Skocz do zawartości

Uwaga - wysyp kleszczy!

Kuba

Rekomendowane odpowiedzi

Nie potajemnie Zumi szczepieniu i nie przeciwko boleriozie, a tylko przeciw pokleszczowym zapaleniu opon mózgowych. Jednak po tej szczepionce nie miałem przez ostatnie dwa lata nawet jednego wbitego kleszcza, bywało że znajdyealem tylko jakiegoś pełzającego po ubraniu. Przed szczepionka znacznie częściej się mnie czepiały. Nie wiem czy to dzięki szczepionce może coś innego miało wpływ. Jednak będę kontynuował te szczepionkę.

Apisfisha szczepienie wpływu nie miało ale się szczep bo KZM to realne zagrożenie dla nas wędkarzy i nie tylko. Pewnie bardziej zacząleś zwracać uwagę na paskudy. Ja też tak mam i póki co odpukać jestem od borelii czysty. Jak się paskud porządnie nie wkręci to nie zarazi.Przegląd ciała i ciuchów po powrocie z terenu zawsze!! Od kilkunastu lat co rok od kilku do kilkudziesięciu kleszczy zdjętych ale max kilka godzin w skórze. Przewrażliwiony jestem i zazwyczaj paskuda wyczuwam natychmiast. Lepiej mieć ,,obsesje" niż borrelie☺. No i co najważniejsze nigdy nie złapałem paskuda na rybach(zawsze spodniobuty na doupie☺).

Edytowane przez AdamO.

Była szczepionka przeciwko boleriozie,lecz z uwagi na skutki uboczne została wycofana.Teraz niestety jesteśmy bezbronni, a jedynie profilaktyka może nas częściowo ochronić. Ja pryskam odzież środkiem ochronnym i na razie się nie czepiają .

Edytowane przez Mycha23

2 przepisy na ochronę ciała:

100ml wody plus

olejek tymianek/szałwia 5 kropli

olejek z drzewa herbacianego 10 kropli

olejek z trawy cytrynowej 20 kropli

100ml wody plus

olejek paczulowy 5 kropli

olejek z drzewa herbacianego 10 kropli

olejek z pelargonii 20 kropli

Chcieliśmy ekologi to mamy , nie można traw wypalać ,właśnie w suchych trawach jak i nieużytkach jest zatrzęsienie tego dziadostwa ,w dzień dzika zwierzyna się tam ukrywa ,a w nocy roznosi to praktycznie wszędzie .Nie trzeba jechać na ryby lub do lasu, można  pod własnym domem  załapać kleszczora.Ciekaw jestem kiedy cokolwiek będzie z tym tematem zrobione.Ogień temat choć po części by załatwił 

Edytowane przez MARIUSZ 69
  • Like 4

Chcieliśmy ekologi to mamy , nie można traw wypalać ,właśnie w suchych trawach jak i nieużytkach jest zatrzęsienie tego dziadostwa ,w dzień dzika zwierzyna się tam ukrywa ,a w nocy roznosi to praktycznie wszędzie .Nie trzeba jechać na ryby lub do lasu, można  pod własnym domem można załapać kleszczora.Ciekaw jestem kiedy cokolwiek będzie z tym tematem zrobione.Ogień temat choć po części by załatwił 

Bo w tych trawach zapewne tylko kleszcze mieszkają, a ogień pyta inne zwierzątka czy ewentualnie może je spalić czy nie...

• Like 2

Bo w tych trawach zapewne tylko kleszcze mieszkają, a ogień pyta inne zwierzątka czy ewentualnie może je spalić czy nie...

Jak będziesz chory na Boleriozę to porozmawiamy o zwierzątkach ,nie twierdzę że one mnie nie obchodzą ,lubię je bardzo .

• Like 1