Skocz do zawartości

PHENIX TRIFECTA

Baars

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...

Czy ktoś miał styczność z modelem TRX-C907-2? Oglądałem dziś ten model w Rodmasie i zrobił na mnie pozytywne wrażenie jako blank na kij sandaczowy na Wisłę (główki 12-35g+ guma). Trochę obawiam się o akcję mod-fast, że przesunięta będzie bardziej do środka ale próby uginania blanku nie pokazały tego. Moc odczuwalna potężna, zapas w dolniku przeogromny.

Może ktoś ma kij ukręcony na tym blanku i podzieli się opiniami?

To jest pancerny blank,raczej nie do standardowych wislanych zastosowań.Niższy grafit ,raczej słaby do jigów.Miałem 17lb  8'6".która była świetna pod twrde przynęty,szczególnie bpleniowe.Te mocniejsze mają fabryczne opisy do 3 -4oz ,jako oznaczenie wielkości zestawu wleczonego w trolu.Można zaadoptować do spina ele raczej pod łososie ,może sumka.Ta 905-ka jest bardzo sportowa w porównaniu z TRX-C907 i i bardziej komfortowo nią połowisz,bez zbednych bóli placów,czy barku.

• 11 miesięcy temu...
  • 4 tygodnie później...

Wczoraj była pierwsza schadzka z nowym nabytkiem nad wodą i .........

Pierwsze wrażenia nie powalały na kolana, kiepski balans podobny do odpowiedników NFC i Batsona  :( pomyślałem -pewnie dlatego, że nie ma tytanów  :lol:  :lol: na dolniku dużo niskomodulowego materialu, gruba ścianka, szczytówka szybka, generująca moc tak mniej więcej w połowie długości i cienkie ścianki.

Użytkowo, więcej niż mogłem się spodziewać :)

Rzutowo: woblery,- już od 4g - radził sobie doskonale, od 6g pełny możliwy zasięg i tak aż do 9cm Widłów. Gumy od 1,5g +ES 4" aż do 20g + kopyto 3" ale za to z tymi najcięższymi główkami w nurcie, radził sobie znacznie lepiej niż uncjowy NFC ST 905 (IM) ,- w dole identycznie.

Bardzo podobnie w górnym cw do 9" uncjowego Batsona RX8, w dolnym cw Batson potrzebował 2-3g więcej co jest zrozumiałe (wyższy moduł) 

Czucie pracy przynęty,- przyzwoite dla mnie wystarczające, ale wyraźnie słabsze niż w serii Karabela, za to spokojnie mogę powiedzieć, że mieści w sobie najlepsze dla mnie zalety PST 894 i PST 895 razem wziętych.

Pod rybą - doskonale  :) co prawda wieszały się wczoraj tylko małe sandaczyki + - 50cm ale wędka pokazywała, że może jeszcze dużo więcej, ugięcie jak to się teraz mówi progresywne.

Brania były bardzo delikatne i z przyduszenia, tak, że jeden z trzech sandaczy miał gumę pod dolną szczęką, drugi na "nosie" :unsure: a jedyne "normalne" branie jakie miałem było tak wyczuwalne, że nawet najarany zielem zdążył by zaciąć :lol:  :lol:  :lol: no i tak guma 4" ES na 1,5g główce zniknęła cała w pysku...

Jazie niestety robiły mnie za przysłowiowego Wojtka przez godzinę i odpuściłem :angry:, bolenie poza zasięgiem rzutu czymkolwiek... :rolleyes:

Coś mi się tak zdaje po pierwszych wrażeniach, że to może i wędka nie budząca żadnych niezdrowych uczuć zarówno w sensie zachwytów jak i rozczarowań ale taki doskonały wół roboczy, coś na wzór starej poczciwej dobrej żony  ;)

Warto mieć np: zamiast wspomnianych dwóch Karabel ;)

Po całym dniu łowienia przypomniałem sobie słowa Zbyszka,- dałbym mu 15lb - bardzo celne stwierdzenie. Nie wiem co prawda czy ma te 15lb ale z pewnością zachowuje się jak kij 15lb.

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 3

Pierwsze wrażenia nie powalały na kolana, kiepski balans podobny do odpowiedników NFC i Batsona  

Odpowiednikiem z Batsona będzie rx6, 7 czy 8? nie chodzi mi o cenę, tylko porównanie modułu, wagi i ugięcia blanku.

Edit,

sprawdziłem, wagowo Trifecta 89g, RX7 9' 12lb - 89,6g. :)

Edytowane przez Apioo