Skocz do zawartości

Uwaga - wysyp kleszczy!

Kuba

Rekomendowane odpowiedzi

Myślałem o tym http://www.zoocentrum24.pl/preparaty-na-kleszcze-i-pchly/2445-ektopar-spray-permetryna-na-kleszcze-swierzb-250ml.html

Tylko ze troche martwi mnie zastosowanie w sensie czy aby mi to nie zaszkodzi jak zpsikam ubrania? I czy dla psów nie ma zagrozenia ze strony Permentyny?

Lata świetlne temu kiedy pracowałem w "pegeerze" przy wykopkach pomagało wojsko. Było gorąco, chłopaki porozbierali się, w przerwie nazrywali zielicha (właśnie barszcz sosnowskiego) , zaczęli się tym wachlować (duże liście), potem dla jaj okładali się tymi badylami.

Następnego dnia u dyrektora: WSW i prokuratura : kto i jakim środkiem bojowym potraktował żołnierzy, bo pół kompani leży na izbie chorych z poparzeniami. 

Ale u Szymona - chyba za wcześnie na barszcz,  w kwietniu nie był chyba rozrośnięty.

Myślałem o tym http://www.zoocentrum24.pl/preparaty-na-kleszcze-i-pchly/2445-ektopar-spray-permetryna-na-kleszcze-swierzb-250ml.html

Tylko ze troche martwi mnie zastosowanie w sensie czy aby mi to nie zaszkodzi jak zpsikam ubrania? I czy dla psów nie ma zagrozenia ze strony Permentyny?

Nie zaszkodzi ani Tobie, ani psom. Rozcieńcz zgodnie z instrukcją, to nie takie trudne, i będzie ok

A czy po samym rozrobieniu tego roztworu nalezy tylko i wylacznie aplikowac go na ubrania w taki sposob jak na filmie?

czy mozna po prostu przelac go do butelki z atomizerem i wystarczy rozpylic obficie na ubranie przed wyjściem w haszcze? Edytowane przez Kamil_D

Szymon a skąd wiadomo,że to od ugryzienia pająka? Ja miałem takie od jakiejś rośliny, moje dziecko też. On wszedł za piłką, ja przy okazji koszenia.

W tym rejonie nie ma barszczu Sosnowskiego , owad na 99 % , pająk z uwagi na charakterystyczne objawy i fakt, że je tam widziałem a na ciele też był. Czy mogę wykluczyć kleszcze ? No nie mogę , ale rumień pojawił się bardzo szybko . Swoją drogą już zrzucałem z siebie kleszcze w tym roku. Na gorącym uczynku nie złapałem także jakaś niepewność jest.Dodatkowo mam w tym miejscu przebarwienie po rumieniu , nie znikło to do końca .

• 2 tygodnie później...

Jakie badania moge  zrobić i gdzie w mazowieckim  , mam zapalenie stawów - podejrzewam  borelioze  

Zrób test Western Blot.

Takie badanie wykonasz w każdym laboratorium Synevo. Jeśli masz rzeczywiście zaawansowaną borelię, ten test powinien to ujawnić. W Warszawie lub okolicy znajdziesz punkt pobrań.

Panowie przyznaje ze nie przejrzalem zbyt dokladnie watku. Jezeli bylo to wybaczcie. Ogolnie nie mialem nigdy problemow z kleszczami ale wiem ze ryzyko jest zawsze. Tutaj pojawia sie pytanie. Sa na rynku jakies ultradzwiekowe odstraszacze. Dziala to w ogole? Testowal ktos? Jakies opinie?

Panowie przyznaje ze nie przejrzalem zbyt dokladnie watku. Jezeli bylo to wybaczcie. Ogolnie nie mialem nigdy problemow z kleszczami ale wiem ze ryzyko jest zawsze. Tutaj pojawia sie pytanie. Sa na rynku jakies ultradzwiekowe odstraszacze. Dziala to w ogole? Testowal ktos? Jakies opinie?

Jedyne pewne co działa, to Permetryna.

Żadne odstraszacze nie dają zadowolających efektów.

• Like 1

Odnośnie permetryny zastanawia mnie taka rzecz. Są informacje, że zaimpregnowanie wystarcza na ile tam prań (30-50 ?). Ale w praktyce okrycie wierzchnie nie piorę jakoś mega często więc zastanawia mnie na jaki okres impregnacja wystarcza np. na 1 rok czy na 3 lata itp. Czy ktoś doszukał się gdzieś takiej informacji ?

• Like 1

Zaryzykuję - ale dobrej wierze, ze komuś się przyda, bo w wątku już sporo informacji:

Jedyną skuteczną metodą ochrony przed kleszczami jest impregnacja ciuchów i plecaków w permetrynie połączone z dokładnym sprawdzaniem się z kleszczy wieczorem i następnego dnia.

Permetryna zabija owady, w tym kleszcze, w ciągu kilku minut po kontakcie z zaimpregnowaną odzieżą i jest bezpieczna do stosowania przez ludzi.

Wkładanie (wpasanie?)  koszulki do spodni i spodni do skarpet - jakkolwiek głupio by to nie wyglądało - stanowi barierę mechaniczną dla kleszczy, której nie sa w stanie pokonać. Taką samą rolę spełniaja spodniobuty.

DEET i Ikardyna, nawet w bardzo dużych stężeniach są nieskuteczne w ostraszaniu kleszczy.

Również kiedyś myślałem, że po repelentach jestem chroniony, ale że wciąż przynosiłem kleszcze - i coś mi nie grało. 

Dla polecających Ultrathon czy REPEL - polecam Wam sprawdzenie działania DEET na złapanych i przyłożonych do skóry kleszczach.

Są dokładnie tak samo ruchliwe, nawet po bezpośrednim spryskaniu 30% DEET...

Tu dokładniejsze dane, poparte badaniami (w skrócie, 40% ochrony, to żadna ochrona).

ticks_abstract.png

Szczepionka na Boreliozę nie istnieje, a okresowe badania krwi jako metoda profilaktyczna (również się z tym spotkałem)  są o tyle bez sensu, że jest kilka rodzajów tych badań i wszystkie mają stosunkowo niską wykrywalność bakterii Borelii. Pojedyńcze badanie kosztuje min. 60zł, nie daje żadnej gwarancji i przed niczym nie chroni -  a kosztuje tyle samo co impregnacja wszystkich ciuchów dla trzech osób na cały sezon.

Permetrynę w opakowaniu na dwa sezony łatwo dostać na Allegro za ok. 90zł.

Uważam, że dla łowiących i śpiących w terenie to wydatek ważniejszy niż karta wędkarska :P

Pozdrawiam!

• Like 5

Ja testowałem preparat o nazwie Arox o zawartości deet 35 % ,położyłem kleszcza na dłoń wcześniej spryskaną tym preparatem i kleszczur bardzo szybko moją dłoń opuścił ,preparat stosowany na ubranie jakby był mniej skuteczny.Spryskalem tym prepatatem kleszcze który był na suchej trawie i efekt był taki sam ,szybko spadł

Ja próbowałem na nodze (dla odmiany ;)) spryskanej 30% DEET i odniosłem wrażenie, że nie zrobiło to na kleszczu wielkiego wrażenia, bo w dalszym ciągu trzymał się skóry.

Po bezpośrednim spryskaniu w dalszym ciągu kleszcz nie odpadł sam z siebie. To był dość czasochlonny test i nie chciało mi się go kontynuować więc nie mam pewności czy byłby w stanie się wgryźć, aczkolwiek bardzo możliwe, że pod ubraniem miałby możliwość przetrwania. Znam osobiście przypadek gdy kumpel znalazł kleszcza w ciuchach wędkarskich, które leżały nieużywane w bagażniku od sierpnia. kleszcza znalazł w grudniu i chyba tylko dzięki temu, że sprawdził dokładnie czy nie ma tam mojej kurtki.

Co ciekawe, w tym roku dwa razy próbowałem zabrać kleszcza do domu żeby pokazać koledze działanie permetryny. W obu przypadkach kleszcze dojechały do domu martwe, pomimo identycznych warunków przechowywania (tzn. dobrych, w plecaku, w pudełeczku po kotwiczkach) jak kiedyś, gdy nie impregnowałem ciuchów permetryną. Oba kleszcze zebrałem dłonią i nie miały nawet kontaktu z ciuchami.

Edytowane przez kineret

Ciekawe co jeszcze marketingowcy wymyślą?

@kineret wkleiłeś tekst gdzie jest jak byk napisane że permentyna i oglądanie się wieczorem i rano...

Więc też nie masz 100% pewności stosując permentyne.

Tabletki Nicorette dają podobno 100% skuteczności w rzucaniu palenia w POŁĄCZENIU Z SILNĄ WOLĄ :-) taka jest reklama :-))))

• Like 1