Skocz do zawartości

Lamiglas G200 Salmon/Steelhead

Zulus

Rekomendowane odpowiedzi

Istotnie, od kilku lat Lami wprowadza trochę blanków z poza macierzystej wytwórni. Nie mamy ich w swojej ofercie, za wyjątkiem jednego modelu serii International(wykończony w czarnym macie)ISS 1262ML, czyli 3,2m 4-14gr 6-10lb. Jakość wykonania blanku bez zarzutu. Nie jest to klucha, pomimo długości blank ma sporą dynamikę i na najmniejsze wabiki go nie polecam.. Obrotówka typu aglia, comet 1-3, wobki 3-7cm, do tego jest stworzony i działa przyjemnie, daleko podaje, dobrze, głęboko amortyzuje, ale z zapasem w dolniku. Na paprochy odpada(za mało finezyjna szczytówka, za długi..), chyba że okazjonalnie lub z trokiem. Ogólnie fajny kij na bolenia, klenia, jazia. Uzbrojony w kombinację przelotek alconite i forecast to u nas ok.550zł.

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Zulus

Wiem, że jesteś młody i dlatego wybaczam Ci stawianie znaku

równości między kongerem a CORMORANEM szczególnie tym, o którym

pisałem. Twierdzę, że niektóre modele starszych wędzisk są pod

względem jakości i wartości użytkowych porównywalne z tym co teraz nazywa się wyższą półką. Ale oczywiście jak to mówią Twój

cyrk Twoje małpy.

Pozdro jachu

Uzbrojony w kombinację przelotek alconite i forecast

To mi sie podoba. Nieortodoksyje, pro-konsumenckie, ekonimiczne podejście do zbrojenia :D

Dorzucilbym:ergonomiczne, odpowiednie.. :D

Ale troche w tym jeszzce za malo elementow kombinatoryki <_<, dorzucilbym American tackle, wiadro emaliowane, Aftco, trąbka, SIC, balonik, Pacific Bay, organki,hardloy, siekierkę,alu oxy, dropsy..... :D

Gumo

zródło http://www.fishingcenter.com.pl/spining.htm :D

Blanki wykonane są z następujących materiałów:

RX8 - grafit High Modulus/High Strain Rate - 54 mln.PSI.

RX7 - grafit Intermediate Modulus/High Strain Rate - 43 mln. PSI.

RX6 - grafit Standard Modulus/High Strain Rate - 33 mln. PSI.

Wlasnie na tej stronie to zobaczylem bo juz kiedys mi ja podsylales. Z tego co napisales wnioskuje ze ten rx6 jest najgorszy ale czy jak dla mnie sprawdzil by sie na klenia okonia ?. Bo nie rozumiem na czym polega ta gorszosc grafitu, na czym to sie potem odbija ? Zalezy mi zeby kupic jak najtaniej zeby go ubra w fuji ale jesli to jakies go**o najtansze to wole kupic rx7.

Witam,

@Zulus obliczę szybko i z grubsza:

1. SH1141-2 145,-

2. Do tego Alconite ok 150.-

3. Korek AB 74,50.-

4. Uchwyt Fuji 27,50.-

5. Kapselek na gryf 6.-

6. Montaż ok 150.-

Wychodzi ok 550.- ze zniżką dla Jerkbajtowicza powiedzmy 520. Za tę sumę masz kij na nowoczesnej konstrukcji blanku z grafitu I generacji 33 mln PSI. Specjalnie piszę nowoczesne, ponieważ blanki były projektowane 6 lat temu. Konstrukcje kilkunasto a nawet kilkudziesięcioletnie innych, nawet bardzo znanych firm wypadają przy tych blankach blado.

Pozdrawiam,

Ireneusz Matuszewski

Witam,

@Zulus obliczę szybko i z grubsza:

1. SH1141-2 145,-

2. Do tego Alconite ok 150.-

3. Korek AB 74,50.-

4. Uchwyt Fuji 27,50.-

5. Kapselek na gryf 6.-

6. Montaż ok 150.-

Wychodzi ok 550.- ze zniżką dla Jerkbajtowicza powiedzmy 520. Za tę sumę masz kij na nowoczesnej konstrukcji blanku z grafitu I generacji 33 mln PSI. Specjalnie piszę nowoczesne, ponieważ blanki były projektowane 6 lat temu. Konstrukcje kilkunasto a nawet kilkudziesięcioletnie innych, nawet bardzo znanych firm wypadają przy tych blankach blado.

Pozdrawiam,

Ireneusz Matuszewski

Ale napisales ta konfiguracje z blankiem rx6. Myslisz ze bedzie odpowiedni ? Nie za miekki itp. ? Miales z nim doczynienia kiedys, myslisz ze da rade na klenia-jazia-okonia ?

Witajcie

Pozwolę sobie wtrącić kilka uwag nt. rozważań o kijach.

Zarówno RX8, RX7 jak i RX6 są produkowane w Chinach. Z tym, że dwa pierwsze od niedawna (chyba maj 2006, ale mogę się nieznacznie mylić). Blank RX6 nie jest gorszy od tych z wyższym modułem. Będzie po prostu wolniejszy. Dłuższe modele są często wybierane przez łowców kleni i jazi.

Zulus: Twój wybór jest trafny, ponieważ za rozsądną cenę będziesz miał porzadny sprzęt. Ja jakiś czas temu wyleczyłem się z gotowych wyrobów, do których dystrybutor-producent dorabia ideologię, a sam sprzęt, poza ceną prezentuje raczej średni poziom.

Pzdr

@Zulus

jak polowisz, bedziesz wiedzial sam czy trafna.

@Irek

jeden kolega szlifował jakis czas temu ktorys G-200. Twierdzi ze po zdjeciu lakieru, blank wygldal podobnie jak G-1000 z ta roznica,ze przynajmniej jego przypadku, widac bylo ze jest rolowany z jakis koncowek maty, okrawkow, widac bylo ze jest sporo szwów itp. Wiadomo ze lakier nieprzezroczysty takie rzeczy kryje. Ale zrobil sobie na tym kijek i jest zadowolony.

Pozdrawiam