Marecki1983 Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Panowie czy ktoś z was używa tuningowej szpulki z Ali? Dzisiaj robiłem testy z taką ażurowana i nawet po skręceniu hamulca magnetycznego na max mam wrażenie że on nie działa z ta szpulka.Tzn nie ma efektu wyhamowywania szpuli w końcowej fazie rzutu, czy jest to normalne? Czy może ta szpulka jest dedykowana do np typeR?Szpulka do "normalnej" Tatuli i Type-R są takie same. Do CT są węższe. U mnie w HSL,i Type R jest wszystko ok. A jak docisk szpuli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walleyee00 Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Z tego wynika że szpulka jest dobrze dobrana, docisk szpuli standardowo luźno na tyle żeby na boki nie latała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Panowie czy ktoś z was używa tuningowej szpulki z Ali? Dzisiaj robiłem testy z taką ażurowana i nawet po skręceniu hamulca magnetycznego na max mam wrażenie że on nie działa z ta szpulka.Tzn nie ma efektu wyhamowywania szpuli w końcowej fazie rzutu, czy jest to normalne? Czy może ta szpulka jest dedykowana do np typeR?wszystko jest oklzejsza szpula wiec magnetyk nie wychamowuje, tak jak w standardowej, ciezszych przynet i trzeba go skrecac na max 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walleyee00 Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Tu nie było ciężej a lżej bo całość 5g , chyba będzie trzeba dociskiem lekko skontrować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Ja mam szpulki z ,,Rajsa" do ct i do zwykłej i wszystko działa ok.Pomijając to że przy oryginalnych mam magnetyk ustawiony na 4-6,a przy tych lekkich na 11-13 zależnie od przynęty i warunków. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 ......Tzn nie ma efektu wyhamowywania szpuli w końcowej fazie rzutu, czy jest to normalne? Szpulkę pod koniec hamuje się kciukiem, bo magnetyk nie pozwala za bardzo rozpędzić się szpulce, ale zwłaszcza w początkowej fazie lotu - czyli ma nie dopuścić żeby wywijało więcej linki niż zabiera przynęta. Niestety trzeba poćwiczyć kciuk. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Pozdrawiam wszystkich Tatulologów.Czy któryś z bywalców tego wątku mógłby udostępnić jakąś tabelę lub inne zestawienie które umożliwi mi zorientowanie się w bezliku typów i rodzajów Tatuli.Oczywiście ktoś mi zaraz odpowie że mam sobie przeczytać niniejszy wątek i dodatkowo skorzystać z wyszukiwarki .Na co ja odpowiem :- Szkoda życia ; 85 stron to jest praca dla archiwisty a nie dla zwykłego wędkarza. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Drac Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Może tak by napisać w jednym miejscu o różnicach w budowie poszczególnych modeli Tatulek wychodząc od podstawowego modelu 100HL/HSLDopisujcie sprawdzone informacje 1. 200 HL/HSL - większa pojemność szpulki (głębsza szpulka) 2. 200HD- większa pojemność szpulki- większa średnica i szerokość szpulki- korbka 90 mm ???- większa przekładnia ??? 3. 150 HD Custom???Były już próby na poprzedniej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 (edytowane) http://www.daiwa.com/us/contents/reels/tatula/index.htmlhttp://www.tacklewarehouse.com/Daiwa_Tatula_CT_Casting_Reel/descpage-T1.htmlhttp://www.daiwa.com/us/contents/reels/tatula_ct_typer/index.html Nie wiem czy to wszystko,pewnie różnych customów jest sporo.To jakaś podstawa. Edit:nowa na ten rok http://japantackle.com/casting-reels/daiwa/low-profile-casting-reels/reg0000219.html Edytowane 20 Marca 2017 przez drag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 (edytowane) Próbuję to ogarnąć moim małym rozumkiem. Kanoniczny symbol Tatuli to:TA 100 TA 200Gdzie cyfra oznacza wielkość kołowrotka. Za nim zawsze znajduję się symbol oznaczający przełożenie ( prędkość): TA 100 P - 5,4:1TA 100 H - 6,3:1TA 100 HS - 7,3:1TA 100 XS - 8,1:1 Za oznaczeniem prędkości możemy jeszcze znaleźć literkę L która oznacza że multik jest na lewą rękę ( tak jak lubimy).Brak literki L oznacza że multik ma korbkę po prawej. TA 100 HSL - lewa łapka.TA 100 HS - prawa łapka. Ponadto Tatula występuje w dwóch wersjach ergonomicznych które różnią się wysokością.TA niższa wersja (kompaktowa) powszechnie uważana za wygodniejszą ma oznaczenie CT przed symbolem określającym wielkość.np. TACT 100 HSL Dodatkowo Tatula może być wyposażona w lżejszą i płytszą szpulę która pozwala ogarnąć przynęty o ciężarze ok.4gr.Taka wersja ma dodatkowe oznaczenie liderką R i wygląda to tak: TACT-R 100 HSL lub TACT 100 HSL type R.----------------------------------------------Poprawcie mnie jeśli coś popieprzyłem lub pominąłem.☺ Edytowane 21 Marca 2017 przez samwieszkto 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 no pieknie to napisales ,jedynie te 4gramy w type-r naciagane,nawet ze szpula od ray,s nie bedzie latwo choc lzejsza jest o 3 czy 4gramy ,pomimo wszystko pieknie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Zgrabnieś Pan napisał.Dodałbym jeszcze że wersja CT oprócz tego że niższa to i węższa.Ja mimo dłoni dość "kowalskich" bardzo to doceniam i CT zdecydowanie przyjemnie leży mi w dłoni.Co do tych 4g.-nie ma co się rozwodzić nad tym ile multik rzuci w oderwaniu od kija.Multiplikator to element ZESTAWU.Miałem CT Type R z lekką szpulą.Z kijem 6lb o akcji mod fast naprawdę komfortowo rzucał 4g.+mały twister "portki".Jeszcze jedna subiektywna uwaga co do różnic między "starą" Tatulą 100HSL a odpowiednikiem w wersji CT.Wersja CT zdecydowanie niżej startuje w moim odczuciu.W tej chwili mam CT z kijem do 10g. 8-14lb(Veloce Neo 63ML).5g.+2"ripperek relaxa leci w piz...Ten sam kij i "stara" 100HSL(ta sama plecionka)-coś tam rzuci z tą samą przynętą na końcu ale dużo bliżej,bez komfortu i sensu.Dolne możliwości bez porównania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 napewno multiplikator to czesc zestawu ale zle dobrany powoduje takie akcje jak opisales ,6lb mod-fast,przeciez to musi naprawde komicznie wygladacmimo wszystko ,tatula 100h to swietny mlynek z zakresu medium heavy,i wlasnie takie ma przeznaczenie w moim zestawie,podpierajac sie lekka szpula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 CT może dalej rzucać. Węższa szpulka i pewnie trochę lżejsza. Poza tym wodzik w skrajnych pozycjach tworzy lepszy kąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 napewno multiplikator to czesc zestawu ale zle dobrany powoduje takie akcje jak opisales ,6lb mod-fast,przeciez to musi naprawde komicznie wygladacmimo wszystko ,tatula 100h to swietny mlynek z zakresu medium heavy,i wlasnie takie ma przeznaczenie w moim zestawie,podpierajac sie lekka szpulaNie bardzo rozumiem o co Ci chodzi.Przecież wiadomo że Tatula 100 to nie młynek do takiego kija.Ja porównałem tyko Tatulę 100 do CT 100.Teoretycznie to multiki do takich samych przeznaczeń,CT ma tylko kompaktową budę.W praktyce róznica możliwości w dolnych zakresach jest znaczna i tylko o to mi chodziło.Broń Boże nie sugerowałem używania 100HSL z kijem 6lb bo to faktycznie śmiech . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 czasem pojawiaja sie opinie ze mozna mlynek ruszyc kijem,ale az o takie extremum cie nie posadzam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 czasem pojawiaja sie opinie ze mozna mlynek ruszyc kijem,ale az o takie extremum cie nie posadzam Dzięka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 (edytowane) za to w druga strone to i ja lubie pofantazjowac z doborem zestawu,npkij 25lb, core100mg,linka 30lb z przyponem 16lb(fc) a na koncu 10gramowy raczek ha,ha,halowi ktos tak? Edytowane 21 Marca 2017 przez didi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Czy ktoś może określić różnicę w osiągach Tatuli ze "zwykłą" szpulą i ze szpulą "type R". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 napewno bedzie lepiej ,troche lepiej na kozysc type-rale za to zwykla tatula+to https://es.aliexpress.com/store/product/DIY-DAIWA-TATULA-TYPE-R-TATULA-HD-TATULA103SH-TATULA-HLC-FUEGO-TATULA-HD-CUSTOM-FISHING-REEL/1629494_32589893983.html?spm=2114.04020208.3.48.DlxyoX&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_2_10065_10068_10000007_10084_10083_10080_10082_10081_10060_10061_10062_10056_10055_10054_10059_10098_10099_10078_10079_10073_10097_10100_10096_10070_10052_10050_10051_424,searchweb201603_9&btsid=65d4f292-6d7c-4007-876f-fd38be8a954b ,juz r-ka zostanie w tyle jesli chodzi o nizsze gramatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HIFI Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 (edytowane) Dodam jeszcze, że w wersji CT panel boczny od strony korbki nie jest aluminiowy. Edytowane 21 Marca 2017 przez HIFI 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giewont Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 (edytowane) Koledzy.W tamtym sezonie zakosztowałem castingu. Na początek nie kupowałem nic z wyższej półki. A może mi nie podpasuje? Założenie było jerki do 60 gr. Kołowrotek z drugiej reki Okuma vs200 i do tego dragon millenium do 60 gr.No i zachorowałem. chyba przyjmiecie mnie do grona zarażonych? Pora na coś lepszego tylko w rozsądnej cenie. Przeczytałem cały wątek od dechy do dechy.I po waszych opiniach znowu zachorowałem tym razem na tatulorozę.Już zamówiona TACT 100HSL. Po tym zakupie pewnie przyjdzie kolej na kijek do tej tatulki.może macie jakieś propozycje na niskobudżetowy (do 500zł) kij do tatulki aby ogarniał jerki max 60 gr ? Z góry dziękuję za podpowiedzi. Edytowane 26 Marca 2017 przez Giewont Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 W wątku obok masz propozycje kijów w twoim budżecie i cw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriu82 Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Witam. Mam a imię Andrzej i forum czytam od bardzo długo.Dzięki pomocy kolegi z tego forum nabyłem Tatule CT 100HSL type-r z Ali. Przyszła szybko i już był nawet pierwszy test który wyszedł na dobry+.Ze względu na to że sporo zaoszczędziłem chciałbym zapodac lepsze łożyska. Jeśli chodzi o knob i worm to sprawa jest oczywista bo to ten sam rozmiar łożysk który odnalazłem na forum.Na pewno chciałbym wymienić łożyska szpulki tylko nie znalazłem jakiego są one rozmiaru.Type-r ma podobno dwa lepsze łożyska tylko które? Tee od szpulki czy od korbki?Bardzo proszę o podanie rozmiarów tych łożysk jakie siedzą w Tatuli CT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukastrance Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 3x10x4 oraz 3x8x4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi