Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie czy ktoś z was używa tuningowej szpulki z Ali? Dzisiaj robiłem testy z taką ażurowana i nawet po skręceniu hamulca magnetycznego na max mam wrażenie że on nie działa z ta szpulka.Tzn nie ma efektu wyhamowywania szpuli w końcowej fazie rzutu, czy jest to normalne? Czy może ta szpulka jest dedykowana do np typeR?

Szpulka do "normalnej" Tatuli i Type-R są takie same. Do CT są węższe. U mnie w HSL,i Type R jest wszystko ok. A jak docisk szpuli?

Panowie czy ktoś z was używa tuningowej szpulki z Ali? Dzisiaj robiłem testy z taką ażurowana i nawet po skręceniu hamulca magnetycznego na max mam wrażenie że on nie działa z ta szpulka.Tzn nie ma efektu wyhamowywania szpuli w końcowej fazie rzutu, czy jest to normalne? Czy może ta szpulka jest dedykowana do np typeR?

wszystko jest ok

lzejsza szpula wiec magnetyk nie wychamowuje, tak jak w standardowej, ciezszych przynet i trzeba go skrecac na max

• Like 1

......Tzn nie ma efektu wyhamowywania szpuli w końcowej fazie rzutu, czy jest to normalne? 

Szpulkę pod koniec hamuje się kciukiem, bo magnetyk nie pozwala za bardzo rozpędzić się szpulce, ale zwłaszcza w początkowej fazie lotu - czyli ma nie dopuścić żeby wywijało więcej linki niż zabiera przynęta. Niestety trzeba poćwiczyć kciuk.

• Like 2

Pozdrawiam wszystkich Tatulologów.

Czy któryś z bywalców tego wątku mógłby udostępnić jakąś tabelę lub inne zestawienie które umożliwi mi zorientowanie się w bezliku typów i rodzajów Tatuli.

Oczywiście ktoś mi zaraz odpowie że mam sobie przeczytać niniejszy wątek i dodatkowo skorzystać z wyszukiwarki .

Na co ja odpowiem :

- Szkoda życia ; 85 stron to jest praca dla archiwisty a nie dla zwykłego wędkarza.

• Like 2

Może tak by  napisać w jednym miejscu o różnicach w budowie poszczególnych modeli Tatulek wychodząc od podstawowego modelu 100HL/HSL

Dopisujcie sprawdzone informacje

1. 200 HL/HSL 

- większa pojemność szpulki (głębsza szpulka)

2. 200HD

- większa pojemność szpulki

- większa średnica i szerokość szpulki

- korbka 90 mm  ???

- większa przekładnia ???

3. 150 HD Custom

???

Były już próby na poprzedniej stronie.

Próbuję to ogarnąć moim małym rozumkiem.

Kanoniczny symbol Tatuli to:

TA 100

TA 200

Gdzie cyfra oznacza wielkość kołowrotka.

Za nim zawsze znajduję się symbol oznaczający przełożenie ( prędkość):

TA 100 P - 5,4:1

TA 100 H - 6,3:1

TA 100 HS - 7,3:1

TA 100 XS - 8,1:1

Za oznaczeniem prędkości możemy jeszcze znaleźć literkę L która oznacza że multik jest na lewą rękę ( tak jak lubimy).

Brak literki L oznacza że multik ma korbkę po prawej.

TA 100 HSL - lewa łapka.

TA 100 HS - prawa łapka.

Ponadto Tatula występuje w dwóch wersjach ergonomicznych które różnią się wysokością.

TA niższa wersja (kompaktowa) powszechnie uważana za wygodniejszą ma oznaczenie CT przed symbolem określającym wielkość.np.

TACT 100 HSL

Dodatkowo Tatula może być wyposażona w lżejszą i płytszą szpulę która pozwala ogarnąć przynęty o ciężarze ok.4gr.

Taka wersja ma dodatkowe oznaczenie liderką R i wygląda to tak:

TACT-R 100 HSL lub TACT 100 HSL type R.

----------------------------------------------

Poprawcie mnie jeśli coś popieprzyłem lub pominąłem.☺

Edytowane przez samwieszkto
  • Like 1

Zgrabnieś Pan napisał.

Dodałbym jeszcze że wersja CT oprócz tego że niższa to i węższa.Ja mimo dłoni dość "kowalskich" bardzo to doceniam i CT zdecydowanie przyjemnie leży mi w dłoni.

Co do tych 4g.-nie ma co się rozwodzić nad tym ile multik rzuci w oderwaniu od kija.Multiplikator to element ZESTAWU.Miałem CT Type R z lekką szpulą.Z kijem 6lb o akcji mod fast naprawdę komfortowo rzucał 4g.+mały twister "portki".

Jeszcze jedna subiektywna uwaga co do różnic między "starą" Tatulą 100HSL a odpowiednikiem w wersji CT.

Wersja CT zdecydowanie niżej startuje w moim odczuciu.

W tej chwili mam CT z kijem do 10g. 8-14lb(Veloce Neo 63ML).5g.+2"ripperek relaxa leci w piz...

Ten sam kij i "stara" 100HSL(ta sama plecionka)-coś tam rzuci z tą samą przynętą na końcu ale dużo bliżej,bez komfortu i sensu.Dolne możliwości bez porównania.

• Like 1

napewno multiplikator to czesc zestawu ale zle dobrany powoduje takie akcje jak opisales ,6lb mod-fast,przeciez to musi naprawde komicznie wygladac

mimo wszystko ,tatula 100h to swietny mlynek z zakresu medium heavy,i wlasnie takie ma przeznaczenie w moim zestawie,podpierajac sie lekka szpula

napewno multiplikator to czesc zestawu ale zle dobrany powoduje takie akcje jak opisales ,6lb mod-fast,przeciez to musi naprawde komicznie wygladac

mimo wszystko ,tatula 100h to swietny mlynek z zakresu medium heavy,i wlasnie takie ma przeznaczenie w moim zestawie,podpierajac sie lekka szpula

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi.Przecież wiadomo że Tatula 100 to nie młynek do takiego kija.

Ja porównałem tyko Tatulę 100 do CT 100.Teoretycznie to multiki do takich samych przeznaczeń,CT ma tylko kompaktową budę.

W praktyce róznica możliwości w dolnych zakresach jest znaczna i tylko o to mi chodziło.Broń Boże nie sugerowałem używania 100HSL z kijem 6lb bo to faktycznie śmiech :) .

• Like 1

Koledzy.

W tamtym sezonie zakosztowałem castingu. Na początek nie kupowałem nic z wyższej półki. A może mi nie podpasuje? Założenie było jerki do 60 gr. Kołowrotek z drugiej reki Okuma vs200 i do tego dragon millenium do 60 gr.

No i zachorowałem. chyba przyjmiecie mnie do grona zarażonych? :)

Pora na coś lepszego tylko w rozsądnej cenie. Przeczytałem cały wątek od dechy do dechy.

I po waszych opiniach znowu zachorowałem tym razem na tatulorozę.

Już zamówiona TACT 100HSL. Po tym zakupie pewnie przyjdzie kolej na kijek do tej tatulki.

może macie jakieś propozycje na niskobudżetowy (do 500zł) kij do tatulki aby ogarniał jerki max 60 gr ?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Edytowane przez Giewont

Witam.

Mam a imię Andrzej i forum czytam od bardzo długo.

Dzięki pomocy kolegi z tego forum nabyłem Tatule CT 100HSL type-r z Ali.

Przyszła szybko i już był nawet pierwszy test który wyszedł na dobry+.

Ze względu na to że sporo zaoszczędziłem chciałbym zapodac lepsze łożyska.

Jeśli chodzi o knob i worm to sprawa jest oczywista bo to ten sam rozmiar łożysk który odnalazłem na forum.

Na pewno chciałbym wymienić łożyska szpulki tylko nie znalazłem jakiego są one rozmiaru.

Type-r ma podobno dwa lepsze łożyska tylko które? Tee od szpulki czy od korbki?

Bardzo proszę o podanie rozmiarów tych łożysk jakie siedzą w Tatuli CT.