Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik ok. 20 KM?

Bobby0404

Pytanie

Witam

Nastał ten czas, że będę kupował swój pierwszy silnik spalinowy do łódki. Koledzy na co zwrócić uwagę? Wiem, że będzie to silnik z długą stopą i z manetką, czterosuw. Co jeszcze powinien mieć aby ułatwić życie? Jakie firmy/modele polecacie? Podobno nowe Suzuki jest na wtrysku, ale z kolei nie ma elektrycznego trymu. Ja na tą chwilę obstawiam Hondę. Wiem, że na każdym da się pływać, ale chodzi mi o niuanse, o których mam blade pojęcie.

Z góry dzięki za porady.

Pozdrawiam

Bobby

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tak można odblokować he:),

Masz 9.9 czy 10 km?

Śrubka od wolnych obrotów - patrzysz na gaźnik i to jest Ra górna że sprężyna.

Mam.mercury 9,9 rok.2016 4 takt czyli.mozna ehhebe mozna.wiedziec jaki to.plastik? Stawiam flaszke:)

To.jest ta.sruba o.gory ze sprezynka.co.ida.ciegna do niej ?

• 0

Czy może mi ktoś wyjaśnić, dlaczego przy unieruchomionym silniku nie można włączać wstecznego biegu? Do przodu jak najbardziej, ale wstecznego już nie.

Pytam, bo na wstecznym jest blokowana oś obrotu- odchylenia. Góra-dół, a na biegu do przodu tego nie ma. Przy przenoszeniu silnika wygodniej-bezpieczniej  jest jak oś odchylenia góra-dól jest przyblokowana.

• 0

Pokręć śrubą - ręką. Wsteczny powinien wejść.

Oczywiście mówimy cały czas o czynnościach na wyłączonym silniku ;-)

Może zbyt mało precyzyjnie się wyraziłem. Nie chodzi o to, że są kłopoty z włączeniem biegu na wyłączonym silniku. Chodzi o to, że w instrukcji obsługi jest napisane, żeby wstecznego przy wyłączonym silniku nie włączać. I zero wyjaśnień dlaczego. Do transportu na łodzi włączyć bieg do przodu,  aby podczas jazdy śruba się nie obracała, ale nie wsteczny.

Może chodzi o zabezpieczenie silnika podczas transportu na łodzi przed ewentualnym zahaczeniem spodziną o glebę? Innego wytłumaczenia nie widzę. Silnik nie pracuje, to co może ulec uszkodzeniu po włączeniu wstecznego?

Edytowane przez Janusszr

• 0

Odchylenie silnika blokuje włączenie wstecznego biegu. Zaryzykowałem. Wchodzi bez żadnych oporów.

Nie wiem co miałbym kręcić śrubokrętem gwiazdkowym, aby zablokować odchylenie silnika. Jedyne dwie śruby gwiazdkowe, to te od obudowy plastikowej.

Jeżeli źle szukałem, to uchyl rąbka tajemnicy. Gdzie ta śruba gwiazdkowa jest ukryta?

• 0

w tym merkurym na pręcie ciegna biegów( pręt widac pomiedzy czapą silnika a spodziną) masz taki element , kostka taka,

on słuzy za aktywowanie podnosenia/blokady silnika.

luzując wkręt na krzyzak mozesz ta kostke przesuwac.

ustaw rączke na Neutral 

i poluzuj krzyzakiem ta kostke delikatnie i przesuńtą kostke w góre io ok 1 cm i dokręc wkręt.

po tym przesunięciu bedziesz mógł silnik odchylac gdy silnik jest na "luzie".

to przydatna sprawa 

Edytowane przez evin
  • Like 1

• 0

Evin, tam raczej chodzi żeby było odwrotnie, czyli w dół żeby się blokował silnik na luzie. Można tak zrobić bez problemu ale żeby go można było podnieść na luzie to trzeba sobie kawałek linki lub cos takiego zaczepic o srebrna blokadę i wyciągnąć gdzieś przy rumplu żeby w każdej chwili bez schylania można było podnieść silnik. W obecnej chwili tak jak pisałeś tylko na wstecznym się blokuje ale nie bez powodu, Mercury zadbał o bezpieczeństwo i silnik podczas pływania ustawiony jest cały czas na podbijanie itd. Ta kostka to czarny plastik, który porusza się razem z ciegnem i odblokowuję luz blokuje silnik:/

Te silniki są bardzo proste, czy aż takiego lenia macie że zajrzeć się nie chce i chwilę pomyśleć? Jak w teorii to same mądre głowy jak co do czego to RATUJCIE:)

Edytowane przez womaly23

• 0

Nie skamlałem o RATUNEK. Pytałem kolegów, dlaczego przy unieruchomionym silniku (wg instrukcji obsługi silnika) nie  włączać wstecznego biegu. Tylko tyle.

Jak pisałem wyżej, zaryzykowałem, włączyłem wsteczny i mam podnoszenie zablokowane. Bez dodatkowych zabiegów mechanicznych.

Nie rozumiem po co całe to zamieszanie? Po kiego mam przestawiać sam kostkę na cięgle zmiany biegów, stosować później dodatkowe cięgna w postaci sznurków, jak to załatwia przekręcenie manetki rumpla na wsteczny. Jeden ruch ręki. Ułamek sekundy.

Wiozę jutro silnik luzem do serwisu. Trzeba go włożyć do auta. Trzeba, aby był sztywny, a nie zginał  się w połowie. Włączam wsteczny i mam problem załatwiony. Bez śrubokrętów i dodatkowej niepotrzebnej roboty.

Jestem zielony w tych sprawach, dlatego pytałem. Instrukcja obsługi jest napisana tragicznie. Pytałem nie z lenistwa. Nie chciałem czegoś uszkodzić bazując tylko na instrukcji.

Edytowane przez Janusszr

• 0

Mam Suzki 20KM EFI 2014r. Przy dzisiejszym pływaniu zauważyłem, że miga czerwona dioda oleju, który po sprawdzeniu ma prawidłowy poziom i kolor i konsystencję. Silnik praktycznie nowy, 30h w tym sezonie przepływane. Co może być przyczyną? Przed montażem na pawęż łodzi położyłem go na chwile na ziemie(oczywiście na rumplu), możliwe, że zalało jakiś czujnik i teraz wariuje?

• 0

Mam BF20 śruba 4-ro płatowa i nic nie wibruje. W jakim cely chcesz zmienić na 3-płatową?

Bo mam lekka łódkę i mi odcina obroty w 3/4 manetki , znajomy zmienił na 3 łopatkowa i zaczęło mu przenosić wibracje stąd moje pytanie. Ale sądzę że miał coś nie tak z tą śruba