elmo Opublikowano 16 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 (edytowane) Wklejam dwa ciekawe materialy Uniwersytetu Warszawskiego wydzial biologi 1) Podsumowanie polskiego ogolnopolskiego badania kleszczy (kleszcze zdjete ze skory ludzi, przesłane do badan). Zbadano 869 kleszczy - nie wiem na ile to reprezentatywna proba, wydaje sie duzo.Sporo danych, zwlaszcza ciekawe info pod koniec- A) Najczesciej byly do osobniki w stadium rozwojowym nimfyB ) 46% kleszczy mialo jakies patogenyC) prawdopodobienstwo zlapania Borelki od wbitego kleszcza ktory mial kretki Borelli to 4,9% (jesli zerowal na czlowieku do 48h) https://youtu.be/EjjANNz4GHs Drugi link to wyklad o historii walki z populacjami kleszczy. Te dziady sie uodparniaja... Edytowane 16 Stycznia 2023 przez elmo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo Opublikowano 16 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 C) prawdopodobienstwo zlapania Borelki od wbitego kleszcza ktory mial kretki Borelli to 4,9%Poprawka - 4,9 % ze wszystkich wbitych kleszczy (mix zarażonych i nie zarazonych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwek1981 Opublikowano 26 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 Zdjęcia sprzed tygodnia. Będzie tego mnóstwo w tym roku. Dzisiaj zdjąłem pierwsze ze spodni. Jeszcze niezbyt ruchliwe, ale już się czepiają. Przywiozłem do domu z 10 sztuk żeby sprawdzić czy moja mocno już przeterminowana permetryna jeszcze działa. Trzeba zaimpregnować ciuchy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 26 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 (edytowane) Fuck i to mamuśki już. Jak się opiją to wydalą z siebie dziesiątki młodych.Mam nadzieje, ze wszyscy wiedzą że takiego opitego trzeba spalić albo utopić? Bo zgnieciony opity to jaja przeżyją już, a ledwo je widać. 1. Łapanie kleszczy to tez cecha osobnicza. Pewnie chodzi o zapach. Idziemy razem do lasu, żona, szwagier nic ja dwa a mój syn 15. I tak było zawsze. Jeden kleszcz nad jeziorem? zawsze syn. 2. Na ryby polecam amerykańskie kontraktowe mundury. Są bardzo różne. Cześć jest nasączona permetryną, zgodnie z metką starcza na chyba 20prań? Fakt jak się pójdzie jesienią do lasu to ten mundur jak się zagrzeje zaczyna lekko capić i to niestety jakby goofnem (zawsze buty oglądam ) Ale od czasu jak w tym chodzę kleszcza nie złapałem. A ze to wygodne, wzmocnione gdzie trzeba, nie drze sie o byle co i jest niepalne to juz w gratisie. Tylko trzeba uważać, żeby nie kupić podróby. No i na kleszcze musi mieć na wszywce „insekt repelent apparel”. caly mundur można trafić za 300pln. Góra sobie taka, ale spodnie petarda mam już 7par w domu, garaż, w teren, w niczym innym nie chodzę. Edytowane 26 Lutego 2023 przez Qh_ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 26 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 Daj linka do spodni jakiegoś Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prime Opublikowano 26 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 Daj linka do spodni jakiegoś Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalko tez byłbym zainteresowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 28 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2023 (edytowane) Lenie przebrzydłe Allegro, szukaj, i np: "oryginalne spodnie us army" i 8 stron .. nowe, używane, różne wzory. Czytać opisy, unikać podróbek. Do wyboru, do koloru. Widzę, ze w związku z wojną podrożały ...Jak ktoś woli germańskie albo angielskie (pustynne polecam na lato bardzo przewiewne) zmienić opis i szukać. Ja dawno nie kupowałem bo mam 7 par spodni dwie góry i jeden, chyba angielski komplet na ciężki deszcz (ubierany na ubranie) daje rade nawet na motocyklu w czasie jazdy.Wojskowe buty, kapelusze, siatki na głowy przeciw komarom, hamaki, rękawice. To nie produkty z pseudomilitarnych sklepów. W tym chłopaki tygodniami biegają po pustyniach, dżunglach itp. nasze komary i kleszcze to pikuś. Reklamacje, tanie materiały? To się nie pruje, nie przeciera, bo nie może. Pierwsze z brzegu:https://allegro.pl/oferta/mundur-bluza-spodnie-komplet-ocp-multicam-us-army-13340146312jest repelent prawa naszywka z trzech. Może Wam rozmiarów poszukać? Lepsza taka używka niż nowy badziew. Edytowane 28 Lutego 2023 przez Qh_ 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 1 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 Najtaniej chyba wychodzi kupić permetrynę i samemu spryskać swoje ubrania. Od kilku lat stosuję i spokój z kleszczami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 Najtaniej chyba wychodzi kupić permetrynę i samemu spryskać swoje ubrania. Od kilku lat stosuję i spokój z kleszczamiStosowałeś?? Nie podraznia skóry,jak spryskasz spodnie,to coś na pewno przejdzie przez materiał i jest kontakt ze skórą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 (edytowane) Tak jak napisałem stosuję od kilku lat. Spryskuję ubrania i buty w których chodzę na ryby z tym że nie za każdym razem a po kilku praniach. Nie miałem nigdy problemu żeby skórę podrażniło, można ewentualnie zmniejszyć % roztworu poprzez dodanie wody. Edytowane 3 Marca 2023 przez mepps 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 Tak jak napisałem stosuję od kilku lat. Spryskuję ubrania i buty w których chodzę na ryby z tym że nie za każdym razem a po kilku praniach. Nie miałem nigdy problemu żeby skórę podrażniło, można ewentualnie zmniejszyć % roztworu poprzez dodanie wody.czołem, gdzie Ty to kupujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 Kupiłem wczoraj,jedzie z Niemiec, zobaczymy co i jak. Odezwij się na priv za kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 Kupiłem wczoraj,jedzie z Niemiec, zobaczymy co i jak. Odezwij się na priv za kilka dni.będziesz mógł odsprzedać 1 opakowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 (edytowane) Zamówiłem jedno 200ml. Przesyłka 15zł więc spoko. Czekamy. Edytowane 3 Marca 2023 przez strary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marienty Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 Przywiozłem do domu z 10 sztuk żeby sprawdzić czy moja mocno już przeterminowana permetryna jeszcze działa. Trzeba zaimpregnować ciuchy.No i jak? Działa? Pytam bo sam mam jeszcze 4 litry roztworu permetryny 0,5% rozrobionego w zeszłym roku i się zastanawiam ile można to trzymać, żeby nie straciło na skuteczności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwek1981 Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 Jeszcze nie sprawdzałem. Nie miałem kiedy. Ale kleszcze żyją, więc materiał do badań jest????Ja mam nierozrobioną, kupioną na allegro jakieś 3-4 lata temu. Chyba Ectopar czy jakoś tak to się nazywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 (edytowane) czołem, gdzie Ty to kupujesz?Kupowałem na eBay.de. Butelka starcza na kilka lat Edytowane 3 Marca 2023 przez mepps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragonexp Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 Kupowałem na eBay.de. Butelka starcza na kilka latRozcieńczasz czy impregnujesz gotowym produktem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 Nie widać na zdjęciu, masz rozumiem atomizer? Na Alledrogo jest to samo tylko w sprayu. 50dych za puchę 750ml. Tylko trzeba pamietać to jest do spryskiwania powierzchni, np gołębników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 Spryskuję gotowym produktem nie rozcieńczam. Butelka jest już z atomizerem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 5 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2023 tu jest produkt dedykowany na odzieżhttps://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/kupione/83c2d620-fa88-3ab5-957e-827c0f3c82cb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 5 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2023 tu jest produkt dedykowany na odzieżhttps://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/kupione/83c2d620-fa88-3ab5-957e-827c0f3c82cbNie działa ten link. Dałeś chyba do prywatnych zakupów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomason Opublikowano 5 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2023 Ten powinien działać https://allegro.pl/listing?string=ardap 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo Opublikowano 5 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2023 Tylko trzeba pamietac ze to mega toksyczne dla kotow (permetryna i jej pochodne) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 5 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2023 Ten spray właśnie zakupię. Tylko Fur Haushalt nie oznacza że do spodni ))))) Koty mówisz? Ostrzegę sąsiadów. Żeby ich koty od zaraz nie srały w moim ogródku, bo będę pryskał tam gdzie ptaki mi duszą. Czyli koło gniazd, gdzie bytują obrzeżki. Ciekawe co zrobią z tymi 10 kotami jak teraz nie robią nic. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi