Skocz do zawartości
  • 0

Side imaging, down imaging - ciekawostki!

-PYTOON-

Pytanie

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pewnie, że warto. Żadne inne echo nie pokaże położenia obiektu tak jak Side Imaging. Wyobraź sobie, że na tradycyjnym stożku zostały zlokalizowane dwa obiekty, jeden po lewej skrajnej drugi po prawej skrajnej i znajdują się one na tej samej głębokości, na ekranie zostaną pokazane w tym samym miejscu. Przy Side iamging zobaczysz je jeden po lewej drugi po prawej. Przy tradycyjnej echosondzie będziesz zgadywał czy masz oba po lewej może oba po prawej albo jeszcze inaczej położone. Jeżeli obiekt znajduje się w osi łodzi to zostanie zobrazowany w obu częściach obrazu. Nie mówię już o takim drobiazgu jak separacja obiektów. W wysokiej częstotliwości ryby nie zlewają się z innymi strukturami, takimi jak np. roślinność podwodna.

post-53519-0-41412700-1369337861_thumb.pngpost-53519-0-04422100-1369337902_thumb.pngpost-53519-0-89034100-1369337957_thumb.pngpost-53519-0-50352000-1369338032_thumb.png

Akurat przedstawione zrzuty ekranowe zostały wykonane w trybie Down Imaging ale jak poszperam po swoich zasobach to może coś wrzucę

Edytowane przez Paprykarz

• 0

Paprykarz - W trzecim zrzucie widać jak log jest z jednej strony bardziej wydetalowany niż to echo na początku. Zmieniałeś wtedy szybkość pingowania nagrania, czy posów ekranu podczas pływania? Czasem coś przestawie i uda mi się to właśnie tak jak na tym 3 obrazku.

Echo 597ci HD DI Combo

• 0

O ile dobrze sobie przypominam to kiedy robiłem screen shoty  na ekranie z kompletnego logu sonaru  to faktycznie zmieniałem prędkość poglądu (przewijania). Ten efekt jest widoczny także na ekranie echosondy. Jeżeli chcemy dokładnie obejrzeć log to najlepiej przy nominalnej prędkości, wtedy pixele nie będą się wydłużały

• 0

Powiem tak, ja nie potrafię dostrzec różnicy. HD wszystkim się kojarzy z High Definition ale akurat w przypadku echosond ma się tylko kojarzyć.... Czy wzrosła ilość pixeli na cal? Co do czytelności obrazu to jestem zadowolony, czasami pochylam nieco ekran aby nie działał jak lustro ale to wszystko. Dobrze jest wybrać swoją paletę barw. Ja na przykład najbardziej lubię bursztynową ale w czasami korzystam z innych.

• 0

Wiadmomo ze high definition to sciema w echosondach, wyczytalem ze w wersjach hd jest podswietlenie LED backlight dzieki ktoremu lepiej widac obraz. Skoro wszystko fajnie widzisz to znaczy ze wersja hd to bajer wypuszczony na rok 2013 aby sprzedac nowosc  :)

Edytowane przez termin

• 0

Model 998c ma jeszcze jeden fajny wynalazek; wyjście video w czasie rzeczywistym, czyli możemy przerzucić obraz na dowolnie duży ekran. Problemem staje się jedynie dostęp do takiego ekranu na łodzi typu open. W kabinówce zawsze można upchnąć jakiś monitorek na 12V i wtedy mamy tanim kosztem duży ekran echosondy.