Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Budżetowo w przedziale 15 - 50 to się uda. Budżetowo 3 do 10 może być ciężko i nie ciekawie,szczególnie jak chodzi o dół cw takiego kija.

Budżetowo w zakresie 3-10 jedyne rozwiązanie jakie znam to Teton.3-8lb,cw.2-10.Relacja ceny do jakości znakomita,zresztą wiele już o nim napisano.Miałem używałem.Chyba że kolega szuka szybkiego kija do tzw."agresywnego opadu" :D  to Teton się nie nada.W każdym innym przypadku tak.Poza tym tak mi się przypomniało,DAM ma jeszcze taniego casta w tym zakresie.

http://e-rekin.pl/castingowe-jerkingowe-/1595-wedka-dam-effzett-x-zibit-baitcast-.html

Link przykładowy,sklepu nie znam.Z własnego doświadczenia polecę jednak Tetona.DAM ma tą przewagę że jak widać dostępny w polskich sklepach internetowych,nie trzeba się bawić w ściąganie z Ali.

Edytowane przez drag

Budżetowo w przedziale 15 - 50 to się uda. Budżetowo 3 do 10 może być ciężko i nie ciekawie,szczególnie jak chodzi o dół cw takiego kija.

Budzetowo SG finezze 3-12. Mi udało się trafić nową sztukę w CW za 250zl.

Do 300zl z używana nie powinno być problemu.

Edytowane przez erqgth

• 2 tygodnie później...

Jestem zdecydowany na tę właśnie wersję,podoba mnie się,poka jakieś fotki :-)

Czego fotki? Tatuli HD Custom? Pełno na necie i jedna więcej nic nie zmieni.

A jak ci nie potrzebna taka wersja, to nie dopłacaj.

Za sam wygląd to nie warto :-)

Pozdrawiam

Daniel

• 2 tygodnie później...

Ma ktoś może TATULA SV TW 103 HSL 2018 lub TATULA SV TW 103 XSL 2018 i może coś o nich powiedzieć. Chce kupić jedną z nich do jiggowania... Kurcze korci mnie to przełożenie 8.1:1 w xsl ale ciekawy jestem jak ogólnie prezentuje się Tatula 2018 ;) Jeśli jest na tyle dobra co poprzedniczka to biorę...

Edytowane przez kezmo

Pany, takie pytanie..

Doszla dzisiaj do mnie Tatula Ct z aliexpress. Wszystko pięknie, ale troche szumią łożyska podczas kręcenia. Nie jest to jakiś wielki hałas, trzeba ucho przylozyc, zeby uslyszeć, ale jednak. 

Czy to normalne w tym modelu??

Ja dostalem CT SV pare tygodni temu ale z USA i tez szumi cichutko. Nie ma sobie co bani robic. 

Panowie mam pytanie do posiadaczy modelu tatula CT100HSL. Ktoś z Was ma ten model z jakąś lekką tuningową szpulą ? Jak tak to od ilu g. przynęty sensownie latają ? Bo nie wiem czy tuningować czy sprzedać i dołożyć do aldka na przykład ...

Co masz na myśli pisząc "sensownie"? Ile to metrów? ;)

Ostatnio nabyłem na Aliexpress szpulkę do Tatuli o wadze +-8,5g, nie miałem okazji jeszcze dokładnie potestować ale tak na szybko (wiało i padało): cykada 3g lata na około 23-24m, 2-gramowa czeburaszka niewiele bliżej. W porównaniu z inną szpulką z Ali odległości może się jakoś znacznie nie poprawiły za to te lżejsze przynęty (około 2g) latają lepiej. Moja tatula śmiga na ceramicznych łożyskach więc to też ma znaczenie.

Przy odpowiednim ustawieniu hamulca nie trzeba szpulki hamować palcem. Zwalniając jeszcze hamulce pewnie idzie osiągnąć lepsze wyniki. Jak się ociepli to będę mógł powie coś więcej.

Nagrałem na szybko rzut 3-gramową cykadą, oceńcie sami...

https://youtu.be/DRGNoemab9U

Edytowane przez lukastrance
  • Like 1

Przy odpowiednim ustawieniu hamulca nie trzeba szpulki hamować palcem. Zwalniając jeszcze hamulce pewnie idzie osiągnąć lepsze wyniki.

Hamować, żeby nie przybrodzić, czy hamować przed "plum" do wody?

Jak będziesz miał okazję, to do 2 g główki/czeburaszki dołóż np. 2 calowego Kajtka i nagraj filmik, tak aby było widać ile razy zakręcisz korbką przy zwijaniu. Z góry dzięki.

Edytowane przez Młody wędkarz

Chodziło mi właśnie o to "plum" do wody. Po tym jak cykada wpadała do wody szpula robiła jeszcze jakieś pół obrotu i linka się prostowała.

Jak tylko mrozy odejdą to będę bawił się dalej. Z czystej ciekawości sprawdzę odległości dla różnych przynęt.

• Like 1

Pomocy!

Tatula CT 100 HSL, wymieniałem łożysko to przy pokrętle hamulca rzutowego. Wyskoczyło łożysko wraz z 3 podkładkami, jedna większa i 2 małe. Chodzi o te 2 małe, nie wiem jaka powinna być kolejność. Według schematu są to części 11 i 12. Jedna jest chyba metalowa, koloru złotego, druga czarna z jakiegoś tworzywa chyba.  Ale która jest która??

Pomocy!

Tatula CT 100 HSL, wymieniałem łożysko to przy pokrętle hamulca rzutowego. Wyskoczyło łożysko wraz z 3 podkładkami, jedna większa i 2 małe. Chodzi o te 2 małe, nie wiem jaka powinna być kolejność. Według schematu są to części 11 i 12. Jedna jest chyba metalowa, koloru złotego, druga czarna z jakiegoś tworzywa chyba.  Ale która jest która??

Nikt, nic??