cinn Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2020 Jak przegub jest rzeczą precyzyjną, to mechanizmy multiplikatora są wyjęte z NASA.Nigdy bym nie wpadł na to żeby smarować smarem grafitowym kołowrotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2020 W latach minionych, himalaiści smarowali fotograficzne aparaty analogowe smarem grafitowym aby mechanika nie zamarzała na dużych wysokościach.Tylko nie wiem czy mówimy o tych samych smarach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cast64 Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 Jak przegub jest rzeczą precyzyjną, to mechanizmy multiplikatora są wyjęte z NASA.Nigdy bym nie wpadł na to żeby smarować smarem grafitowym kołowrotki.Też pomyślałem,że to jakiś żart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 Dawno dawno temu w odległej gal.... no może nie aż tak daleko, ale spędzałem wakacje z kuzynem na pięknym, pachnącym słomą zadupiu. Łowiliśmy hurtowe ilości całkiem fajnych okoni w niewielkim jeziorku. Do szklanego spinningu miałem podpięty kołowrotek - masakrę, który do dziś wspominam z sentymentem - ruskiego Oriona. Jako że zadupie z definicji charakteryzuje się brakami w zaopatrzeniu a intensywnie użytkowaną aluminiową przekładnię trzeba było co jakiś czas maznąć czymś śliskim. Do dyspozycji był tylko smar grafitowy właśnie. Po pierwszym smarowaniu tym specyfikiem zrezygnowaliśmy z syntetyku na rzecz... margaryny ???????? Może i trzeba było co dwa dni operację smarowania powtarzać a w upalne popołudnia kołowrotek a za nim dłonie stawały się tłuste ale za to określenie "maślana praca" ma dla mnie inny wymiar ???? Grafitowy się totalnie nie nadaje w każdym razie. Sam się zastanawiam czy próbować samemu swoje Tatule i nie tylko czymś maznąć czy komuś bardziej obeznanemu zlecić robotę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 (edytowane) im wczesniej sie do tego Superlube przekonacie tym lepiej dla was i waszych multiplikatorowpozdrawiam!p.s nie żebym się czepiał morrum,ale skąd przekonania do tego czy innego smaru skoro serwis chcesz komuś zlecić?bo ktoś powiedział?ja raczej sie wypowiadam na podstawie swojego doswiadczenia z tym specyfikiem i nikogo do niczego nie namawiam,raczej staram się zaoszczędzić czyjaś kieszeń i oszczędzić poszukiwania Edytowane 29 Marca 2020 przez didi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pe-te-ro Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 Możesz zamieścić fotkę tego którego używasz? Jest tego trochę szukając w necie. Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 p.s nie żebym się czepiał morrum,ale skąd przekonania do tego czy innego smaru skoro serwis chcesz komuś zlecić?bo ktoś powiedział?ja raczej sie wypowiadam na podstawie swojego doswiadczenia z tym specyfikiem i nikogo do niczego nie namawiam,raczej staram się zaoszczędzić czyjaś kieszeń i oszczędzić poszukiwaniaTak się zastanawiam czy Ty potrafisz czytać ze zrozumieniem całość tekstu.Smar grafitowy to bardzo ciężkie mazidło, kompletnie nie nadające się w mojej opinii do smarowania czegokolwiek co ma pracować lekko i z niewielkimi oporami.Natomiast zastanawiam się nad tym kto miałby przesmarować moje stadko multików, gdyż o ile stałoszpulowców przez moje łapki przeszło kilkadziesiąt o tyle multiplikatora nigdy nie serwisowałem i boję się by moje ciężko zarobione a lekką ręką wydane pieniążki nie poszły się ... złomować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 (edytowane) ... dlatego Michale oddaję swoje multiki w ręce osoby do której mam zaufanie. Ograniczam się tylko o zakraplani oliwki na widoczne bez rozkręcania łożysko. Edytowane 29 Marca 2020 przez BOB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 prosze bardzo https://alco.com.pl/smar-super-lube-z-ptfe-85g-21030,id5669.htmlpamietac tylko ze smarujemy nim tylko przekladnie,czyli kolo zebate +pinion,zmieszany 1:1 z oliwka swietny jest na tarczach hamulca,reszte mechanizmow smaruje shimanowskim DG-06 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 Tak się zastanawiam czy Ty potrafisz czytać ze zrozumieniem całość tekstu.Smar grafitowy to bardzo ciężkie mazidło, kompletnie nie nadające się w mojej opinii do smarowania czegokolwiek co ma pracować lekko i z niewielkimi oporami.Natomiast zastanawiam się nad tym kto miałby przesmarować moje stadko multików, gdyż o ile stałoszpulowców przez moje łapki przeszło kilkadziesiąt o tyle multiplikatora nigdy nie serwisowałem i boję się by moje ciężko zarobione a lekką ręką wydane pieniążki nie poszły się ... złomować.zapewniam cie ze jeśli dałeś sobie rade ze staloszpulowcami to z multikiem zrobisz to z zamkniętymi oczami,wbrew pozorom ten smar który podałem nie jest w pełni grafitowy,w składzie ma cząsteczki ptfe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 Nadal się boję Moje doświadczenia zaś i opinia tyczą się stricte smaru grafitowego - takiego typowego, "czystego" (w cudzysłowie bo brudzi wszystko sakramencko). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 (edytowane) .ten jest czyściutki,przezroczysty Edytowane 29 Marca 2020 przez didi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 (edytowane) Hmmm coraz bliżej skoro 20 lat. Niepotrzebnie edytowałeś.Ale zacznę od Dragonów. Może nawet nie popsuję bardziej ???? Grafitowy jest .. grafitowy. Kojarzy mi się ze smołą ???? Edytowane 29 Marca 2020 przez morrum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 (edytowane) nie to nie ta chemia o której myślisz,ta jest bardziej precyzyjna bez obaw,jak coś służę pomocą Edytowane 29 Marca 2020 przez didi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Nie wiem czy to przypadek ale zdazylo mi sie to dwa trzy razy w dosc krotkim okresie czasu. Zalozylem do mojej Tatuli TW SV szpulke UL z Ali i zaczely mi sie robic brody ni w piec ni w dziewiec. Nastepuje to przy bardziej dynamicznym wyrzucie i tylko jak wychodzi z multika tak z 15-20 m plecionki. Broda jest mala ale jest. Hamulec ostatnio kiedy to sie stalo byl na 5. Uzywajac orginalnej szpulki cos takiego mi sie nie przydarzylo. Jest cos na rzeczy czy mi sie tylko wydaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Nie wiem czy to przypadek ale zdazylo mi sie to dwa trzy razy w dosc krotkim okresie czasu. Zalozylem do mojej Tatuli TW SV szpulke UL z Ali i zaczely mi sie robic brody ni w piec ni w dziewiec. Nastepuje to przy bardziej dynamicznym wyrzucie i tylko jak wychodzi z multika tak z 15-20 m plecionki. Broda jest mala ale jest. Hamulec ostatnio kiedy to sie stalo byl na 5. Uzywajac orginalnej szpulki cos takiego mi sie nie przydarzylo. Jest cos na rzeczy czy mi sie tylko wydaje?Być może wystarczy ustawić mocniej hamulec, może nawet trzeba lekko dokręcić docisk szpuli, albo szpula jest trefna, te chińskie niestety jedna drugiej nierówna. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Oryginalnie jest szpula SV i dlatego mniej bród robi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 (edytowane) Pamiętam jak powstał ten wątek w 2013 roku. Dwa lata później cyklicznie zaczęły powtarzać się takie same pytania. Tyle sezonów minęło a ja nadal czuje się jakbym był w tamtym czasach, jakby czas stanął w miejscu wchodzac w ten wątek. Zmieniają się tylko awatary i kolory ewentualnie kształty body. Dziękuję wam za to tak piękne doznanie. Jest to coś niesamowitego. Moją skromną opinią tatula ostro namieszala na rynku psując tym samym stabilna sytuację Siemabo Curado i Abu Garcua Revo. W tamtych czasach były to młynki nie do ruszenia pod kątem zakupu jakość - cena. Teraz tatula idzie z nimi łeb w łeb. Tworzą razem świętą trójce. ????????☺️. Także żadne Ali i temu pochodne nie sprosta wyzwaniu. ????????????. Dodam na marginesie dla hobbistów iż tylko tatula wersja jdm ma dodatkowe wzmocnienie lewego polika pod postacią nadlanej kratownicy z tego samego materiału co jest wykonany sam polik. Pozwala to osiągnąć większą sztywność obudowy co idzie w parze z kulturą pracy. Niestety zaion jest tworzywem który nie głuszy drgań tak jak aluminium i magnez przez co praca mechanizmu może wydawać się yroche głośniejsza. PS. (Edit) Niżej tatula, która ostro napracowała się w sezonie. Widać po foto że dobór smarów jest bardzo ważną sprawą. Edytowane 5 Kwietnia 2020 przez Andan 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Oryginalnie jest szpula SV i dlatego mniej bród robi .Rozumiem robienie brod ale w tym akurat momencie kiedy przyneta juz prawie laduje w wodzie...? Być może wystarczy ustawić mocniej hamulec, może nawet trzeba lekko dokręcić docisk szpuli, albo szpula jest trefna, te chińskie niestety jedna drugiej nierówna.Podkrece hamulec i zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 (edytowane) kiedy przyneta juz prawie laduje w wodzie...?Wg mnie to najbardziej nefralgiczny moment, ponieważ przynęta wyhamowuje, a szpulą przy za słabo dokręconym hamulcu, jeszcze nie i stąd broda. Edytowane 5 Kwietnia 2020 przez maykel 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 PS. (Edit) Niżej tatula, która ostro napracowała się w sezonie. Widać po foto że dobór smarów jest bardzo ważną sprawą. IMG_20200405_082802.jpgwidac ze zdjecia, ze sezon to zbyt dlugi okres bez serwisu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Wg mnie to najbardziej nefralgiczny moment, ponieważ przynęta wyhamowuje, a szpulą przy za słabo dokręconym hamulcu, jeszcze nie i stąd broda. Dokładnie .Zobacz filmik o szpuli SV : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Może mi co nie co doradzicie. Nie mam doświadczenia z multikami daiwa. Ile pociągnie maks daiwa tatula 103 sv te.Tatula 200hsl w co lepiej wycelowac ? Głównie krecil by przy jerkach do 90g maks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval75 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Może mi co nie co doradzicie. Nie mam doświadczenia z multikami daiwa. Ile pociągnie maks daiwa tatula 103 sv te.Tatula 200hsl w co lepiej wycelowac ? Głównie krecil by przy jerkach do 90g maksByło już [emoji6], do takich przynęt weź Tatule 200. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Wg mnie to najbardziej nefralgiczny moment, ponieważ przynęta wyhamowuje, a szpulą przy za słabo dokręconym hamulcu, jeszcze nie i stąd broda.Dla mnie przy dynamicznym wyrzucie najbardziej newralgiczna jest pierwsza faza wyrzutu tuż po puszczeniu kciukiem szpulki gdy szpulka kręci się z największą prędkością.W ostatniej fazie gdy przynęta wyhamowuje tuż przed kontaktem z wodą nie mam problemów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi