mayou Opublikowano 10 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2024 Wczoraj rozebrałem swoją Cttr, bo grzechotała raźno. W środku syf z okładziny hamulca wszędzie w zebatkach, Smar czarny. Pinion zeszlifowany na okragło(nie wiem czy to tak ma być). Wyczyściłem co się da, posmarowałem na bogato. Chrupie jakby mniej..... Mam wrażenie że pinion ma luz w podparciu i gdzieś haczy. Chyba domorduje dziada do końca i kupię coś nowe, bo z ratowaniem trupów jest wieczna zabawa.Ten multik walczył wdzięcznie, syf z okładziny zaskoczeniem nie był dla mnie jak sobie przypomnę ile razy za duży sumek to ugotował w Wiślanym nurcie. Następna daiwa o ile będzie raczej będzie zilonem... Pz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teetee Opublikowano 10 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2024 (edytowane) Wczoraj rozebrałem swoją Cttr, bo grzechotała raźno. W środku syf z okładziny hamulca wszędzie w zebatkach, Smar czarny. Pinion zeszlifowany na okragło(nie wiem czy to tak ma być). Wyczyściłem co się da, posmarowałem na bogato. Chrupie jakby mniej..... Mam wrażenie że pinion ma luz w podparciu i gdzieś haczy. Chyba domorduje dziada do końca i kupię coś nowe, bo z ratowaniem trupów jest wieczna zabawa.Ten multik walczył wdzięcznie, syf z okładziny zaskoczeniem nie był dla mnie jak sobie przypomnę ile razy za duży sumek to ugotował w Wiślanym nurcie. Następna daiwa o ile będzie raczej będzie zilonem... Pz Moje były już czyszczone i zalewane tonami smaru, niewiele to pomaga. Za 40usd dostępne jest koło zębate i pinion, ale zanim kupię, chciałbym się upewnić czy na pewno tu tkwi problem. Trochę żal, wywalić dwie sztuki do śmietnika.Mam 4 sztuki tatul 200, dwie zajechałem rzucając gumami ważącymi 50-80g. I to w jeden sezon, mój kumpel podobnie. Na moje nie jest to multik do takich zastosowań, choć producent w katalogu na 2024 wspomina o gumach 30cm obsługiwanych przez ten multik. Edytowane 10 Marca 2024 przez teetee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 10 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2024 Moje były już czyszczone i zalewane tonami smaru, niewiele to pomaga. Za 40usd dostępne jest koło zębate i pinion, ale zanim kupię, chciałbym się upewnić czy na pewno tu tkwi problem. Trochę żal, wywalić dwie sztuki do śmietnika.Mam 4 sztuki tatul 200, dwie zajechałem rzucając gumami ważącymi 50-80g. I to w jeden sezon, mój kumpel podobnie. Na moje nie jest to multik do takich zastosowań, choć producent w katalogu na 2024 wspomina o gumach 30cm obsługiwanych przez ten multik.Tatula 200 nie jest multikiem do ciężkich zastosowań, to multik o wielkości ramy, napędu i mocy Tatuli 100. Czyli zastosowanie tak jak model 100 - max 60-80 g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teetee Opublikowano 10 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2024 Tatula 200 nie jest multikiem do ciężkich zastosowań, to multik o wielkości ramy, napędu i mocy Tatuli 100. Czyli zastosowanie tak jak model 100 - max 60-80 g. Napęd w 200 jest taki jak w 150, a w tatuli 100 jest inny. Te 60-80g to zdecydowanie zawyżona waga dla 200tki. Rok czasu i multik zajechany, dałbym mu max 50g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 10 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2024 Napęd w 200 jest taki jak w 150, a w tatuli 100 jest inny. Te 60-80g to zdecydowanie zawyżona waga dla 200tki. Rok czasu i multik zajechany, dałbym mu max 50g.Mam 100 i 200 i różnią się tylko średnicą szpulki i korbą . Zaznaczam że piszę o pierwszej generacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayou Opublikowano 10 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2024 Moją wykończył nurt plus przegięcia z rozmiarem holowanych ryb. Ale chyba też ta partia była coś nie halo bo pierwsza którą kupiłem wróciła do sklepu zanim na wodę pojechała. Po 2minutach zabawy na sucho zaczęła harczeć i straciła napęd. Druga walczyła ze 2 lata dość ciężko(tj. głównie w nurcie) na Wiśle a potem poszła w odstawkę na lekki krótki kij którego prawie nie używałem. Koledzy używają wersji HD i tych małych i dają radę chociaż często maratony skandynawskie po 2tygodnie z tym odwalają. Może to kwestia szczęścia i warunków eksploatacji. Ja zaraz po mojej tatuli kupiłem k201 i za cholerne nie chciałem nic innego. Coby tak daiwy nie dołować mam też prorexa 300 i to jest tak kurna pancerne że nawet targanie suma razem z drzewem w które się wp...... go nie rusza. A ten prorex rzuca już spoko od 30gr. Może daliśmy się wkręcić marketingowo, wkońcu tatula to miał być kręcioł na basy, a wersja 200 tak samo tylko dali większą szpule coby 30lb sznurek wlazł jak w zielsku lowią. A nam wmówili że to taki super młynek do kotletów. Hamerykańce do tego mają tranxa 500 i tam się nic nie mieli. Pz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 10 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2024 Nie straszcie mnie. Zamierzam nabyć Tatulę 200 HD HLS do jerkówki do 100g. Będą tylko jerki. Zastanawiam się jeszcze nad Curado 201 M Hg. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 10 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2024 Piotruś, tego curadziaka nie testowałem (na GS będę miał 201HG) , ale ta Tatula jest ze mną kilka sezonów w tym dwa razy w solance szkierowej i z takimi jerkami daje radę bez problemu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 10 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2024 Uspokoiłeś mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teetee Opublikowano 10 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2024 (edytowane) Nie straszcie mnie. Zamierzam nabyć Tatulę 200 HD HLS do jerkówki do 100g. Będą tylko jerki. Zastanawiam się jeszcze nad Curado 201 M Hg. To weź model 300 i będziesz miał święty spokój, jak na razie tego modelu nie udało mi się zajechać. Ale już 200 zwykłą i w wersji HD jak najbardziej. Edytowane 10 Marca 2024 przez teetee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 10 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2024 Nie wezmę 300 do patyka o długości 195 cm i 100g. Zresztą masa , wielkość, to mija się z celem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 10 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2024 ... z Tatul mam CT TYPE R i robi przy ,,uncjówce",1i 1/4 max. Porównywałem pracę ,,na sucho" 300 i Beasta 41, i wiecie co wybrałem. O 200 nie myślałem. Tomek, jeśli Zillion to 1520 HD chyba, że jakaś starsza konstrukcja typu 100. Ja mam Zilliona 100 SHLA. ,,Serce" poszło do wymiany ponad 2 lata temu i jest ok. Oczywiście z Plata, dzięki uprzejmości Huberta. I te 27% mnie wtedy ominęło szczęśliwie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obserwator86 Opublikowano 19 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2024 Czy multik z tego linku, to oryginał ? https://pl.aliexpress.com/item/1005006257860564.htmlPatrząc na zdjęcia pudełek wrzucane przez klientów widzę zupełnie inne kartony niż na stronach rodzimych sklepów. U nas widnieje znaczek pająka przed nazwą modelu. Wchodzą różne zniżki na ali teraz plus kupony/kredyty i można to wyjąć jeszcze o stówkę taniej. Trochę korci, ale nie chciałbym wpakować się w podróbę.Z góry dzięki załoga za szybką poradę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 20 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2024 Oryginał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 20 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2024 Za tę cenę nie zastanawiałbym się ani chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 20 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2024 Tu masz w wersji HD jak szukasz 200https://a.aliexpress.com/_EQ7DMqt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obserwator86 Opublikowano 20 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2024 Tu masz w wersji HD jak szukasz 200https://a.aliexpress.com/_EQ7DMqtLepsze to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 21 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2024 (edytowane) Ja mam 200 bez HD ale gdybym miał kupować ponownie do tego w tej samej cenie to pewnie wybrałbym HD. Różnicy nie ma oprócz tego że HD nadaje się również na słoną wodę i jest też w wersji HSL z szybszym przełożeniem. ,, W Tatula HD LTD zastosowano 7 łożysk kulkowych CRBB. Dzięki temu idealnie nadaje się do łowienia w wodach słonawych, takich jak Zatoka czy szwedzki archipelag" Ps. Jak piszę głupoty to pewnie ktoś bardziej obeznany w temacie mnie poprawi. Edytowane 21 Marca 2024 przez Biesan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obserwator86 Opublikowano 22 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2024 Ja mam 200 bez HD ale gdybym miał kupować ponownie do tego w tej samej cenie to pewnie wybrałbym HD. Różnicy nie ma oprócz tego że HD nadaje się również na słoną wodę i jest też w wersji HSL z szybszym przełożeniem. ,, W Tatula HD LTD zastosowano 7 łożysk kulkowych CRBB. Dzięki temu idealnie nadaje się do łowienia w wodach słonawych, takich jak Zatoka czy szwedzki archipelag" Ps. Jak piszę głupoty to pewnie ktoś bardziej obeznany w temacie mnie poprawi.Ale wersja HD LTD, to jeszcze inna niż HD bez "LTD" według tego, co wyczytałem. Żeby było trudniej - teraz widzę, że doszła Tatula Elite... Też wskoczyła w te aliexpressowe promki, praktycznie ta sama cena, co HD. Człek jeszcze bardziej głupieje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 22 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2024 (edytowane) Wahałem się co kupić: Curado 201M czy Daiwę Tatulę 200HD. Nie będę dawał powodu do dyskusji zwolennikom wyższości jednej, bądź drugiej marki. Znalazłem rozwiązanie problemu. Kupiłem obie konstrukcje. Wyszło na to, iż mam tyle samo multików Daiwy i Shimano. Edytowane 22 Marca 2024 przez Novis 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayou Opublikowano 22 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2024 Zaprawdę dobre to i sprawiedliwe. Pz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 22 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2024 Dzięki, Tomek. Co prawda mój portfel miał nieco odmienne zdanie, ale to ja rządzę, a nie portfel. Nie może być cały czas napchany. Jeszcze się rozerwie i po co mi to. Będę musiał kupować nowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayou Opublikowano 22 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2024 W jakich przełożeniach te wybawcy od zepsucia się portfela..? Nie ukrywam że c vs T recke chętnie przeczytam. Pz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 22 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2024 Curado 201M Hg pójdzie na jerki, tak do 90-100g. Tatula 200HD HL pójdzie na gumy do ABU Volatile 90g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_ Opublikowano 22 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2024 "(...)ale to ja rządzę, a nie portfel." -będę pamiętał jak się następnym razem spotkamy. Na święta może nowa tyczka doleci zza wody, to się pochwalę... ale aby trochę być w temacie to multik klasy 200 o przełożeniu minimum 8:1 do małych jerków, max 80g, coś z chińczyków polecicie? bo ja w tym kalibrze rozeznania nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi