Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

• 6 miesięcy temu...
  • 4 tygodnie później...

Taki prezent dostałem: Tatula HD 200HL LTD i co dalej? Nigdy nie łowiłem castem. Podpowiedzcie proszę jakiś kij do tego. Łowię szczupaki z łodzi gł na gumy. Coś nie za miliony (do tysiąca, im mniej.....) żeby w wieku 40+ się od razu nie zniechęcić. Wyrzut do około 100gr. Jeżeli w złym miejscu pytam to proszę przerzucić w odpowiednią lokalizację. Pzdr Marcin

Edytowane przez Marcipas

Takie prezenty to ja rozumiem, bardzo wdzięczny multik - user friendly, chciałoby się powiedzieć.

W sprawie kijów zajrzyj tutaj: https://jerkbait.pl/topic/94304-d%C5%82ugi-cast-pod-du%C5%BCe-gumy/

Wątek ma już parę lat i pewnie sporo wymienionych w nim pozycji jest już niedostępnych lub doczekało się nowszych edycji, ale tak myślę od 50-tej strony warto byłoby poczytać. Od siebie, do gum tradycyjnie polecam Westin W3 Powercast 80 lub Abu Volatile Pike 90.

• Like 2

Słabiutko szukasz  ..., bo nawet na tutejszej giełdzie masz aktualnie 2 pozycje poniżej 1000 i obydwie godne uwagi.

No  być może. Finalnie wybrałem Abu Beast X 2,36  50 - 90gr.

Mam nadz, że na początek się nada i z tatulą będzie współpracował

Edytowane przez Marcipas

• 2 miesiące temu...

Najnowsza Tatula TW 100 2024 już dostępna do zamówienia na azjatyckim rynku.

W całkiem zresztą przystępnej cenie.

Wziąłbym ją do kija do 50/60g. Czy ona temu podoła?

Martwi mnie oznaczenie „TW”

TW  to rodzaj wodzika który zmienia swoją pozycję do rzutu i do zwijania, sprawdź filmy na YT.  Użytkuję kilka Tatulek od kilku lat i nigdy nie było z tym żadnych problemów, a rzuty dzięki temu są dalsze i płynniejsze. Sprawdź filmy na YT.

Rozmiar 100 spokojnie podoła temu co podałeś, a nawet trochę więcej.

Miałem wrażenie, że tego skrótu używali zawsze przy młynkach do lżejszych odmian castingu.

Z tego co czytam w katalogu Daiwy na 2024 to piszą, że sprawdzi się w przedziale 4-35g.

Trochę słabo.

W Tatuli 300 też jest system TW, także tym bym się nie przejmował, dziwne trochę z tym max cw, normalnie rozmiar 100 spokojnie obsługuje 60g,  jedyne co mi przychodzi do głowy to alu przekładnia, ale nie chce mi się w to wierzyć.

Edytowane przez drChlubicz

W Tatuli 300 też jest system TW, także tym bym się nie przejmował, dziwne trochę z tym max cw, normalnie rozmiar 100 spokojnie obsługuje 60g, jedyne co mi przychodzi do głowy to alu przekładnia, ale nie chce mi się w to wierzyć.

No właśnie, tym bardziej, że nowa Tatula waży dokładnie tyle samo co stara, to czemu miałaby obsługiwać dwa razy mniej.

Opisy w katalogach Daiwy są robione dość często niechlujnie. Może i w tym wypadku tak jest.

Teraz Andrzejku jest trochę inaczej. Weszły Tatule ze szpulą SV. To coś w rodzaju jak MGL w Shimano. SV są płytsze i lepiej startują. Będę chciał wypróbować Tatulę SV 70. Na pewno lepiej rzuca od Shimano Curado 71 MGL i w zasadzie można ją ustawić w jednym szeregu wraz z nieprodukowanym już Shimano Curado 51E. Oczywiście na standardowych szpulach.

Edytowane przez Novis
  • Like 2

Witam wszystkich czytajacych. Jestem w posiadaniu multikow Tatula 200HSL HD (na jerku do 60g) oraz Tatula SV TW 103 (na twichu do 30g) i zastanawiam sie nad wymiana lozysk szpuli. Myslalem o https://www.hedgehog-studio.co.jp/product/2543 do 200HSL HD oraz https://www.hedgehog-studio.co.jp/product/432 do SV TW 103. Czy ktos z obecnych tutaj robil taki tunning i czy moglby sie podzielic doswiadczeniami, ew. komentarzem do tych wyborow ktore tu przedstawilem? Wszystkie sugestie mile widziane. Chcialbym sie rozniwez spytac czy to ze wodzik jest "luzny" to jest w tych multikach normalne? Mam tak w obydwu i nie wiem czy one tak maja czy sie tak zrobilo od uzywania i trzeba cos poprawic.

Edytowane przez AtomicBlonde_1

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...