Skocz do zawartości

SHAKESPEARE UGLY STIK CUSTOM GRAPHITE

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

[Myślałem o Szimańcu ale coś z serii Beast Master lub Technium. Nie wiem jednak czy się nadadzą, czy są to kije z akcją wybitnie szczytowa.

Mam Techniuma - bardzo lubię tą wędkę za półparboliczne ugięcie. Beastmaster bardzo podobnie (łowiłem). Fajne kije na esoxy ale na sandacze nie jest to najlepszy wybór. Zdecydowanie nie są to szybkie kije za to świetnie amortyzują zrywy ryb i wybaczają wiele błedów wędkarza. Nadają się też do lekkiego trola.

Witaj PikeHunteR

Ja bym polecał na sandacza takie wedzisko Colmic Ghemon.Bardzo dobra wedka.Pozdrawiam

Na ostatnim wyjeździe do Szwecji widziałem jak poległy 3 na 3 takie wędki. Choć muszę Ci przyznać rację, że pod względem koncepcji to wędki stworzone do łowiena z opadu.

Witaj PikeHunteR

Ja bym polecał na sandacza takie wedzisko Colmic Ghemon.Bardzo dobra wedka.Pozdrawiam

Na ostatnim wyjeździe do Szwecji widziałem jak poległy 3 na 3 takie wędki. Choć muszę Ci przyznać rację, że pod względem koncepcji to wędki stworzone do łowiena z opadu.

To niewiem co Ty kolego łowiłeś?Chyba krokodyla :mellow: Ten kij tez byl w Szwecji-bez problemu,wyciagnal w polsce brzanę prawie 5kg z Wisły,kilka sandaczy.Poza tym,polecaja go ludzie ktorzy napewno się dobrze na tym znają.Pozdrawiam

Witaj PikeHunteR

To niewiem co Ty kolego łowiłeś?Chyba krokodyla :mellow: Ten kij tez byl w Szwecji-bez problemu,wyciagnal w polsce brzanę prawie 5kg z Wisły,kilka sandaczy.Poza tym,polecaja go ludzie ktorzy napewno się dobrze na tym znają.Pozdrawiam

Ja na szczęście nie miałem tego kija. Miało go trzech kolegów, których przed wyjazdem namówił jeden sprzedawca. Ze względu na wymienne szczytówki miał obsłużyć wiekszość przynęt które zabierali. Koledzy przezornie dokupili jeszcze dodatkowe topy. Łowiliśmy głównie na 20-25 g główki i 15cm kopyta. Szczytówki padały jedna za drugą, aż nie została żadna.Łamały się, rozwarstwiały, wypadały przelotki. W jednym kiju zniszczeniu uległo łączenie topu z blankiem. Nieco to dziwne skoro kij ten wg opisu mógłby obsłużyć nawet pilkery.

Witaj PikeHunteR

Ja na szczęście nie miałem tego kija. Miało go trzech kolegów, których przed wyjazdem namówił jeden sprzedawca. Ze względu na wymienne szczytówki miał obsłużyć wiekszość przynęt które zabierali. Koledzy przezornie dokupili jeszcze dodatkowe topy. Łowiliśmy głównie na 20-25 g główki i 15cm kopyta. Szczytówki padały jedna za drugą, aż nie została żadna.Łamały się, rozwarstwiały, wypadały przelotki. W jednym kiju zniszczeniu uległo łączenie topu z blankiem. Nieco to dziwne skoro kij ten wg opisu mógłby obsłużyć nawet pilkery.

Powiem Ci szczerze,że zszokowałeś mnie tą informacją.Ja znam ten kij od zupełnie innej strony :D Szczytówka to chyba jedyny element który mogł ulec zniszczeniu,tak mi się przynajmniej wydawało,bo reszta wydaje sie niezniszczalna.Kumpel bardzo chwali ten kij :D

Moze ktos z kolegow wie z jakiego blanku jest zrobiony kijek SHAKESPEARE UGLY STIK CUSTOM GRAPHITE ??Na kijku pisze graphite ale czy to aby jest grafit??

Z tego co słyszłem mieszanka grafitu i włókna szklanego dlatego dość ciężki ale trwały. Choć producent podaje:

100% graphite Howald ProcessTM Double-BuiltTM sanded blank

ale to może wiele oznaczać.

Właśnie interesował by mnie kij mocny (45-60 cw) ale z bardzo czułą szczytówka, która dobrze przekaże co się dzieje z przynętą.

Wydaje mi się (nie jestem pewien bo nie mam takiej wędki) że dobrze sprawdziłby się do takich założeń blank typu hot-shot. Trzeba by podpytać rodbuilderów. Lecz wtedy albo idziesz w HM-a, albo sam coś budujesz co wydaje się lepszym pomysłem ale to już wieksza kasa.

Na kijku pisze graphite ale czy to aby jest grafit??

Nie oszukujmy sie, ze to jest grafit, Howald proces to kilkudziesiecioletnia technologia, pierwotnie szklany tip wyciagano z grafitowego blanku (ugly stik).

Czy tak produkowane sa serie, o ktorych mowa nie wiem. Traktowac to nalezy jako kompozyt a nie czysty wegiel.

Co wcale nie musi byc wada, a wrecz zaleta, zwlaszzca w wedkach niezbyt dlugich.

Co do duzej mocy w dolniku i cienkiej szcytowce to pare razy byla mowa, nadaja sie blanki hot shot, live bait, zdaje sie rowniez drop shot.

Mam takie wedki i stanowia one podstawe mojego wyposazenia.

Czesto zachodzi(rzeki zwlaszzca) koniecznosc uzycia malej przynety, przy duzych oczekiwaniach w stos. do mocy)

Bardzo dobrze sprawuja sie w trolingu a i rzucac tez sie da, ale tak mocnego nie mam zeby wyrzucac przynety rzedu 50-60g.

Tu juz by trzeba bylo wybierac najmocniejsze, 30LBS. W blankach tych opis c.w. dotyczy ciezaru przynety ciagnietej za lodzia a nie mozliwosci miotania.

Jedne z ciekawszych (z przeze mnie poznanych)produkuje Talon.

Innych ciekawych (Loomisa,Lamiglasa, Batsona) nie mialem przyjemnosci. Nic w ogole nie wiem o hot shotach St.Croix a pewnie tez robia....

To zupelnie inna jakosc niz wspomniany Ugly. on gwarantuje przede wszystkim to, ze wedka sie latwo nie polamie (w modelu 2,1m 25g, ktory posiadam jest prawie pelny dolnik :D )

Gumo

• Like 1

pablom, ten Talon to kij raczej wybitnie szczupakowy. Pod większym obciążeniem przechodzi w parabolik. Nie znam się na łowieniu sandaczy, dopiero w tym roku zacząłem się uczyć łowić je na spinn ale wiele słyszałem że kij na sandacze powinien byc o akcji typowo szczytowej :wacko: I bądź tu mądry...... :wacko:

Z tego co pamiętam, to tym talone łeb sandaczowi urwiesz :mellow: przy zacięciu

pablom, ten Talon to kij raczej wybitnie szczupakowy. Pod większym obciążeniem przechodzi w parabolik. Nie znam się na łowieniu sandaczy, dopiero w tym roku zacząłem się uczyć łowić je na spinn ale wiele słyszałem że kij na sandacze powinien byc o akcji typowo szczytowej :wacko: I bądź tu mądry...... :wacko:

Ok, tylko mam problem ze śledzeniem opadu przynęty. A właściwie jest to nie możliwe. Nawet przy przynęcie 36 gram. Plecionka wisi jak.... :(

A może to własnie wina tej plecionki? Taka ona dziwna, ten Spider co Ci pokazywałem chyba. Ma taką strukturę jak żyłka.

Ok, tylko mam problem ze śledzeniem opadu przynęty. A właściwie jest to nie możliwe. Nawet przy przynęcie 36 gram. Plecionka wisi jak.... :(

A może to własnie wina tej plecionki? Taka ona dziwna, ten Spider co Ci pokazywałem chyba. Ma taką strukturę jak żyłka.

Pike, ja mam kijek UGLY 3 m i 15-40 g c.w - zanim takiego sobie kupisz, chętnie dam ci swojego abyś poczuł jego moc :mellow: w swoich rękach :mellow:

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

Poczekaj do czerwca, zrobimy wspólny wypad na sandałki. Ja plecionki PP fluo, używam, 25lbs, widać wszystko.