Skocz do zawartości

Chce mi się pstrągowego castinga?!

theslut

Rekomendowane odpowiedzi

Zimowa pogoda ma to do siebie, że człek siedzi i kombinuje. A jako że, powoli zbliża się czas na pstrąga to i myśli krążą wokół tego tematu. A może by sobie zafundzić sprzęt castingowy pod pstrągale. O ile kręciołki do miotania w miarę lekkich przynęt są jako tako zdefiniowane, to już z wędkami castingowymi nie ma tak prosto. Gdzieś tam się przewinął z gotowców jakiś st croix., coś mignęło o japończykach. Ale nie było to na tyle przekonywające aby stwierdzić, że to jest to. A jako, że do rozpoczęcia sezonu mam jeszcze ponad dwa miesiące to może by pomyśleć o zamówieniu wędki castingowej na nasze pstrągi u jakiegoś rodzimego rod buildera.

Wymagania końcowe: casting, jednoczęściówka, długość w okolicach 2 m (max. 2,2), maksymalny ciężar rzutowy 14 gram, minimalny przesunięty maksymalnie w dół (dobrze by było poniżej 3 gram), przynęty głównie woblery 3 do 7 cm i wahadłówki, dobre ładowanie kija w ograniczonej przestrzeni ruchowej, średnoważona wielkość pstrąga 40 cm ale dobrze by było aby kijek nie pozwolił na wiele 50+, dobre trzymanie ryby :huh: .

Być może tak to tylko w erze mają, ale może macie panowie jakieś propozycje blanku na którym takową wędeczkę zmontować. Wybór jest szeroki: St. Croix, Batson, ATC itp., niby nic prostszego jak polatać po necie i sobie wybrać a najlepiej pohulać po krajowych pracowniach i wybrać organoleptycznie. To drugie dość czasochłonne ale i pierwsze i drugie nie daje gwarancji uzyskania zadowalajacego efektu końcowego. Pewnie już parę takich wędek powstało ale może być i tak, że posiadacze podczas użytkowania doszli do wniosku, że jednak bazą mógł być inny blank albo inaczej uzbrojony. W związku z powyższym proszę o jakieś sugestie w temacie.

jak tak sobie pomysle to bardzo mi do tego celu lezala niebieska strzala obecnie przebywajaca u spigota. 6'8. 5/8 oz. 14lb. kijek SCIV extra fast, ale taka akcje ni wszyscy lubia pod kątek kropka... z tego co wiem spigot go teraz uzywa jako patyka sandaczowego i spisuje sie swietnie. ja nanim mialem kilka krotkich kropkow 20-30cm i ze spadaniem problemow nie bylo, natomiast zapas mocy tego kija jest taki ze.... <_< <_< <_< aby tylko kotwiczki wytrzymaly...

Mifek ma rację, nie każdy taką pracę lubi.., co innego sandacz, ale pstrąg nie zapięty w nożyczkach dużo łatwiej się uwalnia z zestawu tak działającego. Łowię pstrągi zestawami max 12lb, o płynnie przyrastającej sztywności blanku i takie polecam.

Sprawdziły się:

-wspomniane przez Daniela Batson IP842 i St.Croix Avid 66MLF(avid jest ostrzejszy, o sztywniejszym dole..)

-Lamiglas: XMG LP842(7' 1/8-1/2oz. 6-12lb), IM700 IMP843(7' 1/4-1/2 6-15lb), XMG LSJ781 (6'6 1/16-5/16 6-10lb)

-Talon ITM 6'6ULF już niestety nie produkowany..

-Seeker BS591 (5'9 1/16-5/16oz. 4-8lb)

Zbrojenie spiralne w alconite. Rękojeść korek lub pianka, jak kto lubi.

Zbieram doświadczenia haha.. Zasadniczo na kropki wolę spina, ale próbowałem i tak. Mój zestaw to: pudełko z wyselekcjonowanymi wobkami, linka P-Line CX-Premium 6 i 8lb, multik Alphas type FW i Lamiglas XMG LSJ781 lub Pac Bay IC601.

Avid 6'6 1/8-3/8oz 4-10lb. Pozdro!

No właśnie, pytałem bo jakos nieskromnie założyłem, ze w poznaniu łowiacych pstągi na casting znam wszystkich.. :mellow:

Choć niektórzy niechcą znać mnie.. :lol: :unsure:

Co do Alphasa F to nie jest to najszczęśliwszy wybor do kropków, dlamnie to multik do kija 15-17 lbs i raczej na szczupłego czy sandała. Jak biegasz za kropkami to lepsza daiwa Pixy albo mały conquest. Jak wróce do PoZ. to chętnie odwiedzę waszą pracownię i przyjrzę się blankom Lamiglasa z serii XGM. Szukam coś na klenia/pstraga w długosci 7 max 12 lbs i nie tak bardzo fast.

pozd JW (chwilowo nie Poznań) :D

Jerzy, takie założenia są tak samo trafne jak stwierdzenia niektórych kolegów castingowców, że np. mają jeden z trzech...(wstaw jakiś fajny japan stuff) w Polsce. Pstrągi łowię zaledwie od 1990r, na zestawy cast od połowy '90(choć nie pstrąga..), a więc zakładam(może niesłusznie), że trochę dłużej od szanownego kolegi. Niestety nie mam tyle wolnego czasu by bardziej angażować się towarzysko w poznańskim środowisku, praca i rodzina robią swoje.. Co do Alphas to masz rację, z taką myslą go kupowałem i łódkowo używam, a na rzece używałem z braku lżejszego.(bo ciągle wolę TAM spinn..i oczywiście fly!)

Zapraszam na kawę w takim razie!

• 5 tygodni później...

Witam!

Nie chce tworzyc nowego wątku, dlatego podpinam sie pod ten, bo w sumie chodzi o to samo. :D

Do tej pory łowiłem pstrągi w małych rzeczkach sprzętem ze stałą szpulą. Teraz chce spróbowac castingu. Nie wiem jak to będzie dlatego szukam jakieś tańszej alternatywy na tą rybkę :unsure:

Możecie mi polecic jakis niedrogi kijek do przynęt od 4 do 15gr o długości 200-220cm?

Pozdrawiam!

Witam!

Nie chce tworzyc nowego wątku, dlatego podpinam sie pod ten, bo w sumie chodzi o to samo. :D

Do tej pory łowiłem pstrągi w małych rzeczkach sprzętem ze stałą szpulą. Teraz chce spróbowac castingu. Nie wiem jak to będzie dlatego szukam jakieś tańszej alternatywy na tą rybkę :unsure:

Możecie mi polecic jakis niedrogi kijek do przynęt od 4 do 15gr o długości 200-220cm?

Pozdrawiam!

Najlepiej jakbyś się znalazl na zlocie związanym z pstrągami. Tam byłoby najłatwiej coś sprawdzić, pomacać i nie wybierać półśrodków (z których nie jest się zadowolonym własciwie nigdy).

Są małe rzeczki niezakrzaczone oraz takie że trzeba z ukrycia wystawić kij i delikatnie spławić wobka, na gołym brzegu połowimy każdym kijem .......... w krzaczorach różnie to bywa. Czesto jest też tak że mała rzeczka pełna zakrętów nie wymusza długich rzutów gdyż wobka praktycznie spławiamy z zakrętu na którym siedzimy - do następnego -w dole rzeczułki.

dużo zależy od gustu łowiacego - bo upierajac się można łowić tak czy siak. Musisz jedynie przemyśleć by wybrana przez Ciebie technika nie powodowała mordęgi.

Dla mnie mały pstrągowy ciurek to małe wobki i spinn - ale kti wie może kiedyś nadejdzie czas na zmiany :D

Może zgłosie się do odpowiedzi ktoś łowiący castem w takich warunkach jak twoje i opisze zestaw.

Pablos tak czy siak jedno jest pewne. najpierw na zlot. sprawdzic co ci lezy a co nie a pozniej... powaznie mozesz pomyslec co chcesz kupic :mellow: w 200 pln moze byc ciezko sie zmiescic no chyba ze coś z drugiej ręki... ale nigdy nie wiadomo kiedy coś takiego się trafi... :mellow:

Dzięki chłopaki! Wiem właśnie, że to nie jest taka prosta sprawa jak z jerkówką w tej cenie. Tu kijek musi już miec swoje odpowiednie parametry, ale myślałem, że są jakieś takie kije w tańszej cenie. No jesli nie to pozostaje tylko czekac do zlotu :mellow:

Bassy u mnie jest pare rzeczek o różnym charakterze brzegowym i wydaje mi się, że dało by rade połowic castem w niektórych miejscach :D

Pozdrawiam!

Dzięki chłopaki! Wiem właśnie, że to nie jest taka prosta sprawa jak z jerkówką w tej cenie. Tu kijek musi już miec swoje odpowiednie parametry, ale myślałem, że są jakieś takie kije w tańszej cenie. No jesli nie to pozostaje tylko czekac do zlotu :mellow:

Bassy u mnie jest pare rzeczek o różnym charakterze brzegowym i wydaje mi się, że dało by rade połowic castem w niektórych miejscach :D

Pozdrawiam!

:D to dobrze . Ja mam do dyspozycji rzeczki castowe i spinnowe( ale to tylko mój roboczy podział)

jak tak sobie pomysle to bardzo mi do tego celu lezala niebieska strzala obecnie przebywajaca u spigota. 6'8. 5/8 oz. 14lb. kijek SCIV extra fast, ale taka akcje ni wszyscy lubia pod kątek kropka... z tego co wiem spigot go teraz uzywa jako patyka sandaczowego i spisuje sie swietnie. ja nanim mialem kilka krotkich kropkow 20-30cm i ze spadaniem problemow nie bylo, natomiast zapas mocy tego kija jest taki ze.... <_< <_< <_< aby tylko kotwiczki wytrzymaly...

a spigot na kropka na pewno do 5/8 niebieskiej strzały nie uzbroii

znasz MIFKU moje zdanie łapałem trochę na muchę i jakoś kropki nie spadały. Uwielbiam w kropkach to jak robią świecę i zabierają kij z ręki

skoro batson do 9g pociska bolenie 3 Kg i zandery do 2Kg to co tu wymagać od patyka. Natomiast jest małe ale i wszyscy się ze mną zgodzą

zawsze trzeba brać pod uwagę nurt , uciąg rzeki itd.:

w związku z tym osobiście poleciłbym BATSON za małe pieniądze i koniecznie porządny młynek CC51 a nie plastykową zabawkę :mellow: :mellow:

a się MIFEK cieszy