wig20 Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2007 Od prawie dwóch lat mam ten kołowrotek w wersji 4000. Po wielu wyprawach i ostrych holach dużych ryb, sprawuje się znakomicie, Jestem z niego bardzo zadowolony. Tylko jedno mnie ciągle zastanawia. Poza kilkoma sklepami w Polsce i kilkoma w Niemczech, nigdzie tego kołowrotka, nikt nie sprzedaje. Nie ma nawet jednego sklepu w Europie, czy w USA, który by go sprzedawał. A najciekawsze jest to, że na stronie Daiwy, zarówno tej w wersji europejskiej, jak i japońskiej nie ma nawet wzmianki o tym kołowrotku. Mam wrażenie, że producent nie chce się przyznać do tego produktu. Tylko dlaczego??? A może to nie jest Made in Japan tylko chińska podróbka i Daiwa nie ma z tym nic wspólnego??? Nie wiem, co o tym sądzić. Pierwszy raz spotkałem się z produktem, wokół którego panuje taka dziwna atmosfera tajemniczości. Czy ktoś z Was ma jakieś bliższe namiary na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2007 Witaj Wigu, Tak, znany jest ten kolowrotek. To taki model europejski, ktory byl dostepny tylko w Europie. Stad brak o nim informacji w USA czy w Azji. Daiwa zmienila koncepcje, i juz go nie ma.Oni robia takie zmiany strategii. Korzystaj i nie przejmuj sie aura emanujaca Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wig20 Opublikowano 14 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2007 GuzuJa się nie przejmuję bo widziałem co kupowałem. Ale dziwne jest dla mnie to, że w żadnym z katalogów Daiwy nie ma nawet o nim wzmianki, a to jest bardzo dziwne, bo ten producent zawsze opisuje 100% swoich wyrobów. Znam Daiwę bardzo dobrze i mam ich wszystkie katalogi począwszy od roku 1975. Pierwszy raz widzę, że nie ma w nim ich produktu. Poza Polską i Niemcami nikt tego kołowrotka nie sprzedaje. Dlaczego??? A nie jest to tania maszynka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2007 http://www.daiwa-cormoran.info/dw/de/produkte_1/spinnrollen_ 1/gs_8/5,1,74,75,1,2__products-model.htm Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wig20 Opublikowano 14 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2007 Wiem, widziałem. Ale to ciągle jest Deutschland. dlaczego na stronie Daiwy nic nie ma ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2007 no nie wiem, ja tam mam katalog (w wersji papierowej) i u mnie GS8 też jest. choc przyznac ze ni wiem z ktorego roku. Jakbyś chcial pogadać o strategii i inych zawilościach to mój serdeczny kolega z Lublina jest handlowcem Daiwa-Cormoran więc może coś rozjasni... jakoś do tej pory nie udało mi się go zaciągnąć na forum choć wiem że poczytuje je czasami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2007 Poza kilkoma sklepami w Polsce i kilkoma w Niemczech, nigdzie tego kołowrotka, nikt nie sprzedaje. Nie ma nawet jednego sklepu w Europie, czy w USA, który by go sprzedawał. Może to model... specjalny... dla domorosłych łowców okazów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2009 posidam kolowrotek daiwa gs3 kupiony w od fryca naflomarku w niemczech w 1999 r przywiozl go z japoni mimo ze byl nadpniet przez konia i wlazl ziemie na lace i wyczyszczeniu 0 luzu na zwijaku dziala do dzis na zywcowce z 3m teleskopem balzera mysle ze to tez orginal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Odkopie temat Zaraz pewnie dostane łopatę roku Ale co tam Czy może ktoś pamięta ile waży gs8 w rozmiarze 4000 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 365g. Kawał żelastwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 365g. Kawał żelastwaMoże i kawał ale nie jest takie złe Dzieki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Może i kawał ale nie jest takie złe Dzieki za infoZgadzam sie. Bardzo mocna konstrukcja. Tylko brzydka jak na moj gust. Ta podkasana dupa mnie irytuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1988 Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 (edytowane) Zgadzam sie. Bardzo mocna konstrukcja. Tylko brzydka jak na moj gust. Ta podkasana dupa mnie irytuje Właśnie te dupki są piękne ale o gustach się nie dyskutuje. Ostatnio zastanawiałem się nad kupnem GS8 bo jest nóweczka do wyrwania na pewnym portalu ale 4000 to już spora betoniarka Edytowane 1 Listopada 2016 przez Tomek1988 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Właśnie te dupki są piękne ale o gustach się nie dyskutuje. Ostatnio zastanawiałem się nad kupnem GS8 bo jest nóweczka do wyrwania na pewnym portalu ale 4000 to już spora betoniarka Jesli myślisz o tym za niemal 1 tys PLN to cena wydaje sie byc przesadzona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1988 Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Jesli myślisz o tym za niemal 1 tys PLN to cena wydaje sie byc przesadzonaTak o tej ale myślałem o niej bardzo krótko, też mi się cena trochę przesadzona wydaje. Ale jest też używka za 400zł z lombardu ale kołowrotka przez internet z lombardu raczej bym nie kupił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 (edytowane) Tak o tej ale myślałem o niej bardzo krótko, też mi się cena trochę przesadzona wydaje. Ale jest też używka za 400zł z lombardu ale kołowrotka przez internet z lombardu raczej bym nie kupił Z tego lombardu chciałem kiedyś kupić kołowrotek. Gdy poprosiłem o rzeczowa ocenę stanu, to przyszła lakoniczna odpowiedź. Odpuściłem. Edytowane 1 Listopada 2016 przez Krab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 (edytowane) Jesli myślisz o tym za niemal 1 tys PLN to cena wydaje sie byc przesadzonaNo troch przesadzona jest Nowki po 7 stowek były i tyle wydaje mi się ze można za ten kolowrotek dać, oczywiście za nówkę Edytowane 1 Listopada 2016 przez tony1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ttoomm Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Mam Caldie KIX 4000, której GS8 z wyglądu wydaję się być odpowiednikiem na rynek EU, różnią się kolorem i korbką, w której bodajże knob posiada łożysko. Nie wiem jak z pozostałą mechaniką bo w np. KIX koło główne jest z duralu, a sądząc po wadze młynka w GS8 być może jest podobnie. Moim zdaniem przede wszystkim warto zwrócić uwagę na to, iż pinion u dołu podparty jest na plastikowej tulejce z kołnierzem, która w moim przypadku po jakimś czasie się wyrobiła, choć zaznaczam, że u mnie lekko nie miał. Pinion dostał luzu i przy większym obciążeniu wyczuwalne i słyszalne było stukanie rotora itp. Trochę gimnastyki mnie kosztowało, aby przywrócić mu świetność, ale jak dotąd spisuję się dzielnie. U mnie nadal obsługuję w nurcie wiślanym do 25gr ołowiu + 4” guma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 U mnie od dłuższego czasu leży moja GS8 3500 ... jak ktoś zainteresowany to zapraszam na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Mam Caldie KIX 4000, której GS8 z wyglądu wydaję się być odpowiednikiem na rynek EU, różnią się kolorem i korbką, w której bodajże knob posiada łożysko. Nie wiem jak z pozostałą mechaniką bo w np. KIX koło główne jest z duralu, a sądząc po wadze młynka w GS8 być może jest podobnie. Moim zdaniem przede wszystkim warto zwrócić uwagę na to, iż pinion u dołu podparty jest na plastikowej tulejce z kołnierzem, która w moim przypadku po jakimś czasie się wyrobiła, choć zaznaczam, że u mnie lekko nie miał. Pinion dostał luzu i przy większym obciążeniu wyczuwalne i słyszalne było stukanie rotora itp. Trochę gimnastyki mnie kosztowało, aby przywrócić mu świetność, ale jak dotąd spisuję się dzielnie. U mnie nadal obsługuję w nurcie wiślanym do 25gr ołowiu + 4” guma.kixianka , freams kix , caldia x i gska to te same konstrukcje i każda cząstka pasuje zamiennie pomimo że były produkowane w różnych odstępach czasowych i różnych krajach bo i tajlandia i japonia i vietnam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ttoomm Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 kixianka , freams kix , caldia x i gska to te same konstrukcje i każda cząstka pasuje zamiennie pomimo że były produkowane w różnych odstępach czasowych i różnych krajach bo i tajlandia i japonia i vietnamZapewne tak jest, ale różnica wagowa z czegoś musi wynikać (Caldia KIX - 355gr, GS8 - 365gr, Freams KIX i Caldia X -395gr). Poza tym, z tego co kojarze Freams ma nakrętkę mocującą rotor bez łożyska, czyli jednak jakieś tam różnice są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Kupiłem w Warszawie GS8 4000, miał służyć do łowienia karpi, leży sobie w szafce już ładnych parę lat, nawet żyłki na niego nie nawinąłem.Jednak biorą pod uwagę zasobność naszych wód w drapieżniki - wszystko wskazuje na to, że w niezbyt odległej perspektywie wrócę do karpiowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibbi Opublikowano 12 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 A jaka praca tych młynków? Masełko, czy średnio raczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 A jaka praca tych młynków? Masełko, czy średnio raczej?Płynnie gładko i przyjemnie .Może nie maselko ale naprawdę kultura pracy jest na bardzo wysokim poziomie.Ja mam swój kołowrotek ponad 10 lat.Troche z farby obdarty ale praca naprawdę super.Zadnego ząbkowania zgrzytania czy innych dziwnych odgłosów w nim nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi