bartsiedlce Opublikowano 23 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 Każdy preparat zawierający permetrynęJa kupuję w sklepach dla zwierząt domowychUwaga tylko na koty, permetryna bardzo im szkodzi, może nawet zabić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 23 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 Myślałem o tym http://www.zoocentrum24.pl/preparaty-na-kleszcze-i-pchly/2445-ektopar-spray-permetryna-na-kleszcze-swierzb-250ml.html Tylko ze troche martwi mnie zastosowanie w sensie czy aby mi to nie zaszkodzi jak zpsikam ubrania? I czy dla psów nie ma zagrozenia ze strony Permentyny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 23 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 Szymon a skąd wiadomo,że to od ugryzienia pająka? Ja miałem takie od jakiejś rośliny, moje dziecko też. On wszedł za piłką, ja przy okazji koszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 23 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 Nie ukrywam ze najlepiej byloby gdyby specyfic mozna byloby kupic juz gotowy do uzycia o jak najsilniejszym działaniu przed tym ustrojstwem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4rtolek Opublikowano 23 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 Barszcz sosnowskiego? Szymon a skąd wiadomo,że to od ugryzienia pająka? Ja miałem takie od jakiejś rośliny, moje dziecko też. On wszedł za piłką, ja przy okazji koszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 23 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 Lata świetlne temu kiedy pracowałem w "pegeerze" przy wykopkach pomagało wojsko. Było gorąco, chłopaki porozbierali się, w przerwie nazrywali zielicha (właśnie barszcz sosnowskiego) , zaczęli się tym wachlować (duże liście), potem dla jaj okładali się tymi badylami.Następnego dnia u dyrektora: WSW i prokuratura : kto i jakim środkiem bojowym potraktował żołnierzy, bo pół kompani leży na izbie chorych z poparzeniami. Ale u Szymona - chyba za wcześnie na barszcz, w kwietniu nie był chyba rozrośnięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 23 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 dobrze, że sobie " listków figowych" nie porobili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 23 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 Myślałem o tym http://www.zoocentrum24.pl/preparaty-na-kleszcze-i-pchly/2445-ektopar-spray-permetryna-na-kleszcze-swierzb-250ml.html Tylko ze troche martwi mnie zastosowanie w sensie czy aby mi to nie zaszkodzi jak zpsikam ubrania? I czy dla psów nie ma zagrozenia ze strony Permentyny? Nie zaszkodzi ani Tobie, ani psom. Rozcieńcz zgodnie z instrukcją, to nie takie trudne, i będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 23 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 (edytowane) A czy po samym rozrobieniu tego roztworu nalezy tylko i wylacznie aplikowac go na ubrania w taki sposob jak na filmie? czy mozna po prostu przelac go do butelki z atomizerem i wystarczy rozpylic obficie na ubranie przed wyjściem w haszcze? Edytowane 23 Maja 2018 przez Kamil_D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 23 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 Pewnie, że można, ale lepiej zrobić to wcześniej, żeby preparat wsiąknął i wysechł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 23 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 Szymon a skąd wiadomo,że to od ugryzienia pająka? Ja miałem takie od jakiejś rośliny, moje dziecko też. On wszedł za piłką, ja przy okazji koszenia.W tym rejonie nie ma barszczu Sosnowskiego , owad na 99 % , pająk z uwagi na charakterystyczne objawy i fakt, że je tam widziałem a na ciele też był. Czy mogę wykluczyć kleszcze ? No nie mogę , ale rumień pojawił się bardzo szybko . Swoją drogą już zrzucałem z siebie kleszcze w tym roku. Na gorącym uczynku nie złapałem także jakaś niepewność jest.Dodatkowo mam w tym miejscu przebarwienie po rumieniu , nie znikło to do końca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prime Opublikowano 31 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2018 Jakie badania moge zrobić i gdzie w mazowieckim , mam zapalenie stawów - podejrzewam borelioze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 1 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2018 Jakie badania moge zrobić i gdzie w mazowieckim , mam zapalenie stawów - podejrzewam borelioze Zrób test Western Blot.Takie badanie wykonasz w każdym laboratorium Synevo. Jeśli masz rzeczywiście zaawansowaną borelię, ten test powinien to ujawnić. W Warszawie lub okolicy znajdziesz punkt pobrań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartuch5473 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2018 Panowie przyznaje ze nie przejrzalem zbyt dokladnie watku. Jezeli bylo to wybaczcie. Ogolnie nie mialem nigdy problemow z kleszczami ale wiem ze ryzyko jest zawsze. Tutaj pojawia sie pytanie. Sa na rynku jakies ultradzwiekowe odstraszacze. Dziala to w ogole? Testowal ktos? Jakies opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomason Opublikowano 1 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2018 Panowie przyznaje ze nie przejrzalem zbyt dokladnie watku. Jezeli bylo to wybaczcie. Ogolnie nie mialem nigdy problemow z kleszczami ale wiem ze ryzyko jest zawsze. Tutaj pojawia sie pytanie. Sa na rynku jakies ultradzwiekowe odstraszacze. Dziala to w ogole? Testowal ktos? Jakies opinie?Jedyne pewne co działa, to Permetryna.Żadne odstraszacze nie dają zadowolających efektów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 1 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2018 Jakie badania moge zrobić i gdzie w mazowieckim , mam zapalenie stawów - podejrzewam boreliozeNie rób tego testu WB bo to strata pieniędzy. KkI zrób czyli krążące kompleksy immulogiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 2 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 Nie rób tego testu WB bo to strata pieniędzy.KkI zrób czyli krążące kompleksy immulogiczne.Jeśli jest to zaawansowana borelka jak pisałem wyżej, test WB pokaże. Jeśli to wcześniejsze stadium, to rzeczywiście lepiej od razu kkl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 2 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 Odnośnie permetryny zastanawia mnie taka rzecz. Są informacje, że zaimpregnowanie wystarcza na ile tam prań (30-50 ?). Ale w praktyce okrycie wierzchnie nie piorę jakoś mega często więc zastanawia mnie na jaki okres impregnacja wystarcza np. na 1 rok czy na 3 lata itp. Czy ktoś doszukał się gdzieś takiej informacji ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 Nie wiem skąd te informacje. Z moich informacji, z tego co pamiętam to impregnacja musi się odbywać raz na 4-6 tyg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 Nie wiem skąd te informacje. Z moich informacji, z tego co pamiętam to impregnacja musi się odbywać raz na 4-6 tyg.OK dzięki. Info o ilości prań gdzieś przeczytałem ale nie pamiętam źródła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kineret Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zaryzykuję - ale dobrej wierze, ze komuś się przyda, bo w wątku już sporo informacji: Jedyną skuteczną metodą ochrony przed kleszczami jest impregnacja ciuchów i plecaków w permetrynie połączone z dokładnym sprawdzaniem się z kleszczy wieczorem i następnego dnia. Permetryna zabija owady, w tym kleszcze, w ciągu kilku minut po kontakcie z zaimpregnowaną odzieżą i jest bezpieczna do stosowania przez ludzi. Wkładanie (wpasanie?) koszulki do spodni i spodni do skarpet - jakkolwiek głupio by to nie wyglądało - stanowi barierę mechaniczną dla kleszczy, której nie sa w stanie pokonać. Taką samą rolę spełniaja spodniobuty. DEET i Ikardyna, nawet w bardzo dużych stężeniach są nieskuteczne w ostraszaniu kleszczy.Również kiedyś myślałem, że po repelentach jestem chroniony, ale że wciąż przynosiłem kleszcze - i coś mi nie grało. Dla polecających Ultrathon czy REPEL - polecam Wam sprawdzenie działania DEET na złapanych i przyłożonych do skóry kleszczach.Są dokładnie tak samo ruchliwe, nawet po bezpośrednim spryskaniu 30% DEET... Tu dokładniejsze dane, poparte badaniami (w skrócie, 40% ochrony, to żadna ochrona). Szczepionka na Boreliozę nie istnieje, a okresowe badania krwi jako metoda profilaktyczna (również się z tym spotkałem) są o tyle bez sensu, że jest kilka rodzajów tych badań i wszystkie mają stosunkowo niską wykrywalność bakterii Borelii. Pojedyńcze badanie kosztuje min. 60zł, nie daje żadnej gwarancji i przed niczym nie chroni - a kosztuje tyle samo co impregnacja wszystkich ciuchów dla trzech osób na cały sezon. Permetrynę w opakowaniu na dwa sezony łatwo dostać na Allegro za ok. 90zł.Uważam, że dla łowiących i śpiących w terenie to wydatek ważniejszy niż karta wędkarska Pozdrawiam! 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 Ja testowałem preparat o nazwie Arox o zawartości deet 35 % ,położyłem kleszcza na dłoń wcześniej spryskaną tym preparatem i kleszczur bardzo szybko moją dłoń opuścił ,preparat stosowany na ubranie jakby był mniej skuteczny.Spryskalem tym prepatatem kleszcze który był na suchej trawie i efekt był taki sam ,szybko spadł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kineret Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 (edytowane) Ja próbowałem na nodze (dla odmiany ) spryskanej 30% DEET i odniosłem wrażenie, że nie zrobiło to na kleszczu wielkiego wrażenia, bo w dalszym ciągu trzymał się skóry.Po bezpośrednim spryskaniu w dalszym ciągu kleszcz nie odpadł sam z siebie. To był dość czasochlonny test i nie chciało mi się go kontynuować więc nie mam pewności czy byłby w stanie się wgryźć, aczkolwiek bardzo możliwe, że pod ubraniem miałby możliwość przetrwania. Znam osobiście przypadek gdy kumpel znalazł kleszcza w ciuchach wędkarskich, które leżały nieużywane w bagażniku od sierpnia. kleszcza znalazł w grudniu i chyba tylko dzięki temu, że sprawdził dokładnie czy nie ma tam mojej kurtki. Co ciekawe, w tym roku dwa razy próbowałem zabrać kleszcza do domu żeby pokazać koledze działanie permetryny. W obu przypadkach kleszcze dojechały do domu martwe, pomimo identycznych warunków przechowywania (tzn. dobrych, w plecaku, w pudełeczku po kotwiczkach) jak kiedyś, gdy nie impregnowałem ciuchów permetryną. Oba kleszcze zebrałem dłonią i nie miały nawet kontaktu z ciuchami. Edytowane 4 Czerwca 2018 przez kineret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 Ciekawe co jeszcze marketingowcy wymyślą?@kineret wkleiłeś tekst gdzie jest jak byk napisane że permentyna i oglądanie się wieczorem i rano... Więc też nie masz 100% pewności stosując permentyne.Tabletki Nicorette dają podobno 100% skuteczności w rzucaniu palenia w POŁĄCZENIU Z SILNĄ WOLĄ :-) taka jest reklama :-)))) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kineret Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 Tylko użycie permetryny + dokładne i każdorazowe sprawdzanie się z kleszczy daje wystarczająco wysoką skuteczność, żeby spać spokojnie. Nic dodać nic ująć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi