Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik ok. 20 KM?

Bobby0404

Pytanie

Witam

Nastał ten czas, że będę kupował swój pierwszy silnik spalinowy do łódki. Koledzy na co zwrócić uwagę? Wiem, że będzie to silnik z długą stopą i z manetką, czterosuw. Co jeszcze powinien mieć aby ułatwić życie? Jakie firmy/modele polecacie? Podobno nowe Suzuki jest na wtrysku, ale z kolei nie ma elektrycznego trymu. Ja na tą chwilę obstawiam Hondę. Wiem, że na każdym da się pływać, ale chodzi mi o niuanse, o których mam blade pojęcie.

Z góry dzięki za porady.

Pozdrawiam

Bobby

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Moja waży poniżej 100kg , a śruba jest oryginalna o skoku 8 . I płyne wolniej niż na 13,5km ze śruba 9 1/4 x 12 i taką chce tutaj założyć, bo z tego co wiem nie ma już dostępnej o większym skoku

Edytowane przez crizz100

• 0

Panowie, 4-łopatowe śruby służą głównie do lepszego "podnoszenia" łodzi, do utrzymywania ślizgu przy niższej prędkości, do sportów wodnych po to np. by narciarz szybciej wyskoczył z wody. Czyli, jeśli naszą łódka jest przeładowana i silnik jest troszkę za słaby to lepiej sprawdzi się śruba 4-Ł, kosztem nieco mniejszej prędkości.

Natomiast z reguły nie da się uzyskać wyższych prędkości od śruby 3-łopatowej.

Powtórzę się jeszcze po raz kolejny, podstawą doboru śruby jest obrotomierz!!!

Podpowiem też, że w większości przypadków do yamaha można założyć śrubę od mercurego czy hondy i na odwrót, czasem można się zdziwic ☺ .

Zamienniki typu solas, Michigan whell czy inne z reguły nie osiągają tak dobrych parametrów jak oryginały, kilka przerobiłem...

• 0

Silniki mogą mieć różną śrubę fabryczną w ramach tego samego typoszeregu. Np. tohatsu 20 na stopie S m skok 10, a na stopie L - 9 . Wersje uciągowi też się trafiają. Nie ma się co sugerować co było w oryginale, tylko dobrać śrubę na podstawie osiągów. Oczywiście kupując nowy warto zwrócić uwagę, czy fabrycznie nie dostaniemy śruby uciągowej do łodzi ślizgowej, ewentualnie poprosić o zmianę fabrycznej jak wiemy jaka śruba powinna być na podstawie wcześniejszych doświadczeń.

• Like 1

• 0

Panowie eksperci mam pytanie ;)

Posiadam Mercury 15 4T z 2005 r. 52 kg, który wychodził w wersjach 8, 9.9 i 15 KM.

Czy wystarczy tylko zmienić gaźnik na gaźnik z wersji 20 KM, aby stać się posiadaczem dwudziestki?

8 i 9.9 szły w poj ~208 cm3,

15-20 351cm 3

Wersje skandynawskie Viking XS F10 wystarczy tylko zmiana gaźnika, wersję europejskie nie wiem, być może moduł, może wałek rozrządu....

• 0

Pojemność 323 ccm. model z rodziny 5M9XM.3232G0

Posiada taki gaźnik jak na foto.

Chciałbym się dowiedzieć czy jest to wykonalne w jakiś prosty sposób: zmiana gaźnika, usunięcie dławika w wydechu?

Czy też trzeba wymieniać aparat zapłonowy, wałek rozrządu itd.

pozdr. A.

post-45709-0-88142300-1509014728_thumb.jpg

post-45709-0-90715700-1509014986_thumb.jpg

• 0

8 i 9.9 szły w poj ~208 cm3,

15-20 351cm 3

Wersje skandynawskie Viking XS F10 wystarczy tylko zmiana gaźnika, wersję europejskie nie wiem, być może moduł, może wałek rozrządu....

Czasami też głowice są inne i wtedy kupa po całości.

• 0

@hotpoint To jest Mercury by Yamaha. W tych rocznikach nie robiono 20HP na tej pojemności. Więc nie ma co odblokowywać.

Tu masz analogiczny papier od Yamahy

https://www.arb.ca.gov/msprog/offroad/cert/eo/2005/sime/u-w-003-0076-1.pdf

Edytowane przez psulek

• 0

MZ duzo sie nie beda roznic a i to wszystko zalezy od preferencji i konkretego modelu/rocvznika. Ja bym sie nie przejmowal marka poki "znana" kazdy bedzie robil. mialem suzuki 6, honde 15  i 2 tohatsu 20 wszystkie lataly bez problemu.

Hondy maja standardowo ladowanie aku a mercury niektore nie maja dzwigni biegow tylko raczke krecona w obie strony. w mojej opini tohatsu latwiej nosic niz taka sama honde. Ale to pewnie zalezy od rocznika, wzrostu noszacego etc.

Honde mi osobiscie najwygodniej sie serwisowalo bo wszystkie panele sie zdejmowac dalo etc.

Ja tam jesli ma byc nowy obstaje za tohatsu bo dobry i tani a silnik ma pchac lodke a nie brylowac naklejkami. A jak uzywany to przecie stan wazniejszy od marki. Co ci z yamahy jak nia ktos na wstecznym w glazy wlecial na pelnej predkosci albo nigdy oleju nie zmienial.

• Like 1

• 0

ja mam chinski czajnik nowy za 5700 zl i zlego slowa nie powiem, po za wpadka z wirnikiem do wymiany. Ostatnio plywane po MW i wszystko ok, odpala za 1 szarpnieciem, ladnie chodzi i wkreca na obroty. Regulator prawidlowo zapodaje napiecie. W dodatku ma opcje upgrade (rozrusznik i wyjscie na ciegna manetki), czego wiecej chciec ? czesci jak sie psuja tanie jak barszcz i dostepne.

• 0

Tylko nowe 4 suw

nie wiem czy to robi za rekomendacje, ale ja sie przymierzam do 3ciego tohatsu pod rzad (1szego kupilem nowego, drugiego kilku letniego z lodzia dostalem). Nie wyobrazam sobie by silnik kosztujacy 2x wiecej dzialal dla mnie 2x dluzej (bo jakos sie tak dziwnie sklada, ze zmieniam koncepcje co kilka lat) a poki na gwarancji (tohatsu 5 czy 7 lat) to sie nei martwie.