Guzu Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2007 Jak Friko zazyczyl sobie...zdjecie wedki znad wody. Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2007 Na zdjeciu tego nie widac, ale przy tej sztywnosci szczytowki ja bym nie bawil sie w jednostopkowe przelotki.I tu rowniez Lamiglas myslal podobnie bo dal wszystkie na 2 stopkach, tylko dal w wersji gotowej niektore za male(wynik checi pogodzenia(chyba) laczenia zarowno z kolowrotkiem o st. szp., i ruchomej... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 Ciekawy przyczynek do dyskusji, szkoda ze nie w kaciku rodbuildera ale zawsze @Gumo,ad vocem - ja dla odmiany pozwole sobie miec odwrotne zdanie. Kij jest uzbrojony w zestaw 3 przelotek SV i reszta LV. Z tego co pamietam jak wyginalem go z @Guzu - to te 3 przelotki dwystopkowe podbieraly go wlasnie tam gdzie potrzeba, a jednostopkowe zaczynaly sie w miejscu gdzie blank juz nie mial takiej mocy.Wydaje mi sie ze tak naprawde rzadko kiedy jest potrzeba zbrojenia samej szczytowki w przelotki dwystopkowe - tylko przy najmocniejszych kijach, jak zauwazyles o mocnej szczytowce. Przy duzym ugieciu, np. pod duza ryba, wygiety kij uklada sie w ten sposob że szczytowka i tak uklada sie rownolegle do linki, a pracuje dolnik albo dolnik i srodkowa czesc blanku. Odciazenie szcztowki przez zastosowanie przelotek 1-stopkowych zamiast 2-stopkowych ma moim zdaniem kapitalne znaczenie jezeli chodzi o czulosc kija i jego wywazenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 Wolno Ci Friko miec swoje zdanie...Moj kij wytrzymal hol 30kg sumka, jak juz wtracalem...O ile nie mam oporow co do rodz.zbrojenia, o ktorym piszesz w przyp. kijow z delikatna szzcytowka i miesiestym dolnikiem, o tyle w tym przypadku bym tego nie zaryzykowal.Ten kij ma juz 25LB...lekki jak okoniowka nie bedzie i tak... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 @Gumo Ugly ma podobno 50 lb, a uważasz że te dwustopkowe przelotki na silikonowej szczytowce cos daja? Nie zeby w tym kiju akurat mialo to wieksze znaczenie, ale sama nominalna moc blanku moim zdaniem nie przesądza o zbrojeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 WitamMusze kupić jakiś fajny kij ze spory zapasem mocy. Łowił bede z łodki na ciężkie gumy do 40g, na ciężkie woblery do 20cm. Rozważam kilka kijków:1. Konger World Champion IRI 15 - 40g 2,4m2. Team Dragon 18 - 42g 2,4m3. Cormoran Black Bull 10 - 30g 2,10m4. Dragon Millenium Zender 14 - 35g 2,55m5. Daiwa PowerMesh Universal Spinn 10-35g 2,4m Miejscem gdzie chciałbym łowić na taki kij to Szwecja i tamtejsze szczupaki, ale również u siebie na cięższe przynęty. Powiem szczerze, że korci mnie Konger IRI, mam jego lżejszą odmianę 10 - 30g i jest rewelacyjny. Jesli macie jakies inne sugestie to porosze o pomoc. szewer -mam pytanie odnosnie woblerow .Czy lowiles wczesniej 20cm i jaka metoda bedzie stosowana .Jezeli bedziesz machal 20cm wobkami (jak dla mnie zaden z powyzszych ) Woblery takie stawiaj czesto bardzo dozy opor .Proponowal bym cos krotkiego w granicach 2-2,5 m i miedzy 20-40 do 120 gram. Co do gum 40 g ja wybral bym troche dlozszy kij cos okolo 3 metrow i przedziale 20-60 g .Dlaczego -podobno kijem takim macha sie dalej a przy gumie 40g sam poczujesz ze na taki kiju leci jak z procy.Co do marki to nie moja dzialka .Ale chlopaki Ci dobrze doradza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2007 Na wcwi.pl pojawilo sie o TD ze lamliwy jest...kilka doniesien. Kiedys tak bylo o Cormoran Black Star Pro, wynikalo to z niewlasciwego rozmieszczenia przelotek. Tu akurat chodzi o cos innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magnum666 Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2007 A czy ktoś brał pod uwagę taki kijek: St. Croix Avid Salmon 8'6 2oz do w/w celów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2007 Jest tez taki Lamiglas, z G1000. A i przy tej dlugosci i w innych firmach sie znajdziecos.Tyle, ze moze byc to juz za dlugie... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4z189 Opublikowano 15 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Jaki zakres c.w. wędki będzie lepszy na łowienie szczupaków w Szwecji? 10-40g czy raczej 20-60g? Tam chyba większych przynęt się używa niż na naszych wodach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 15 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 20-60 to taki uniwersał na szczupaka i to wszędzie. W Szwecji zazwyczaj łowi się ciężko, ale są wyjątki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi