Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.daiwa.com/us/service/manuals/image/baitcasting/TATULA-R100H_100XS.pdf

Porównałem schematy obu multiplikatorów i wygląda na to, że są identyczne. Nawet szpule na schemacie są takie same.

Nie sprawdzałem czy nr części się różnią.

• Like 1

Szukam schematów do TATULI CT bo chcę porównać przekładnie ze zwykłą TATULĄ. Na stronie Daiwy jest informacja tylko, że przekładnie w Ct został wykonane w takiej samej koncepci ale schematów brak.

Edytowane przez HIFI

Szukam schematów do TATULI CT bo chcę porównać przekładnie ze zwykłą TATULĄ. Na stronie Daiwy jest informacja tylko, że przekładnie w Ct został wykonane w takiej samej koncepci ale schematów brak.

https://www.youtube.com/watch?v=fGYOcQ4QNEM

Dzięki podpowiedziom kolegów z tego forum nabyłem tatulę, jak już wcześniej pisałem. Przyszła pora na naukę rzutów, jako żem nowicjusz castingowy. Kij TD 10-30, pletka" jakaś" do nauki. pierwszy rzut - bródka, nie broda :) . Zabawa z pokrętłem "jakimś". godzina młócenia i żadnej brody. Rzuty coraz dłuższe i nawet od dołu (przyzwyczajenie spiningowe). Teraz już wiem, to jest to :clappinghands: Dzięki Panowie za wcześniejsze podpowiedzi. Teraz jeszcze muszę dokupić kij 30-60, drugą inną daiwę, i będzie gitara. 

Dzięki.

Edytowane przez wiking10
  • Like 3

Dzięki podpowiedziom kolegów z tego forum nabyłem tatulę, jak już wcześniej pisałem. Przyszła pora na naukę rzutów, jako żem nowicjusz castingowy. Kij TD 10-30, pletka" jakaś" do nauki. pierwszy rzut - bródka, nie broda :) . Zabawa z pokrętłem "jakimś". godzina młócenia i żadnej brody. Rzuty coraz dłuższe i nawet od dołu (przyzwyczajenie spiningowe). Teraz już wiem, to jest to :clappinghands: Dzięki Panowie za wcześniejsze podpowiedzi. Teraz jeszcze muszę dokupić kij 30-60, drugą inną daiwę, i będzie gitara. 

Dzięki.

To chyba kolejny zarażony chorobą castingową :)

• Like 1

Dzięki.

I do nowego zestawu, nie kupuj "plećki" :wacko: ! ... kup plecionkę! ;)  :D 

Miłej zabawy Kolego już zakręcony :)  :)  :)  

• Like 2

Ja miałem ostatnio odwrotne doświadczenie.

Po wielu latach castingu sięgnąłem po wędkę spinningową żeby bez większych nakładów połowić ultralightem ....

Mój Boże ; jakie to było żałosne doświadczenie.

Albo zbyt blisko , albo za daleko , albo na lewo , albo na Prawo , w każdym razie nigdy w punkt. Zapominałem otworzyć kabłąk , w złym momencie puszczałem żyłkę , wszędzie mi się zahaczała ta korba ....no dramat jakiś.

Najgorsze jednak było to że nie można normalnie opuścić przynęty żeby oczyścić ją z zielska , trzeba za każdym razem wyciągać żyłkę na siłę z kołowrotka.

Chyba już nigdy więcej nie spróbuję .

Zostanę przy castingu do końca swoich dni.

Edytowane przez samwieszkto
  • Like 3

Panowie czy ktoś z was używa tuningowej szpulki z Ali? Dzisiaj robiłem testy z taką ażurowana i nawet po skręceniu hamulca magnetycznego na max mam wrażenie że on nie działa z ta szpulka.Tzn nie ma efektu wyhamowywania szpuli w końcowej fazie rzutu, czy jest to normalne? Czy może ta szpulka jest dedykowana do np typeR?