Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Najnowsza, ultra lekka szpula do Tatuli

d39c87f76ba36c74med.jpg

Wiem, że minęły wieki, ale ryjąc po wątku nie trafiłem na Twoją odpowiedź na pytanie od ilu udało Ci się wystartować? 

Znalazłem wczoraj w szafie Tatule R i tak pomyślałem o niej że może warto... pamiętasz jeszcze ? :)

Ok, napisałeś 4 miesiące później : :)

Praca na ceramicznych łożyskach jest na poziomie wystarczającym do podania dobrym wędziskiem (1-4g/4lb), przynęt już od 3,4g na 15-20m. Najlżejsza jaką udał się rzucać 2,4g, ale rzuty krótkie, w granicach do 5m. Jeśli ciurek wąziutki, to z Bogiem sprawa, ale na większe odległości zabawa bez sensu

• 4 tygodnie później...

Tatula 70 TW SV do jakich gramatur górą działa ok ? 20g będzie ok ? Chciałem to sparować z kijem 3-18g/4-20g (Dragon Sugoi najpewniej), przy czym te np. 15g może być np. wahadłówką/woblerem (czyli jakiś tam jednak opór przy zwijaniu dodatkowy jest). Curado BFS  opisują jako 3-15g i teraz nie wiem, czy w Daiwie Tatula 70, to odpowiednik Curado BFS, a odpowiednikiem Curado 70mgl jest tatula 80, czy jak.  Z góry dzięki za info.

• 1 miesiąc temu...

Dziękuję! Pytam, ponieważ szukam multika, który pomieści mi 150m 2.0pe i żeby startował od 7-10g

Jeśli szukasz czegoś, co pomieści 150 metrów plecionki o "średnicy" 0,25 mm, czyli jakieś 15-17kg wytrzymałości, to oznacza, że mamy do czynienia z zestawem do grubszego łowienia. Po co w takim razie to ma startować od 7 czy 10 gramów, skoro wymierzone to jest na większego zwierza... Do takich linek, to Tatulę 200 można jako minimum rozważać. 

Szukam multika pod parametry kija 213cm 10-28g 20lb, który ma służyć do sandaczowania w dużej rzece, w której jest dużo zaczepów z możliwym przyłowem suma i właśnie dlatego ta linka 2.0 PE 150m, żeby mieć szansę na wyholowanie przyłowu.

A ten start 7-10g, to dlatego, że czasami wymagają warunki do podania na dużej odległości lekką przynętę i właśnie poszukuję multika, który startuje z około 7g i który ma zapsa linki 2.0 PE

Szukam multika pod parametry kija 213cm 10-28g 20lb, który ma służyć do sandaczowania w dużej rzece, w której jest dużo zaczepów z możliwym przyłowem suma i właśnie dlatego ta linka 2.0 PE 150m, żeby mieć szansę na wyholowanie przyłowu.

A ten start 7-10g, to dlatego, że czasami wymagają warunki do podania na dużej odległości lekką przynętę i właśnie poszukuję multika, który startuje z około 7g i który ma zapsa linki 2.0 PE

Jeśli te 7-10g jest lotne (blacha, cykada) to bałbym Zilliona SV TW albo HD. Steez A też to robi, ale drożej. Edytowane przez Dziad Wodny

• 3 tygodnie później...

Przyznaję bez bicia że nie przeczytałem całego wątku, i nie wiem czy już było. Czy robił ktoś tuning szpuli SV (bez boost), polegający na zamontowaniu mocniejszej sprężynki, tak żeby rotor opadał szybciej z maksymalnego położenia? Jeśli rotor opada dopiero po wpadnięciu przynęty do wody, to cały system tak naprawdę nie ma sensu.

Edytowane przez Piasek