Skocz do zawartości
  • 0

Bush czy Kolibri

Maciek1

Pytanie

Panowie doradźcie jaki ponton wybrać czy Bush Crab 360 czy Kolibri KM360D cena podobna szczególnie interesują mnie opinie użytkowników.  :D  :DAle wszystkie rady mile widziane dodam że ponton będzie użytkowany z silnikiem Tohatsu 9,8

Edytowane przez Maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Że niby ja coś komuś imputuję?? :D :P :lol:

A całkiem serio pytałem, bo szczerze trzeba przyznać, że nawet takiemu sporo tańszemu ProMarine w kwestii materiałowej nic zarzucić nie można(rozkładany i składany sukcesywnie na każdej wyprawie z kumplem i wielkich śladów zużycia ni ma). A jeszcze od bodajże tegorocznej wersji zmienili sposób mocowania ławek na ten z Busha, co wygodnie pozwala rozplanować bądź co bądź ograniczoną i niewielką powierzchnię pokładu.

Pozdrówka

Kamil

• 0

Celna uwaga! Nie zwróciłem na ten element uwagi, może dlatego, że pływając na Bushu ślizg był zawsze(9.8KM Tohatsu), a na ProMarine nigdy- elektryk, lub mini spalinka(inne łowiska i potrzeby).

Przeglądam teraz zdjęcia "pomponów" z różnych ujęć i rzeczywiście, jakoś się wcześniej nie rzuciło w oczy. Dzięki Kuba!

Pozdrówka

Kamil

• 0

A propos Busha, mnie podloga faluje czasem ale ma to scisly zwiazek z pompowaniem kila, ktory permanentnie jest niedopompowany.

Trudno jest jednoznacznie okreslic konkretny model do kupienia...troche to tak jak z wedkami...a nawet trudniej bo bywaja ludzi uzywajacy kilkunastu wedek, natomiast trudno sie spodziewac, ze ktos uzywal kilku modeli pontonu.

Moze i jestem fizol ale do mnie w przypadku pontonu przemawia jego mechaniczna jebutnosc czyli wiaze sie to z tym, ze jak ponton wiekszy to podczas przenoszenia nosi gosci po calej łące :) . Po zwodowaniu zas maluje sie na ich twarzach widoczna ulga... ;)

Jebutnosc ta, w polaczeniu ze spora dlugoscia i duza srednica plywakow (zauwazylem, ze malo kto to analizuje) stwarza szanse udanego zakupu. Dobrze tez robi sztywna podloga (pompowana moze sie rozejsc ale dechy nie), z tym ze nie aluminiowa bo zimna jak cholera tylko dechy (sprawdzone - wytrzymuja)

Skoro juz mamy skorupe warto przyjrzec sie innym detalom (bywa, ze sprzedawcy prezentuja model napompowany - wtedy napierać), jak np. sposob umocowania wiosel a przede wszystkim knagi - do przenoszenia (tak zeby bylo mozliwe we 2 osoby) i do kotwiczenia. Dobrze jak sa 2 laweczki chociaz zauwazylem, ze niektorzy preferuja niskie krzeselka...

Mysle, ze trzymajac sie danych dostarczonych do tej pory przez uzytkownikow mozna dobrac odpowiednia jednostke, ktora posluzy ladnych kilka lat...

Gumo

• Like 1