Skocz do zawartości

Uwaga - wysyp kleszczy!

Kuba

Rekomendowane odpowiedzi

Wklejam dwa ciekawe materialy Uniwersytetu Warszawskiego wydzial biologi

1) Podsumowanie polskiego ogolnopolskiego badania kleszczy (kleszcze zdjete ze skory ludzi, przesłane do badan). Zbadano 869 kleszczy - nie wiem na ile to reprezentatywna proba, wydaje sie duzo.

Sporo danych, zwlaszcza ciekawe info pod koniec-

A) Najczesciej byly do osobniki w stadium rozwojowym nimfy

B ) 46% kleszczy mialo jakies patogeny

C) prawdopodobienstwo zlapania Borelki od wbitego kleszcza ktory mial kretki Borelli to 4,9% (jesli zerowal na czlowieku do 48h)

https://youtu.be/EjjANNz4GHs

Drugi link to wyklad o historii walki z populacjami kleszczy. Te dziady sie uodparniaja...

Edytowane przez elmo
  • Like 3

• 1 miesiąc temu...

Zdjęcia sprzed tygodnia. Będzie tego mnóstwo w tym roku. Dzisiaj zdjąłem pierwsze ze spodni. Jeszcze niezbyt ruchliwe, ale już się czepiają. post-50752-0-18037900-1677442111_thumb.jpg

post-50752-0-08614100-1677442148_thumb.jpg

Przywiozłem do domu z 10 sztuk żeby sprawdzić czy moja mocno już przeterminowana permetryna jeszcze działa. Trzeba zaimpregnować ciuchy.

• Like 2

Fuck i to mamuśki już. Jak się opiją to wydalą z siebie dziesiątki młodych.

Mam nadzieje, ze wszyscy wiedzą że takiego opitego trzeba spalić albo utopić? Bo zgnieciony opity to jaja przeżyją już, a ledwo je widać.

1. Łapanie kleszczy to tez cecha osobnicza. Pewnie chodzi o zapach. Idziemy razem do lasu, żona, szwagier nic ja dwa a mój syn 15.   I tak było zawsze. Jeden kleszcz nad jeziorem? zawsze syn.

2. Na ryby polecam amerykańskie kontraktowe mundury. Są bardzo różne. Cześć jest nasączona permetryną, zgodnie z metką starcza na chyba 20prań? Fakt jak się pójdzie jesienią do lasu to ten mundur jak się zagrzeje zaczyna lekko capić i to niestety jakby goofnem (zawsze buty oglądam :D ) Ale od czasu jak w tym chodzę kleszcza nie złapałem. A ze to wygodne, wzmocnione gdzie trzeba, nie drze sie o byle co i jest niepalne to juz w gratisie.

Tylko trzeba uważać, żeby nie kupić podróby. No i na kleszcze musi mieć na wszywce „insekt repelent apparel”.

caly mundur można trafić za 300pln. Góra sobie taka, ale spodnie petarda mam już 7par  :D w domu, garaż, w teren, w niczym innym nie chodzę.

Edytowane przez Qh_
  • Like 1

Lenie przebrzydłe  :D Allegro, szukaj, i np: "oryginalne spodnie us army" i 8 stron .. nowe, używane, różne wzory. Czytać opisy, unikać podróbek. Do wyboru, do koloru. Widzę, ze w związku z wojną podrożały ...

Jak ktoś woli germańskie albo angielskie (pustynne polecam na lato bardzo przewiewne) zmienić opis i szukać. Ja dawno nie kupowałem bo mam 7 par  :D spodni dwie góry i jeden, chyba angielski komplet na ciężki deszcz (ubierany na ubranie) daje rade nawet na motocyklu w czasie jazdy.

Wojskowe buty, kapelusze, siatki na głowy przeciw komarom, hamaki, rękawice. 

To nie produkty z pseudomilitarnych sklepów. W tym chłopaki tygodniami biegają po pustyniach, dżunglach itp. nasze komary i kleszcze to pikuś. Reklamacje, tanie materiały? To się nie pruje, nie przeciera, bo nie może.

Pierwsze z brzegu:

https://allegro.pl/oferta/mundur-bluza-spodnie-komplet-ocp-multicam-us-army-13340146312

jest repelent prawa naszywka z trzech.

Może Wam rozmiarów poszukać?  :D  :D  :D  :D  :D

Lepsza taka używka niż nowy badziew.

Edytowane przez Qh_
  • Like 6

Najtaniej chyba wychodzi kupić permetrynę i samemu spryskać swoje ubrania. Od kilku lat stosuję i spokój z kleszczami

Stosowałeś?? Nie podraznia skóry,jak spryskasz spodnie,to coś na pewno przejdzie przez materiał i jest kontakt ze skórą.

Tak jak napisałem stosuję od kilku lat. Spryskuję ubrania i buty w których chodzę na ryby z tym że nie za każdym razem a po kilku praniach. Nie miałem nigdy problemu żeby skórę podrażniło, można ewentualnie zmniejszyć % roztworu poprzez dodanie wody.

Edytowane przez mepps
  • Like 2

Przywiozłem do domu z 10 sztuk żeby sprawdzić czy moja mocno już przeterminowana permetryna jeszcze działa. Trzeba zaimpregnować ciuchy.

No i jak? Działa? Pytam bo sam mam jeszcze 4 litry roztworu permetryny 0,5% rozrobionego w zeszłym roku i się zastanawiam ile można to trzymać, żeby nie straciło na skuteczności.

Ten spray właśnie zakupię. Tylko Fur Haushalt nie oznacza że do spodni :))))))

Koty mówisz? Ostrzegę sąsiadów. Żeby ich koty od zaraz nie srały w moim ogródku, bo będę pryskał tam gdzie ptaki mi duszą. Czyli koło gniazd, gdzie bytują obrzeżki.

Ciekawe co zrobią z tymi 10 kotami jak teraz nie robią nic.  :D

• Like 1