Robert Crocker Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 Tylko permetryny nit nie reklamuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kineret Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 Już niebawem... O smogu też do niedawna nikt nie słyszał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 mam zaimpregnowane spodnie permetryną, nie zauważyłem żadnej poprawy w zakresie odstraszania, niektóre skurczybki nawet usilnie się trzymają materiałuinna sprawa to ewentualna przeżywalność lub nie, ale tego nie jestem w stanie potwierdzić, bo oglądam się non stop (fobia) i usuwam je na bieżąco 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kineret Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 Dziwna sprawa. Kiedy impregnowałeś? Czy permetryna była w płynie? Czy prałeś spodnie? Spróbuj je odłowić i umieścić w jakimś pudełeczku - kleszcz powinien być w stanie przeżyć bardzo długo, a u mnie padały po przyjściu do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 Swieza i solidna ilosciowo impregnacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Wszyscy koledzy wędkarze i wykrywkowcy, którym polecałem permetrynę potwierdzają jej 100 skuteczność w odstraszaniu. " miałem ich po 20 na sobie, teraz żadnego przez cały dzień .... " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 przecież nie zmyślam, 300m w tą i we wte po skoszonej nadrzecznej łące, z odrostami do kolan przy wodzie, omijanie wyższych, ogólne uważanie, w sumie 10szt zauważone i zrzucone ze spodni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Nikt nie mówi, że zmyślasz ... Na filmach z impregnacji też przez jakiś czas sobie łażą po odzieży ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 300 m to nie jest dlugi dystans. Permetryna wymaga czasu, jesli sprawdzasz sie na biezaco (i slusznie, takze tak robie), byc moze usuwasz kleszcze zanim impregnacja zadziala. Permetryna nie tyle ma odstraszac, co zabijac. Na smierc ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kineret Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 oglądam się non stop (fobia) i usuwam je na bieżąco No OK, z wcześniejszego posta wywnioskowałem, że chodziło o to, że pomimo użycia permetryny kleszcze się wgryzają i usuwasz je na bieżąco. Z tego co wiem kleszcze czekają w niskich trawach i czepiają się wszystkeigo co się w nich porusza, więc to, że chodzą po spodniach czy butach jest normalne - prędzej czy później odpadną. W ramach eksperymentu możnaby zostawić jednego, przysiąść nad wodą i zobaczyć co się z nim stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alek_Art. Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Ja zrobiłem taką próbę z moimi portkami Zapryskałem permetryną wieczorem, a kolejnego dnia, jak wyschły (na leżąco na suszarce), posadziłem na nich kleszcza zdjętego z podwórkowego burka u teściów, bo akurat się napatoczył pod ręką. Kleszcz świeżutki, bo burka nie zdążył jeszcze nawet posmakować, dopiero po nim łaził. Jak posadziłem dziada na leżące na płasko na suszarce spodnie, to nie wytrzymał nawet półtorej minuty zanim mu się odnóża zaczęły plątać - z początku zasuwał po materiale bardzo żwawo. Potem wywalił się kołami do góry i bezładnie machał kopytami. Po kilku minutach był trup. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 dlatego cały czas piszę o odstraszaniu, a nie o zabijaniu (patrz wyżej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alek_Art. Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zadaniem permetryny nie jest odstraszyć, tylko unieruchomić (działa na system nerwowy) i ostatecznie zabić robala. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 (edytowane) Odstraszaja byc moze jakies naturalne wyciagi ziolowe, ale raczej tylko na zasadzie, ze kleszcze ich nie lubia...nic nie gwarantuja takie specyfiki. Wspominalem o olejku z drzewa neem. Zna ktos? Edytowane 5 Czerwca 2018 przez coloumb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kineret Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Ostatnio na giełdzie ktoś sprzedawał "swoje naturalne specyfiki" na kleszcze. Nie komentuję. Każdy kupuje to, co chce (lub to w co wierzy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Na pewno nie szkodza jak DEET. Mnie sie po nim kreci w glowie ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Jakie stężenia robicie? Mam Targeta podają,że 1l zawiera 200 gramów permetryny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin186 Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Na pewno nie szkodza jak DEET. Mnie sie po nim kreci w glowie ????Preparaty z deet nie odstraszają kleszczy sam jestem tego dobitnym przykładem.W sezonie,w którym używałem ultrathona złapałem kleszcza z boreliozą. Także na chwilę obecną tylko permetryna na kleszcze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alek_Art. Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Jakie stężenia robicie? Mam Targeta podają,że 1l zawiera 200 gramów permetryny.Ja robię około 1% lub nieco mniej - zależy ile mi się do strzykawki zaciągnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 6 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Człowiek zabezpiecza się jak może a kleszcza w domu złapałem. Na rybach nie byłem od dwóch może nawet 3 tygodni, rano patrzę a mam leszcza na sobie, tyle co musiał się wbić. Nie wiem skąd się wziął ale musiał być w mieszkaniu. Kilka dni temu sąsiadka znalazła na parapecie, muszą wchodzić już do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 6 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Człowiek zabezpiecza się jak może a kleszcza w domu złapałem. Na rybach nie byłem od dwóch może nawet 3 tygodni, rano patrzę a mam leszcza na sobie, tyle co musiał się wbić. Nie wiem skąd się wziął ale musiał być w mieszkaniu. Kilka dni temu sąsiadka znalazła na parapecie, muszą wchodzić już do domu.Pewnie go przyniosłeś ze sobą do domu na ubraniu - później spadł, wytrzepałeś ubranie .....i trochę czasu minęło zanim udało mu się żywiciela upolować.Ciekawe ile kleszczy jeździ w naszych autach którymi na ryby jeździmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alek_Art. Opublikowano 6 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Pewnie go przyniosłeś ze sobą do domu na ubraniu - później spadł, wytrzepałeś ubranie .....i trochę czasu minęło zanim udało mu się żywiciela upolować.Ciekawe ile kleszczy jeździ w naszych autach którymi na ryby jeździmy Zawsze można permetrynką profilaktycznie auto w środku wypsikać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 6 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Zawsze można permetrynką profilaktycznie auto w środku wypsikać No no :-)Wszystkie swoje i rodziny ubrania a później jeszcze całe mieszkanie :-)))))Albo bombę permentynową zrzucić i wszyscy będą mieli spokój :-)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bongo Opublikowano 6 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Ostatnio na giełdzie ktoś sprzedawał "swoje naturalne specyfiki" na kleszcze. Nie komentuję. Każdy kupuje to, co chce (lub to w co wierzy).Poniekąd zostałem wywołany do tablicy. Naturalny specyfik został stworzony w oparciu o różne doświadczenia zielarsko-aromatyczne i u mnie działa bynajmniej nie na podstawie wiary. Nie mowie ze jest 100 % skuteczny, ale odstrasza na pewno. Ciagle staram się recepturę ulepszać.Sporo chodzę w teren i sporo psikałem się róznymi deetami i innymi ale zawsze zle się po nich czulem i bolała głowa, więc wymyslilem sobie taką mieszankę. W tym roku odpukać nie złapałem żadnego kleszcza. Permentyny nie stosowałem, trochę mam obawy. Co do złapania kleszcza w domu. To jednak ciuchy lepiej jest wyrzucic do pralki albo wytrzepać na tarasie/balkonie, bo skubance lubią sobie pomieszkać w zakamarkach naszej odzieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedJin Opublikowano 6 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Panowie, zaciekawiony ta permentryna mam pytanie. Czy ona szkodliwa jest dla organizmów wodnych? Jak będę miał spodnie mocno zaimpregnowane to czy przy wejściu do wody żadnych ryb nie uśmiercę? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi