bigos Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Jeśli ktoś ma czas, fundusz oraz ochotę przyłączyć się do wyprawy, która prawdopodobnie ostatecznie zniszczy jego wędkarska psychikę, to... Zapraszam do Nikaragui... Szczegóły w linku: http://www.salmo-adventures.com/blogs/index/page:1#nikaragua-olbrzymie-tarpony-z-rzeki-san-juan-59 Albo od razu można kliknąć w zakładkę ,,Wyprawy studyjne'' na www.salmo-adventures.com Pozdrawiam, Bigos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki72 Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 (edytowane) Jeremy Wade z "River Monsters" lowil tam w towarzystwie jednego z panow "Tapam" Edytowane 17 Maja 2013 przez Darecki72 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 16 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Poprobujemy. 3 pazdziernika wymarsz...Jak sie zlapie to sie zlapie, a jak sie nie zlapie, to sie zlapie w dogrywce za rok Ty masz dobra lokalizacje. Gdybym mieszkal w USA, to mialbym w szafie tylko wedki od 10 klasy w gore i karnet na bilety lotnicze do Ameryki Lacinskiej Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki72 Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 (edytowane) Dla mnie Florida Key's w zupelnosci wystarcza. O wiele blizej i taniej a ryby takie same. Co do kolekcji to 10 wtjuz jest teraz rozgladam sie za 12wt.Polamania zyczePs. Przy kupnie 10 tki wzorowalem sie troche na tym filmiku bo ten wlasnie kupilem. Edytowane 17 Maja 2013 przez Darecki72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 16 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Floryda okejos jesli brac pod uwage same ryby, na Twoim miejscu tez bym tam regularnie zagladal. W Nikaragui oprawa lowienia jest zupelnie inna i dosyc niesamowita pod katem tego gatunku. Chyba glownie dlatego siedzi mi to we lbie jak wrzod...Zainwestuj dobra kase w 12, bo ja zrobilem eksperyment z Orvisem w tej klasie za 200 euro i po 3 dniach lowienia rekojesc rozpadla sie na kawalki...Mysle ze w tego typu wedkach kompromisy nie istnieja. Albo mercedes, albo lepiej siedziec w domu. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Ja to ciekaw jestem czy i jak na takich lowach by się np TFO TICRX spisał. Lefty trochę tych ryb złowił a wg legendy blank on projektował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 16 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Wiesz Kuba, w tym Orvisie blank na przyklad jest bardzo OK, nie mam uwag - rzucalem jak i gdzie chcialem, w dodatku cegla. Ale co z tego jak mi zostal goly patyk w dloni, bo ktos wykombinowal, ze korek od wina nadaje sie na uchwyt i bedzie taniej...Trzeba kilka stowek wydac na cos co zostalo wielokrotnie sprawdzone przez ludzi majacych jakies doswiadczenie i miec nadziej , ze nie bedzie przeszkadzalo w lowieniu. Zreszta z jedna wedka tez czlowiek nigdzie nie pojedzie, zatem kazdy zestaw to jest u mnie razy 3 ...Wlasciwie na kazdej wyprawie cos niszcze. W Nikaragui bedziemy mieli sprzet, wiec nie trzeba inwestowac. Ja zainwestuje, bo lubie lowic swoim zestawem, ktory mi pasuje i znam jego mozliwosci. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 16 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Zobaczcie to. Jak ta linka wchodzi w przelotki po zacieciu ryby i co sie pozniej dzieje... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki72 Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 (edytowane) Floryda okejos jesli brac pod uwage same ryby, na Twoim miejscu tez bym tam regularnie zagladal. W Nikaragui oprawa lowienia jest zupelnie inna i dosyc niesamowita pod katem tego gatunku. Chyba glownie dlatego siedzi mi to we lbie jak wrzod...Zainwestuj dobra kase w 12, bo ja zrobilem eksperyment z Orvisem w tej klasie za 200 euro i po 3 dniach lowienia rekojesc rozpadla sie na kawalki...Mysle ze w tego typu wedkach kompromisy nie istnieja. Albo mercedes, albo lepiej siedziec w domu. PozdroPod katem sprzetowym to mysle tak samo, przy tej rybie nie ma drogi na skroty poczawszy od kija a konczac na wezlach. Co do Florydy to...wrocilem ze slonecznego stanu w niedziele, z wakacji rodzinnych a nie z tarponow ( dobrze ze zona nie slyszy ) chociaz te byly w planach na ten rok ale uzbieralo sie wiele innych rzeczy ktore musielismy uporzadkowac tak jak min. Disney World- w koncu dzieciakom tez sie cos nalezy a ja mam juz swiety spokoj i moge juz planowac cos na przyszlosc.Poza tym kilka dni spedzilismy nad zatoka Meksykanska gdzie na wachadlowke i male jerki dziesiatkowalem male jacki( ta rybka tez ma power) oraz kilka tarponow dla ubogich -ladyfish. Duzo wpatrywalem sie w wode zeby zobaczyc moze jakies silver kingi lecz nic nie widzialem , na wysokosci Tampa Bay woda niestety niedawno przekroczyla magiczny numer jak to mowia lokalni 74 F. Przedluzajaca sie zima dala sie w znaki nawet w tej czesci Florydy i tu najlepszego mozna spodziewac sie pod koniec maja. Teraz pozostaje cwiczyc na esoxach, w zimie zaczac wdrazac plan w zycie a na majowke za rok na key's. Edytowane 17 Maja 2013 przez Darecki72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Zobaczcie to. Jak ta linka wchodzi w przelotki po zacieciu ryby i co sie pozniej dzieje... Cholerka, #8 fenwicka chyba nie dałaby tu rady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 w Twoich rękach pewnie nie... ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Zobaczcie to. Jak ta linka wchodzi w przelotki po zacieciu ryby i co sie pozniej dzieje... POTEGA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Zobaczcie to. Jak ta linka wchodzi w przelotki po zacieciu ryby i co sie pozniej dzieje... Cholerka, #8 fenwicka chyba nie dałaby tu rady... Jesteś Kuba człowiekiem małej wiary... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 "Wiary mało we mnie nie jestem Chasydem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 17 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Jesteś Kuba człowiekiem małej wiary... Wiara w nim chyba wielka, bo tarpona juz zlowil. Oczywiscie jaki kraj, takie tarpony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Bo to jest tarpon na miarę naszych możliwości. My tym tarponem otwieramy oczy niedowiarkom!Mówimy - to jest nasz tarpon, przez nas złowiony, i to nie jest nasze ostatnie słowo! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tlok Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Bigos jak wyglada ten zestaw na tarpony, jaki podklad jaka linka i przypony z czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki72 Opublikowano 18 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 Bigos jak wyglada ten zestaw na tarpony, jaki podklad jaka linka i przypony z czego?Zanim Bigos sie wypowie pozwole "wrzucic cos do pieca" Podklad od 30 lb. w gore, kiedy kolowrotek nie jest zbyt pojemny niektorzy wedkarze radza sobie w ten sposob ze ucinaja pol running line zeby nawinac wiecej podkladu.Sam przypon to rozne grubosci FC LEADER. Najlepiej pokazane jest to tu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 18 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 Dzieki Darecki, dobre video. Mysle ze warto zakleic wezly elastycznym klejem UV, takim jak do woderow. Ja na podklad mam nawinieta plecionke 80 lbs- na wszystkich kolowrotkach. Bo to jest cos nie do uszkodzenia w zasadzie, a do tego cienkie i nie stawia oporu duzego w wodzie. Czytalem madrych ludzi i pisza , ze przypon musi byc conajmniej 10 stopowy z grubego fluoru, bo moze luskami albo pletwami uszkodzic...Nie wiem...Jak dasz wiecej jak 30 lbs, to linke urwie...Troche sie tych ryb boje szczerze mowiac Niech sie palec zlapie w linke i bedzie go mozna zdjac ze szczytowej przelotki po odjezdzie ryby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki72 Opublikowano 19 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Tez sie balem... jak zadnej ryby nigdy przedtem, balem sie ze nie dam rady... ale jak to mowia "Co Cie nie zabije to Cie wzmocni" W moim rozumowaniu na baby tarpon -do 50lb. uzywal bym 30lb. podkladu, na duze okazy 50lb. podkladu. Wyzej chyba nie ma co isc bo jaki kij muchowy to wytrzyma??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haja1978 Opublikowano 23 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Witam,No na tych filmikach to już istne szaleństwo, ja bym wymiękł na 100%http://www.youtube.com/watch?v=Fv7jJj8ONvMhttp://www.youtube.com/watch?v=aa8WjVnfCQcPozdrawiamArek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciavez Opublikowano 26 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 (edytowane) Dobre naprawdę dobre ! Pełna profeska Edytowane 26 Września 2013 przez GoLoManoLo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi