explorator73 Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2007 Chodzi mi po głowie następująca wędka na Bolki: http://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info.php?cPath=22 _80_170_175&products_id=481chodzi mi o model:BNC-68MH 6.8f 12-20lbs 1/4-1oz. FAST Ciekawostą jest to, że każda z tych wędek występuje w wersji 2 składowej, co czyni transport z Japonii łatwiejszym i tańszymBędę wdzięczny za Wasze opinie, przemyślenia i ewentualne sugestie.Pozdrawiam,P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2007 Ja mam Beneyro 14 lb, dwuskład, na pstrągi. Moim zdaniem super wędka!!!! i cena bardzo przystępna. Ale jeśli masz mozliwość spróbuj z arrivalem zamiast beneyro - klasa wyzej, cudo wędka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
explorator73 Opublikowano 17 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2007 Kuba,Możliwość jakąś tam mam, ale arrival nie występuje w wersji 2 częściowej. Najpierw muszę się dowiedzieć ile kosztowałoby wysłanie długiej i krótkiej tuby z Japonii do Polski. Różnica w cenie powiędzy benyero a arrival jest nieistotna.Czy wg Ciebie ten model nada się na bolki? nie jest za mocny?Pozdrawiam,P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2007 witam!mimo wszystko sugeruje jednosklad, drozsza wysylka na pewno zostanie zrekomensowana jakoscia lowienia.pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2007 wysylka jednoskladu do polski ok €50pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2007 -nigdy nie łowiłem boleni-łowię kijem 25lb i podejrzewam po opisach że blanki są te same tylko inne uzbrojenia/wykończenia. Od aglii2 do gum 50g. Bardzo dalekie odległości stosunkowo lekkimi przynętami.-myślę że 20lb będzie ok lub nawet słabowate, ale patrz punkt 1-MC opisuje kije bardzo dokładnie, Peresada twierdzi że wręcz są przeszacowane - moim zdaniem nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2007 sa przeszacowane i to nie tylko moja opina, bylo cos na tackletour. kij opisany do 1.5oz przy tych 40g wyraznie gasnie co nie oznacza ze rzut nie jest mozliwy no ale czuc ze kij robin ostatkiem sil co nie zmienia faktu ze MC to fajne kije i zdecydowanie je polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2007 Dobra niech Ci będzie że są przeszacowane.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
explorator73 Opublikowano 17 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2007 Dzięki za informacje. A tak z ciekawości chciałem zapytać na czym w praktyce polegają różnice pomiędzy jednoskładem, a 2 składem?Znakomita większość spiningistów w Europie łowi od zawsze 2,3 a nawet 4 składami i jest dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2007 znakomita większość tej znakomitej większości nigdy nie probowala lowic na jednoczęsciówkę to troche jak spór o automatyczną i manualną skrzynie biegów. większość przeciwnków to ludzie, którzy nigdy nie mieli z nią styczności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2007 Amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2007 Przede wszystkim musisz sobie odpowiedzieć na pytanie: w jakich sytuacjach chcę łowić bolki? Jest kilka i do każdej niestety można dobrać inną wędkę. Ja po dwóch sezonach poszukiwań mam 2 wędki castingowe i będę robił jedną spinningówkę - wtedy będzie optymalnie. Gdzie chcesz łowić bolki? Miejscówki? Rzeki? Inaczej łowi się bolki na Bugu, Bobrze a jeszcze na Wiśle. Inaczej na przelewach, czy przykosach a inaczej przy burtach, czy na główkach. Mówię o castingu bo spinning pozwoli na obławianie wszelkich miejscówek za pomocą jednej wędki. Jakie przynęty? Ja łowię bolki na 5g gumeczki i na blachy po 30g. Daj znać a coś wybierzemy. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
explorator73 Opublikowano 17 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2007 I przyszedł admin i pozamiatał Wszelkie metafory do motoryzacji nie muszą być brutalnie wawalane do off topic - wszak na te wspaniałe i rybne łowiska trzeba dotrzeć...Wracając do sedna...to dobrze jest wiedzieć czego się nie wie, a ja w castingu stawiam swoje pierwsze dość nieśmiałe kroki i nie potrafę odpowiedzieć na z pozoru łatwe pytanie czego potrzebujęDotychczas łowiłem Bolki na MF2 Talona w wersji 10 stopowej.Łowię w 99% na Wiśle na woblery i wahadłówki.Jeśli będziesz Remku tak dobry to mnie proszę pokieruj.Pozdrawiam,P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 Wracając do sedna...to dobrze jest wiedzieć czego się nie wie, a ja w castingu stawiam swoje pierwsze dość nieśmiałe kroki i nie potrafę odpowiedzieć na z pozoru łatwe pytanie czego potrzebujęDotychczas łowiłem Bolki na MF2 Talona w wersji 10 stopowej.Łowię w 99% na Wiśle na woblery i wahadłówki.Jeśli będziesz Remku tak dobry to mnie proszę pokieruj.Pozdrawiam,P. No właśnie spinning to zupełnie inny świat ale ... dla castingu i przyjemności z nim związanych warto! Wisła i W-wa do wędka dłuższa. Moim zdaniem minimum to 7' ale ja bym zaryzykował nawet do 7'10 (to jeszcze długość kiedy mamy do czynienia z castingiem bo powyżej to już spinning z innym kołowrotkiem). Teraz jeszcze proszę o informację jakie przynęty - grmatura. Myślę jednak, że na wiślane bolki powinieneś poszukać coś dłuższego o mocy około 20-25lb (w skalach japońskich). Z megabassa na pewno będzie to wielkokrotnie wspomniany już F5-711x Cyber Shootist, z Evergreena to będzie np. SkyScraper 7'10 z Daiko to będzie coś z Burroughs np. BRSC 77MH. Myślę, że ta długość do Twoich warunków będzie dobra. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 A tak z ciekawości chciałem zapytać na czym w praktyce polegają różnice pomiędzy jednoskładem, a 2 składem? przy produktach wysokiej klasy roznicy praktycznie nie odczujesz żadnej. Kiedyś złącza były piętą achillesową blanków - powodowały przesztywnienia w ugięciu blanku, osłabiały go, pękały etc. Teraz producenci renomowanych blanków potrafią zrobić złącze tak że nie wpływa ono w praktycznie zauważalny sposób na walory eksploatacyjne. Na pewno jednak blank wieloczęściowy jest trudniejszy w produkcji od jednoczęściowego, i przez to droższy. Jest jeszcze jeden istotny aspekt - o złącze trzeba dbać i uważać na nie. Wędka dwu-lub więcej składowa wymaga trochę myślenia, podobnie jak z teleskopowym dolnikiem - np. żeby nie dostało się ziarenko piachu pomiędzy dwie częsci blanku. Przy kijki jednoczęściowym nie trzeba aż tak sie wysilac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zewu Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 wysylka jednoskladu do polski ok €50 Znacie może koszt wysyłki np. 3-ch wędek? Może warto dokonać zakupu w kilka osób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
explorator73 Opublikowano 19 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 To może inaczej - która z tych wędek się nada na Wisłę:ARC-69MH D 6.9 12-20 1/4-1.0 FAST ARC-68H B 6.8 12-25 3/8-1.5 FAST ARC-70H C 7.0 12-25 3/8-1.5 REGULAR FAST to z Arrivala Major CraftalubBNC-68MH 6.8 12-20 1/4-1 FAST BNC-68H 6.8 12-25 3/8/1.5 FAST BNC-70H 7.0 12-25 3/8/1.5 FAST to z Bneyro Major CraftaPóki co za Mega Bassy i Evergreeny muszę podziękować bo ich cena jest 2x wyższa. Łowię woblerami od 10g wzwyż lub wahadełkami(pilkerami) - czasem gumkami.Dobrze byłoby aby ten pozwolił na zabawę z sandaczem i szczupakiem.Pozdrawiam,P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 Piotruś widzę, ze wirus mocno postępuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
explorator73 Opublikowano 19 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 Wirus ryje głowę i drąży portfel... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 ARC70H - ten kij mam ja, myślę że nad wisłę bedzie super, z resztą przez weekend zamierzam go na wiśle potestować. Fajne odległości się osiaga z tego kija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
explorator73 Opublikowano 19 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 Kuba, Będziesz na Wiśle w Krakowie? Ja do tego kija na Bolki i nie tylko chciałbym tą nową Daiwę Advantage (jest opis na Tackle Tour)P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 Jak nie będzie jakiejś strasznej pogody to w planie są sandacze na Krakowskiej Wiśle, głowatki i .... polowanie na bażanty jak się uda (tu jako publiczność) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
explorator73 Opublikowano 20 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 Szkoda, że bedziesz w południowej części kraju. Niby to tylko 300 km, ale na dzień dzisiejszy nie widzę szans, na uściśnięcie Twoje prawicy i zapoznanie się osobiste z Arrivalem.W jakich dniach będziesz w kraju?P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 22-29 listopadaMam wielką nadzieję na spotkanie z sandaczami, już 3 czy 4 sezony nie miałem kontaktu z tą rybą, a kiedyś był to mój nr1!!No i jeszcze Poprad albo Dunajec.... Ach, jakbym chciał znów postać w Dunajcu o 8 rano, przy -14 na zewnątrz <_< i to skrzypienie lodu na śpiochach jak się wraca na kwaterę....bezcenne!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejowaty Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2007 22-29 listopadaMam wielką nadzieję na spotkanie z sandaczami, już 3 czy 4 sezony nie miałem kontaktu z tą rybą, a kiedyś był to mój nr1!!No i jeszcze Poprad albo Dunajec.... Ach, jakbym chciał znów postać w Dunajcu o 8 rano, przy -14 na zewnątrz <_< i to skrzypienie lodu na śpiochach jak się wraca na kwaterę....bezcenne!!! Kuba, a może jakoś udałoby Ci się wpaść ostatniego dnia do Wawy?Akurat jest spoktanie w Jerku ,więc byłoby super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi