wyjec Opublikowano 1 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Ot bestia psa chiciała wyssać do cna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 nie gadaj że go wolno puściłes ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hm62 Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 C&R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajtelek2 Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 (edytowane) Takiego agenta , trzeba z buta częstować. Edytowane 2 Lipca 2013 przez Kajtelek2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyjec Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 C&R zawsze tylko szanowny kleszczyna w ognisko powędrował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 Czy była mowa o czymś takim?http://www.cefarm24.pl/2781,srebro-koloidalne-ag100-plyn-300-ml.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mari Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Niestety to nieprawda. Jeżeli pojawi się rumień to na 100% masz boreliozę, jednak w większości przypadków zakażenie jest bezobjawowe nawet przez wiele lat. Często nie wychodzi nawet w badaniach (szczególnie test Elisa jest zawodny, a taki właśnie przepisują lekarze. Warto obserwować siebie i objawy jakie mogą się pojawić.). Strasznie ciężko się potem tego pozbyć, więc ja radzę nawet profilaktycznie wziąć antybiotyk przez jakiś miesiąc. Niestety, tak jak ktoś napisał wcześniej, przewlekła borelioza jest właściwie niemożliwa do wyleczenia. Syndrom poboreliozowy - to co pozostaje po przebytej boreliozie, jak mówią lekarze, to nic innego jak zakażenie boreliozą. To jest w ogóle bardzo obszerny temat, w którym nawet lekarze nie mają odpowiedniej wiedzy (oprócz niektórych wyjątków). Zgodzę się natomiast, że takie długotrwałe terapie antybiotykami mogą wyniszczać organizm. Dlatego jako terapię "podtrzymującą" uzyskane efekty, część osób przechodzi na naturalne metody. Jak już ktoś wcześniej pisał: srebro koloidalne (naturalny antybiotyk) lub zioła (wg zaleceń z książki Buchnera itp.). Dla osób z rumieniem i nieleczonym zakażeniem polecam zaznajomić się szerzej z tematem, poszukać w różnych źródłach. (W Stanach są lekarze, którzy zajmują się tym już od lat i przeszli ciężką batalię z firmami ubezpieczeniowymi, które nie chciały uznać i ujawniać wyników ich badań. Oczywiście ze względu na kasę).Jeśli ktoś ma cierpliwość to polecam obejrzeć (to film z 2008, w tym momencie sytuacja się rozwinęła, lekarze dalej przyjmują pacjentów. Można znaleźć ich publikacje i dalsze wyniki.. To pierwsza część: http://www.dailymotion.com/video/xplliu_under-our-skin-2008-1-2-napisy-pl_shortfilms#.UcbpaDtM_ng Druga pojawi się po skończeniu oglądania. To tak dla wyjaśnienia, czemu panuje taka dezinformacja.. Nie chcę się kłócić i podważać tego, co powiedzieli Wam lekarze, a jedynie pokazać inne spojrzenie na sprawę. Sami oceńcie ale nie bagatelizujcie żadnego kleszcza a już tym bardziej rumienia.Czy swoją wiedzę opierasz o to co mówi pani Beata W., także Krakuska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin186 Opublikowano 4 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Z tego co się orientuję to najważniejsze jest wczesne wykrycie zakażenia,gdyż daje to szansę na całkowite wyleczenie bez żadnych powikłań. Dlatego mówi się,że szczęśliwi w nieszczęściu ci u których wystąpił rumień wędrujący,który jest pewnym objawem boreliozy we wczesnym stadium rozwoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n15 Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Witam. Koledzy uważajcie na kleszcze! Jest tego już od czorta. Być może to efekt krótkiej zimy, w każdym razie radzę uważać i po powrocie znad wody dobrze się obejrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drago75 Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Ja ostatnio rozmawiałem ze kolegą z Niemiec i podobno u nich przestrzegają, iż właśnie ze względu na łagodną zimę ten rok może być najgorszy pod względem ilości kleszczy od kilkudziesięciu lat. Założenia te są oparte na badaniu ilości kleszczy, które przeżyły zimę i są miarodajne. Już w lutym podobno było ich niewiele mniej niż w szczycie sezonu. Przyjmując, że u nas też była lekka zima, możemy spodziewać się podobnej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EMMS Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Anjaj, to co piszesz sprawia, że później dochodzi do totalnej dezinformacji wśród osób pokąsanych przez kleszcze. Nie wspominam już o metodach leczniczych typu srebro koloidalne, którego stosowanie w leczeniu boreliozy jest równie zasadne jak dawanie umarłemu kadzidła do powąchania... Po pierwsze - rumień jest niepokojący, jednak sama jego obecność nie wskazuje na boreliozę. Zwykły rumień utrzymujący się do kilku dni po pokąsaniu, nie rozszerzający się na obwód z pozostawieniem jasnego wnętrze (=rumień wędrujący), jest 100% fizjologią. Podobnie jak po usunięciu igły/drzazgi, także po usunięciu kleszcze dochodzi do miejscowego odczynu zapalnego... Kolejną sprawą, o której napisałeś są testy ELISA. W tym wypadku mamy do czynienia raczej z wynikami fałszywie dodatnimi, niż fałszywie ujemnymi. Wielu ludzi przychodzi do lekarza z samym podwyższonym mianem przeciwciał i się dziwią, że nikt ich nie leczy. Otóż sprawa wygląda następująco: boreliozę wywołują krętki Borreli burgdorferi; jednak w trakcie życia mamy szansę na zetknięcie się z tzw krętkami sparofitycznymi z rodzaju Borrelia innymi niż B.b.... Taki kontakt powoduje produkcję odpowiednich przeciwciał, a stosowany test ELISA nie jest na tyle swoisty, by rozróżniać przeciwciała produkowane przeciwko konkretnym rodzajom Borrelii. Po wtóre, do zdiagnozowania boreliozy niezbędne są: 1)podwyższone miano przeciwciał + 2)objawy: bóle stawowe, osłabienie, zmęczenie, zaburzenia rytmu serca, zawroty głowy, niedowłady/porażenia, itd. Borelioza jest chorobą wyleczalną, jednak znacznie lepiej się ją leczy w wypadku zajęcia tkanek obwodowych niż przy zajęciu układu nerwowego (neuroborelioza) - powoduje to zmniejszona penetracja antybiotyków do układu nerowego i same powikłania generowane przez boreliozę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 EMMS-bardzo fachowo jest jeszcze wiele czynnikow ale ogolnie bardzo ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EMMS Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Wiem, starałem się napisać krótko i na temat. Za często zdarza się, że ludzie przychodzą z wynikiem ELISA i liczą na leczenie, albo opowiadają w gabinecie o cudownych metodach w stylu "jem jabłko z zardzewiałym gwoździem. XYZ mówił, że to zawsze poamga..." 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelG Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Mam znajomego ktory ponad 10 lat leczyl sie roznymi sposobami i dopiero srebrem sie wyleczyl.Na wszystkich forach typowo poswieconych boleriozie opinie sa jednoznaczne ze jest nieuleczalna mozna ja uspic na dlugie lata ale ryzyko ze wroci zawsze istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EMMS Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Ludzi, którzy mają tzw. PLDS (reakcje autoimmunologiczne związane z eliminacją B. burgdorferi z organizmu) jest niewielu - stanowią około 10-20% chorych. Łatwość wyleczenia samej boreliozy wiąże się również z czasem jej trwania, im dłużej trwa - tym gorzej chory zareaguje na leczenie; kolejne kursy antybiotykoterapii nie zwiększają skuteczności leczenie. Skoro kolega chorował 10lat, wydaje mi się, że nie był dodiagnozowany, bo brak jest dowodów medycznych na skuteczność preparatów srebra w leczeniu boreliozy, wbrew temu, co się często powtarza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelG Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Jak maja byc dowody,mafia farmacetyczna nigdy donich nie dopusci,bo koszt produkcji srebra to 2pln za litr.W usa byly takie badania juz lata temu .Jedno jest pewne warto sprubowac bo.niczym sie nie ryzykuje w przeciwienstwie do antybiotykow.Mowa o czystym srebrze tylko i wylacznie 10pm.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Coś, co powiedział mi chirurg wyciągając kleszcza z moich łonersów-" teraz to się nie masz co ba,ć bo robactwo jest czyste, zaczynają przenoszą boreliozę od lipca, sierpnia..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojny83 Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 (edytowane) Koledzy po kiju!Uważajcie na kleszcze, po dzisiejszym grillu nad wodą mój młody miał kleszcza.Piszę i ostrzegam bo moja druga połówka choruję na boreliozę i nikomu tego nie życzę.Pamiętajcie, po wędkowaniu, ciuchy najlepiej wrzućcie do pralki a swoje ciało dokładnie obejrzyjcie.Pozdrawiam.Adam! Edytowane 22 Marca 2014 przez chojny83 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matiz992 Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Ja już jakieś 2 tygodnie temu z kota kleszcza wyciągałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tebe Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Polecam się także zaszczepić od kleszczowego zapalenia opon mózgowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbert-10 Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 (edytowane) Ile taka szczepionka kosztuje?Oczywiście w przychodni edytowałem żeby nie było głupich uwag. Edytowane 21 Marca 2014 przez norbert-10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek R. Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Kleszcze to już od daawna widać (ciężko powiedzieć, ale to już 3-4 tyg)... Ja sam żadnych nie łapię, ale z psa to sporo wyciągam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekosz Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Koszt Szczepionki 150 zł trzeba przyjąć 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tebe Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Ile taka szczepionka kosztuje?Oczywiście w przychodni edytowałem żeby nie było głupich uwag.Nie wiem ile kosztuje bo mi zakład pracy sponsoruje. Trzeba przyjąć 3 dawki na początku, a potem co 3 lata dawka przypominająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 http://jerkbait.pl/topic/25004-uwaga-kleszcze/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi