Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik ok. 20 KM?

Bobby0404

Pytanie

Witam

Nastał ten czas, że będę kupował swój pierwszy silnik spalinowy do łódki. Koledzy na co zwrócić uwagę? Wiem, że będzie to silnik z długą stopą i z manetką, czterosuw. Co jeszcze powinien mieć aby ułatwić życie? Jakie firmy/modele polecacie? Podobno nowe Suzuki jest na wtrysku, ale z kolei nie ma elektrycznego trymu. Ja na tą chwilę obstawiam Hondę. Wiem, że na każdym da się pływać, ale chodzi mi o niuanse, o których mam blade pojęcie.

Z góry dzięki za porady.

Pozdrawiam

Bobby

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No kurde do końca nie rozumiem, to przy tych 2 silnikach osiągi na 20km będą podobne czy jednak Yamaha będzie zdecydowanie lepsza ? :D Jak coś ma więcej cm3 to powinno być mocniejsze i według mnie ta Yamaha 20km powinna być określona jako 25km. Nie wiem czy silniki zaburtowe to wyjątek, ale przecież w innych przypadkach więcej cm3=więcej km 

• 0

No kurde do końca nie rozumiem, to przy tych 2 silnikach osiągi na 20km będą podobne czy jednak Yamaha będzie zdecydowanie lepsza ? :D Jak coś ma więcej cm3 to powinno być mocniejsze i według mnie ta Yamaha 20km powinna być określona jako 25km. Nie wiem czy silniki zaburtowe to wyjątek, ale przecież w innych przypadkach więcej cm3=więcej km 

Niekoniecznie, porównaj sobie wolnossące samochody z silnikami benzynowymi 4T, starsze konstrukcje. Ta sama pojemność a moc inna. 

• 0

Generalnie jest tak jak piszesz - więcej cm3=więcej HP. Jednak od tej zasady są odstępstwa.

Ja bym wolał silnik o większej pojemności o ile nie będzie dużo cięższy. Im bardziej silnik wysilony, tym krócej popracuje, prócz tego będzie mniej elastyczny, a w silnikach przyczepnych nie mamy wielu biegów.

Ja mam starą Yamę 13,5 /15HP 232cm i jest naprawdę mocny.

• 0

Mam jedno pytanie odnośnie silnika Mercury 20 KM - czy warto dopłacać za POWER TRIM ?

Mam możliwość zakupu takiego silnika ale martwi mnie ewentualna awaryjność tego elementu oraz to że zwiększa wagę o około 6 kg.

Jeśli go powiesisz to co za różnica te 6kg, jeśli zaś planujesz go nosić to juz inna bajka... zależy od potrzeb.

• 0

Mam jedno pytanie odnośnie silnika Mercury 20 KM - czy warto dopłacać za POWER TRIM ?

Mam możliwość zakupu takiego silnika ale martwi mnie ewentualna awaryjność tego elementu oraz to że zwiększa wagę o około 6 kg.

To nie jest trim, tylko tilt. Nie zmienisz nim kąta silnika w czasie szybkiego płynięcia. Możesz podnieść/opuścić jak płyniesz powoli. Miałem w Tohatsu 20. Czy warto? Kwestia ile za to płacisz i gdzie pływasz. Na Wiśle się bardzo przydaje, bo silnik często się podnosi. Jak na wodę stojącą, to tak średnio.

Wysłane z mojego motorola edge 40 pro przy użyciu Tapatalka

• Like 1