RafałWrocław Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Mifek na oryginalnej szpuli to tylko guma 5cali z główka 30g ale musi wiać w plecy ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszkosciukiewicz Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Sorry ale nie zasnę....Powiedz mi a ile co latało na oryginalnej skoro na roro lata ci już 5???? Wysłane z mojego S60 przy użyciu TapatalkaKomfortowo od 5 g glowka + guma, teraz rzucam wobkami po 4,5-5 g na zadowalające mnie odległości Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 8 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2020 korba +lozyska,szpula orginalnajest i szpula z ali,8gram z nawinięta 8lb linka,gdzie orginalna pełna tej samej linki 19,6gram,różnica sporazobaczymy wkrótce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 (edytowane) Małe pytanko do fachowców.Czym różni się tatula ct od zwykłej tatuli? Edytowane 15 Lipca 2020 przez albercik2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Ma bardziej kompaktową ( a więc zwartą i mniejszą) obudowę. Może się bardziej podobać od zwykłej, choć to kwestia gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Dzięki serdeczne.Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Małe pytanko do fachowców.Czym różni się tatula ct od zwykłej tatuli?Węższa szpulka, mniejsza waga i poliki z obu stron plastik. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 25 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2020 Wchodzi Tatula TWS 300 https://daiwaproductshowcase.com/products/tatula-300https://www.daiwa.com/scandinavia/contents/reels/tatula_tws_300/index.htmlhttp://www.tackletour.com/reviewicast20daiwatatula.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 25 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2020 Tego brakowało do pełni szczęścia, ale cena nie rozpieszcza, 329 oiro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 25 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2020 Kozak - biorę pewnie. 326 gramów to niedużo w porównaniu np. do takiego Toro Best. Korba 11 cm to jak dla mnie bomba - we wszystkich multikach taką mam.Szkoda że nie wszystkie łożyska CRBB, może trzeba zaczekać na wersje Coastal lub HD.Najmniejszy nawój 85 cm to tez trochę dużo do ciężkich gum 200-300 gramów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 25 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2020 Przy takiej masie przynęt, takiej biskości wodzika i niezsynchronizowanym wodziku nie wiem czy będzie szał. Waga chyba jednak też z nóg nie zwala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 25 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2020 Przy takiej masie przynęt, takiej biskości wodzika i niezsynchronizowanym wodziku nie wiem czy będzie szał. Waga chyba jednak też z nóg nie zwala.Ty tak serio? Szał będzie na 100%Lżejszy od Tranxa, nieco cięższy od Lexy, a synchronizacja wodzika? toż to TWSbardziej mnie martwi cena i wysoki nawój, ale może w innych wersjach będzie coś wolniej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 25 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2020 (edytowane) Jak ryba pociągnie linkę z hamulca poza to, co było nawinięte po wyrzucie, w skrajnym przypadku kąt linki na wodziku może być nie taki mały. TWS pomaga przy wyrzucie, ale przy holu już niekoniecznie. Co do synchronizacji miałem na myśli, że wodzik blisko szpuli (dzięki TWS'owi) i brak synchronizacji (co jest naturalne w TWS) sprzyja możliwemu sporemu kątowi linki nawiniętej na szpulę. Mocno ustawiony hamulec walki + spory kąt = ?A tak poważnie, to jakie realne zalety względem Lexy 300? Przy tej masie przynęt, TWS ma aż takie znaczenie? Edytowane 25 Lipca 2020 przez radeqs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 25 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2020 (edytowane) Ale czy w Tatuli wodzik jest aż tak blisko szpuli? Na pewno nie bliżej niż w innych porównywalnych konstrukcjach.Idąc tym tropem, wszystkie młynki bez synchronizacji miały by poważne problemy z wodzikiem podczas holu większych ryb, a tak przecież nie jest, wodziki nie są z masła. Nie obraź się, ale Twoje argumenty są mocno nie trafione, spójrz tylko na popularność Tatuli na rynku, myślę że będzie szał w trampkach, wątek odżyje A co do zasadności wprowadzania nowego modelu, z punktu widzenia producenta lepiej jak jest więcej, klient kupuje oczami więc musi być dużo modeli (często nie wiele się od siebie różniących) żeby każdy znalazł coś dla siebie.Przejrzyj sobie katalog Abu - oczopląs, a różnice? dwa łożyska więcej, bla bla.. hamulec mocniejszy o 2 kg, bla... ładny kolorek, bla bla.. jeszcze mocniejszy, jeszcze zajebistszy, bla bla bla... marketingowy bełkot.Realne zalety względem Lexy? - być może żadne, kogo to w firmie obchodzi, nowy model = nowe zyski.Powiem Ci jak będzie i obstawiam że dużo się nie pomylę...Teraz wprowadzają nowy model - cena kosmos, rynek się nasyci i za 2-3 latka wejdą nowe wersje jak @godski pisze - HD, Coastal, custom, LTD... itp.. itd Kasa się musi zgadzać pozdrawiam Edytowane 25 Lipca 2020 przez drChlubicz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 25 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2020 Mam porównanie Lexy do Tatuli. Wodzik w Lexie jest dużo dalej od szpuli niż w Tatuli (zbliżenie wodzika stało się możliwe dzięki TWS). Ciekawe z ilu elementów będzie się składał hamulec walki. Jeśli tak jak w mniejszych modelach z jednej tarczy ciernej to jeszcze raz powtórzę -użytkowego szału moim zdaniem nie będzie. Marketingowy może i owszem - "lepsze" wrogiem dobrego. TWS świetnie sprawdza się w niższej klasie wagowej. Czy jest potrzebny/przydatny w klasie 300, zobaczymy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 26 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2020 (edytowane) Na tych obrazkach widać różnicę między proporcjami szerokość szpuli/odległość wodzika, o której marudzę (na przykładzie między Tatula 200 i Lexą 300). Edyta: OK, chyba moje marudzenia rzeczywiście są bezpodstawne. Teraz znalazłem zdjęcie Tatuli 300 w tym samym rzucie i wodzik jest dużo dalej niż w mniejszych modelach. Niestety bez wnikania w szczegóły pomyślałem, że zrobili proporcjonalnie większą wersję, ale jednak nie. Kajam się więc za wprowadzenie w błąd. Edytowane 26 Lipca 2020 przez radeqs 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 26 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2020 :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 27 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 Jasny gwint jakby za mało było wydatków.Zaczynam zbierać w świnkę, może styknie jak pierwsze używki się pojawią 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid75 Opublikowano 28 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 Tego brakowało do pełni szczęścia, ale cena nie rozpieszcza, 329 oiro Ja znalazłem w szwedzkim sklepie po 290euro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 28 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 Namiar dasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpinDoktor Opublikowano 28 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 Może tu się uda zasięgnąć opinii: Zastanawiam się czy do wędki o wyrzucie 10-30 g. wystarczy mi Tatula 2020 czy inwestować dwa razy więcej PLN w ostatni wypust Metanium? Czy różnice użytkowe warte są tych pieniędzy?Wędka Shimano Poison Adrena. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 29 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2020 Na pewno spotkasz się z różnymi opiniami, bo jedni lubią łowić, a drudzy chwalić się cenami sprzętu.Moim zdaniem Tatula to taki "GLOF" wśród multiplikatorów - nie zachwyca pięknością, nie góruje ceną, ale w pełni zaspokaja potrzeby użytkownika.Mam trzy egzemplarze, każdy z inną szpulą, każdy sparowany z innym wędziskiem. Obsługują mi zestawy od 1-4(6)g/4lb do 14-35g/20lb i nie mam zastrzeżeń do ich funkcjonowania.Takie jest moje zdanie, a Ty zrobisz jak będziesz uważał za stosowne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 29 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2020 Może tu się uda zasięgnąć opinii: Zastanawiam się czy do wędki o wyrzucie 10-30 g. wystarczy mi Tatula 2020 czy inwestować dwa razy więcej PLN w ostatni wypust Metanium? Czy różnice użytkowe warte są tych pieniędzy?Wędka Shimano Poison Adrena.https://www.youtube.com/watch?v=CzLgbkLheMU 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 29 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2020 Proponowana cena na tatule 300 w Szwecji będzie 290e.Chyba już czas na ruch Shimano i wypuszczenie nowego Tranxa. Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 29 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2020 Może tu się uda zasięgnąć opinii: Zastanawiam się czy do wędki o wyrzucie 10-30 g. wystarczy mi Tatula 2020 czy inwestować dwa razy więcej PLN w ostatni wypust Metanium? Czy różnice użytkowe warte są tych pieniędzy?Wędka Shimano Poison Adrena.Tatuli 2020 w rękach nie miałem. Do uncjowego kijka, w praktyce czasem przeciążanego Sliderem 10F czyli 35g stosowałem Tatkę 100 Type R i "zwykłą" 100. Obie dawały radę bez problemów. Teraz, na stałe, podpietą mam T-Rkę, bo druga obsługuje kijek o dwukrotnie wyższym CW. Wg mnie nie warto przepłacać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi