Skocz do zawartości

Kolowrotek do ciezkiego spinningu rzecznego

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

A co do kołowrotka to i ja z czystym sumieniem polece Zaubera 4000.

Juz 2 sezon przełowiłem swoim katując go agresywnym jerkowaniem przynętami takimi jak slider 10s czy jaxon holo reflex esox :D i jak do tąd nic mu się nie stało.

Ja też już jakiś czas łowie zauberem kogut, kopyto 9-18cm i główki 10-50g i działa bez problemów- czasami nawel slidera zawiesze :mellow:

A co do kołowrotka to i ja z czystym sumieniem polece Zaubera 4000.

Juz 2 sezon przełowiłem swoim katując go agresywnym jerkowaniem przynętami takimi jak slider 10s czy jaxon holo reflex esox :D i jak do tąd nic mu się nie stało.

Witam

A co do tego Zaubera to gdzie on jest produkowany???Nie wiem ile Wy koledzy spedzacie z tym zauberem nad woda ale ja spinninguje 3-4 dni w tygodniu po 4-5 h,wiec myslicie ze ten zauber wytrzyma kilka sezonow??

Zauber produkowany jest w Japonii i na pewno wytrzyma taka orkę :D

Zwykły Zauber nie jest produkowany w Japonii ale w Chinach.

:huh: A co to jest ten zwykły Zauber ???? Ja nie znam takiego modelu. I wszystkie Zaubery jakie widziałem są produkowane w Japonii.

Zauber produkowany jest w Japonii i na pewno wytrzyma taka orkę :D

Zwykły Zauber nie jest produkowany w Japonii ale w Chinach.

:huh: A co to jest ten zwykły Zauber ???? Ja nie znam takiego modelu. I wszystkie Zaubery jakie widziałem są produkowane w Japonii.

Zwykły czyli ta podstawowa, najbardziej dostępna na naszym rynku wersja (nie jest produkowana w Japonii). Jest jeszcze wersja VS-Zi, sporo droższa i ona podobno jest produkowana w Japonii.

Skąd ta pewność, że Zaubery które widziałeś są produkowane w Japonii?

To, że na kołowrotkach, które widziałeś jest napisane 'Designed & engineered in Japan' nie oznacza, że jest tam produkowany...

exportowa 4000 waży 320gr a tamta V-ka 2000 345 :unsure: i ma o 2 łozyska mniej czyli 6

dziwnie to wygląda :wacko: gdzie by niebył robiony poczciwy Zauber to i tak ludzie go chwala.Ryobi zryobiło :mellow: poprpstu mocna maszynke która ma już kilka lat i nadal sie trzyma bardzo dobrze.

Poza tym, dla mnie to nie ma teraz znaczenia. Ważne jest to że używam ich już długo i luzów nie mają, kręcą sie super, doskonale nawijają linkę. Nic więcej mi nie potrzeba :D

Czyli jednak nie jesteś już taki pewny, że są produkowane w Japonii? :mellow:

Nie mówię, że kołowrotki te są złe. Podobnie jak ich klony Blue Arc, Red Arc itd. Jednak z tego co wiem wszystkie są produkowane w jednej fabryce w Chinach.

Pozdrawiam!

Od kilku lat uzywam Shimano Sahara 4000. Kupiony w Cabelas. Uzywany wylacznie w morzu z plazy i z lodki, ciezkie gumy, woblery i choinki na makrelki. Po kazdym wyjezdzie plucze slodka woda i poki co nie mam z nim zadnych problemow. Ostatnio z ciekawosci zajrzalem do srodka, podczyscilem mechanizm i wymienilem smar - zadnych sladow dzialania slonej wody nie stwierdzilem. Mysle ze do ciezkiej orki sie nada.

Ponieważ używam Zaubera Export Series w rozmiarze 4000 już od trzech sezonów wiślanego łowienia, to dorzucę i ja swoje trzy grosze w tej kwestii. Pomimo, że robiony jest najprawdopodobniej w Chinach, to i tak jest to bardzo dobry kołowrotek. Po już przecież długim i bardzo intensywnym korzystaniu nie wykazuje żadnych luzów. Idealnie nawija linkę na szpulę, ma bardzo precyzyjny hamulec, szpula ma dużą średnicę i całość waży około 320 g, obudowa oczywiście metalowa - reasumując, wykazuje wiele cech idealnego kręciołka i jestem PEWNY, że w cenie poniżej 300 zł nikt nie kupi w Polsce lepszego kołowrotka. Jedyną wadą Zauberów jaką dostrzegłem jest to , że czasami podczas rzutów pod wiatr lekką przynętą lubią okręcić żyłkę wokół dolnej części szpuli. To na tyle. Pozdrawiam.

To, że na kołowrotkach, które widziałeś jest napisane 'Designed & engineered in Japan' nie oznacza, że jest tam produkowany...

A co w takim razie oznacza ten napis na stopce?

ja bym to przetłumaczył tak: zaprojektowany i wyprodukowany w japonii

Poza tym ja w kołowrotki Ryobi zaopatruje się bezpośrednio u dystrybutora na Polskę i Litwę, są tam dostępne wszystkie (chyba) modele kołowrotków tej firmy i jakoś nigdy nie widziałem tam Zaubera innego niż ten powszechnie dostępny.

Inna sprawa że ani na pudełku ani w jego zawartości nie występuje nigdzie wyraz China a producent ma chyba obowiązek poinformować gdzie produkowany jest sprzedawany przez niego produkt...

Owszem jestem pewny że ten model produkowany jest w Japonii.

http://www.ryobi-group.co.jp/en/topics/fishing_tackle.html

Niniejszym chciałbym skończyć mit jakoby obecnie produkowane kołowrotki Ryobi były wytwarzane w Japonii. Brand kupiła firma handlowa i z tego co wiem wywaliła produkcję do dżungli. Nawet Dragon sprzedaje Ryobi pod swoją marką.

To są naprawdę niezłe kołowroki i miejsce wytworzenia nie ma nic do rzeczy.

P.

Niniejszym chciałbym skończyć mit jakoby obecnie produkowane kołowrotki Ryobi były wytwarzane w Japonii. Brand kupiła firma handlowa i z tego co wiem wywaliła produkcję do dżungli. Nawet Dragon sprzedaje Ryobi pod swoją marką.

P.

To już było http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=69674& amp; amp; amp;#msg_69674

Nowym właścicielem marki (części wędkarskiej) jest firma JOSHUA (lub podobnie). Jest to firma japońska. Część kołowrotków jest nadal produkowana w japonii, z tym że są to modele z ruchomą szpułą, morskie, niektóre muchowe i multiki.

P.

Explorator73 dzięki za podesłanie linka, może teraz do niektórych dotrze, że kołowrotki te nie są Made in Japan :D Co jak już wcześniej wspominałem nie oznacza, że są marnej jakości.

Pozdrawiam