biosteron Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2007 Witam,mam dylemat a mianowicie poszukuje dobrego kolowrotka do spinningu,mam kolowrotek shimano nexave 2500, ale niestety nie spelnil on moich oczekiwan,zajechalem go w miesiac zaczal mi skrzypic i rypic,chodzi poprostu jak traktor,jest na gwarancji wiec odeslalem go do serwisu Normark,niestety stwierdzili ze kolowrotek jest zamoczony i zapiaszczony i to z mojej winy,dziwne bo ja dbam o sprzet,kolowrotek nigdy nie byl w wodzie,jestem zawiedziony podejsciem firmy Normark do klijentow.Prosze o doradzenie mi w wyborze kolowrotka do ciezkiego spinningu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2007 Penn Slammer 360 - to do naszego ciezkiego.Ostatnio rzucalem z 460 ale to juz jest przegiecie i katowanie wlasnego organizmu na dluzsza mete.. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 18 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 A co sadzicie koledzy o kolowrotku Daiwa Exceler 3000???sprawdza sie ten kreciolek przy ciezkim spinningowaniu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=4253& ;start=0& Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 Witam,mam dylemat a mianowicie poszukuje dobrego kolowrotka do spinningu,mam kolowrotek shimano nexave 2500, ale niestety nie spelnil on moich oczekiwan,zajechalem go w miesiac zaczal mi skrzypic i rypic,chodzi poprostu jak traktor,jest na gwarancji wiec odeslalem go do serwisu Normark,niestety stwierdzili ze kolowrotek jest zamoczony i zapiaszczony i to z mojej winy,dziwne bo ja dbam o sprzet,kolowrotek nigdy nie byl w wodzie,jestem zawiedziony podejsciem firmy Normark do klijentow.Prosze o doradzenie mi w wyborze kolowrotka do ciezkiego spinninguWitaj @Biosteron, jaka kwotę chcesz przeznaczyć na rzecznego kręciołka ??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 19 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 Witam,mam dylemat a mianowicie poszukuje dobrego kolowrotka do spinningu,mam kolowrotek shimano nexave 2500, ale niestety nie spelnil on moich oczekiwan,zajechalem go w miesiac zaczal mi skrzypic i rypic,chodzi poprostu jak traktor,jest na gwarancji wiec odeslalem go do serwisu Normark,niestety stwierdzili ze kolowrotek jest zamoczony i zapiaszczony i to z mojej winy,dziwne bo ja dbam o sprzet,kolowrotek nigdy nie byl w wodzie,jestem zawiedziony podejsciem firmy Normark do klijentow.Prosze o doradzenie mi w wyborze kolowrotka do ciezkiego spinninguWitaj @Biosteron, jaka kwotę chcesz przeznaczyć na rzecznego kręciołka ??? Pozdrawiam Witaj patu28 Juz sie zdecydowalem na Shimano Stradic 4000FH lub ewentualnie Daiwa Exceler 3000,co sadzisz o tych kolowrotkach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wig20 Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 .....Prosze o doradzenie mi w wyborze kolowrotka do ciezkiego spinningu..... Z tanich kołowrotków jest taki jeden, według mnie perełka.OKUMA Eclipz FDKołowrotki opracowane na potrzeby rynku amerykańskiego, specjalnie do morskich połowów spinningowych. W każdym calu mocne, trwałe i niezawodne, co udowodniły długie testy, podczas których łowiono tarpony, barrakudy, snappery i rekiny. Założeniem przy tworzeniu tego kołowrotka było zbudowanie sprzętu wręcz niezniszczalnego. Główna przekładnia wycinana z nierdzewnej stali i wszystkie pozostałe elementy metalowe zabezpieczono przed korozją -supermocna przekładnia ze stali nierdzewnej, -profilowana, duralowa szpula o dużej pojemności, -5 łożysk tocznych nowej generacji -pełne zabezpieczenie przed solą morską, -stalowa, odkuwana korbka o wielkiej mocy bezpoślizgowa blokada obrotów wstecznych (duże, rolkowe łożysko oporowe). I to wszystko poniżej 220zł. Mam model 40FD od kilku lat i używam go do sumowego trollingu. Rewelacja jak dla mnie. Żadnych luzów na koszu/korbce, jak nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 Witam,mam dylemat a mianowicie poszukuje dobrego kolowrotka do spinningu,mam kolowrotek shimano nexave 2500, ale niestety nie spelnil on moich oczekiwan,zajechalem go w miesiac zaczal mi skrzypic i rypic,chodzi poprostu jak traktor,jest na gwarancji wiec odeslalem go do serwisu Normark,niestety stwierdzili ze kolowrotek jest zamoczony i zapiaszczony i to z mojej winy,dziwne bo ja dbam o sprzet,kolowrotek nigdy nie byl w wodzie,jestem zawiedziony podejsciem firmy Normark do klijentow.Prosze o doradzenie mi w wyborze kolowrotka do ciezkiego spinninguWitaj @Biosteron, jaka kwotę chcesz przeznaczyć na rzecznego kręciołka ??? Pozdrawiam Witaj patu28 Juz sie zdecydowalem na Shimano Stradic 4000FH lub ewentualnie Daiwa Exceler 3000,co sadzisz o tych kolowrotkach?? Zdecydowanie Stradic bedzie lepszy od Excelera ( jak Daiwa to od średniej półki wzwyż), sam posiadam dwa FG-ki i katuje je na na rapach. Co do ciężkiej orki to poszukałby w tej cenie czegoś z mniejszym przełożeniem, Stradiki nie lubią przynęt stawiających w wodzie duży opór ( wobki DR , ciężkie gumy) choć uważam je za dobre maszynki. W tej cenie pomyśl jeszcze nad Technium'em 4000, kolega łowi nim ciężko na rzece i chwali sobie.Jedyny mankament to szumiąca rolka ale mozna z tym sobie poradzić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 szumiąca rolka w shimanowskich stałoszpulowcach to dolegliwość ostatnich lat nie jest to wina łożyska ani rolki,a Gniazga gdzie sa one osadzone czyli ramię wodzika ,juz chyba w 10(dziesięciu) stradicach FH które widziałem from USA były luzy i szumiało hyba taka mini wada fabryczna,w FG -NIE było nigdy szumu.w FH proponuje docać podkładkę i wszycho gra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 19 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 szumiąca rolka w shimanowskich stałoszpulowcach to dolegliwość ostatnich lat nie jest to wina łożyska ani rolki,a Gniazga gdzie sa one osadzone czyli ramię wodzika ,juz chyba w 10(dziesięciu) stradicach FH które widziałem from USA były luzy i szumiało hyba taka mini wada fabryczna,w FG -NIE było nigdy szumu.w FH proponuje docać podkładkę i wszycho gra Witam quote title Moze bardzie szczegulowo o tej szumiacej rolce bys opowiedzial, z czego ma byc ta podkladka i w jakim miejscu ja sie mocuje,wlasnie mam dylemat z shimano nexave 2500 a mianowicie szumi mi rolka kablaka i nie mam pojecia jak ja wyciszyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 siemka ja dałem podkładke miedzy łożysko a podkładkę już istniejąca,podkładke dorobiłem (dopasowałem na styk)paierem ściernym ,generalnie chodzi o to by rolka ślizgała sie własnie na łożyski na sztywno wykorzystując łożysko,a nie jajtała sie wokoło niego.chodzi o to,iż łozysko podczas zwijania dostaje bicia czyli ma luz w niejscu zwojego usadowienia w wodziku.dodam ze w innych kolowrotkach które miałem kiedyś jak TP FA4000 juz tego nie było,bo gdy włozyłem łozysko z Stradica wszystko było oki.tak wiec winę za szumy ponosił wodzik stardica i jak widze u Ciebie bedzie to samo.aha czy u Ciebie jest łozysko kulkowe czy plastikowa tulejka? jesli moje rady nie pomoga tp próbok włożyć podkładkę między rolke a łożyskoczyli tak jak byś powiększał średnice zewnętrzną łozyska wyeliminuje to luz meędzy rolką a łożyskiem. jesli to nie pomoże to warto załozyć tylejke lib okleić taśną trzpień w który wkręcasz Srubę mocującą rolkęmusisz poprubowac ,co bys nie robił to luzy są odpowiedziałne za ten drażniący terkot w czasie zwijania linki.musisz sprawdzic w której częsci wodzika sa i zaradzić temu własnie podkładką. chwila roboty a radość wielka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 20 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 siemka ja dałem podkładke miedzy łożysko a podkładkę już istniejąca,podkładke dorobiłem (dopasowałem na styk)paierem ściernym ,generalnie chodzi o to by rolka ślizgała sie własnie na łożyski na sztywno wykorzystując łożysko,a nie jajtała sie wokoło niego.chodzi o to,iż łozysko podczas zwijania dostaje bicia czyli ma luz w niejscu zwojego usadowienia w wodziku.dodam ze w innych kolowrotkach które miałem kiedyś jak TP FA4000 juz tego nie było,bo gdy włozyłem łozysko z Stradica wszystko było oki.tak wiec winę za szumy ponosił wodzik stardica i jak widze u Ciebie bedzie to samo.aha czy u Ciebie jest łozysko kulkowe czy plastikowa tulejka? jesli moje rady nie pomoga tp próbok włożyć podkładkę między rolke a łożyskoczyli tak jak byś powiększał średnice zewnętrzną łozyska wyeliminuje to luz meędzy rolką a łożyskiem. jesli to nie pomoże to warto załozyć tylejke lib okleić taśną trzpień w który wkręcasz Srubę mocującą rolkęmusisz poprubowac ,co bys nie robił to luzy są odpowiedziałne za ten drażniący terkot w czasie zwijania linki.musisz sprawdzic w której częsci wodzika sa i zaradzić temu własnie podkładką. chwila roboty a radość wielka Witaj hasior Dziekuje za szczególowy opis co do tej szumiacej rolki,u mnie jest plastikowa tuleja,poprubuje Twoich rad do szalu mnie doprowadza ten szum,kreciolek ma dopiero dwa miesiace a szumi nie samowicie,jeszcze raz dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 najlepiej weż kup sobie łożysko i zamontój w miejsce tej plastikowej rolki.wiesz rolka musi sie slizgać wiec moga być problemy najlepiej zmierzyć ją i w to miejsce wstawic łozycho kulkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 22 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2007 najlepiej weż kup sobie łożysko i zamontój w miejsce tej plastikowej rolki.wiesz rolka musi sie slizgać wiec moga być problemy najlepiej zmierzyć ją i w to miejsce wstawic łozycho kulkowe. Witam,widze ze niezly fachowiec z Ciebie w tych sprawach,moze bym podeslal do Ciebie ten kolowrotek,przyznam ze to za precyzyjna robota jak dla mnie,co Ty na to?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2007 szumiąca rolka w shimanowskich stałoszpulowcach to dolegliwość ostatnich lat nie jest to wina łożyska ani rolki,a Gniazga gdzie sa one osadzone czyli ramię wodzika ,juz chyba w 10(dziesięciu) stradicach FH które widziałem from USA były luzy i szumiało hyba taka mini wada fabryczna,w FG -NIE było nigdy szumu.w FH proponuje docać podkładkę i wszycho gra Szumiąca rolka spowodowana jest otwarta konstrukcją łożyska, co powoduje szybkie wypłukiwanie się smaru, szczególnie przy plecionce, kiedy woda po prostu kapie z kabłąka. U mnie problem został rozwiązany przez posmarowanie łożyska rzadkim smarem zamiast oliwki. Jak na razie od dłuższego czasu spokój. Od 2008 Shimano wprowadziło w swoich kołowrotkach kryte łożyska ceramiczne, co miejmy nadzieję wyeliminuje problem. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 22 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2007 Szumiąca rolka spowodowana jest otwarta konstrukcją łożyska, co powoduje szybkie wypłukiwanie się smaru, szczególnie przy plecionce, kiedy woda po prostu kapie z kabłąka. U mnie problem został rozwiązany przez posmarowanie łożyska rzadkim smarem zamiast oliwki. Jak na razie od dłuższego czasu spokój. Pozdrawiam Paweł Witam,u mnie w kolowrotku shimano nexave 2500 jest plastikowa tulejka,myslisz ze samo nasmarowanie jej smarem cos pomoze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2007 Szczerze powiem że nie wiem. Nie mam żadnego młynka z tulejką na rolce. Możesz spróbować - najwyżej wrócisz do stanu poprzedniego. Tylko jak zastosujesz zbyt gęsty smar, to może ci się przestać rolka kręcić. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2007 Witam.Jeśli w kołowrotku są plastikowe tuleje na rolce kabłąka (czy raczej pod nią) to warto taką tulejkę wymienić na wykonaną na wzór z teflonu, tak jak i podkładki, o których była tu mowa.Zastosowanie teflonu uwolni nas od konieczności stosowania smaru.Pozdro Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 22 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2007 Dziekuje serdecznie kolegom za porady dotyczace szumiacej rolki,az sie boje do niej przybrac zeby czegos nie uszkodzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2007 A ja się powtórzę, bo pisałem to już w innym poście, polecam Zaubera 4000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejowaty Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2007 A ja się powtórzę, bo pisałem to już w innym poście, polecam Zaubera 4000. Jeżeli ten kołowrotek ma być do tego Ugly Sika 2,7m to Zauber 4000 będzie jak znalazł.Do tego plecionka 15-20lbs i zestawik jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2007 Właśnie 20lb PP i może haki rozginać na zaczepach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 25 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 WitamMoze ktos z kolegow mial stycznosc z kolowrotkiem SHAKESPEARE??jesli tak to czy ten kolowrotek wytrzyma kilka sezonow ciezkiego spinningowania?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 WitamMoze ktos z kolegow mial stycznosc z kolowrotkiem SHAKESPEARE??jesli tak to czy ten kolowrotek wytrzyma kilka sezonow ciezkiego spinningowania?? Kiedyś miałem kołowrotek tej firmy i nie polecam.Konkretnie to był model Oracle, dałem za niego kilka lat temu ponad 200zł i w ciągu roku był 3 razy w serwisie, za każdym razem ten sam zestaw problemów: ukręcona korbka (była wkręcana z gwintem), luz na koszu, blokujący się mechanizm i pęknięta sprężynka. Stosowałem go z okoniowym kijkiem i żyłką 0,14 i 0,20.Znajomy kupił identyczny w tym samym czasie i miał podobne problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 A co do kołowrotka to i ja z czystym sumieniem polece Zaubera 4000.Juz 2 sezon przełowiłem swoim katując go agresywnym jerkowaniem przynętami takimi jak slider 10s czy jaxon holo reflex esox i jak do tąd nic mu się nie stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi