Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów.

Mam mały problem ze swoją Tatula CT type-r a mianowicie chodzi o dźwięk jaki wydaje z siebie podczas kręcenia pod nawet małym obciążeniem. Bez obciążenia jest ok . Dzwiek ten nazwałbym jękiem który strasznie mnie nurtuje bo zawsze wydawało mi się że taki sprzęt powinien być praktycznie niesłyszalny.Probowalem smarować go na bogato i skromnie niebieskim smarem penna jak i samą oliwka penna i bez wiekszych rezultatów. Hałasuje pinion z głównym kołem. Czy to normalne?

Witam kolegów.

Mam mały problem ze swoją Tatula CT type-r a mianowicie chodzi o dźwięk jaki wydaje z siebie podczas kręcenia pod nawet małym obciążeniem. Bez obciążenia jest ok . Dzwiek ten nazwałbym jękiem który strasznie mnie nurtuje bo zawsze wydawało mi się że taki sprzęt powinien być praktycznie niesłyszalny.Probowalem smarować go na bogato i skromnie niebieskim smarem penna jak i samą oliwka penna i bez wiekszych rezultatów. Hałasuje pinion z głównym kołem. Czy to normalne?

Na pewno nie, moja nie jęczy, zgłoś reklamację do sprzedawcy albo do kogoś, kto się zna na takich urządzeniach. Tu na forum jest kilku takich kolegów, którzy się znają. Wystarczy kilka minut poszukać.

Gwarancja odpada bo kupiony na Ali ... Nie jestem takim laikiem odnośnie kołowrotków staloszpulowych bo potrafie wyregulować je tak że tylko słychać szum plecionki . To mój pierwszy multiplikator i ręce mi już opadły. Podczas pierwszego rozkręcenie nawet zaznaczyłem zęby na pinionie względem koła żeby tak samo potem pracowały ale nic to nie dało. Po zakupie kręciłem tylko w domu więc nie wiem czy tak było od początku. Pinion osadzony jest na osi szpulki więc nie ma możliwości jakiejkolwiek kalibracji jego ustawienia bo pewnie w tym tkwi problem. Ma ktoś może jakiś pomysł?

Nic z tych rzeczy,próbowałem wszystkich możliwych kombinacji ustawień i nic się nie zmienia. Dodatkowo czuć lekkie ząbkowanie. Szpulka chodzi bezszelestnie,rzuca się bardzo daleko.Mam też drugą lekką szpulke i na jej nic się nie zmienia. Przy rozkreconym hamulcu na maxa i trzymaniu szpulki podczas szybkiego krecania słychać tylko szum okładzin hamulca. Jedyny hałas co może powodować to miejsce łączenia szpulki z napędem, albo jestem w błędzie :/

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

po nie udanej i krótkiej przygodzie z castem chciałbym spróbować jeszcze raz z tym ze teraz chciałbym zacząć od kupienia troche lepszego sprzętu do nauki co by sie znow nie zniechęcić po godzinie rzucania... 

Zdecydowany jestem na kupno tatuli i tutaj mam pytanko ktora wybrac? w zamysle mam lowienie castem na grubsze przynety, mam troche tego i jak narazie to tylko lezy nie uzywane w pudlach bo nie ma sprzetu i czas to zmienic.

jaki model tatuli wybrac z alliexpress zeby ogarniała mi przynęty od 30 gram do ok 100/120max?

@godski

Miałem w rękach obydwie Tatule 100HHSL i 200HD. Rozmiar jest identyczny, można zamieniać boczny dekielek z hamulcem. Tatula 200 HD ma głębszą szpulę. Dodatkowa różnica to taka, że pierścień do magnetyka w 200 jest przymocowany na stałe (nie odchyla się osiowo o szpuli).

Tatula HD ma też dłuższe ramię korby, co umożliwia łatwiejsze operowanie cięższymi przynętami. Miałem Tatulę 100HSL a aktualnie używam HD 200HL. I też polecam rozmiar 200 do przynęt 100-120g.

Nie mialem okazji by porównać gabaryty przekładni, ale wg dokumentacji Daiwy, zarówno przy modelu 100 jak i 200 mamy inne nr części koła napędowego i wałka napędzanego przy tych samych przełożeniu.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

W pierwszej kolejności chciałby zaznaczyć że jestem korbiarzem :D i mam prawie zerowe doświadcznie jeśli chodzi o multiki, przyszła jednak

pora że zamierzam nabyć mój pierwszy młynek niskoprofilowy do wędki 198cm cw do 70g (realnie bliżej 60g wg mnie)

Dzisiaj miałem w łapkach Tatule w rozmiarach 100 oraz 200HD i muszę przyznać że kołowrotek kręcił całkiem zacnie, mam tylko jedną wątpliwość jak będzie sie sprawował z grubymi plecionkami tj. od 40-50lb wzwyż. (power pro 0.36mm 0,41mm) i jaka będzie rzeczywista pojemność szpuli przy takiej grubości ? Czy da rade upchnąć z 80-100m?

Przynęty jakich będę używał to zakres od 15-50gr, głowie poppery, duże woblery powierzchniowe, woblery do twichowania.

Co sądzicie o wyborze Tatuli do takiego łowienia ? Zupełnie nie znam sie na multikach, jesli chodzi o korbę to cenię i używam kolowrotki w klasie Certate, czy może szukać czegoś z wyższej półki ? Jeśli tak to czego ?

Witam posiadam tatule w rozmiarze 200hd i jestem bardzo zadowolony uzywam jej do wiekszych gum.Nie pamietam dobrze jaka plecionke nawijalem ale chyba wlasnie 50lb i weszlo cos okolo 120 metrow takze co do pojemnoaci szpulki i twojego pytania jak najbardziej na tak.

• Like 1