Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Odebrałem Tatule 200 HD

Waga całości 232,4g. waga pustej szpulki 21,6. Waga szpulki z plecionka i podkładem 36g

post-52107-0-50542600-1459532637_thumb.jpg

Szpulka z nawiniętym VarivasemCasting PE Max Power 2,5 (40Lb) 200m

(trzeba będzie dodać ciutkę podkładu. Super pojemność szpulki :) )

post-52107-0-93708000-1459532800_thumb.jpg

Edytowane przez BOB1
  • Like 5

Takie pytanie do użytkowników Tatuli,wkładał ktoś do niej łożyska hybrydowe...ostatnio zakupiłem w bardzo kożystnej cenie model 100HSL i zamówiłem do niej łożyska od Boca Bearing (te z pomarańczowymi uszczelkami),i założenie jest takie,aby multik jak najbardziej optymalnie współpracował z przynętami w zakresie 10-12g (dosyć lotne woblery),kijek szklany dobrze ładujący...czy to jest właściwy kierunek...

grubo , u nas takich ryb nie ma.

Będzie trzeba ... to się zmieni  ;)

Nie znam tego Varivasa a z opinii wygląda dobrze. I ja wolę mieć zapas mocy. Zobaczy się :)

Ten Varivas PE 2,5 przypomina grubością Strena i PP 20 Lb. Mam 2/2,5/3 i 4 to mogę porównać. Dobra linka.

Kiedyś jak sprawdzałem te japońskie linki to właśnie one najmniej parametry trzymały. Japończycy może inaczej moc opisują.

PE 2,5 bałbym się rzucać przynętami 100 gramów i więcej. 

Takie pytanie do użytkowników Tatuli,wkładał ktoś do niej łożyska hybrydowe...ostatnio zakupiłem w bardzo kożystnej cenie model 100HSL i zamówiłem do niej łożyska od Boca Bearing (te z pomarańczowymi uszczelkami),i założenie jest takie,aby multik jak najbardziej optymalnie współpracował z przynętami w zakresie 10-12g (dosyć lotne woblery),kijek szklany dobrze ładujący...czy to jest właściwy kierunek...

moja type R daje sobie radę z małymi 5 cm gumisiami na 7 gramowej główce a i tak jest skręcona więc dodanie łożysk hybrydowych może spowodować start znacznie niżej.....

Grubo jedziesz.Ale PE4.0 do jerków 50-70 gramów to już chyba dużo za grubo :)

Przed chwila porównałem PE 4,0 do PP 40 LB. Podobna grubość. Varivas bardziej tasiemkowaty. Przy porównaniu PE 2,0 do Strena Sonic braid 20 Lb podobna grubość na oko. I też Varivas tasiemkowaty.

• Like 1

Przed chwila porównałem PE 4,0 do PP 40 LB. Podobna grubość. Varivas bardziej tasiemkowaty. Przy porównaniu PE 2,0 do Strena Sonic braid 20 Lb podobna grubość na oko. I też Varivas tasiemkowaty.

Też taki sznurkowaty,czy bardziej miękka ta linka.?

Oczywiście,że ''umyłem'' ze smaru orginały i delikatnie zalałem olejkiem 3M (do łożysk precyzyjnych wysokoobrotowych),ale w porównaniu do Curado 201G po tym samym zabiegu,Tatula prezentuje się raczej słabo i to jest wina łożysk,które są gorszej jakości niż te w Shimano.

moja type R daje sobie radę z małymi 5 cm gumisiami na 7 gramowej główce a i tak jest skręcona więc dodanie łożysk hybrydowych może spowodować start znacznie niżej.....

O to chodzi,że o ''gumisie'' się nie boję...mają być woblery... ;)

Andrzej 2 sezony przemachałem na warivasie #0,8 i 1 za sandaczem . Przynęty w gramaturze od 8 do 35 gram i może ze dwa odstrzały. Dwie największe ryby z grudnia 76 i 82 cm wyjechały z wody bez żadnego problemu i nie miałem wrażenia że linka zawiedzie. Cieńsza była potrzebna w listopadzie i grudniu , lekka główka ,duża guma i tempo opadu już białym pasowało. Dobra koniec kasztanienia w tym wątku bo to zdaje się o tatuli.

Varivas Casting w porównaniu do PP jest bardziej miękki. PP wydaje sie taka "sztuczna" i plastikowa, a Varivas bardziej "naturalny". Chyba tez mniej zbity zwój jest w Varivasie, niz w PP. No i wg mnie Varivas jest zdecydowanie cieńszy przy podobnej mocy, bo mam porównanie PP 20lb (0.23mm) np z Varivasem 1.2, 1.5 czy 2.0.