Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem ostatnio Tatule 100 na Ali, wersja z dużym pająkiem na poliku, cena fajna bo 415 PLN. Jest to moja druga Tatula po 200 HD i muszę powiedzieć że się trochę zawiodłem, wodzik lata na boki, podczas pracy jakby było słychać przekładnie, dość powiedzieć że w porównaniu do 200 HD(masełko) wypada naprawdę blado.   Po otwarciu sucha jak pieprz, zapodałem smaru Penn tego niebieskiego, ale bez zmian.

Miał ktoś podobne doświadczenia?  Co można zrobić żeby polepszyć kulturę pracy?

pozdro

Michał

Z Ali byłbym ostrozny. Kupiłem do c3, chodzi jak traktor.
Proponuję plat.co.jp

kurde też kupiłem do C4, aż jutro zamontuje i sprawdze jak chodzi

Edytowane przez drChlubicz

Michał cóż mogę powiedzieć...Trzeba było kupić w Polskiej dystrybucji,cena wyższa ale masz możliwość zwrotu bez zbędnych ceregieli. W podobnej kwocie możesz kupić curado K z piękną maślaną pracą,cichą przekładnią. Czasem nie rozumiem waszych wyborów.

• Like 2

Michał cóż mogę powiedzieć...Trzeba było kupić w Polskiej dystrybucji,cena wyższa ale masz możliwość zwrotu bez zbędnych ceregieli. W podobnej kwocie możesz kupić curado K z piękną maślaną pracą,cichą przekładnią. Czasem nie rozumiem waszych wyborów.

Dlaczego nie rozumiesz?

Mam dwie Tatule, 100HSL już kilka lat i teraz wersję Inshore Tatuli 200.

W obu jest piękna maślana praca.

Mnie osobiście hamulec odśrodkowy w Shimano nie pasuje. 

Czytając ostatnie posty z tego wątku, osobiście nie kupiłbym Tatuli na Ali. Chyba pierwsze wypusty były lepsze, choć dużo  zamieszania wprowadziła wersja CT. Moja Tatula jest z pierwszych wypustów i ma się dobrze. Andrzej, castingowiec taki jak Ty, nie powinien pałać antypatią do hamulców odśrodkowych. Jest wiele multików, które są świetne, posiadając hamulec odśrodkowy. Zaciąłeś się w tej opinii, tak jak ja kiedyś, ale teraz nie robi mi to wielkiej różnicy. Ale oczywiście to Twój wybór, i nie jest to żaden przytyk z mojej strony.

• Like 1

Ja jestem początkujący, mam 3 multiki i po spotkaniu najpierw z tatulą (od Ciebie Godski) kręci ok ale, puźniej zabytek 5001 i C4, to dla minie magnetyki to lipa, a ośrokowy mnie uszczęśliwa. Ale casty u mnie to od 90g tylko.

Edytowane przez Michal_
  • Like 1

Ja jestem początkujący, mam 3 multiki i po spotkaniu najpierw z tatulą (od Ciebie Godski) kręci ok ale, puźniej zabytek 5001 i C4, to dla minie magnetyki to lipa, a ośrokowy mnie uszczęśliwa. Ale casty u mnie to od 90g tylko.

Lejesz miód na moje serce, że chcesz (a nie tylko ja) łowić Ambassauderem 5001! :) To taki powrót do przeszłości i szansa zaznania sprzętowo wędkarstwa z lat 70-tych :clappinghands:  :highfive: Niby tylko dwa bloczki a maszyna działa, nie "brodzi" i przynęty latają ... no i terkotka, która obecnie występuje w modelach wypasionych :D  :D  :D

Co do kultury pracy to moje 2 tatule nowe z pudełka były suche jak pieprz. Odpowiednie smarowanie znacznie poprawiło kulturę pracy. Spasowanie elementów jest wciąż na poziomie budżetowym, ale jak ktoś nie patrzy na szczegóły a na osiągi i walory użytkowe to będzie z tatuli zadowolony. Poniżej zdjęcie mojej elitki w której jedyny ślad smaru widać przy sprężynie obok piniona.b27656ea160dfe4788f1499ea92c1c49.jpg

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Co do kultury pracy to moje 2 tatule nowe z pudełka były suche jak pieprz. Odpowiednie smarowanie znacznie poprawiło kulturę pracy. Spasowanie elementów jest wciąż na poziomie budżetowym, ale jak ktoś nie patrzy na szczegóły a na osiągi i walory użytkowe to będzie z tatuli zadowolony. Poniżej zdjęcie mojej elitki w której jedyny ślad smaru widać przy sprężynie obok piniona.

Moja po otwarciu wyglądała tak samo, śladowe ilości smaru gdzieś w zakamarkach, niestety przesmarowanie nic nie dało poza spokojem ducha że nie jest już tak sucho.

Przy okazji zapytam, czy smar Penn jest odpowiedni do smarowania tych młynków? wydaje się że dlaczego niby ma nie być, ale wolę dopytać, czy ktoś jeszcze stosuje?

Edytowane przez drChlubicz

Czytając ostatnie posty z tego wątku, osobiście nie kupiłbym Tatuli na Ali. Chyba pierwsze wypusty były lepsze, choć dużo  zamieszania wprowadziła wersja CT. Moja Tatula jest z pierwszych wypustów i ma się dobrze. Andrzej, castingowiec taki jak Ty, nie powinien pałać antypatią do hamulców odśrodkowych. Jest wiele multików, które są świetne, posiadając hamulec odśrodkowy. Zaciąłeś się w tej opinii, tak jak ja kiedyś, ale teraz nie robi mi to wielkiej różnicy. Ale oczywiście to Twój wybór, i nie jest to żaden przytyk z mojej strony.

Nie pałam antypatią do odśrodkowych ani też się nie zaciąłem tylko po prostu wolę hamulec magnetyczny. 

Daiwa ma też jak dla mnie szerszy wybór jeśli chodzi o multiplikatory niskoprofilowe do średniego i ciężkiego łowienia od 50-300 gramów

Edytowane przez godski
  • Like 1

Moja po otwarciu wyglądała tak samo, śladowe ilości smaru gdzieś w zakamarkach, niestety przesmarowanie nic nie dało poza spokojem ducha że nie jest już tak sucho.

Przy okazji zapytam, czy smar Penn jest odpowiedni do smarowania tych młynków? wydaje się że dlaczego niby ma nie być, ale wolę dopytać, czy ktoś jeszcze stosuje?

Ja smarowałem niebieskim pennem. Moim zdaniem jest całkiem ok choć specjalistą nie jestem. W każdym razie dla tatuli to napewno luksus. U mnie tak jak mówiłem kultura pracy znacznie się poprawiła.

Czasem nie rozumiem waszych wyborów.

Zamysł był taki żeby za pomocą dodatkowej płytkiej szpuli móc obsłużyć drugi zestaw, tak powiedzmy od 5-6 g.

Z Curado chyba było by ciężko, a płytkich szpul brak, przynajmniej ja nie znalazłem.

mam nadzieję że wyjaśniłem.

w nowej faktycznie praca przekładni nie zachwyca,100HL z pierwszego wypustu sam posiadam i powiem pierwsza klasa

patrząc sie na zdjęcia przekładni faktycznie trochę sucho,być może i spasowanie po udanym pierwszym modelu poszło w odstawkę

no ale jeśli  serwis to napewno nie pennem,tym można sobie ewentualnie drzwi do garażu przesmarować,mówiąc całkiem serio

no ale jeśli  serwis to napewno nie pennem,tym można sobie ewentualnie drzwi do garażu przesmarować,mówiąc całkiem serio

To czym kolega smaruje i w czym ten Penn jest gorszy od innych prócz tego że jest tańszy?

Piszesz w oparciu o własne doświadczenia czy zasłyszane opinie?

Cześć.Wczoraj zawitałem do sklepu wędkarskiego w celu kupienia smaru abu(revo premier)czekają na dostawe od stycznia.Był tylko penn,ale go nie wziołem,Wędkarz obok powiedział,że najlepszy smar do kołowrotków to smar grafitowy,tłumacząc ,że używa się go do przegubów a one są rzeczą precyzyjną.Co o tym sądzicie.W końcu chyba kupię coś z shimano np.DG04,czy to dobry wybór?.

Innych shimano nie stosowałem. Oczywiście dg nie jest zły tylko trzeba odpowiednio go nałożyć.

Poniżej wątek o smarach shimano tam napewno znajdziesz odpowiedź.

https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?url=http%3A%2F%2Fjerkbait%2Epl%2Findex%2Ephp%3F%2Ftopic%2F47985-smary-SHIMANO-DG1%2C-DG4%2C-DG6%2C-DG10&share_tid=47985&share_fid=51638&share_type=t&link_source=app

Edytowane przez Xiaou

To czym kolega smaruje i w czym ten Penn jest gorszy od innych prócz tego że jest tańszy?

Piszesz w oparciu o własne doświadczenia czy zasłyszane opinie?

penn to smar którego technologia sięga lat 80-tych,widzę go jedynie w  dziedzinie wędkarstwa morskiego,to chyba jedyny i najlepszy środek do zabezpieczeń paneli bocznych,łożysk,mechanizmów w kołowrotkach morskich,zresztą jest dość toksyczny

a czym ja smaruje swoje multiki,ależ proszę bardzo:SUPERLUBE 100%syntetyk,i zapewniam ze to jedyna słuszna droga

na wszelkie pytania z chęcią odpowiem,niestety to nie jedyny smar którego używam serwisując multiplikator

Edytowane przez didi
  • Like 1