Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Wg mnie to najbardziej newralgiczny moment, ponieważ przynęta wyhamowuje, a szpula przy za słabo dokręconym hamulcu, jeszcze nie i stąd broda.

Najlepiej to widać w przypadku woblerów "nielotów" .

Dla mnie przy dynamicznym wyrzucie najbardziej newralgiczna jest pierwsza faza wyrzutu tuż po puszczeniu kciukiem szpulki gdy szpulka kręci się z największą prędkością.

W ostatniej fazie gdy przynęta wyhamowuje tuż przed kontaktem z wodą nie mam problemów. 

Zjawisko to super widać, kiedy używa się stosunkowo wolnego wędziska i lekkiej, szybko startującej szpuli.

Może zatem odśrodkowy sprawdziłby się lepiej?

Kwestia gustu . Ja wolę zdecydowanie magnetyk. Plus magnetyka jest taki że jest regulowany z zewnątrz, odśrodkowy dużo rzadziej.

Szkoda, że docisk szpuli jest często ignorowany. I to zarówno w przypadku hamulców magnetycznych, jak i odśrodkowych. Docenia się go w momencie, kiedy ma się do czynienia np. tylko z dwoma bloczkami, albo nieprecyzyjnym magnetykiem. Dzięki niemu można odkryć drugie życie multiplikatora.

Edytowane przez Koincydencja
  • Like 2

Szkoda, że docisk szpuli jest często ignorowany. I to zarówno w przypadku hamulców magnetycznych, jak i odśrodkowych. Docenia się go w momencie, kiedy ma się do czynienia np. tylko z dwoma bloczkami, albo nieprecyzyjnym magnetykiem. Dzięki niemu można odkryć drugie życie multiplikatora.

Ja używam :). Chyba najbardziej przydatny jest we współpracy z odśrodkowym.

• Like 3

Witam, fizyczne zjawiska zachodzące w castingu są fascynujące i charakterystyczne dla tej metody.

Np. wyrzucany ciężarek przekazuje pęd szpuli. Obraca ją i traci na tym część energii, zmniejsza przez to swoją prędkość. Szpula doznaje odrzutu z bezwładności, zostaje szarpniętą. Jednoczesne zmniejszenie prędkości ciężarka i szarpniecie szpuli zawsze luzuje napięcie linki. Żeby nie dopuścić do 'wstawania' linki na szpuli i 'odstrzału' przynęty, przed wyrzutem ciężarka, trzeba włączyć hamulce rzutowe oraz równoważyć 'cw' i szpuli.

Łowie już trochę w ten sposób ale ciągle budzi to moje emocje, chyba nie popadam w rutynę, nie mogę się znudzić, narzucać, wszystkiego przewidzieć do końca, mylę się... Kombinacja specyficznego sprzętu, wcześniejsze jak w spinningu zwalnianie szpuli palcem, ekscytujące wstawanie linki na szpuli, kosztowne odstrzały lub ulubionych przynęt, skomplikowane brody, fatalne zakleszczenia linki na szpuli, rozplątywanie – nawet to polubiłem... :)

Jak można to chować się jeszcze za tarczami hamulca, koniecznie. Pozdrawiam

• Like 5

• 2 tygodnie później...

Witajcie koledzy, próbuję zorientować się ile może być warta czteroletnia tatula 103hl-tw w wersji jdm w stanie bdb. Będę wdzięczny za podpowiedzi, pozdrawiam, Marek

Ja za moje używane Tatule CT100HSL i Tatulę 100HSL płaciłem od 400-500 PLN

Sorry, mam spóźniony zapłon. W tym wieku tak bywa, ale za to dziewczyny to lubią... ;) :P

Moniikaaa! Dziewczyny naprawdę lubią jak Alek zaczyna się śmiać pięć minut po dowcipie? ????????

Pewnie gdzieś było... czym się różni 103 od 100 czy 200?

• Like 1

100 to nie na rynek Japan. 103 już tak. Wielkości te same. Różnica w dizajnie. Mam pierwszy wypust setki w wersji Type R. 103 mi się nie podobała. No, ale później weszły wersje CT, z bardziej kompaktowym korpusem. A później wariacje  typu SV itd. Coby nie mówić, należy stwierdzić, iż Tatula zamieszała ostro na rynku multików. Na pewno odebrała firmie Shimano sporo klientów. Dlaczego Typa R? Bo jest predysponowana moim zdaniem do lżejszych zadań, niż zwykła Tatula. Na pewno też ma lepszą kulturę pracy.

Edytowane przez Novis
  • Like 2

• 4 tygodnie później...

Witam serdecznie.

Szanowna grupo mam pytanie.

Proszę was bardzo podajcie mi różnice między Daiwa Tatula SV TW 103HSL a Daiwa Tatula Type- R 100 XSL.

Proszę bardzo o różnice oprócz tego że Type-R ma większe przełożenie a co oprócz tego ?

Pozdrawiam serdecznie.

Witam serdecznie.

Szanowna grupo mam pytanie.

Proszę was bardzo podajcie mi różnice między Daiwa Tatula SV TW 103HSL a Daiwa Tatula Type- R 100 XSL.

Proszę bardzo o różnice oprócz tego że Type-R ma większe przełożenie a co oprócz tego ?

Pozdrawiam serdecznie.

Przede wszystkim model SV ma inny, nowszy model hamulca Stress Free, poczytaj sobie w sieci. Inny rozmiar szpuli, pewnie też jakaś różnica w wadze i detalach. SV jest bardziej pod L/ML casting, a Type R M/MH. To tak w skrócie.

• 3 tygodnie później...

Przede wszystkim model SV ma inny, nowszy model hamulca Stress Free, poczytaj sobie w sieci. Inny rozmiar szpuli, pewnie też jakaś różnica w wadze i detalach. SV jest bardziej pod L/ML casting, a Type R M/MH. To tak w skrócie.

no własnie  skusiłem się na SV TW z myślą własnie o ML w granicach 5-15gr,jestem bardzo ciekawy jak sobie poradzi

po serwisie została również odchudzona do 199,5gr

Edytowane przez didi

no własnie skusiłem się na SV TW z myślą własnie o ML w granicach 5-15gr,jestem bardzo ciekawy jak sobie poradzi

po serwisie została również odchudzona do 199,5gr

Co zmieniłeś? Tylko szpulka czy coś jeszcze poszło w tuning? Ja mam 103 z lekka szpulka z roro i 5 g już lata elegancko

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...

Co zmieniłeś? Tylko szpulka czy coś jeszcze poszło w tuning? Ja mam 103 z lekka szpulka z roro i 5 g już lata elegancko

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

Sorry ale nie zasnę....

Powiedz mi a ile co latało na oryginalnej skoro na roro lata ci już 5????

Wysłane z mojego S60 przy użyciu Tapatalka

• Like 2