Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do wymiany łożysk w mojej tatuli wersja 100 hsl. Z założenia ma to być usprawnienie pracy multika a nie tuning. W związku z czym mam kilka pytań do znawców tematu.  Żeby było łatwiej podzielę moje pytanie na kilka części, a mianowicie:

1. Łożyska oznaczone #50 (3x8x4) i #14 (3x10x4) "usprawniające pracę szpulki" chciałbym wymienić na ceramiczne (bieżnie i elementy toczne). Czy wytrzymają one pracę z przynętami do ok. 50 g. Druga sprawa to czy ktoś  z was korzystał z tych łożysk: http://lozyskaceramiczne.pl/index.php?cPath=1 ponieważ nie chcę inwestować jakieś markowe produkty typu HEDGEHOG, itp. 

2. Dodatkowo chciałbym dorzucić łożyska do worm shaft'a #59, #65 oraz do konbików, z tego co poczytałem będą to 4x7x2,5. Czy opłaca się tam dawać ceramiki, nierdzewki czy wystarczy zwykła chińszczyzna?

3.Czy ktoś zmieniał łożyska oznaczone #71 (5x9x3) i #36 (8x12x3,5) - łożyska przy drive shaf'cie, i czy dawać tam ceramiki, czy coś innego w zupełności wystarczy.

4. Nie jestem też pewien wymiarów łożysk opisanych w punkcie 3, jeżeli ktoś zna wymiary proszę o info czy to będzie to.

Z góry dzięki za merytoryczne informacje. :)

• Like 2

Żadna wiedza tajemna, ale myślałem, że jeśli tutaj nikt nie wyraził zainteresowania moim pytaniem, to nikogo ten problem nie interesuje.

Wyjaśnił mi kolega z Forum Multiplikator. Jeśli szpula 100HSL ma oznaczenie CT, będzie na pewno pasowała do Tatuli CT 100HSL.

http://www.multiplikator.pl/forum/index.php?topic=13988.msg184717#msg184717

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

Przymierzam się do wymiany łożysk w mojej tatuli wersja 100 hsl. Z założenia ma to być usprawnienie pracy multika a nie tuning. W związku z czym mam kilka pytań do znawców tematu.  Żeby było łatwiej podzielę moje pytanie na kilka części, a mianowicie:

1. Łożyska oznaczone #50 (3x8x4) i #14 (3x10x4) "usprawniające pracę szpulki" chciałbym wymienić na ceramiczne (bieżnie i elementy toczne). Czy wytrzymają one pracę z przynętami do ok. 50 g. Druga sprawa to czy ktoś  z was korzystał z tych łożysk: http://lozyskaceramiczne.pl/index.php?cPath=1 ponieważ nie chcę inwestować jakieś markowe produkty typu HEDGEHOG, itp. 

2. Dodatkowo chciałbym dorzucić łożyska do worm shaft'a #59, #65 oraz do konbików, z tego co poczytałem będą to 4x7x2,5. Czy opłaca się tam dawać ceramiki, nierdzewki czy wystarczy zwykła chińszczyzna?

3.Czy ktoś zmieniał łożyska oznaczone #71 (5x9x3) i #36 (8x12x3,5) - łożyska przy drive shaf'cie, i czy dawać tam ceramiki, czy coś innego w zupełności wystarczy.

4. Nie jestem też pewien wymiarów łożysk opisanych w punkcie 3, jeżeli ktoś zna wymiary proszę o info czy to będzie to.

Z góry dzięki za merytoryczne informacje. :)

Dla zainteresowanych wymianą łożysk jak wyżej.

Z uwagi, że nikt nie potrafił odpowiedzieć na tak postawione pytanie postanowiłem zaryzykować i zamówiłem łożyska zgodnie z przedstawioną koncepcją. Na szczęście wszystkie wymiary okazały się zgodne i bez problemu udało się wszystko powymieniać. 

Multik zapierdziela jak szalony :P  a wymiana i ewentualne smarowanie jest do ogarnięcia dla każdego użytkownika. Wystarczy trochę chęci i kilka  narzędzi, jak śrubokręcik z wymiennymi końcówkami i pęseta, ja pożyczyłem od żony.

Podsumowując: dla chcącego nic trudnego, a za cenę dwóch łożysk HEDGEHOG wymieniłem wszystkie łożyska w multiku oraz dwie tuleje przy worm shaft-cie na ceramiki  :D 

• Like 2

Czy użyłeś tych łożysk z podanego linku? Napisz jak się sprawują po jakimś czasie użytkowania, szczególnie przy przynętach 40-50g. Nie sprawdzałem specyfikacji tych łożysk, ale wydaje się, ze są niskiej klasy wykonania (dokładność wykonania elementów), więc mogą być głośne i nie wiele lepszy zasięg niż przy stalowych. Pamiętaj o oliwce :)

Panowie, czy opłaca się jeszcze zakup Tatuli CT 100HS na Ali?

Jak obecnie wyglądają kwestie podatku itp. przy tej wartości zamówienia?

Ew. proszę o namiar na sprawdzonego sprzedawcę.

Tutaj możesz sobie oszacować wielkość podatku, jeśli paczka nie będzie szła z kraju EU: https://vat.alipaczka.pl/

Edytowane przez pointman
  • Like 1

• 3 tygodnie później...

Dojechała dziś do mnie korba 100 mm do Daiwy zakupiona na Ali... bo to co od początku nie pasowało mi w mojej Tatuli to korba 90 mm. W zestawie przyjechała korba + podkładka zabezpieczająca przed odkręceniem + dwie nakrętki + zestaw podkładek o różnej grubości. Knoby mają po dwa łożyska, korba waży tyle co oryginalna. Po rozkręceniu okazało się, że łożyska są nasmarowane a całość gotowa do użycia. Dla spokoju dałem po kropelce oliwki. Całość ogólnie sprawia dobre wrażenie.

post-55013-0-11564800-1532877627_thumb.jpg

Tak wygląda w porównaniu do oryginału. 

post-55013-0-29893500-1532877732_thumb.jpg

post-55013-0-57076500-1532877757_thumb.jpg

A tak na multiku.

post-55013-0-17556500-1532877782_thumb.jpg

post-55013-0-81905800-1532877794_thumb.jpg

• Like 2

Dojechała dziś do mnie korba 100 mm do Daiwy zakupiona na Ali... bo to co od początku nie pasowało mi w mojej Tatuli to korba 90 mm. W zestawie przyjechała korba + podkładka zabezpieczająca przed odkręceniem + dwie nakrętki + zestaw podkładek o różnej grubości. Knoby mają po dwa łożyska, korba waży tyle co oryginalna. Po rozkręceniu okazało się, że łożyska są nasmarowane a całość gotowa do użycia. Dla spokoju dałem po kropelce oliwki. Całość ogólnie sprawia dobre wrażenie.

attachicon.gif IMG_20180729_111250.jpg

Tak wygląda w porównaniu do oryginału.

attachicon.gif IMG_20180729_110935.jpg

attachicon.gif IMG_20180729_110924.jpg

A tak na multiku.

attachicon.gif IMG_20180729_110632.jpg

attachicon.gif IMG_20180729_110749.jpg

Cześć,

Możesz dać link do sprzedawcy ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dla mnie o wiele... Tatule mam dwie ( 200 HD i 103 HSL SV ). 200 HD ma korbę 100 mm, 103 HSL ma 90 mm. Od początku korba 90 mm w tej drugiej mi nie leżała. Niby 10 mm różnicy a kręci się zupełnie inaczej. Od pierwszych dni miałem wrażenie, że multik całkiem fajny tylko ta korba... Teraz jest ok.

• 1 miesiąc temu...