Skocz do zawartości

Uwaga - wysyp kleszczy!

Kuba

Rekomendowane odpowiedzi

Permetryna, skladnik oprysku ktory zabija kleszcze, jest pozyskiwana z ekstraktu z kwiatow chryzantemy.

Mozna cos posadzić, oprocz opryskow https://dom.wp.pl/rosliny-ogrodowe-odstraszajace-kleszcze-6098153031902337g/5

Permetryna – syntetyczny organiczny związek chemiczny.

Nie jest pozyskiwana z chryzantem.

• Like 1

Brak zwierząt, poza akwarium. Na rybach ostatnio byłem 3 tygodnie temu, do tego brak kontaktu z "terenami zielonymi". Sprzęt+ubrania trzymam w piwnicy. Przy wypadach na ryby lub do lasu kleszcze w moim przypadku to normalne, więc nie dziwi mnie kleszcz. Zawsze ciuchy w permetrynie + ultrathon. W domu pierwszy raz znalazłem kleszcza i to jest dziwne :)

Mam 0rh- łażę za grzybami i za rybami i ostatnio ,o ile dobrze pamiętam jakieś 5 -7lat temu, miałem jedną wpinkę.

Ze względu na ilość wydzielanego potu ,chodzę po lesie w koszulce na krótki rękaw ne wet na jesieni,

jakoś mnie omijają.

pozdrawiam byniek

Byniek moze jestes obcy z jakiejś innej planety  ;) 

Początek lat 2000ce , wpinka pod samą torebką  . pierwsze próby samemu wyczepić ale jakoś mi nie wychodziło . Decyzja idę do lekarza , wszystko ładnie pięknie dopóki nie wszedł lekarz , to znaczy lekarka . Młoda laska taka mniamniuchna , drobna , no coś fajnego . Kurka na momencie złapałem buraka , powiedzialem co się stało i chciałem aby przyszedł jakiś chłop , no bo chłop to jakoś inaczej człowiek się czuje . Niestety pana lekarza nie było i pochwili  usłyszałem , spodnie i majtochy w dół , niech pan się położy na kozetce i przykryje to miejsce ręcznikiem . Rękawiczki na łapkach , penseta  , dezynfekcja i kleszczun poszedł w pizdu . Kurka , mało tego , minął  jakś czas , dzwoni szwagier aby jechać do jego brata ( jest lekarzem ) no czemu nie , jedziemy ,  wchodzimy  , cześć cześć i z kuchni wychodzi dziewczyna  , ja pierdole anowu burak na plapie , Poznajcie się , a ona z lekkim uśmiechem że jakiś czas temu w pewien sposób już się poznaliśmy . Ale jak , gdzie , kiedy i wtedy wydusiłem z siebie że byłem u lekarza z kleszczem i gdybym miał go w innym miejscu to bym sobie z nim poradził . Kurka mieli taką bekę ze mnie przez dłuższy czas

• Like 10

Sławek ty farciarzu!!!

pozdrawiam byniek

Wiesz jak ja się czułem ? kurka już nigdy więcej , mam nadzieję że nie doświadcze podobnej sytuacji .  Od tamtej pory miałem dwa wczepy z tym że jeden przy pempku a drugi na nodze , końcówka nagawki spodni a but  ale te obce sam wyjołem

• Like 2

Mój kolega jest myśliwym i wędkarzem. Bardzo dużo czasu spędza w lesie. Polecił mi ten preparat:

https://allegro.pl/oferta/one-shot-srodek-oprysk-preparat-na-kleszcze-250-ml-9039705625?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Używa go od kilku lat i nie miał do tej pory kleszcza. Preparat rozcieńcza 1:10. Mówi, że wystarcza mu to na cały sezon, jutro zamawiam bo już kilka kleszczy w tym sezonie znalazłem[emoji6]2ab53ccb71634bf3b3f8f727dbea8e07.jpgd39194417cb058cf52448d8ef2e0c4c6.jpg404cd7cb44c63a4fbc9240929f69e574.jpg

Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka

Mój kolega jest myśliwym i wędkarzem. Bardzo dużo czasu spędza w lesie. Polecił mi ten preparat:

https://allegro.pl/oferta/one-shot-srodek-oprysk-preparat-na-kleszcze-250-ml-9039705625?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Używa go od kilku lat i nie miał do tej pory kleszcza. Preparat rozcieńcza 1:10. Mówi, że wystarcza mu to na cały sezon, jutro zamawiam bo już kilka kleszczy w tym sezonie znalazłem

Spryskuje tym ubranie  , smaruje się ?

Wiesz jak ja się czułem ? kurka już nigdy więcej , mam nadzieję że nie doświadcze podobnej sytuacji .  Od tamtej pory miałem dwa wczepy z tym że jeden przy pempku a drugi na nodze , końcówka nagawki spodni a but  ale te obce sam wyjołem

Żebym ja to kiedyś wiedział (przy tej samej okolicy) gdzie Twój lekarz przyjmuje  :rolleyes:  to sam bym go nie wydobył :lol:

Jedyna interwencja jak na plecach urwałem chwasta zamiast wyrwać.

A w tym sezonie...... na ten czas trzy :mellow:

Edytowane przez *Hektor*

• 2 tygodnie później...

Czy ktoś impregnowal ciuchy AFANISEPT 25 WP ?? tani jest, ale na jednej stronie znalazłem że nie nadaje się do impregnacji odzieży. Za to inny środek oczywiście 10 razy droższy już się nadaję. ...

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

https://etermed.pl/jak-chronic-sie-przed-kleszczami-naturalne-sposoby/

Tu masz naturalne sposoby na płyn. Działają, przynajmniej ten z kocimiętki. (mi śmierdzi i pewnie im też)

Witamina B najlepsza. Biorę drugi rok i żadnego nie miałem przez ten czas a  wcześniej po 10 i więcej na sezon wczepionych. Nawet na ubraniach nie widać żeby się czepiały. 

• Like 1