wildriver Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Quantum SmokeJeśli ktoś wie o tym młynku,jaka przekładnia,czy jest warty uwagi,nada się do średniego spina itd.Proszę o opinie. http://www.quantumfishing.com/products/2278/Smoke.aspx Zakładka parts list,jest schemat,jaka to przekładnia hipoidalna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek_bp Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Najprościej to ta przkładnia nie jest w osi. Czyli u nas srodek koła zębatego nie jest w osi z pinionem. Podobno przenosi większe obcią?źenia dzięki wiekszym płaszczyznom stycznym dzięki takiej konstrukcji (czynnie biąrącej na prtzejmowanie nacisk?łw powierzchni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Wybacz, ?źe nie na temat bo ten kołowrotek zobaczyłem dopiero jak linka wkleiłeś ale wydaje się idealną propozycją dla łowc?łw pstrąg?łw z czystej wody bo światło się od niego odbijać nie będzie i przez to ryb płoszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildriver Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Waszym zdaniem nadaje się do łowienia na gume gł?łwkami od 5 do 20 gram.Czy og?łlnie jest wytrzymały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 18 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 Przeglądając amerykańskie strony natknąłem się na kołowrotek Quantum Smoke..Miał ktoś z nim do czynienia ? Opiszcie Wasze wrażenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek1 Opublikowano 20 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 Też chętnie coś bym się dowiedział o tych kręciołkach a może ktoś ma multika z tej serii i podzieli się wrażeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 maniek masz na mysli baitcasta czy korbe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirval Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Przeglądając amerykańskie strony natknąłem się na kołowrotek Quantum Smoke..Miał ktoś z nim do czynienia ? Opiszcie Wasze wrażenia Od dwóch miesięcy męczę Quantum Exo 25, mam wrażenie, że od Smoka różni się jednym łożyskiem i minimalnie wagą.U mnie współpracuje z plecionką PP "0,10" i "0,13" no i jestem podbudowany, kręci idealnie, nawój piękny, testowany koleniowo-pstrągowo-boleniowo.Mimo pierwszych obaw o hamulec (dość krótka regulacja) już się przyzwyczaiłem ( po Shimano ) i w tej kwestii chylę głowę jeżeli chodzi o precyzję i jego pracę.Troszkę bałem się tej ażurowej konstrukcji ze względu na możliwość zabrudzeń, ale póki co obawy okazały się bezpodstawne, wystarczy zachować minimum "higieny".Ergonomia kołowrotka doskonała, spasowanie elementów również.Jedyne pytanie jakie pozostaje, to tradycyjnie trwałość, ale na ten temat będę mógł coś napisać za min. 3-4 lata Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczor Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Tydzień temu do mnie doszedł ww młynek w rozmiarze 25.Pierwsze wrażenie dobre.Zaraz po wyjęciu z pudełka rzuciłem go na wagę...217g., jednak wydaje mi się,że trochę ciężej kręci w porównaniu do red arca.Może się z czasem rozkręci.Widać,że smaru w fabryce nie żałowali bo aż z niego wychodzi...Pojechałem na testy,jednak pokrywa lodowa skutecznie to uniemożliwiła Już niedługo hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarioSan Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 (edytowane) Kręciłem dziś tym młynem na Rybomanii i na bank nie kręci się ciężej niż RedArc to raz, a dwa - w Arcu czuć przekładnię, a Smoke śmiga bardzo gładko.Nie sposób te młyny porównywać już choćby ze względu na wagę ja szukam czegoś w granicach 200-220g i obok Rarenium rozważam też zakup właśnie tego Quantuma, choć odrzuca nieco brak zapasowej szpuli, zwłaszcza że ta kosztuje ok 120-140zł i tu pomału robi się nieopłacalna impreza. Edytowane 22 Lutego 2014 przez MarioSan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwinto Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Kolega ma i jest bardzo zadowolony. Mialem okazje troche tym kolowrotkiem pokrecic. Pracuje przyjemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Od dwóch miesięcy męczę Quantum Exo 25, mam wrażenie, że od Smoka różni się jednym łożyskiem i minimalnie wagą.U mnie współpracuje z plecionką PP "0,10" i "0,13" no i jestem podbudowany, kręci idealnie, nawój piękny, testowany koleniowo-pstrągowo-boleniowo.Mimo pierwszych obaw o hamulec (dość krótka regulacja) już się przyzwyczaiłem ( po Shimano ) i w tej kwestii chylę głowę jeżeli chodzi o precyzję i jego pracę.Troszkę bałem się tej ażurowej konstrukcji ze względu na możliwość zabrudzeń, ale póki co obawy okazały się bezpodstawne, wystarczy zachować minimum "higieny".Ergonomia kołowrotka doskonała, spasowanie elementów również.Jedyne pytanie jakie pozostaje, to tradycyjnie trwałość, ale na ten temat będę mógł coś napisać za min. 3-4 lata Pozdrawiam. Potwierdzam, z tego co czytałem, Smoke to konstrukcja bardzo podobna o Exo, a jeśli tak to świetna rekomendacja. Mam Quantum Exo 25 od czerwca ub. roku i dla mnie to idealna "korba" do spinningu ultralekkiego, lekkiego,.....a jak kto chce to zapas mocy taki, że ciężej też można. Hamulec faktycznie im mocniej skręcany tym szybciej siła rośnie. Początkowo lekko nieufnie do tego podszedłem, ale gdy latem ub., gdy roku wyciągnąłem na leciutki zestaw z żyłką 0,16 czy 0,15 (nie pamiętam dokładnie), bez przyponu, wyjątkowo walecznego szczupaka ponad 3 kg, tylko dzięki możliwości błyskawicznej zmiany nastaw hamulca Exo, doceniłem to rozwiązanie. Rozbierałem kołowrotek na czynniki pierwsze do smarowania - konstrukcja jest bardzo zwarta i szczelna. Ta "dziurawa" obudowa nawet w przypadku zabrudzenia nie powinna mieć negatywnych konsekwencji, choć lepiej go po piachu nie "ciągać", ale to dotyczy nie tylko Exo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczor Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Kręciłem dziś tym młynem na Rybomanii i na bank nie kręci się ciężej niż RedArc to raz, a dwa - w Arcu czuć przekładnię, a Smoke śmiga bardzo gładko.Nie sposób te młyny porównywać już choćby ze względu na wagę ja szukam czegoś w granicach 200-220g i obok Rarenium rozważam też zakup właśnie tego Quantuma, choć odrzuca nieco brak zapasowej szpuli, zwłaszcza że ta kosztuje ok 120-140zł i tu pomału robi się nieopłacalna impreza.Takie były moje odczucia (porównanie) co do kręcenia jak go wyciągnąłem z pudełka...a,że Arc waży więcej to Ameryki nie odkryłeś Dziś był drugi raz nad wodą i nie mam zastrzeżeń co do jego pracy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarioSan Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Gdzie w Polsce kupić Quantum Smoke?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 (edytowane) http://e-carp.pl/spinningowe-c-12_74.html?page=1&filter_id=14Nie Smoke ale zapytać ich można i http://e-carp.pl/morskie-c-12_80.html Edytowane 23 Lutego 2014 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarioSan Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 (edytowane) Jest już też tu:http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/quantum-smoke-g5-a17-p2008-k13984.htmlnawet cena całkiem przyzwoita, tyle że bez zapasowej szpuli. Edytowane 24 Lutego 2014 przez MarioSan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczor Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 http://www.corona-fishing.pl/Katalog,produktow/Kolowrotki/Quantum/Smoke/13,163,804 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarioSan Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 (edytowane) http://www.corona-fishing.pl/Katalog,produktow/Kolowrotki/Quantum/Smoke/13,163,804 150zł drożej za model 25 to lekkie przegięcie...Nie ukrywam że Smoke był konstrukcją którą macałem najczęściej na tegorocznej Rybomanii i nie dość że wizualnie mnie zauroczył, to do pracy "na sucho" nie miałem też żadnych zastrzeżeń.Zastosowano kilka ciekawych rozwiązań, m.in. tytanowy kabłąk - można było go giąć we wszystkie strony, a ten z uporem maniaka wracał do pierwotnego kształtu, cały młynek był jakby przesuniętydo przodu co zmieniało jego środek ciężkości, wydaje mi się że na korzyść, będzie zapewne lepiej wyważał nie jedno wędzisko. Edytowane 24 Lutego 2014 przez MarioSan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczor Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Ja tam w swoim wolę nic nie giąć hehe,jak dla mnie to sprawia wrażenie bardzo delikatnego.Co do ceny to nie wiedziałem,że corona ma drożej bo mi się strona fishing martu nie chciała załadować,ale faktycznie to lekka przesada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hamerhed Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Co do cen, na Rybomanii obejrzalem sobie Boce, ktora powinna sie calkiem ladnie sprawdzic w ciezszych zastosowaniach, a za ktora dystrybutor zazyczyl sobie 1300 w detalu. Porownujac do cen za oceanem ~150$ wlasciwie trudno to nawet nazwac przesada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczor Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Co do cen, na Rybomanii obejrzalem sobie Boce, ktora powinna sie calkiem ladnie sprawdzic w ciezszych zastosowaniach, a za ktora dystrybutor zazyczyl sobie 1300 w detalu. Porownujac do cen za oceanem ~150$ wlasciwie trudno to nawet nazwac przesadPrzydałaby się ciocia za wielką wodą hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert_103 Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 ja od 2,5 roku używam Quantum Energy PTiB rozmiar 30, łowie tylko na spinning i tylko na ten kołowrotek, praca do tej pory bez zarzutu, nawój bez zarzutu (plecionki 8 i 10lb), hamulec super, nigdy się nie zaciął - nawet przy sumie który przy pierwszym odejściu wyciągnął ~40m plecionki...drugiego odejścia nie było bo zaszył się z zatopionym drzewie po drugiej stronie rzeki) waga ~320g - niby nie mała, ale i tak nie wyważa wędki 2,75m 28g... jedyna niedogodność to korbka, która nie składa się - jest wykręcana a ja każdorazowo rozmontowuje zestaw.. Teraz regularnie smaruję rolkę prowadząca plecionkę (przez 2 lata nie smarowałem i zaczęła szumieć..) Jak do tej pory jest to mój najlepszy kołowrót i polecam jeżeli smoke jest zbudowany na tym samym mechanizmie (pewnie tak) - to powinien być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczor Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Dobrze to słyszeć.Chociaż ja i tak swojego używam do lżejszego spina i mam nadzieję,że długo pociągnie.Co do korbki to faktycznie trochę to irytujące wkręcanie i wykręcanie ale dzięki temu już nawet kij z powrotem chowam w pokrowiec hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 (edytowane) ... Edytowane 28 Lutego 2014 przez cristovo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczor Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Rozumiem,że wziąłeś Energy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi