Skocz do zawartości

Uwaga - wysyp kleszczy!

Kuba

Rekomendowane odpowiedzi

Western Blot nie wykryje borelii zaraz po zakażeniu, a tak trzeba traktować 4 tygodnie. Potrzeba zaawansowanego etapu choroby, by być pewnym wyniku. Czujesz się dobrze i to normalne, potrzeba długiego czasu i jakiegoś osłabienia organizmu by Borelia się ujawniła. Ale 3 miesiące to może być trochę późno na skuteczny "szybki strzał" z antybiotyków. Ja bym dołożył do Unidoxu jeszcze co najmniej jeden antybiotyk i oczywiście wspomagacze.

Dobrze, że masz do wglądu to forum szybciej można się zorientować w temacie i uchronić przed chorobą.

To z kolejnych dni zdj? Tak sie powiekszal?

Tak się powiększał właśnie i wędrował po skórze.

Western Blot nie wykryje borelii zaraz po zakażeniu, a tak trzeba traktować 4 tygodnie.

Od ugryzienia do Western Blota minęło ponad 3 miesiące , rumień pojawił się dokładnie 11 grudnia . Test był robiony 5 stycznia .

Zjem to co mi dał , a poszedłem najwyżej jak można bo do Kierownika Oddziału/Kierownika Kliniki chorób zakaźnych Specjalistycznego Szpitala im. dr Wł.Biegańskiego w Łodzi .

• Like 1

Z racji wykonywanego zawodu (jestem leśnikiem) mam połowę znajomych w pracy chorych na boreliozę. Mnie szczęśliwie puki co omija. 
Generalnie chciałem zaznaczyć, że ogromnie trudno o lekarza, który wie co to jest borelioza, a jeszcze trudniej o takiego, który wie jak ją leczyć. Zwykle najlepiej są zorientowani w tej tematyce sami chorzy na boreliozę, chcący się leczyć. Zwykle sprawa jest przez lekarzy bagatelizowana, nawet w obliczu rumienia. Nawet jak lekarz wreszcie daje się przekonać że to jest borelioza przypisuje niewłaściwy antybiotyk albo przypisuje go na zbyt krótki okres. 

Jak Was coś użre - pilnie usuwajcie. Im krótszy czas od ugryzienia tym większa szansa, że nie zdąży zainfekować. Jeśli pojawi się rumień (a pojawia się tylko w 1/3 przypadków) - kierunek lekarz. Poza tym wczesne objawy infekcji przypominają często grypę. Lekki ogólny stan zapalny, może być temperatura, osłabienie. Oczywiście specjalista od chorób zakaźnych byłby najlepszy.

Poza tym profilaktyka. DEET działa! Psikać silnym stężeniem na odsłonięte miejsca, nadgarstki, okolice kostek, pas (jeśli chodzicie z koszulką wypuszczoną na zewnątrz). Niezwłocznie po powrocie zdejmować ciuchy terenowe i wskakiwać do wanny, albo pod prysznic. Mycie szorstką gąbką całego ciała spłukuje niewgryzione pasożyty. Poza tym unikać miejsc, gdzie jest dużo zwierzyny. Zamiast iść po pas w trawie lepiej iść po pas w wodzie...

Edytowane przez J-O-K-E-R
  • Like 8

Czy ktoś miał okazję testować repelenty ze środkiem aktywnym Picaridin? W Polsce tego nie ma, ale w USA jest bardzo popularny i podobno lepiej odstrasza komary i kleszcze niż DEET i jest mniej szkodliwy. Moje wędkowanie bardzo często polega na brodzeniu w wysokich zaroślach, dlatego myślę o sprowadzeniu sobie tego środka z zagranicy. Ubrania zaimpregnować permytryną a na odsłonięte części ciała Picaridin lub DEET.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Macie jakieś doświadczenia z impregnacją odzieży permytryną? Według informacji znalezionych w internecie jest skuteczna i działa bardzo długo. Czy ktoś z was tego używał, jakieś opinie? Jeśli tak, to jakiej permytryny używać i gdzie ją nabyć? Dzięki za wszelkie info.

Macie jakieś doświadczenia z impregnacją odzieży permytryną? Według informacji znalezionych w internecie jest skuteczna i działa bardzo długo. Czy ktoś z was tego używał, jakieś opinie? Jeśli tak, to jakiej permytryny używać i gdzie ją nabyć? Dzięki za wszelkie info.

Wszystko już było, łącznie z filmami, gdybyś chciał poszukać , to szukaj "permEtryna" a nie permytryna.

• Like 1

Wszystko już było, łącznie z filmami, gdybyś chciał poszukać , to szukaj "permEtryna" a nie permytryna.

Idź do sklepu z preparatami dla zwierząt, można kupić w sprayu, najłatwiej impregnować szmaty. Nie zdziw się ceną, to dość drogie preparaty

Kiedyś znalazłem środek na mrówki ze sporą zawartością permetryny i tylko jej. Poszukam.

Zamówiłem właśnie mieszankę permetryny o stężeniu 40% i cypermetryny 10%. Butelka 1l. Wystarczy na dwa lata i do oprysku terenu wokół domu. Oczywiście bez atestów dla zastosowań na ludziach, ale substancja czynna to ta sama permetryna co sprzedawana w UK lub USA do impregnacji ubrań. Zobaczymy jak się będzie sprawdzała ta mieszanina.

Nagły i duży wzrost temperatury i pajęczaki się pobudziły. Gdzies kiedys wyczytałem ze wystarczy 5-7 stopni powyzej zera i zaczynają być aktywne.

Na potrzeby zawodowe głównie z przeznaczeniem dla dzieci przygotowalem taki modelowy wykresik aktywnosci kleszczy, moze komus sie przyda.

https://www.fotosik.pl/zdjecie/048d148a3c7e296e

Oczywiście sytuacja może zmieniać się diametralnie w przeciągu jednego miesiąca a nawet tygodnia zależnie od temperatury, wilgotnosci czy ilości pożywienia.

Edytowane przez WiktorK

• 3 miesiące temu...