raven88 Opublikowano 29 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2020 Na pewno spotkasz się z różnymi opiniami, bo jedni lubią łowić, a drudzy chwalić się cenami sprzętu.Moim zdaniem Tatula to taki "GLOF" wśród multiplikatorów - nie zachwyca pięknością, nie góruje ceną, ale w pełni zaspokaja potrzeby użytkownika.Mam trzy egzemplarze, każdy z inną szpulą, każdy sparowany z innym wędziskiem. Obsługują mi zestawy od 1-4(6)g/4lb do 14-35g/20lb i nie mam zastrzeżeń do ich funkcjonowania.Takie jest moje zdanie, a Ty zrobisz jak będziesz uważał za stosowne. To, że masz 3 Tatule i jesteś z nich zadowolony nie oznacza, że droższe kołowrotki nie są lepsze i że ludzie, którzy je kupują robią to po to żeby chwalić się ich ceną. Taka opinia świadczy raczej o Twoich kompleksach w temacie cen sprzętu. Odpowiedzieć na tak postawione pytanie powinien ktoś kto łowił Tatulą i Metanium i potrafi ocenić, czy warto dopłacać do Shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpinDoktor Opublikowano 29 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2020 https://www.youtube.com/watch?v=CzLgbkLheMUDzięki kolego za link. Oglądałem filmiki tego kolesia i prawdopodobnie pójdę tą drogą. Nawet moja wędka do której potrzebuje kołowrotek to jak z filmu Poison Adrena. Chcę zlepić trzeci zestaw, mam Revo Beast, Curado DC i 3cią wędkę która czeka by ją z czymś sparować. Kusiło mnie aby sprawdzić nową Daiwe (pewnie by się nie pogryzły z Shimano ale...) Ciekawi mnie jeszcze tylko w jakim przedziale wagowym Metanium najlepiej się czuje? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 29 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2020 To wątek o Tatuli 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Panowie pytanie(może coś już było ale nie moge się dokopać)Czy ktos posiada poniższą szpulkę do Tatuli SV(tej pierwszej wersji)i może opisac jak to działa w porównaniu do oryginału?https://pl.aliexpress.com/item/4001252214113.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.200e635964DkRm&algo_pvid=4266df8f-4a17-4b76-a942-d9879da09315&algo_expid=4266df8f-4a17-4b76-a942-d9879da09315-1&btsid=0b0a182b15974208024423990eb6de&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teetee Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Z racji, że jestem właścicielem trzech tytułowych mulitków, podzielę się moimi małymi spostrzeżeniami. Tatula HD względem zwykłej tatuli jest świetnie nasmarowania i działa ultra płynnie. Nawet względem Shimano Curado DC pracuje sporo lżej, choć minimalnie mniej "maślanie”. Natomiast zwykle tatule wymagają absolutnie solidnego smarowania, od nowości mają z tym problemy. Dopiero po solidnym serwisie pracuja mega płynnie i lekko. Przy cenie ~360-390zl w promocji na Aliexpress ten multik nie ma żadnej konkurencji. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 szpulka 6g do tatulki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 (edytowane) Moja najlżejsza szpula do Tatuli CT 100HSL waży 5,6gPraca na ceramicznych łożyskach jest na poziomie wystarczającym do podania dobrym wędziskiem (1-4g/4lb), przynęt już od 3,4g na 15-20m. Najlżejsza jaką udał się rzucać 2,4g, ale rzuty krótkie, w granicach do 5m. Jeśli ciurek wąziutki, to z Bogiem sprawa, ale na większe odległości zabawa bez sensu. Edytowane 16 Września 2020 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Panowie proszę o doradzenie, planuje kupić coś pod jerki typowo. Gramatura to 20-100 czasem 120. Na ogół używam CC 201. Ale w zapas chce kupić coś z Daiwa bo i z ciekawości bo nie mam Jeszcze nic z tej firmy ale i na zapas na wyjazdy. Który model najlepiej wybrać i rozmiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval75 Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Panowie proszę o doradzenie, planuje kupić coś pod jerki typowo. Gramatura to 20-100 czasem 120. Na ogół używam CC 201. Ale w zapas chce kupić coś z Daiwa bo i z ciekawości bo nie mam Jeszcze nic z tej firmy ale i na zapas na wyjazdy. Który model najlepiej wybrać i rozmiar?Ja bym brał Tatule HD200. Bo jak rozumiem o Tatule pytasz ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Tak typowo z tatuli. Tylko kwestia która najleiej wycelowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiECIA Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 (edytowane) Szanowni, czy możecie mi podpowiedzieć gdzie w hierarchii modelu Tatula mam pozycjonować zakupiony model FW 100XSL? To moje pierwsze kroki w castingu i pierwszy, pozwalający jako tako wędkować, multik:) Zanim zadam pytanie staram się pochłonąć jak najwięcej wiedzy już napisanej, ale nigdzie nie spotkałem się z informacjami na temat tego FW Ba, chcąc doposażyć go np. w Drag Klik, zupełnie nie wiem który zestaw wybrać, w ofercie nie występuje niby FW, ale nie zdziwię się, że to model analogiczny do jednego z innych. To samo tyczy na przykład łożysk, ewentualnych modyfikacji, itd.. Podpowiecie co kupiłem? Kupiłem ten:https://www.tackledirect.com/daiwa-tatula-fw100-60th-anniversary-baitcasting-reels.html?fbclid=IwAR3l3qW4fGoq9Kkr-4cbScmI_g-miNlnhyglAq245NPeIlwPtTkT8X-NttQ Piotrek. Edytowane 16 Września 2020 przez PiECIA 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Tak typowo z tatuli. Tylko kwestia która najleiej wycelowacTą ze starego wypustu, model 2017/2018 z napisemtype HD na górze, tylko nie pytaj mnie dlaczego, bo nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Tą ze starego wypustu, model 2017/2018 z napisemtype HD na górze, tylko nie pytaj mnie dlaczego, bo nie wiem A jeszcze lepiej HD Limited albo niebieską Coast Inshore TW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Hd ltd widzę jest sporo ofert. Niebieski już ciężej. Więc tego ltd przygarne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Pod jerkowanie do 100g z małym plusem mam HD200HSL, pod swimbaity i gumy to przełożenie jest wg mnie zbyt szybkie, wiec mam wolniejszą alternatywę od ABU. Ale do jerków HSL jest okej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 Szanowni, czy możecie mi podpowiedzieć gdzie w hierarchii modelu Tatula mam pozycjonować zakupiony model FW 100XSL? To moje pierwsze kroki w castingu i pierwszy, pozwalający jako tako wędkować, multik:) Zanim zadam pytanie staram się pochłonąć jak najwięcej wiedzy już napisanej, ale nigdzie nie spotkałem się z informacjami na temat tego FW Ba, chcąc doposażyć go np. w Drag Klik, zupełnie nie wiem który zestaw wybrać, w ofercie nie występuje niby FW, ale nie zdziwię się, że to model analogiczny do jednego z innych. To samo tyczy na przykład łożysk, ewentualnych modyfikacji, itd.. Podpowiecie co kupiłem? Kupiłem ten:https://www.tackledirect.com/daiwa-tatula-fw100-60th-anniversary-baitcasting-reels.html?fbclid=IwAR3l3qW4fGoq9Kkr-4cbScmI_g-miNlnhyglAq245NPeIlwPtTkT8X-NttQ Piotrek.Myślę że kupiłeś po prostu tą:(link przypadkowy)https://max-fish.pl/product-pol-17361-10710-060-DAIWA-MULTIPLIKATOR-TATULA-100-60th.html?utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&gclid=Cj0KCQjwtZH7BRDzARIsAGjbK2aFn_37GR3ftLscqrSzeeTNtAfv3-XbBj6tjsG-4CKuSQuJ7ZHlZWkaAmYWEALw_wcBZwykła Tatula,parę ozdobnych szczegółów na budzie i wysokie przełożenie(potrzebne Ci takie?).Co do clickera:https://www.ebay.com/itm/Clicker-Drag-for-Daiwa-Tatula-series-Baitcasting-Reels-Tuning-Washers-Kit-/264138719466Jak klikniesz select to wyświetli Ci się cała lista do których linkowany set pasuje,Twoja tez tam jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiECIA Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 (edytowane) Myślę że kupiłeś po prostu tą:(link przypadkowy)https://max-fish.pl/product-pol-17361-10710-060-DAIWA-MULTIPLIKATOR-TATULA-100-60th.html?utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&gclid=Cj0KCQjwtZH7BRDzARIsAGjbK2aFn_37GR3ftLscqrSzeeTNtAfv3-XbBj6tjsG-4CKuSQuJ7ZHlZWkaAmYWEALw_wcBZwykła Tatula,parę ozdobnych szczegółów na budzie i wysokie przełożenie(potrzebne Ci takie?).Co do clickera:https://www.ebay.com/itm/Clicker-Drag-for-Daiwa-Tatula-series-Baitcasting-Reels-Tuning-Washers-Kit-/264138719466Jak klikniesz select to wyświetli Ci się cała lista do których linkowany set pasuje,Twoja tez tam jest.O, jednak jest i dla tego modelu klikadło, bardzo dziękuję za URL-a.Co do samego zakupu, pytając "co kupiłem" chodziło mi o to, że nie wiedziałem, czytając wszystkie posty o tym młynku, do którego z wymienianych, mogę zastosować analogie do mojego modelu. I bardziej o to mi chodziło, choć nadal nie wiem, czy "zwykła Tatula" ma jakąkolwiek do innych modeli No ale to pierwsze dni w castingu, wdrożę się. Co do przełożenia wiedziałem co robię, aż tak w ciemię bity nie jestem, to zamierzone Teraz mając jakiś pogląd i wyobrażenie na sprzęt i nową dla mnie metodę połowu, będę sobie budował zaplecze sprzętowe, według potrzeb i fantazji:) Edytowane 18 Września 2020 przez PiECIA 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 Limitowana wersja na 60 lecie Daiwy pewnie.Lżejsza od zwykłej 100-ki plus ozdobniki. To celebrate 60 long years of outfitting anglers with the latest innovative technologies, Daiwa has produced a limited run of these cosmetically unique Tatula 100 Baitcasting Reels. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiECIA Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 (edytowane) Limitowana wersja na 60 lecie Daiwy pewnie.Lżejsza od zwykłej 100-ki plus ozdobniki. To celebrate 60 long years of outfitting anglers with the latest innovative technologies, Daiwa has produced a limited run of these cosmetically unique Tatula 100 Baitcasting Reels. No i ma podziurawioną szpulkę ( i lekko niższy profil, znaczy do kija ma bliżej ponoć od klasycznego wypustu), czy to oznacza, że lżejszą, nie wiem Wiem natomiast, że mocno zaszczepiłem się castem, zupełnie nie pojmuję, że dopiero teraz Edytowane 18 Września 2020 przez PiECIA 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 (edytowane) (...) Teraz mając jakiś pogląd i wyobrażenie na sprzęt i nową dla mnie metodę połowu, będę sobie budował zaplecze sprzętowe, według potrzeb i fantazji:)Tak 3maj! Edytowane 19 Września 2020 przez Alexspin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 20 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 No i ma podziurawioną szpulkę ( i lekko niższy profil, znaczy do kija ma bliżej ponoć od klasycznego wypustu), czy to oznacza, że lżejszą, nie wiem Wiem natomiast, że mocno zaszczepiłem się castem, zupełnie nie pojmuję, że dopiero teraz jak bys chciał jakies kijki sobie z nią wypróbować to daj znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiECIA Opublikowano 21 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 jak bys chciał jakies kijki sobie z nią wypróbować to daj znać Wiem Pawełku, że na Ciebie można liczyć;-) Ale, jak wspomniałem Mariuszowi, nie będę błahostkami szanownych czterech Ci zawracał. Aktualnie bawię się sklepowym chrustem, co ciekawe, nawet z Okumą Psycho Perch 7-32g jest to naprawdę fajne przeżycie:) Krystalizuje się wizja tego, czego nie chce w lekkim castingu, a czego mi brakuje względem Okumki. Równolegle zestawię coś dla większych przynęt i jak zacznie się ból głowy, dzwonię! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 21 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 ...chodzi o to żebys zanim zaczniesz kupować posprawdzał sobie różne warianty u mnie, zanim wpadniesz w spirale zakupową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maximus Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 Czy Tatula 300 jest już dostępna w Polsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 Na pewno jest dostępna w stanach, przed chwilą prawie kupiłem U nas w sklepie dowiedziałem się że będą w sprzedaży od 2021. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi