Skocz do zawartości
  • 0

klucz do zaworów ponton

Przemek

Pytanie

Witam.

Wczoraj odebrałem klucz z Tokarexu do zaworów w pontonie.

Rewelacja! Praktycznie każdy zawór w Bush Crab wymagał dokręcenia.

Powodem tego iż nabyłem ten klucz były spadki ciśnienia w komorach.

Szukałem najpierw dziury w balonach lecz roztwór wody i płynu Lud... uwidocznił małe bańki powietrza przy zaworach.

Szybki telefon do Tokarexu i otrzymałem lekarstwo na znikajace powietrze.

Polecam każdemu posiadaczowi pontonu nabycie takiego klucza!

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tak myślałem. Też kupiłem taki tam gdzie Ty ale gdzieś go podziałem i zamówiłem identyczny lub bardzo podobny(pasujący do zaworów Bush'a) dużo taniej - patrz link poniżej :huh: 
http://www.rybi-ogon.pl/Klucz-do-zaworu-Scoprega-Bravo-2000-p-2068.html

• 0

Podczas użytkowania pontonu jeden z zaworów odkręcił się troszkę i zaczął puszczać powietrze. Bałem się dokręcać go w sposób garażowy (kombinerki itp. narzędzia) więc zamówiłem fachowe narzędzie :)  Jak już przyszedł klucz to dokręciłem wszystkie :)

• 0

Panowie odkopie troche temat ... 

kiedys bylo tak ze moglem odkrecic zaslepke i powietrze nie uciekalo ... a jak chcialem zeby uciekalo to trzeba bylo nacisnac na to cos zielonego w zaworze ... teraz jak odkrece zaslepke to powietrze ucieka eksresowym tempem ... nie zdarze po pompowaniu zaslepki przykrecic a juz polowy powietrza nie ma ... czy ja potrzebuje jakis klucz zeby to dokrecic ?

post-57011-0-44927900-1503759000_thumb.jpg

• 0
  • 0

Jak chcesz to dokręcić lub odkręcić musisz przytrzymać drugą część zaworu, który jest w środku. Obraca sie całość nic w środku, i uważaj bo tą uszczelkę można uszkodzić. Jak będziesz to składał koniecznie sprawdź aby zawór był w środku otwóru jeśli nie będzie równo to będzie lecieć. Ja bym tego nie smarował to ma być uszczelnienie tworzywo, guma. Użyjesz chemi, która reaguje z gumą i będzie lipa.

• 0

Kiedyś też puszczał mi zawór nie przez sam zawór ale spod jego kołnierza, podobnie przy okręcaniu obracał się cały zawór. Najprościej spuścić powietrze i przytrzymać drugą część zaworu (nie jest łatwo). Na moje na bank "grzybek" jest w pozycji spuszczanie powietrza. Stąd efekt uciekania. Musisz delikatnie spróbować przekręcić, powinien charakterystycznie się wysunąć

• 0

Jeżeli wina jest po stronie niedokręcenia (nie sądzę), to kup oryginalny klucz do zaworów w Tokareksie lub gdziekolwiek nie jakąś gazrurkę np: 

https://www.google.pl/search?q=klucz+do+zawor%C3%B3w+bosto%C5%84skich&tbm=isch&source=iu&pf=m&ictx=1&fir=TJ-SkqLXPbRAbM%253A%252CpxIwE48KUERJTM%252C_&usg=__Z3FM16UfQzWt4mdxBOH4giZNcxE%3D&sa=X&ved=0ahUKEwiY2tGMrI_XAhUoS5oKHU3vDT4Q9QEIOjAE#imgrc=TJ-SkqLXPbRAbM:

Koszt 12 PLN. 

Spróbuj wykręcić w normalnej temperaturze. Plastik poniżej iluś stopni robi się kruchy, Jak będziesz kręcił na zimnym ryzyko połamania b. duże. 

Zaczął bym jednak od tego:

Główka wewnątrz zaworu powinna mieć taką sprężynkę wyczujesz to pod palcem. To to zielone na focie. Ważne wciskasz, delikatnie przytrzymujesz  i przekręcasz.(z tego co pamiętam w lewo)  zawór powinien zamknąć się automatycznie.  Tzw odbić.