Skocz do zawartości

Uwaga - wysyp kleszczy!

Kuba

Rekomendowane odpowiedzi

Co sklonilo cie po ugryzieniu kleszcza ze zrobiles badanie 

Bo Borelioza to choroba która potrafi być ukryta przez miesiące i lata - jak nie robisz testu to może być tak że masz ją ale o tym chwilowo nie wiesz (a ona robi szkody które poczuć możesz mocno po latach) :(

Lepiej wiedzieć i leczyć - takie moje zdanie (niż łudzić się się że jesteś niezakażony - a że wiadomo że około 25-30% kleszczy roznosi bolerkę)

Edytowane przez analityk
  • Like 1

Bo Borelioza to choroba która potrafi być ukryta przez miesiące i lata - jak nie robisz testu to może być tak że masz ją ale o tym chwilowo nie wiesz (a ona robi szkody które poczuć możesz mocno po latach) :(

Lepiej wiedzieć i leczyć - takie moje zdanie (niż łudzić się się że jesteś niezakażony - a że wiadomo że około 25-30% kleszczy roznosi bolerkę)

A jak to wykryć najpewniej?

• Like 1

A jak to wykryć najpewniej?

Są na to testy  (ja robiłem dwa na skierowanie od lekarza) - oba pozytywne :(

...

a dziś złapałem kolejnego kleszcza - chyba mi się biochemia organizmu pozmieniała, że je tak zacząłem przyciągać

... lub jest ich mega więcej niż kiedyś

- moje zwyczaje nie uległy zmianie a kiedyś myślałem że dobrze się przed nimi bronię - widać teraz obrona zrobiła się za słaba.

Ostatnio ubiłem jednego w aucie właśnie. ...  Ciekawe, że nie wlazł pod ubranie, a wyszedł na przednią szybęhuh.png ?!

Może tam było cieplej i tam dotarł 

-- kurwa -- jeżeli ja mam w aucie kleszcze to strach wsiadać. Czym je wytruć? permetryna?

https://allegro.pl/oferta/moskiller-na-kleszcze-spray-permetryna-tick-killer-10687141686?snapshot=MjAyMS0wOS0wMlQxNDoxMzo0Ny4xNDFaO2J1eWVyOzZmZTE0ZTZlYzFmOGQ5YzhiYTRkYzdkMTE3MjdiMTM3YzdmN2JiZDlmYTVkNDljMDU1ZjEzOTAwMjBhOGU5NTc%3D

Edytowane przez analityk

Są na to testy  (ja robiłem dwa na skierowanie od lekarza) - oba pozytywne :(

...

a dziś złapałem kolejnego kleszcza - chyba mi się biochemia organizmu pozmieniała, że je tak zacząłem przyciągać

... lub jest ich mega więcej niż kiedyś

- moje zwyczaje nie uległy zmianie a kiedyś myślałem że dobrze się przed nimi bronię - widać teraz obrona zrobiła się za słaba.

A na pierwszym teście jak nie wyszło to podobno są dokładniejsze testy?.

Moze Ozonowanie - ponic zabija wszystko od bakterii po zywe stworzenia? W każdym serwisie teraz maja bo civid

Marcin poczytaj sobie o tym na stronie www.kleszcz-choroby.pl

Tam praktycznie znajdziesz odpowiedz na wszystkie pytanie, które Cię nurtuję. 

Dzięki Radek.

U nas właśnie tak leczą. Jeden test i jak nie wykazało to zdrowy jesteś. Co za lekarze..

mój Kumpel po kiju miał dziwne objawy (zawroty głowy, utrata pamięci, bóle stawów i mięśni, ogólne złe samopoczucie, objawy skórne, spadek libido, objawy neurologiczne, itp)

badali go, badali i nic

w końcu - podejrzenie borelioza

robił różne testy na boreliozę (wszystkie dostępne) - i nic

brał antybiotyki przepisane przez lekarzy - i nic, tylko grzybicy się nabawił w gratisie

czytał fora, pytał, no załamany

w końcu wyczytał o możliwości zbadania się i leczenia biorezonansem

pojechał 100 km, podłączyli go i... wyszło - borelioza

jeździł pół roku, do tego dieta i wyleczył się - ma dobre wyniki

nie wiem, czy to placebo czy nie - ale teraz normalnie funkcjonuje

• Like 1

Typowe problemy, typowe objawy i szczęśliwe leczenie.

Czy wyleczony, to się dopiero okaże, ale to już do przodu, skoro normalnie funkcjonuje. Leczenie tylko przez pół roku jest godne pozazdroszczenia, szybko poszło. Oby nic nie nawróciło i życzę wielu wspólnych pobytów nad wodą!

• Like 2

• 8 miesięcy temu...

Podobnie polecany jest olejek z garenium...

Mnie najbardziej zastanawia sytuacja kiedy w badaniu, wychodzi pozytywny wynik. Podejrzewam, że większość z nas mogłoby takowy uzyskać. Teoretycznie, leczenie będzie polegać na długotrwałym przyjmowaniu antybiotyku. Czytając całą masę treści w internecie można uzyskać skrajnie różne informacje, zwykle o nieskutecznej terapii i oczywiście nieuleczalności oraz negatywnych skutkach antybiotykoterapii. Ostatecznie, przyznam, że sam nie wiem co jest rozsądnym działaniem... Ludzie leczą się u najróżniejszych specjalistów, zwykle są niezadowoleni, specjaliści negują wzajemnie sposoby leczenia, czytałem też o naturalnych metodach typu sauna i korzeń szczeci ale okazuję się, że wiele osób korzysta z tych metod, bezskutecznie... Spotkałem też osobiście kilka osób, które twierdzą, że zostały w pełni wyleczone podczas wielomiesięcznych kuracji natybiotykami i suplementami a także część z nich leczyła się skutecznie w oddziałach szpitalnych... Naprawdę trudno zdecydować jak postąpić właściwe, chodzi mi o każdą osobę, która była czy jest pogryziona przez kleszcze.

Zaraz po stanie wojennym, bodaj w maju 84, pojechaliśmy nad Biebrzę pomiędzy Jagłowo a Dębowo. Na dziesięć dni bodaj. I poniosło mnie za którymś powrotem iść na skróty przez łany suchej trzciny. Zdjęliśmy ze mnie wieczorem, w świetle latarek, ponad czterdzieści sztuk dorodnych kleszczy, kilkanaście już wgryzionych. Rano jeszcze kilka. Nie byłem na pogotowiu, nie podnosiłem histerycznego larum, a póxniejszych powtórek bym nie zliczył. Igła od strzykawki i pętelka z żyłki. Oczywiście teraz mężczyzna jest dużo bardziej delikatna, 

• Like 4

może i tak, dawniej to żuto pszczoły i szerszenie :rolleyes: dobrą dekadę temu spędziłem kilka dni w szpitalu zakaźnym z podejrzeniem KZM.....środek lata, a u mnie dreszcze, gorączka, majaki, ogólne osłabienie, sztywność karku, 100% pasujących objawów, do tego równo 2 tygodnie po ugryzieniu przez kleszcza, wszystko się zgadza.....ostatecznie akurat KZM wykluczono, ale jakieś cholerstwo z tego cholernego pajęczaka wgryzionego w pachwinę na mnie przeszło......od tego czasu mam lekką obawę przed każdym gąszczem, nawet w największy upał długie spodnie i wysokie buty, przed wejściem do auta cała procedura otrzepywania ubrania.....po prostu nie chcę powtórki.....wiem, słaby jestem.....czy tam delikatny B)

Edytowane przez cristovo
  • Like 2

Nie chodzi o strach, zastanawiam się tylko co jest rozsądne? Wbitych kleszczy miałem sporo, na saksach w Szwecji, lata temu, tak mnie gryzły, że miałem wyraźne guzy na udach, po kilku dniach gorączkę i objawy grypy. Na miejscu, Warmia-Mazury, corocznie kilka sztuk, zawsze mnie ukłuje... Statystyka podpowiada, że bingo pewne :)

• Like 1

• 2 tygodnie później...

mozna pomóc i moze doczekamy sie lepszych leków na bolerkę:

https://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,28508550,znalazles-na-swoim-ciele-kleszcza-mozesz-go-wyslac-naukowcom.html?_ga=2.220034332.429439841.1653815444-2131747741.1653815442#S.main_topic-K.C-B.4-L.1.duzy

Uniwersytet Warszawski. Gdzie i jak oddać kleszcza?

Naukowcy zachęcają, aby osoby, które znalazły w swoim ciele kleszcza, wysłały go do badania na Wydział Biologii UW. Musi on być dostarczony w ciągu trzech dni od usunięcia go ze skóry, trzeba też wypełnić dwie ankiety online: po oddaniu kleszcza do badań oraz po upływie 8 tygodni od usunięcia. Czas oczekiwania na wynik wynosi do 10 dni roboczych.

Kleszcza można dostarczyć osobiście lub pocztą. Jeśli zdecydujemy się na drugie rozwiązanie, należy wysłać go przesyłką kurierską w szczelnie zamkniętym opakowaniu wraz ze zleceniem badania i zgodą na udział w nim na adres: Zakład Parazytologii, Wydział Biologii Uniwersytetu Warszawskiego, ul. Miecznikowa 1, 02-096 Warszawa z dopiskiem „PROJEKT NCN". W pierwszym przypadku kleszcza można dostarczyć osobiście na ten sam adres od poniedziałku do czwartku w godz. 8-18. Naukowcy przyjmują kleszcze do końca września.

Setki przebadanych kleszczy na UW

W ubiegłym roku naukowcy z Wydziału Biologii UW zebrali prawie 900 kleszczy, a u ponad 20 proc. z nich potwierdzili obecność krętków Borrelia. "Prawie 50 proc. kleszczy przekazanych do badania zostało usuniętych ze skóry po upływie 24 godzin od momentu rozpoczęcia żerowania, co zwiększa ryzyko zachorowania. Ponad 78 proc. osób, które przesłały materiał do badania zadeklarowało, że nie używało repelentów odstraszających kleszcze" - czytamy w komunikacie UW.

• 2 miesiące temu...

Oczywiście teraz mężczyzna jest dużo bardziej delikatna,

W czasie studiów wylądowałem na 2 tygodnie na olsztyńskiej neurologii z PZM. Nie polecam. Jedyny plus, że miałem fory u egzaminatorów w czasie letniej sesji.

Traumy nie mam. Po krzakach dalej łażę. Znam jednak człowieka, któremu stawy zeżarło. Czyli nie dajmy się zwariować ale raz na jakiś czas lekarza warto odwiedzić.

Edytowane przez Mysha

W czasie studiów wylądowałem na 2 tygodnii na olsztyńskiej neurologii z PZM. Nie polecam. Jedyny plus, że miałem fory u egzaminatorów w czasie letniej sesji.

Traumy nie mam. Po krzakach dalej łażę. Znam jednak człowieka, któremu stawy zeżarło. Czyli nie dajmy się zwariować ale raz na jakiś czas lekarza warto odwiedzić.

Już ma nowe stawy i śmiga :)

• Like 1