Skocz do zawartości

Kij na szwedzkie szczupaki

szewer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Musze kupić jakiś fajny kij ze spory zapasem mocy. Łowił bede z łodki na ciężkie gumy do 40g, na ciężkie woblery do 20cm. Rozważam kilka kijków:

1. Konger World Champion IRI 15 - 40g 2,4m

2. Team Dragon 18 - 42g 2,4m

3. Cormoran Black Bull 10 - 30g 2,10m

4. Dragon Millenium Zender 14 - 35g 2,55m

5. Daiwa PowerMesh Universal Spinn 10-35g 2,4m

Miejscem gdzie chciałbym łowić na taki kij to Szwecja i tamtejsze szczupaki, ale również u siebie na cięższe przynęty.

Powiem szczerze, że korci mnie Konger IRI, mam jego lżejszą odmianę 10 - 30g i jest rewelacyjny.

Jesli macie jakies inne sugestie to porosze o pomoc.

Pozdrawiam

Paweł

• Odpowiedzi 85
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

''Łowił bede z łodki na ciężkie gumy do 40g, na ciężkie woblery do 20cm''

40 gram to malenka gumka. 6'' kopyto wazy 35 gram + drugie tyle glowka.

20 centymetrowe woblery tez waza kolo 70 gram

Skoro masz kij do 30 gram to zakup takiego do 40 wiele niezmieni.

Rozejrzyj sie za takim do 70-80 gram.

''Łowił bede z łodki na ciężkie gumy do 40g, na ciężkie woblery do 20cm''

40 gram to malenka gumka. 6'' kopyto wazy 35 gram + drugie tyle glowka.

20 centymetrowe woblery tez waza kolo 70 gram

Skoro masz kij do 30 gram to zakup takiego do 40 wiele niezmieni.

Rozejrzyj sie za takim do 70-80 gram.

Z ust mi to wyjąłeś :mellow: Ostatnio ważyłem kopyto 6 i dokładnie 35g, sam byłem w szoku. Myślę że kijaszek do 70g wystarczy, pod warunkiem że nie będzie to klucha :D

Jak lubisz plecionki porozglądaj się za shimano beast-master.

Kije trochę ciężkawe ale za to niezniszczalne.

Sam mam ciężką pałę do 100g, przeciążałem to to przy wyżucie prawie o połowę i było ok.

Wszystko pod warunkiem że lubisz bezpieczną ciepłą pracę kija, bo szybkostrzelna strzelba to to nie jest

Ciekawe, co spowodowalo, ze stawiasz takie wedy do wyboru...kasa?

Sporo ludzi na forum buduje sobie wedki na róznych blankach, z czego najczesciej przewijajace sie to Talon MXF2 i Batson (tu rózne sie pojawialy, np HS1023...). To wbrew pozorom rozsadny wybór i nie wiele drozszy od produkcji seryjnej.

Jesli czas lub cena nie pozwalaja, to wzorem rognisa niech bedzie TD... B)

Sporo ludzi na forum buduje sobie wedki na róznych blankach, z czego najczesciej przewijajace sie to Talon MXF2 i Batson (tu rózne sie pojawialy, np HS1023...). To wbrew pozorom rozsadny wybór i nie wiele drozszy od produkcji seryjnej.

Tylko że koszt tych blanków uzbroionych w przelotki forekasta (na pewno wystarczą) raczej nie przekroczy sklepowej ceny TD :huh:

Tylko że koszt tych blanków uzbroionych w przelotki forekasta (na pewno wystarczą) raczej nie przekroczy sklepowej ceny TD :huh:

TD kosztuje ok 350zł ,za Batsona HS1021 płaciłem prawie 2 x więcej.Talon nawet Explorer ,wyjdzie też między ok.600-700zł.

Nie mówie przez to ,że nie warto dopłacać :D

Co do Lamiglasa - tylko blanki. Zbrojenie fabryczne be.

Ale suma 30kg wyjal...ale fakt, zupelnie inaczej bym ten kij widzial, niz go Lamiglas zrobil...

Pojawily sie ceny...z tego, co widzialem, mozna kupic blanki Lamiglasa nawet w cenie 36$(szkło)

Pojawily sie opinie, ze to za sztywne na szczupaka a tamto na sandacza...wszystko zalezy czym sie rzuca.

Jak ktos zamierza rzucac podobnymi odwaznikami, jak woblery 20cm albo gumy powyzej 40g to trudno sie spodziewac, ze szcytowka bedzie sie uginac przy probach na sucho.

Caly wic polega na tym, ze to ma byc sztywne przy wyrzucie, a w przypadku holu ryby (nawet nie za duzej) ma amortyzowac.

Jak wezmie sie wedzisko wolniejsze i to do tego gramatury naszej sklepowej 40g to moze byc nieraz problem z zacieciem.

Takie paly co ciekawe u nas najgorzej sie sprzedaja...a przeciez ludzie lowia na cegielki... :unsure:

Gumo

TD kosztuje ok 350zł ,za Batsona HS1021 płaciłem prawie 2 x więcej.Talon nawet Explorer ,wyjdzie też między ok.600-700zł.

Nie mówie przez to ,że nie warto dopłacać :D

Dlatego podałem szklaki i kompozyt, ceny gołych :huh: blanków to około 100pln, plus zbrojenie w wersji ekonomicznej to +\- 300pln, czyli koszt TD. O szczegóły warto zapytać Irka

Witam,

Wydaje mi sie ze troche dynamika odpowiadania przerosla pytanie :D

Nie wiem jak wyglada lowienie z rzutu na woblery do 20 cm. Juz przy 15 cm dochodzimy do gramatur 70 gramow (Warrior), pozniej bedzie ciezej.

Owszem mozna wziac i Originala 18 i bedzie duzo lzej, ale to nie nadaje sie do rzucania na szczupaka, dodatkowo w Szwecji.

Dobrac do tego wszystkiego wedke, wychodzi ze trzeba by brac jerkowkopodobna pale (zeby ciskac te 70+ gramow) i jednoczesnie lowic tym na gume...

Gdzie wyladowalismy ?

Megabass Mephisto :mellow: <_<

A tak powaznie to wydaje mi sie ze chodzi o typowe lapanie w Szwecji: kopyto 6, slider 10, fatso 10...

Wiec 240 cm do 1 1/2 oz bedzie OK. Marka, model ?¿

Koledze sie Konger dobrze spisuje, to moze Konger nr 2 ?

Guzu

:lol:

Mialo byc latwo i przyjemnie a zrobilo sie zapotrzebowanie na kilka kijow, rewizja jedynie slusznych trendow przynetowych i.....potrzeba przejscia na casting. :D

Ja tylko dorzuce 1 rzecz:

1.brak scislej zaleznosci zwiaz. z wielkoscia przynety ( wzrost ciezaru, a za tym idzie mocy wedziska) a wielkoscia szczupaka.

Gumo

Już rozwijam - kije po 45g które zostały zaproponowane przez autora wątku to moim skromnym zdaniem bardzo lekki sprzęt jak na duże szczupaki. Pewnie że da się.... Ale trudno było by używać z tym np skinnera20cm czy innych tego rozmiaru stwork.ów

Jednocześnie przy kontakcie z wieksza rybą (a chyba o to chodzi) ja bezpieczniej bym się czuł majać jakiś zapas mocy

Witajcie.

Łowiłem kilka razy szczupaki na szwedzkich szkierach, używałem

YAD-a 100-200g dł3,20, kupiłem go z przeznaczeniem na głowatkę

na łodzi trochę przeszkadzała jego długość, ale poza tym było

OK. Potem sprzedałem go @witkowi, który też chciał go wykorzystać w Szwecji, ale jak mu się spisywał to nie wiem, może

wywołam go do odpowiedzi.

Pozdrowienia

Jak tak dale pójdzie, szewer zostanie bez kija, za to z kompletnym mętlikiem w głowie B)

Szewer, moim skromnym zdaniem powinieneś wziąć pod uwagę, że tanie(?) a właściwie nieklasowe kije raczej nie będą miały, jak (słusznie) wymagasz, zapasu mocy. Ktoś może mi wytknąć, że takim średnim kijem spokojnie można holować metrowe szczupaki. Pewnie, że tak. Szczególnie jak się ma do tego grubą plecionkę. Ale nie obsłużysz komfortowo 40 gramowym wędziskiem przynęt, które (zgodnie z Twoją deklaracją) mogą potencjalnie mieć z 80g. Jeżeli z kolei kupisz zwykły kij o cw. do +/- 80g – nie licz na finezję w prowadzeniu 40g gum – chyba, że masz na myśli gumy z 40g główką.

Możliwości masz w zasadzie dwie: albo zamówisz sobie dopasowany do Twoich potrzeb kij u rodbuildera (warto spróbować - bo to chyba najtańsza możliwość kupienia klasowego wędziska) albo musisz nieco zweryfikować swoje założenia i oczekiwania, tudzież liczyć się z wyżej opisanymi problemami. A może zamieścisz ogłoszenie o kupnie w dziale kupię-sprzedam? Być może Forumowicze mają coś fajnego w szafach?…

Zaś co do tak dużych woblerów: nadają się głównie do łowienia na trolling. Osobiście używam do tego taniego kijka castingowego Yad 2,4m do 120g (w moim łowisku trafiają się sumy) i choć jego opis jest nieco przesadzony, poradzi sobie z każdym szczupakiem.

Życzę powodzenia i podjęcia trafnych decyzji.