analityk Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2021 (edytowane) Co sklonilo cie po ugryzieniu kleszcza ze zrobiles badanie Bo Borelioza to choroba która potrafi być ukryta przez miesiące i lata - jak nie robisz testu to może być tak że masz ją ale o tym chwilowo nie wiesz (a ona robi szkody które poczuć możesz mocno po latach) Lepiej wiedzieć i leczyć - takie moje zdanie (niż łudzić się się że jesteś niezakażony - a że wiadomo że około 25-30% kleszczy roznosi bolerkę) Edytowane 30 Sierpnia 2021 przez analityk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biturbo Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Bo Borelioza to choroba która potrafi być ukryta przez miesiące i lata - jak nie robisz testu to może być tak że masz ją ale o tym chwilowo nie wiesz (a ona robi szkody które poczuć możesz mocno po latach) Lepiej wiedzieć i leczyć - takie moje zdanie (niż łudzić się się że jesteś niezakażony - a że wiadomo że około 25-30% kleszczy roznosi bolerkę)A jak to wykryć najpewniej? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 2 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2021 A jak to wykryć najpewniej?Są na to testy (ja robiłem dwa na skierowanie od lekarza) - oba pozytywne ...a dziś złapałem kolejnego kleszcza - chyba mi się biochemia organizmu pozmieniała, że je tak zacząłem przyciągać... lub jest ich mega więcej niż kiedyś- moje zwyczaje nie uległy zmianie a kiedyś myślałem że dobrze się przed nimi bronię - widać teraz obrona zrobiła się za słaba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 2 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2021 (edytowane) Ostatnio ubiłem jednego w aucie właśnie. ... Ciekawe, że nie wlazł pod ubranie, a wyszedł na przednią szybę ?!Może tam było cieplej i tam dotarł -- kurwa -- jeżeli ja mam w aucie kleszcze to strach wsiadać. Czym je wytruć? permetryna? https://allegro.pl/oferta/moskiller-na-kleszcze-spray-permetryna-tick-killer-10687141686?snapshot=MjAyMS0wOS0wMlQxNDoxMzo0Ny4xNDFaO2J1eWVyOzZmZTE0ZTZlYzFmOGQ5YzhiYTRkYzdkMTE3MjdiMTM3YzdmN2JiZDlmYTVkNDljMDU1ZjEzOTAwMjBhOGU5NTc%3D Edytowane 2 Września 2021 przez analityk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biturbo Opublikowano 2 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2021 Są na to testy (ja robiłem dwa na skierowanie od lekarza) - oba pozytywne ...a dziś złapałem kolejnego kleszcza - chyba mi się biochemia organizmu pozmieniała, że je tak zacząłem przyciągać... lub jest ich mega więcej niż kiedyś- moje zwyczaje nie uległy zmianie a kiedyś myślałem że dobrze się przed nimi bronię - widać teraz obrona zrobiła się za słaba.A na pierwszym teście jak nie wyszło to podobno są dokładniejsze testy?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo Opublikowano 2 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2021 Może tam było cieplej i tam dotarł -- kurwa -- jeżeli ja mam w aucie kleszcze to strach wsiadać. Czym je wytruć? permetryna? https://allegro.pl/oferta/moskiller-na-kleszcze-spray-permetryna-tick-killer-10687141686?snapshot=MjAyMS0wOS0wMlQxNDoxMzo0Ny4xNDFaO2J1eWVyOzZmZTE0ZTZlYzFmOGQ5YzhiYTRkYzdkMTE3MjdiMTM3YzdmN2JiZDlmYTVkNDljMDU1ZjEzOTAwMjBhOGU5NTc%3D Moze Ozonowanie - ponic zabija wszystko od bakterii po zywe stworzenia? W każdym serwisie teraz maja bo civid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 2 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2021 Marcin poczytaj sobie o tym na stronie www.kleszcz-choroby.plTam praktycznie znajdziesz odpowiedz na wszystkie pytanie, które Cię nurtuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biturbo Opublikowano 2 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2021 Marcin poczytaj sobie o tym na stronie www.kleszcz-choroby.plTam praktycznie znajdziesz odpowiedz na wszystkie pytanie, które Cię nurtuję. Dzięki Radek.U nas właśnie tak leczą. Jeden test i jak nie wykazało to zdrowy jesteś. Co za lekarze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 3 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 Błędne mylslenie,bo na całym świecie oficjalna metoda leczenia bb to ta IDSA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 3 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 mój Kumpel po kiju miał dziwne objawy (zawroty głowy, utrata pamięci, bóle stawów i mięśni, ogólne złe samopoczucie, objawy skórne, spadek libido, objawy neurologiczne, itp)wiek: 42 latabadali go, badali i nicw końcu - podejrzenie boreliozarobił różne testy na boreliozę (wszystkie dostępne) - i nicbrał antybiotyki przepisane przez lekarzy - i nic, tylko grzybicy się nabawił w gratisieczytał fora, pytał, no załamanyw końcu wyczytał o możliwości zbadania się i leczenia biorezonansempojechał 100 km, podłączyli go i... wyszło - boreliozajeździł pół roku, do tego dieta i wyleczył się - ma dobre wynikinie wiem, czy to placebo czy nie - ale teraz normalnie funkcjonuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 4 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 Typowe problemy, typowe objawy i szczęśliwe leczenie.Czy wyleczony, to się dopiero okaże, ale to już do przodu, skoro normalnie funkcjonuje. Leczenie tylko przez pół roku jest godne pozazdroszczenia, szybko poszło. Oby nic nie nawróciło i życzę wielu wspólnych pobytów nad wodą! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 13 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2022 Kwas mrówkowy na kleszcze - prawda czy fałsz ? https://portal.abczdrowie.pl/sposob-na-kleszcze-w-tych-miejscach-mozna-czuc-sie-bezpiecznie# 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 18 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2022 Podobnie polecany jest olejek z garenium... Mnie najbardziej zastanawia sytuacja kiedy w badaniu, wychodzi pozytywny wynik. Podejrzewam, że większość z nas mogłoby takowy uzyskać. Teoretycznie, leczenie będzie polegać na długotrwałym przyjmowaniu antybiotyku. Czytając całą masę treści w internecie można uzyskać skrajnie różne informacje, zwykle o nieskutecznej terapii i oczywiście nieuleczalności oraz negatywnych skutkach antybiotykoterapii. Ostatecznie, przyznam, że sam nie wiem co jest rozsądnym działaniem... Ludzie leczą się u najróżniejszych specjalistów, zwykle są niezadowoleni, specjaliści negują wzajemnie sposoby leczenia, czytałem też o naturalnych metodach typu sauna i korzeń szczeci ale okazuję się, że wiele osób korzysta z tych metod, bezskutecznie... Spotkałem też osobiście kilka osób, które twierdzą, że zostały w pełni wyleczone podczas wielomiesięcznych kuracji natybiotykami i suplementami a także część z nich leczyła się skutecznie w oddziałach szpitalnych... Naprawdę trudno zdecydować jak postąpić właściwe, chodzi mi o każdą osobę, która była czy jest pogryziona przez kleszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 19 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 Zaraz po stanie wojennym, bodaj w maju 84, pojechaliśmy nad Biebrzę pomiędzy Jagłowo a Dębowo. Na dziesięć dni bodaj. I poniosło mnie za którymś powrotem iść na skróty przez łany suchej trzciny. Zdjęliśmy ze mnie wieczorem, w świetle latarek, ponad czterdzieści sztuk dorodnych kleszczy, kilkanaście już wgryzionych. Rano jeszcze kilka. Nie byłem na pogotowiu, nie podnosiłem histerycznego larum, a póxniejszych powtórek bym nie zliczył. Igła od strzykawki i pętelka z żyłki. Oczywiście teraz mężczyzna jest dużo bardziej delikatna, 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 19 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 (edytowane) może i tak, dawniej to żuto pszczoły i szerszenie dobrą dekadę temu spędziłem kilka dni w szpitalu zakaźnym z podejrzeniem KZM.....środek lata, a u mnie dreszcze, gorączka, majaki, ogólne osłabienie, sztywność karku, 100% pasujących objawów, do tego równo 2 tygodnie po ugryzieniu przez kleszcza, wszystko się zgadza.....ostatecznie akurat KZM wykluczono, ale jakieś cholerstwo z tego cholernego pajęczaka wgryzionego w pachwinę na mnie przeszło......od tego czasu mam lekką obawę przed każdym gąszczem, nawet w największy upał długie spodnie i wysokie buty, przed wejściem do auta cała procedura otrzepywania ubrania.....po prostu nie chcę powtórki.....wiem, słaby jestem.....czy tam delikatny Edytowane 19 Maja 2022 przez cristovo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 20 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2022 Alert RCB przychodzi sms-em. Opady, wiatr, słońce, upał, deszcz, mgła, covid, dziura ozonowa, cośtam cośtam, groźne zagrożenie! Zostań w domu! Bój się! To się bojamy 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmon63 Opublikowano 20 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2022 I jeszcze "najnowsza nowość " MAŁPIA OSPA 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 20 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2022 Jak byłem młody ( lata 80-siąte) nie słyszałem o kleszczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 20 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2022 Alert RCB przychodzi sms-em. Opady, wiatr, słońce, upał, deszcz, mgła, covid, dziura ozonowa, cośtam cośtam, groźne zagrożenie! Zostań w domu! Bój się! To się bojamy nie "bojamy" tylko chlamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 20 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2022 Nie chodzi o strach, zastanawiam się tylko co jest rozsądne? Wbitych kleszczy miałem sporo, na saksach w Szwecji, lata temu, tak mnie gryzły, że miałem wyraźne guzy na udach, po kilku dniach gorączkę i objawy grypy. Na miejscu, Warmia-Mazury, corocznie kilka sztuk, zawsze mnie ukłuje... Statystyka podpowiada, że bingo pewne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 20 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2022 Zrób test , jak masz przeciwciała to trzy tygodnie doksycyklina . Nie daj sobie później wmówić, że starzenie się to późna borelioza i zapomnij o sprawie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 29 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2022 mozna pomóc i moze doczekamy sie lepszych leków na bolerkę: https://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,28508550,znalazles-na-swoim-ciele-kleszcza-mozesz-go-wyslac-naukowcom.html?_ga=2.220034332.429439841.1653815444-2131747741.1653815442#S.main_topic-K.C-B.4-L.1.duzy Uniwersytet Warszawski. Gdzie i jak oddać kleszcza?Naukowcy zachęcają, aby osoby, które znalazły w swoim ciele kleszcza, wysłały go do badania na Wydział Biologii UW. Musi on być dostarczony w ciągu trzech dni od usunięcia go ze skóry, trzeba też wypełnić dwie ankiety online: po oddaniu kleszcza do badań oraz po upływie 8 tygodni od usunięcia. Czas oczekiwania na wynik wynosi do 10 dni roboczych.Kleszcza można dostarczyć osobiście lub pocztą. Jeśli zdecydujemy się na drugie rozwiązanie, należy wysłać go przesyłką kurierską w szczelnie zamkniętym opakowaniu wraz ze zleceniem badania i zgodą na udział w nim na adres: Zakład Parazytologii, Wydział Biologii Uniwersytetu Warszawskiego, ul. Miecznikowa 1, 02-096 Warszawa z dopiskiem „PROJEKT NCN". W pierwszym przypadku kleszcza można dostarczyć osobiście na ten sam adres od poniedziałku do czwartku w godz. 8-18. Naukowcy przyjmują kleszcze do końca września. Setki przebadanych kleszczy na UWW ubiegłym roku naukowcy z Wydziału Biologii UW zebrali prawie 900 kleszczy, a u ponad 20 proc. z nich potwierdzili obecność krętków Borrelia. "Prawie 50 proc. kleszczy przekazanych do badania zostało usuniętych ze skóry po upływie 24 godzin od momentu rozpoczęcia żerowania, co zwiększa ryzyko zachorowania. Ponad 78 proc. osób, które przesłały materiał do badania zadeklarowało, że nie używało repelentów odstraszających kleszcze" - czytamy w komunikacie UW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo Opublikowano 26 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2022 Moze bedzie szczepionka na boreliozę ????Info - https://pulsmedycyny.pl/szczepionka-przeciwko-boreliozie-w-2025-r-prof-szuster-ciesielska-to-bylby-przelom-1158702 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 26 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2022 (edytowane) Oczywiście teraz mężczyzna jest dużo bardziej delikatna,W czasie studiów wylądowałem na 2 tygodnie na olsztyńskiej neurologii z PZM. Nie polecam. Jedyny plus, że miałem fory u egzaminatorów w czasie letniej sesji. Traumy nie mam. Po krzakach dalej łażę. Znam jednak człowieka, któremu stawy zeżarło. Czyli nie dajmy się zwariować ale raz na jakiś czas lekarza warto odwiedzić. Edytowane 26 Sierpnia 2022 przez Mysha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
range1970 Opublikowano 26 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2022 W czasie studiów wylądowałem na 2 tygodnii na olsztyńskiej neurologii z PZM. Nie polecam. Jedyny plus, że miałem fory u egzaminatorów w czasie letniej sesji.Traumy nie mam. Po krzakach dalej łażę. Znam jednak człowieka, któremu stawy zeżarło. Czyli nie dajmy się zwariować ale raz na jakiś czas lekarza warto odwiedzić.Już ma nowe stawy i śmiga 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi