Skocz do zawartości

Kij na szwedzkie szczupaki

szewer

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 85
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Na zdjeciu tego nie widac, ale przy tej sztywnosci szczytowki ja bym nie bawil sie w jednostopkowe przelotki.

I tu rowniez Lamiglas myslal podobnie bo dal wszystkie na 2 stopkach, tylko dal w wersji gotowej niektore za male(wynik checi pogodzenia(chyba) laczenia zarowno z kolowrotkiem o st. szp., i ruchomej...

Gumo

Ciekawy przyczynek do dyskusji, szkoda ze nie w kaciku rodbuildera ale zawsze :D

@Gumo,

ad vocem - ja dla odmiany pozwole sobie miec odwrotne zdanie. Kij jest uzbrojony w zestaw 3 przelotek SV i reszta LV. Z tego co pamietam jak wyginalem go z @Guzu - to te 3 przelotki dwystopkowe podbieraly go wlasnie tam gdzie potrzeba, a jednostopkowe zaczynaly sie w miejscu gdzie blank juz nie mial takiej mocy.

Wydaje mi sie ze tak naprawde rzadko kiedy jest potrzeba zbrojenia samej szczytowki w przelotki dwystopkowe - tylko przy najmocniejszych kijach, jak zauwazyles o mocnej szczytowce. Przy duzym ugieciu, np. pod duza ryba, wygiety kij uklada sie w ten sposob że szczytowka i tak uklada sie rownolegle do linki, a pracuje dolnik albo dolnik i srodkowa czesc blanku.

Odciazenie szcztowki przez zastosowanie przelotek 1-stopkowych zamiast 2-stopkowych ma moim zdaniem kapitalne znaczenie jezeli chodzi o czulosc kija i jego wywazenie.

Pozdrawiam

Wolno Ci Friko miec swoje zdanie...

Moj kij wytrzymal hol 30kg sumka, jak juz wtracalem...

O ile nie mam oporow co do rodz.zbrojenia, o ktorym piszesz w przyp. kijow z delikatna szzcytowka i miesiestym dolnikiem, o tyle w tym przypadku bym tego nie zaryzykowal.

Ten kij ma juz 25LB...lekki jak okoniowka nie bedzie i tak...

Gumo

Witam

Musze kupić jakiś fajny kij ze spory zapasem mocy. Łowił bede z łodki na ciężkie gumy do 40g, na ciężkie woblery do 20cm. Rozważam kilka kijków:

1. Konger World Champion IRI 15 - 40g 2,4m

2. Team Dragon 18 - 42g 2,4m

3. Cormoran Black Bull 10 - 30g 2,10m

4. Dragon Millenium Zender 14 - 35g 2,55m

5. Daiwa PowerMesh Universal Spinn 10-35g 2,4m

Miejscem gdzie chciałbym łowić na taki kij to Szwecja i tamtejsze szczupaki, ale również u siebie na cięższe przynęty.

Powiem szczerze, że korci mnie Konger IRI, mam jego lżejszą odmianę 10 - 30g i jest rewelacyjny.

Jesli macie jakies inne sugestie to porosze o pomoc.

szewer -mam pytanie odnosnie woblerow .Czy lowiles wczesniej 20cm i jaka metoda bedzie stosowana .Jezeli bedziesz machal 20cm wobkami (jak dla mnie zaden z powyzszych ) Woblery takie stawiaj czesto bardzo dozy opor .Proponowal bym cos krotkiego w granicach 2-2,5 m i miedzy 20-40 do 120 gram.

Co do gum 40 g ja wybral bym troche dlozszy kij cos okolo 3 metrow i przedziale 20-60 g .Dlaczego -podobno kijem takim macha sie dalej :unsure: a przy gumie 40g sam poczujesz ze na taki kiju leci jak z procy.Co do marki to nie moja dzialka .Ale chlopaki Ci dobrze doradza.

• 9 lat później...