kmr1 Opublikowano 12 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Popieram akcję informacyjną co do kleszczy. Btw ja też wolę się spocić w spodniobutach niż przynieść tę cholerę do domu.Dla zapracowanych co czasu nie mają: http://www.powiatbrzozow.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=366:kleszczei trochę bardziej "nauokowo": http://www.kleszcze.com.pl/kleszcze/kleszcze-artykul.htm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjpol Opublikowano 12 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 ..... we Wrocku nad Odrą też się pokazały ..... tydzień temu jednego na nodze przyniosłem, wyrwałem, a teraz czekam czy nic nie będzie ...... ponoć do trzech tygodni są objawy ..... brrrrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefaspirit Opublikowano 12 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 (edytowane) Frontline jest bardzo dobry.Nie do końca. Kleszcze coraz mniej sobie robią ze środków opartych na fipronilu (min. Frontline). Dla psów zdecydowanie bardziej polacałbym środki oparte na permetrynie i innych pyretroidach (działanie bójczo-odstraszające). Z bardziej znanych preparatów to : Advantix, Exspot, Ektopar.A jak już się trafi czy to u zwierzaka, czy u ludzia to szczerze polecam ten patent do wyciągania dziadów http://www.doz.pl/apteka/p12912-Tick_Twister_Kleszczolapki_haczyk_do_usuwania_kleszczy_1_szt Edytowane 12 Maja 2013 przez kefaspirit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spy Opublikowano 13 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Niestety ale wodery minimum, długie spodnie i koszula długi rękaw oraz Mugga. Nie siadamy na pniakach czy kamieniach bo tam się ich najwięcej czai. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzik21 Opublikowano 13 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Frontline jest bardzo dobry.Jeśli już zeszło na temar zwierząt, to tak na marginesie polecam obrożę Foresto. Działa o wiele lepiej niż wszystkie Advantixy a do tego jest tańsza i zdrowsza dla psa, a w tym modelu został również rozwiązany problem zapachu- obroża jest praktycznie bezzapachowa. A co do ludzi, to podobno kleszcze i inne ustrojstwo nie przepadają za witaminami z grupy B, którymi naładowane są wszelkie rodzaju napoje energetyczne- dużo tego pije i faktycznie łapie ich mniej w porównaniu z moim ojcem np, a chodzimy po tych samych lasach czy krzakach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 13 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Jeśli już zeszło na temar zwierząt, to tak na marginesie polecam obrożę Foresto. Działa o wiele lepiej niż wszystkie Advantixy a do tego jest tańsza i zdrowsza dla psa, a w tym modelu został również rozwiązany problem zapachu- obroża jest praktycznie bezzapachowa. A co do ludzi, to podobno kleszcze i inne ustrojstwo nie przepadają za witaminami z grupy B, którymi naładowane są wszelkie rodzaju napoje energetyczne- dużo tego pije i faktycznie łapie ich mniej w porównaniu z moim ojcem np, a chodzimy po tych samych lasach czy krzakach.Szkoda wątroby i trzustki lepiej wypić coś lepszego 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 13 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 (edytowane) dobrze mówisz kolego a wit B można przyswajać chyba mniej inwazyjnie Edytowane 13 Maja 2013 przez Tomasz eS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 13 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Ja kupiłem w zeszłym roku za grosze Uniwersalny środek owadobójczy do zwalczania owadów oparty na wyłącznie na Permetrynie. 500 ML x 2 opakowania za naprawde śmieszne pieniądze.Zamierzam tym spryskiwać ubranie. Jest trochę filmów na You-tubie pokazujacych jak kleszcze reagują na materiał nią spryskany. I w sumie nie jest mocno niebezpieczna dla ludzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefaspirit Opublikowano 13 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Jeśli już zeszło na temar zwierząt, to tak na marginesie polecam obrożę Foresto. Działa o wiele lepiej niż wszystkie Advantixy a do tego jest tańsza i zdrowsza dla psa, a w tym modelu został również rozwiązany problem zapachu- obroża jest praktycznie bezzapachowa. A co do ludzi, to podobno kleszcze i inne ustrojstwo nie przepadają za witaminami z grupy B, którymi naładowane są wszelkie rodzaju napoje energetyczne- dużo tego pije i faktycznie łapie ich mniej w porównaniu z moim ojcem np, a chodzimy po tych samych lasach czy krzakach.Odnośnie obroży firmy Bayer (Foresto lub wcześniejsza wersja Kiltix) to faktycznei skuteczność dorównuje najlepszym kroplom, ale na pewno nie są skuteczniejsze- pisze to z pełną zawodową odpowiedzialnością ( jestem lek. weterynarii).Szczególnie mogą być z nich niezadowoleni posiadacze długowłosych pupili- obroża Foresto żeby działała prawidłowo musi mięć kontakt ze skórą, czyli sciśle przylegać- długa sierść w tym mocno przeszkadza i często obroża jest zbyt luźno założona i nie ma odpowiedniej skuteczności- przerobiłem to u kilku pacjentów.Fakt że w przeliczeniu na cały sezon kleszczowy obroże sa ekonomiczniejsze- chyba że się zgubi w krzakach....Jeżeli chodzio potencjalne skutki uboczne, stopień szkodliwości- to statystycznie między kroplami typu spot-on, a obrożami ( ale mówimy tylko o tych zarejestrowanych jako leki czyli przebadanych pod wzg. bezpieczeństwa)- nie ma różńicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 13 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 (edytowane) Ja kupiłem w zeszłym roku za grosze Uniwersalny środek owadobójczy do zwalczania owadów oparty na wyłącznie na Permetrynie. 500 ML x 2 opakowania za naprawde śmieszne pieniądze.Zamierzam tym spryskiwać ubranie. Jest trochę filmów na You-tubie pokazujacych jak kleszcze reagują na materiał nią spryskany. I w sumie nie jest mocno niebezpieczna dla ludzi. @godski , dobry patent.Szkoda, że nie znałem wcześniej. Wczoraj jednego dziadygę wyciągałem z nogi.Trzeba kupić. Gdzie i za ile ? Edytowane 13 Maja 2013 przez hlehle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asafa Opublikowano 13 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 (edytowane) I ja za każdym razem jak idę przez jakąś gęstwinę, las, obawiam się, że jakaś franca "przyczepi" się. Też staram się oglądać w punktach newralgicznych, ale pieron wie, czy kiedyś jakiegoś nie przeoczyłem albo w przyszłości nie przeoczę... Niestety np. borelioza może być w początkowym stadium zamaskowana, nierozpoznana a dać znać o sobie nawet po kilku latach z bardzo poważnymi skutkami... masakra jakaś! Może na pocieszenie warto dodać, że nie każdy kleszcz przenosi boreliozę czy kleszczowe zapalanie mózgu Edytowane 13 Maja 2013 przez asafa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 13 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Podepnę sie do pytania Daniela,też chętnię zakupię Daniel,przegryzły śpiochy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 13 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 (edytowane) @godski , dobry patent.Szkoda, że nie znałem wcześniej. Wczoraj jednego dziadygę wyciągałem z nogi.Trzeba kupić. Gdzie i za ile ? http://www.zielonaochrona.pl/p,srodek-na-owady-biegajace-500-ml,21.html Wypróbujcie, myslę, że nie zaszkodzi. Ja kupiłem w zeszłym roku i nie miałem okazji użyć. Edytowane 13 Maja 2013 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 http://allegro.pl/aspermet-na-prusaki-pchly-pluskwy-permetryna-i3231014353.htmlZnalazłem też takie coś...Myślę, że tym też, po odpowiednim rozbełtaniu z wodą, spokojnie można opsikać portki, buty, kamizelki, koszulki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 http://www.zielonaochrona.pl/p,srodek-na-owady-biegajace-500-ml,21.html Wypróbujcie, myslę, że nie zaszkodzi. Ja kupiłem w zeszłym roku i nie miałem okazji użyć.Przeczytaj kartę charakterystyki tego produktu. Zwłaszcza punkt 4, 7 oraz 8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Acha przypomniało mi się odnośnie kleszczy czy możecie potwierdzić że potrafią skakać ? kiedys stałem w trawie i gadałem z kumplem nagle poczułem jakby coś mi skoczyło na noge takie delikatne muśniecie a że mam troche włosów na nogach to czuje ze cos jakby mnie smyra, patrzę w to miejsce a to kleszcz pełza. Trawa była do kostek dosłownie i nie mam pojecia jak on to zrobił ze się znalazł 10 cm wyżej skarpety. Jakby szedł po nodze to bym go czuł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefaspirit Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Nie skaczą, aczkolwiek dość szybko poruszają się na swoich krótkich nóżkach.Sposób kleszcza na złapanie żywiciela to wejść wysoko na źdzbło trawy, liście na krzewach itp. i cierpliwie czekać- szczególnie jak jest słoneczna pogoda.Kiedy kleszcz wyczuje ciepło, lub /i dwutlenek węgla od żywiciela to puszcza się miejsca na którym siedzi i często trafia na swój obiadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Przeczytaj kartę charakterystyki tego produktu. Zwłaszcza punkt 4, 7 oraz 8.No wiadomo, że to nie są rozpuszczone landrynki, to trochę muszą postraszyć potencjalnego użytkownika ale chyba aż tak strasznie ludzi nie truje i dziur w skórze nie wypala skoro na bazie tej samej permetryny robi się dla wojska impregnaty do wierzchnich gałganów. Wiadomo, że nikt przy zdrowych zmysłach majtek i skarpetek sobie tym nie nasączy ale "wierzchnie szmaty" raczej można.. A tak trochę poważniej, to przecie czymś trzeba te krwiopijne k.....y odstraszać bo czosnku, to one się już nie boją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 To co powyżej to prawda. A poważne ostrzeżenia można i na zabawkach i na żywności spotkać. A co do Permetryny - może działa? http://www.youtube.com/watch?v=H_3dAaD-BOQ http://www.youtube.com/watch?v=FxYDA0QDsO0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek1977 Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Na kleszcze polecam ULTRATHON! Od paru lat go stosuję i jest najlepszy! Wcześniej używałem Autanu, Offa i innego tego typu g...a i mały był efekt tych środków. Ultrathon ma bardzo nieprzyjemny zapach, wręcz duszący!!! Ale w związku z tym że choruję na boreliozę potrzebuję najlepszego!!! I to jest to. Szczerze polecam. Poczytajcie opinie na jego temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henluk Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Na kleszcze polecam ULTRATHON! Od paru lat go stosuję i jest najlepszy! Wcześniej używałem Autanu, Offa i innego tego typu g...a i mały był efekt tych środków. Ultrathon ma bardzo nieprzyjemny zapach, wręcz duszący!!! Ale w związku z tym że choruję na boreliozę potrzebuję najlepszego!!! I to jest to. Szczerze polecam. Poczytajcie opinie na jego temat Skoro juz chorujesz to jaka roznice robi nastepny kleszcz w skorze?Masz jakies objawy boreliozy czy jedynie jestes zakazony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DAWIDspinn Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Może na pocieszenie warto dodać, że nie każdy kleszcz przenosi boreliozę czy kleszczowe zapalanie mózgu Ciekawe jak to się procentowo rozkłada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedruM Opublikowano 15 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Ciekawe jak to się procentowo rozkłada? Są takie dane ale nie wiem na ile wiarygodne. Piszą, że 1 na 4 kleszcze jest nosicielem jakiegoś szajsu. Wiadomo jednak, że zależy to od danego regionu. W Polsce najwięcej zakażonych kleszczy jest na północy - Mazury, Podlasie itd. To jest bardzo dobra strona: http://www.kleszczeinfo.pl/o-kleszczach/o-kleszczach/ zawiera wszystkie potrzebne informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 19 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Mój przyjaciel jest z wykształcenia leśnikiem. Nie pracuje w zawodzie ale rok temu miał zjazd technikum i jak się dowiedział w zasadzie wszyscy jego koledzy, którzy na co dzień pracują w lesie mają boreliozę. Jeden z jego kolegów czuł sie lekko podziębiny i osłabiony, trwało to pół roku aż obudził się pewnego dnia i nic nie widział - miał już zaatakowany system nerwowy i tak mu sie oczy zezem rozjechały. Spedził potem miesiąc w szpitalu na kuracji antybiotykowej. Teraz co rok na tydzień do szpitala na kurację.Tego paskudztwa nie da się wyleczyć. W skali kraju szacuje się, że około 5% kleszczy jest nosicielem bakterii. Ogólnie niby kleszcz musi posiedzieć troche w skórze aby doszło do zakażenia i wtedy pojawia się rumień świadczący, że do niego doszło. Ale kolega z przykładu powyżej żadnego rumienia nie miał... Mnie to paskudztwo zawsze się czepia. W UK na szczeście prawie sie nie spotyka ale jak chodzę za boleniami nad Warta w trawie po pachy to do końca komfortowo sie z tym nie czuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 19 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Będąc w sobotę nad Wkrą w Sochocinie zdjąłem z nogi dwóch takich koleżków.Na szczęście nie zdążyły sie wczepić, .Mimo upałów wodery bądz długie spodnie to podstawa,ja byłem w krótkich.Nigdy więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi