Skocz do zawartości

Uwaga - wysyp kleszczy!

Kuba

Rekomendowane odpowiedzi

Popieram akcję informacyjną co do kleszczy. Btw ja też wolę się spocić w spodniobutach niż przynieść tę cholerę do domu.

Dla zapracowanych co czasu nie mają: http://www.powiatbrzozow.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=366:kleszcze

i trochę bardziej "nauokowo": http://www.kleszcze.com.pl/kleszcze/kleszcze-artykul.htm

• Like 1

Frontline jest bardzo dobry.

Nie do końca. Kleszcze coraz mniej sobie robią ze środków opartych na fipronilu (min. Frontline). Dla psów zdecydowanie bardziej polacałbym środki oparte na permetrynie i innych pyretroidach (działanie bójczo-odstraszające). Z bardziej znanych preparatów to : Advantix, Exspot, Ektopar.

A jak już się trafi czy to u zwierzaka, czy u ludzia to szczerze polecam ten patent do wyciągania dziadów 

http://www.doz.pl/apteka/p12912-Tick_Twister_Kleszczolapki_haczyk_do_usuwania_kleszczy_1_szt

Edytowane przez kefaspirit

Frontline jest bardzo dobry.

Jeśli już zeszło na temar zwierząt, to tak na marginesie polecam obrożę Foresto. Działa o wiele lepiej niż wszystkie Advantixy a do tego jest tańsza i zdrowsza dla psa, a w tym modelu został również rozwiązany problem zapachu- obroża jest praktycznie bezzapachowa.

A co do ludzi, to podobno kleszcze i inne ustrojstwo nie przepadają za witaminami z grupy B, którymi naładowane są wszelkie rodzaju napoje energetyczne- dużo tego pije i faktycznie łapie ich mniej w porównaniu z moim ojcem np, a chodzimy po tych samych lasach czy krzakach.

Jeśli już zeszło na temar zwierząt, to tak na marginesie polecam obrożę Foresto. Działa o wiele lepiej niż wszystkie Advantixy a do tego jest tańsza i zdrowsza dla psa, a w tym modelu został również rozwiązany problem zapachu- obroża jest praktycznie bezzapachowa.

A co do ludzi, to podobno kleszcze i inne ustrojstwo nie przepadają za witaminami z grupy B, którymi naładowane są wszelkie rodzaju napoje energetyczne- dużo tego pije i faktycznie łapie ich mniej w porównaniu z moim ojcem np, a chodzimy po tych samych lasach czy krzakach.

Szkoda wątroby i trzustki lepiej wypić coś lepszego ;)

• Like 2

Ja kupiłem w zeszłym roku za grosze Uniwersalny środek owadobójczy do zwalczania owadów oparty na wyłącznie na Permetrynie. 500 ML x 2 opakowania za naprawde śmieszne pieniądze.

Zamierzam tym spryskiwać ubranie. Jest trochę filmów na You-tubie pokazujacych jak kleszcze reagują na materiał nią spryskany. I w sumie nie jest mocno niebezpieczna dla ludzi.

• Like 1

Odnośnie obroży firmy Bayer (Foresto lub wcześniejsza wersja Kiltix) to faktycznei skuteczność dorównuje najlepszym kroplom, ale na pewno nie są skuteczniejsze- pisze to z pełną zawodową odpowiedzialnością ( jestem lek. weterynarii).

Szczególnie mogą być z nich niezadowoleni posiadacze długowłosych pupili- obroża Foresto żeby działała prawidłowo musi mięć kontakt ze skórą, czyli sciśle przylegać- długa sierść w tym mocno przeszkadza i często obroża jest zbyt luźno założona i nie ma odpowiedniej skuteczności- przerobiłem to u kilku pacjentów.

Fakt że w przeliczeniu na cały sezon kleszczowy obroże sa ekonomiczniejsze- chyba że się zgubi w krzakach....

Jeżeli chodzio potencjalne skutki uboczne, stopień szkodliwości- to statystycznie między kroplami typu spot-on, a obrożami ( ale mówimy tylko o tych zarejestrowanych jako leki czyli przebadanych pod wzg. bezpieczeństwa)- nie ma różńicy.

Ja kupiłem w zeszłym roku za grosze Uniwersalny środek owadobójczy do zwalczania owadów oparty na wyłącznie na Permetrynie. 500 ML x 2 opakowania za naprawde śmieszne pieniądze.

Zamierzam tym spryskiwać ubranie. Jest trochę filmów na You-tubie pokazujacych jak kleszcze reagują na materiał nią spryskany. I w sumie nie jest mocno niebezpieczna dla ludzi.

@godski , dobry patent.

Szkoda, że nie znałem wcześniej. Wczoraj jednego dziadygę wyciągałem z nogi.

Trzeba kupić.

Gdzie i za ile ? :)

Edytowane przez hlehle

I ja za każdym razem jak idę przez jakąś gęstwinę, las, obawiam się, że jakaś franca "przyczepi" się. Też staram się oglądać w punktach newralgicznych, ale pieron wie, czy kiedyś jakiegoś nie przeoczyłem albo w przyszłości  nie przeoczę... Niestety np. borelioza może być w początkowym stadium zamaskowana, nierozpoznana a dać znać o sobie nawet po kilku latach z bardzo poważnymi skutkami... masakra jakaś!

Może na pocieszenie warto dodać, że nie każdy kleszcz przenosi boreliozę czy kleszczowe zapalanie mózgu

Edytowane przez asafa

@godski , dobry patent.

Szkoda, że nie znałem wcześniej. Wczoraj jednego dziadygę wyciągałem z nogi.

Trzeba kupić.

Gdzie i za ile ? :)

http://www.zielonaochrona.pl/p,srodek-na-owady-biegajace-500-ml,21.html

Wypróbujcie, myslę, że nie zaszkodzi. Ja kupiłem w zeszłym roku i nie miałem okazji użyć.

Edytowane przez godski

http://allegro.pl/aspermet-na-prusaki-pchly-pluskwy-permetryna-i3231014353.html

Znalazłem też takie coś...

Myślę, że tym też, po odpowiednim rozbełtaniu z wodą, spokojnie można opsikać portki, buty, kamizelki, koszulki... :)

Acha przypomniało mi się odnośnie kleszczy czy możecie potwierdzić że potrafią skakać ? kiedys stałem w trawie i gadałem z kumplem nagle poczułem jakby coś mi skoczyło na noge takie delikatne muśniecie a że mam troche włosów na nogach to czuje ze cos jakby mnie smyra, patrzę w to miejsce a to kleszcz pełza. Trawa była do kostek dosłownie i nie mam pojecia jak on to zrobił ze się znalazł 10 cm wyżej skarpety. Jakby szedł po nodze to bym go czuł.

Nie skaczą, aczkolwiek dość szybko poruszają się na swoich krótkich nóżkach.

Sposób kleszcza na złapanie żywiciela to wejść wysoko na źdzbło trawy, liście na krzewach itp. i cierpliwie czekać- szczególnie jak jest słoneczna pogoda.

Kiedy kleszcz wyczuje ciepło, lub /i dwutlenek węgla od żywiciela to puszcza się miejsca na którym siedzi i często trafia na swój obiadek :)

Przeczytaj kartę charakterystyki tego produktu. Zwłaszcza punkt 4, 7 oraz 8.

No wiadomo, że to nie są rozpuszczone landrynki, to trochę muszą postraszyć potencjalnego użytkownika ale chyba aż tak strasznie ludzi nie truje i dziur w skórze nie wypala skoro na bazie tej samej permetryny robi się dla wojska impregnaty do wierzchnich gałganów. Wiadomo, że nikt przy zdrowych zmysłach majtek i skarpetek sobie tym nie nasączy ale "wierzchnie szmaty" raczej można.. :rolleyes:

A tak trochę poważniej, to przecie czymś trzeba te krwiopijne k.....y odstraszać bo czosnku, to one się już nie boją... :D

Na kleszcze polecam ULTRATHON! Od paru lat go stosuję i jest najlepszy! Wcześniej używałem Autanu, Offa i innego tego typu g...a i mały był efekt tych środków. Ultrathon ma bardzo nieprzyjemny zapach, wręcz duszący!!! Ale w związku z tym że choruję na boreliozę potrzebuję najlepszego!!! I to jest to. Szczerze polecam. Poczytajcie opinie na jego temat

Na kleszcze polecam ULTRATHON! Od paru lat go stosuję i jest najlepszy! Wcześniej używałem Autanu, Offa i innego tego typu g...a i mały był efekt tych środków. Ultrathon ma bardzo nieprzyjemny zapach, wręcz duszący!!! Ale w związku z tym że choruję na boreliozę potrzebuję najlepszego!!! I to jest to. Szczerze polecam. Poczytajcie opinie na jego temat

Skoro juz chorujesz to jaka roznice robi nastepny kleszcz w skorze?

Masz jakies objawy boreliozy czy jedynie jestes zakazony?

Ciekawe jak to się procentowo rozkłada?

Są takie dane ale nie wiem na ile wiarygodne. Piszą, że 1 na 4 kleszcze jest nosicielem jakiegoś szajsu. Wiadomo jednak, że zależy to od danego regionu. W Polsce najwięcej zakażonych kleszczy jest na północy  - Mazury, Podlasie itd. 

To jest bardzo dobra strona:

http://www.kleszczeinfo.pl/o-kleszczach/o-kleszczach/

zawiera wszystkie potrzebne informacje.

Mój przyjaciel jest z wykształcenia leśnikiem. Nie pracuje w zawodzie ale rok temu miał zjazd technikum i jak się dowiedział w zasadzie wszyscy jego koledzy, którzy na co dzień pracują w lesie mają boreliozę. Jeden z jego kolegów czuł sie lekko podziębiny i osłabiony, trwało to pół roku aż obudził się pewnego dnia i nic nie widział - miał już zaatakowany system nerwowy i tak mu sie oczy zezem rozjechały. Spedził potem miesiąc w szpitalu na kuracji antybiotykowej. Teraz co rok na tydzień do szpitala na kurację.

Tego paskudztwa nie da się wyleczyć.

W skali kraju szacuje się, że około 5% kleszczy jest nosicielem bakterii.

Ogólnie niby kleszcz musi posiedzieć troche w skórze aby doszło do zakażenia i wtedy pojawia się rumień świadczący, że do niego doszło. Ale kolega z przykładu powyżej żadnego rumienia nie miał...

Mnie to paskudztwo zawsze się czepia. W UK na szczeście prawie sie nie spotyka ale jak chodzę za boleniami nad Warta w trawie po pachy to do końca komfortowo sie z tym nie czuję.