mifek Opublikowano 23 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 na razie nie ma zbyt wiele info, ale da się coś zauwazyc... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 23 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Jest piękna fajne knoby ma Chyba trzeba będzie kupić xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Mnie się też podoba. A miałem już Zillina kupować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Mój Tatulo o żadnej Daiwie mi nie wspominał. Kołwrotkowo pozostał chyba przy kołowrotku f-my Czapla ("prawie" jak centerpin) sorki za offa chłopaki ale zobaczyłem tytuł wątku to nie mogłem się powstrzymać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Mnie się też podoba. A miałem już Zillina kupować.pewnie trzeba będzie poczekac...nie dośc ze jeszcze jej nie ma oficjalnie w sprzedazy to i jeszcze jak znam zycie trzeba bedzie pewnie poczekac ze 3 miechy na wersje LH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Wytrzymam z Revo do tej pory. Ciekawe jak cenowo będzie się plasowała. Podejrzewam, że między Zillionem a Z-ką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 niby skrzyzowanie zilliona z T3 wiec... ja stawiam ze gdzies blisko tego pierwszego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 T3 nie ma czasem ramy grafitowej? Bo podejrzanie lekki jest. 180 gram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 (edytowane) T3 nie ma czasem ramy grafitowej? Bo podejrzanie lekki jest. 180 gram.Zaion a tatula z aluminium + po filmie widać że będzie z magForce Z. Patrząc na zarysy bryły kształtu frontu malowany zillion dostosowany do współpracy z systemem tws. Stąd zmiany kształtu w w pozostałych częściach body. Strona od korbki i dociku w kształcie identyczna jak u zillka.Prawa strona została zmieniona kosmetycznie ze względu na system opuszczania wodzika TWS. Dodatkowo tatula ma system T bez ruchomej klapki czyli całość będzie żywotniejsza, szpula waży tak samo co w zillku.Suma sumarum malowany zillek z wodzikiem TWS. Idąc tym samym tropem następny w kolejce jest steez. Heh Po manewrach marketingowych można zauważyć że T3 miało ostro namieszać a swoimi możliwościami wykosić przede wszystkim zilliona. Lecz widać wyraźnie że zaion się nie przyjął. Teraz pojawiła się tatula i może ostro namieszać w życiu zillona ponieważ można powiedzieć że jest to tunningowe wstawienie TWS do ramy zilliona + jego wzmocnienie poprzez przekładnie. Na filmie widać też że poprawiono pracę . Wielkością i rozmiarami tatula zapowiada się obiecująco zwłaszcza dla osób którzy mają małą dłoń. Jestem ciekawy czy w konfrontacji z zillkiem będzie lżejszy i mniejszy z filmu nie można nic wywnioskować. Strzelam że waga będzie zbliżona do zilliona patrząc na konstrukcję z filmu. Osobiście wolałbym nazwę Zillion TWS - edition lub T edition Edytowane 24 Maja 2013 przez Andan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Tak myślałem Przez ten Zaion nie chciałem T3. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 no i u mnie jakoś tak niespieszno do spienionego metalu wymieszanego z grafitem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Chyba niedludo nie bedzie wyboru wszedzie jak nie CL4 to Zaion . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Teraz jest już CI4+. Podobno dużo mocniejsze od zwykłego CI4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 fajna ta tarantula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Chyba niedludo nie bedzie wyboru wszedzie jak nie CL4 to Zaion .i dlatego poki co najbardziej chodzi mi po glowie siemano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 (edytowane) Mi nie za bardzo.Mam takie zdanie że im nowsza konstrukcja tym gorsza.No poszpanował Japaner zakręcił korbą się kręci i kręci.Nie wiem jakie to ma znaczenie na rybach no chyba że ktoś się lubi tak bawić w domu. Edytowane 24 Maja 2013 przez Tomy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 (edytowane) Witam, rozmiar 100 Daiwa ogranicza masa szpulki 34/24 mm i oczywiście wodzik. Wodzik typu T okazał się równie efektywny jak lejkowaty. Dodatkowo typ T pozwala tu na zwiększenie szerokości szpuli do 27 mm. Pojemność szpulek, także UL, powiększy się o ponad 10 %. Wodzik w Tatula porusza się poziomo i obraca względem poziomego kierunku ruchu. Ruch lewo-prawo nawija linkę, a obrót góra-dół ustawia do rzutów. Obrót wodzika wyeliminował klapkę w ramie Tatula. Pozdrawiam Edytowane 24 Maja 2013 przez king Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 I dobrze bo ta klapka mnie odrzucała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 Witam, klapki TWS i lejki wodzików były nieciekawe. Obrotowy, pionowo-poziomy wodzik i 34/27 mm szpulka potrzebują testów.Oczywiście wodziki skracają rzuty i te z poziomą szczeliną typu T także ale pojemniejsza UL szpulka w rozmiarze Daiwa 100, np. 10 g masy własnej plus 100 m 30 lb linki nie będzie chyba kolekcjonerska? Jakbyco do żyłek jest Alphas 150 czy Big Bait specjal, a do plecionek Zillion PE. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 13 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Witam, dwa słowa jeszcze o wodzikach i szpulkach. Wodziki lejkowate, inaczej jak klasyczne, traktują linkę nie pojedynczo a jak potok. Ogólnie oddalenie i kształt lejka zmniejszają tarcie a kształt T dodatkowo rozdziela funkcję nawijania linki od jej wylotu. Dzięki obrotowi wodzik spełnia kolejno zadania. Pionowa, wyprofilowana szczelina zapobiega wypadaniu naprężonej linki podczas jej nawijania a pozioma ułatwia gładsze obroty szpuli w trakcie rzutu i współpracę z hamulcami magnetycznym oraz mechanicznym. Tatula może mieć mniej splątań i dalsze rzuty, podobnie jak wędki z małą ilością dużych przelotek. Taka dodatkowa przelotka. Szpulki multiplikatorów są częściowo zabudowane co pozwala ograniczyć wagę. Zastosowanie profili cienkościennych poprawiło właściwości rzutowe ale zmniejszyło pojemność szpulek. Pozioma szczelina wodzika kształtu T pozwoli wydłużyć odpowiednio usztywnioną rurkę co zwiększy pojemność szpulki relatywnie nieznacznie podnosząc bezwładność. Pojemniejsze i łatwo startujące szpulki to będzie to! Poszerzenie wodzika i szpuli nie wpływa na skrajnię Tatula. Zmniejszono ją nawet w stosunku do odpowiednich kołowrotków. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 (edytowane) Pojawił się też model TYPE R - główne różnice pomijając kosmetykę to lżejsza szpula. O ile nie mam jeszcze danych. Edytowane 30 Lipca 2013 przez Andan 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Jest już może ta moja Tatula gdzieś w sprzedaży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 http://www.fishusa.com/Product/Daiwa-Tatula-Type-R-Low-Profile-Baitcasting-Reels Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 200$ to pierwsza rata ? Myślałem ze bedzie kosztowała z 800$ ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Wędki z serii też nie drogie.http://www.fishusa.com/Product/Daiwa-Tatula-Casting-Rods Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi