Skocz do zawartości
  • 0

Spodzina - oleje...

patu

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Najważniejsze by odpowiadał klasie zalecanej w instrukcji. Obecnie w silniku i spodzinie latam na CASTROLU.  Ślinik to 10 W 40 syntetyk dedykowany czterotaktom wysokoobrotowym , a spodzina to SAE 75/90 syntetyk do przekładni stożkowych. Minerały się nie nadają bo bardzo zbierają wodę i po krótkim czasie olej przypomina kawę z mlekiem, a wtedy można wykończyć silnik.

Edytowane przez miramar69

• 0

Najważniejsze by odpowiadał klasie zalecanej w instrukcji. Obecnie w silniku i spodzinie latam na CASTROLU.  Ślinik to 10 W 40 syntetyk dedykowany czterotaktom wysokoobrotowym , a spodzina to SAE 75/90 syntetyk do przekładni stożkowych. Minerały się nie nadają bo bardzo zbierają wodę i po krótkim czasie olej przypomina kawę z mlekiem, a wtedy można wykończyć silnik.

..dlatego pytam - yamalube jest minerałem, przekładniowy Mobillube SAE 75/90 który stosowałem to full syntetyk...

• 0

Wszystko się zgadza,tylko że w olejach mineralnych dedykowanych specjalnie do silników zaburtowych (renomowanych firm) dodawane są jako jeden ze składników oleju tzw. inhibitory wilgoci. Właśnie one zapobiegają mieszaniu się oleju z wodą ,a tylko ją wytracają i potem pod wpływem temperatury odparowuje ona. TAK TO JAKOŚ LECIAŁO :D  :D  :D

AAAA i trzeba sprawdzić/dowiedzieć się czy aby pełny syntetyk/półsyntetyk powinien być lany/zalecany/nadaje się do danego silnika!!!!

Edytowane przez miramar69

• 0

A ja dziś wlałem do swojej świeżo zakupionej Hondy 9,9  Castrol 10W30 czy nie będzie za rzadki? dedykowany do silników zaburtowych 4 T. Teraz się tak zastanawiam bo zawsze takich używałem, a wy tu prawicie że tylko 10W40

Wszystko jest OK -  10W30 jest troszkę tylko rzadszy ale za to łatwiejszy rozruch i mniejszy opór w chłodniejszych porach roku ma silnik. 10W40 dedykowany na gorące  pory roku, ciut lepsze smarowanie bo gęściejszy. Studiując różne instrukcje (rożnych firm) jeden i drugi jest zalecany do silników . 

• 0

W większości przypadków 10W30 normalny a przy normalnym sprawnym chłodzeniu trudno silnik przegrzać, raczej są nie dogrzane w naszym przypadku a termostaty swoje robią . Panowie my jesteśmy strasznie przewrażliwieni na punkcie naszych silników a one nigdy w d...pę i tak nie dostana do puki pływają  za rybami.