theslut Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2007 Zimowa pogoda ma to do siebie, że człek siedzi i kombinuje. A jako że, powoli zbliża się czas na pstrąga to i myśli krążą wokół tego tematu. A może by sobie zafundzić sprzęt castingowy pod pstrągale. O ile kręciołki do miotania w miarę lekkich przynęt są jako tako zdefiniowane, to już z wędkami castingowymi nie ma tak prosto. Gdzieś tam się przewinął z gotowców jakiś st croix., coś mignęło o japończykach. Ale nie było to na tyle przekonywające aby stwierdzić, że to jest to. A jako, że do rozpoczęcia sezonu mam jeszcze ponad dwa miesiące to może by pomyśleć o zamówieniu wędki castingowej na nasze pstrągi u jakiegoś rodzimego rod buildera.Wymagania końcowe: casting, jednoczęściówka, długość w okolicach 2 m (max. 2,2), maksymalny ciężar rzutowy 14 gram, minimalny przesunięty maksymalnie w dół (dobrze by było poniżej 3 gram), przynęty głównie woblery 3 do 7 cm i wahadłówki, dobre ładowanie kija w ograniczonej przestrzeni ruchowej, średnoważona wielkość pstrąga 40 cm ale dobrze by było aby kijek nie pozwolił na wiele 50+, dobre trzymanie ryby .Być może tak to tylko w erze mają, ale może macie panowie jakieś propozycje blanku na którym takową wędeczkę zmontować. Wybór jest szeroki: St. Croix, Batson, ATC itp., niby nic prostszego jak polatać po necie i sobie wybrać a najlepiej pohulać po krajowych pracowniach i wybrać organoleptycznie. To drugie dość czasochłonne ale i pierwsze i drugie nie daje gwarancji uzyskania zadowalajacego efektu końcowego. Pewnie już parę takich wędek powstało ale może być i tak, że posiadacze podczas użytkowania doszli do wniosku, że jednak bazą mógł być inny blank albo inaczej uzbrojony. W związku z powyższym proszę o jakieś sugestie w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielXR Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2007 witaj ja do tego celu mam kilkau faworytów: -Shikari IWX601-Batson IP841 lub 842-StCroix AS70MLF lub AS76MLXF Podejrzewam ze do tego celu propozycji mozna znaleźć duzo więcej i pewnie zaraz sie posypia w odpowiedziach Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2007 jak tak sobie pomysle to bardzo mi do tego celu lezala niebieska strzala obecnie przebywajaca u spigota. 6'8. 5/8 oz. 14lb. kijek SCIV extra fast, ale taka akcje ni wszyscy lubia pod kątek kropka... z tego co wiem spigot go teraz uzywa jako patyka sandaczowego i spisuje sie swietnie. ja nanim mialem kilka krotkich kropkow 20-30cm i ze spadaniem problemow nie bylo, natomiast zapas mocy tego kija jest taki ze.... <_< <_< <_< aby tylko kotwiczki wytrzymaly... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art-Rod Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 Mifek ma rację, nie każdy taką pracę lubi.., co innego sandacz, ale pstrąg nie zapięty w nożyczkach dużo łatwiej się uwalnia z zestawu tak działającego. Łowię pstrągi zestawami max 12lb, o płynnie przyrastającej sztywności blanku i takie polecam. Sprawdziły się:-wspomniane przez Daniela Batson IP842 i St.Croix Avid 66MLF(avid jest ostrzejszy, o sztywniejszym dole..)-Lamiglas: XMG LP842(7' 1/8-1/2oz. 6-12lb), IM700 IMP843(7' 1/4-1/2 6-15lb), XMG LSJ781 (6'6 1/16-5/16 6-10lb)-Talon ITM 6'6ULF już niestety nie produkowany..-Seeker BS591 (5'9 1/16-5/16oz. 4-8lb) Zbrojenie spiralne w alconite. Rękojeść korek lub pianka, jak kto lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 Art rod łowisz pstragi ma casting? Mozesz powiedzieć coś wiecej o stosowanym, przez siebie zestawie (multik, linka itd.) Opisz dokładnie co masz na myśli pisząć Avid 66MLF? Będę wdzieczny za te informacje?pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art-Rod Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 Zbieram doświadczenia haha.. Zasadniczo na kropki wolę spina, ale próbowałem i tak. Mój zestaw to: pudełko z wyselekcjonowanymi wobkami, linka P-Line CX-Premium 6 i 8lb, multik Alphas type FW i Lamiglas XMG LSJ781 lub Pac Bay IC601.Avid 6'6 1/8-3/8oz 4-10lb. Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 Zbieram doświadczenia haha.. Zasadniczo na kropki wolę spina, ale próbowałem i tak. Mój zestaw to: pudełko z wyselekcjonowanymi wobkami, linka P-Line CX-Premium 6 i 8lb, multik Alphas type FW i Lamiglas XMG LSJ781 lub Pac Bay IC601.Avid 6'6 1/8-3/8oz 4-10lb. Pozdro! No właśnie, pytałem bo jakos nieskromnie założyłem, ze w poznaniu łowiacych pstągi na casting znam wszystkich.. Choć niektórzy niechcą znać mnie.. Co do Alphasa F to nie jest to najszczęśliwszy wybor do kropków, dlamnie to multik do kija 15-17 lbs i raczej na szczupłego czy sandała. Jak biegasz za kropkami to lepsza daiwa Pixy albo mały conquest. Jak wróce do PoZ. to chętnie odwiedzę waszą pracownię i przyjrzę się blankom Lamiglasa z serii XGM. Szukam coś na klenia/pstraga w długosci 7 max 12 lbs i nie tak bardzo fast.pozd JW (chwilowo nie Poznań) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 @Jerzy coś w tym jest - chyba ten światek polskich pstrągarzy castingowych nie jest duży, ale ta promocja pewnie zrobi niedługo swoje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art-Rod Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 Jerzy, takie założenia są tak samo trafne jak stwierdzenia niektórych kolegów castingowców, że np. mają jeden z trzech...(wstaw jakiś fajny japan stuff) w Polsce. Pstrągi łowię zaledwie od 1990r, na zestawy cast od połowy '90(choć nie pstrąga..), a więc zakładam(może niesłusznie), że trochę dłużej od szanownego kolegi. Niestety nie mam tyle wolnego czasu by bardziej angażować się towarzysko w poznańskim środowisku, praca i rodzina robią swoje.. Co do Alphas to masz rację, z taką myslą go kupowałem i łódkowo używam, a na rzece używałem z braku lżejszego.(bo ciągle wolę TAM spinn..i oczywiście fly!) Zapraszam na kawę w takim razie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 Szukam coś na klenia/pstraga w długosci 7 max 12 lbs i nie tak bardzo fast. Jurek, to w Omanie są klenie i pstrągi? LOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 Jakiś długi wobler zahaczyłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 Popper to następca jack`a 18, bardzo selektywna przynęta.. tylko na sielawowce o 130 cm wzwyż... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
explorator73 Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 Witaj Jerzy,Kupiłeś sobie Daiwę SW? Wrzuć więcej fotek - przyjemnością obejrzymy. U nas za oknem minusowe temperatury i potrzeba nam takich gorących klimatów.P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
explorator73 Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 P. Każdy miewa chwile słabosci... I jak Ci się sprawuje? Ja ze swojej jestem bardzo zadowolony. Nie wiedziałem, że to jest tak uniwersalny kołowrotek.P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 narazie był nad woda dwa razy, złowiłem tego długiego paskuda i kilka mniejszych szkaradztw.. na jakies wnioski jeszcze zawcześnie. napewno nie jest to zły multiplikator... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablos Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 Witam!Nie chce tworzyc nowego wątku, dlatego podpinam sie pod ten, bo w sumie chodzi o to samo. Do tej pory łowiłem pstrągi w małych rzeczkach sprzętem ze stałą szpulą. Teraz chce spróbowac castingu. Nie wiem jak to będzie dlatego szukam jakieś tańszej alternatywy na tą rybkę Możecie mi polecic jakis niedrogi kijek do przynęt od 4 do 15gr o długości 200-220cm?Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 Witam!Nie chce tworzyc nowego wątku, dlatego podpinam sie pod ten, bo w sumie chodzi o to samo. Do tej pory łowiłem pstrągi w małych rzeczkach sprzętem ze stałą szpulą. Teraz chce spróbowac castingu. Nie wiem jak to będzie dlatego szukam jakieś tańszej alternatywy na tą rybkę Możecie mi polecic jakis niedrogi kijek do przynęt od 4 do 15gr o długości 200-220cm?Pozdrawiam!Najlepiej jakbyś się znalazl na zlocie związanym z pstrągami. Tam byłoby najłatwiej coś sprawdzić, pomacać i nie wybierać półśrodków (z których nie jest się zadowolonym własciwie nigdy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablos Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 No właśnie, ale na początek potrzebuje coś z niższej półki (powiedzmy 200-300pln), bo nie wiem wogóle czy lekki casting przypadnie mi do gustu i czy się sprawdzi na małych rzeczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 Są małe rzeczki niezakrzaczone oraz takie że trzeba z ukrycia wystawić kij i delikatnie spławić wobka, na gołym brzegu połowimy każdym kijem .......... w krzaczorach różnie to bywa. Czesto jest też tak że mała rzeczka pełna zakrętów nie wymusza długich rzutów gdyż wobka praktycznie spławiamy z zakrętu na którym siedzimy - do następnego -w dole rzeczułki.dużo zależy od gustu łowiacego - bo upierajac się można łowić tak czy siak. Musisz jedynie przemyśleć by wybrana przez Ciebie technika nie powodowała mordęgi. Dla mnie mały pstrągowy ciurek to małe wobki i spinn - ale kti wie może kiedyś nadejdzie czas na zmiany Może zgłosie się do odpowiedzi ktoś łowiący castem w takich warunkach jak twoje i opisze zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 Pablos tak czy siak jedno jest pewne. najpierw na zlot. sprawdzic co ci lezy a co nie a pozniej... powaznie mozesz pomyslec co chcesz kupic w 200 pln moze byc ciezko sie zmiescic no chyba ze coś z drugiej ręki... ale nigdy nie wiadomo kiedy coś takiego się trafi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablos Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 Dzięki chłopaki! Wiem właśnie, że to nie jest taka prosta sprawa jak z jerkówką w tej cenie. Tu kijek musi już miec swoje odpowiednie parametry, ale myślałem, że są jakieś takie kije w tańszej cenie. No jesli nie to pozostaje tylko czekac do zlotu Bassy u mnie jest pare rzeczek o różnym charakterze brzegowym i wydaje mi się, że dało by rade połowic castem w niektórych miejscach Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 Pablos, Gryfice nie tak daleko od mojej wioski moze niedlugo uda sie gdzies jakos zlapac... a wtedy sam zobaczysz co mozna a co nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 Dzięki chłopaki! Wiem właśnie, że to nie jest taka prosta sprawa jak z jerkówką w tej cenie. Tu kijek musi już miec swoje odpowiednie parametry, ale myślałem, że są jakieś takie kije w tańszej cenie. No jesli nie to pozostaje tylko czekac do zlotu Bassy u mnie jest pare rzeczek o różnym charakterze brzegowym i wydaje mi się, że dało by rade połowic castem w niektórych miejscach Pozdrawiam! to dobrze . Ja mam do dyspozycji rzeczki castowe i spinnowe( ale to tylko mój roboczy podział) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spigot Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 jak tak sobie pomysle to bardzo mi do tego celu lezala niebieska strzala obecnie przebywajaca u spigota. 6'8. 5/8 oz. 14lb. kijek SCIV extra fast, ale taka akcje ni wszyscy lubia pod kątek kropka... z tego co wiem spigot go teraz uzywa jako patyka sandaczowego i spisuje sie swietnie. ja nanim mialem kilka krotkich kropkow 20-30cm i ze spadaniem problemow nie bylo, natomiast zapas mocy tego kija jest taki ze.... <_< <_< <_< aby tylko kotwiczki wytrzymaly... a spigot na kropka na pewno do 5/8 niebieskiej strzały nie uzbroiiznasz MIFKU moje zdanie łapałem trochę na muchę i jakoś kropki nie spadały. Uwielbiam w kropkach to jak robią świecę i zabierają kij z rękiskoro batson do 9g pociska bolenie 3 Kg i zandery do 2Kg to co tu wymagać od patyka. Natomiast jest małe ale i wszyscy się ze mną zgodzą zawsze trzeba brać pod uwagę nurt , uciąg rzeki itd.:w związku z tym osobiście poleciłbym BATSON za małe pieniądze i koniecznie porządny młynek CC51 a nie plastykową zabawkę a się MIFEK cieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 taaaaaaplastikowymi zabawkami mozna kaczuszki po asfalcie puszczac - sorry za dygresje ale nie moglem sie powstrzymac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi