmiksowac i wsadzic do maszyny odczytujacej DNA, a w krwi kretki boleriozy pozostaja przez dosc krotki czas, pozniej przenikaja chyba do wezlow chlonnych, tak wiec wyniki nie musza byc ani jednoznaczne, ani prawdziwe.

Sa laboratoria badajace kleszcze, mozna im wyslac takiego, co nas ukasil. Nie znam cennika

Być może masz racje i być może tak jest :D Ale ja sobie nie wyobrażam, mając zaatakowany układ krwionośny(o czym świadczą moje objawy, które nie trwają krótko ) żeby była trudność w znalezieniu DNA krętka w 5 mililitrach pobranej krwi, gdzie rozgnieciony kleszcz do tej probówki wielkościowo ma się ni jak. U kleszcza można a u człowieka nie można? Przy neuroboreliozie masz pobierany płyn mózgowo rdzeniowy, gdzie też nie masz pewności, że wykryją Ci DNA krętka. Są to skomplikowane  i drogie badania, a kleszcza za 50 zł czy stówkę badasz :D  

Z tego co mi się kołacze wiosna w dodatku zdrowie w Wyborczej był wywiad z jakieś Psorem/Psorkom który się tym zajmuje. Ten naukowiec zajmuje się tylko badaniem kleszczy. Wiec nie robi tego zarobkowo. Pewnie się z tego doktoryzował. Nie widzę powodów do zmyslania.

Wiem jedno nigdy nie miałem kleszcza, choć styczność z nimi mam. Ale zawsze jak wyjmne psu dokładnie myje lapska.

• 3 tygodnie później...

Woda Utleniona - w internecie jest cala ksiazka w PDF lekarza z Rosji, który był lekarzem kosmonautów. Nazywa się Nieumywakin. Warto przeczytać. Ja walilem na czczo pół kielicha 3% wody na pół szklanki wody przegotowanej. WIT. C - 1,5 GRAMA x 2 dziennie. Musi być odstęp między WU i Wit C oraz między posiłkami min. 2 godz.

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Może ktoś polecić lekarza, stosującego metodę ILADS?

Zarejestrowałem się do lekarza, ale termin wizyty to... 06.06.2018. Może gdzieś znajdzie się lekarz, który przyjmie mnie wcześniej? Wolałbym nie czekać tak długo, w tym tempie pogarszania się zdrowia... lepiej nie myśleć co będzie w czerwcu :( .

Zbychu ja sie leczyłem u tej Pani:

http://www.borelioza-leczenie.pl/

Właśnie tam zarejestrowałem się na czerwcową wizytę.

Wolałbym wcześniej rozpocząć to leczenie. Dotychczasowe kuracji dały niewiele albo nic, poprawy nie widać.

Niewiarygodne, ile osób chorych leczy się prywatnie. Leczenie ze składek na UZ, raczej mija się z celem.

Może jakoś doczekam tej wizyty?

Druga lekarka jest w Warszawie ale nie mam namiarów.

Zarejestrowałem się właśnie na wizytę w Gorzowie. Metoda ILADS i szybki termin. Poleczę się do czerwca i ocenię efekty. Będzie lepiej, będę kontynuował. Będzie gorzej, jadę do Katowic.

Dziękuję serdecznie!

Edytowane przez Z.Milewski