Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzieś na fejsowej grupie Daiwy mignął mi wpis jakiegoś testera że Tatula 300 jest opisana do 140 g, ale ni w ząb nie mogę tego teraz odkopać, jak odkopię to oczywiście wkleję linka.

Spoko, pewnie jest tak jak ten tester piszę, a że tak zrobie mały offtop, jak się ma tatula 200 do Abu Revo Beast 41, bo też rozważam. Chyba też mocna maszyna :)

• Like 1

Spoko, pewnie jest tak jak ten tester piszę, a że tak zrobie mały offtop, jak się ma tatula 200 do Abu Revo Beast 41, bo też rozważam. Chyba też mocna maszyna :)

Beast lepiej rzuca ( większa rozpiętość gramatury) i hamulec w beast to jak skrzynia automatyczna w samochodzie ( plyyynny) tatula to manual ale precyzyjny[emoji6][emoji41]. Tatula za to aksamitnej kręci jak by przynęta spadła i zwijasz sama linke[emoji848], nie ze beast jest gorszy tylko subtelnie „twardszy”. [emoji4][emoji848]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 2 tygodnie później...

Witam

Oto skrót mojej wymiany mejli z Daiwa UK odnośnie maksymalnej masy przynęt nowej Tatuli 300.

P:

Hi

What is the maximum lure weight to fish with Tatula 300?

Is it 140g or can be more, mostly swimbaits and rubber shads.

Thank You

Michal

O:

Hi Michal,

The reel will handle lures 140g no problem.

Regards,

Kris Smith.

P:

Hi Kris   Thanks for answer

How about more then 140?  Can go with 170? or it's too much?

Regards

Michal

O:

Hi Michal,

Up to around 180g-200g

Regards,

Kris.

Także jakby co, mamy to czarno na białym ;) 

• Like 1

Witam

Oto skrót mojej wymiany mejli z Daiwa UK odnośnie maksymalnej masy przynęt nowej Tatuli 300.

P:

Hi

What is the maximum lure weight to fish with Tatula 300?

Is it 140g or can be more, mostly swimbaits and rubber shads.

Thank You

Michal

O:

Hi Michal,

The reel will handle lures 140g no problem.

Regards,

Kris Smith.

P:

Hi Kris   Thanks for answer

How about more then 140?  Can go with 170? or it's too much?

Regards

Michal

O:

Hi Michal,

Up to around 180g-200g

Regards,

Kris.

Także jakby co, mamy to czarno na białym ;)

Śmieszne to, nie ma czegoś takiego jak max dla danego multika. 

• Like 2

Śmieszne to, nie ma czegoś takiego jak max dla danego multika. 

@godski, czepiasz się słówek, oficjalnie może i nie ma, ale chyba zgodzisz się że 100g dla takiej np Tatuli SV czy jakiegoś Revo MGX to za dużo, zresztą ludzie co chwilę o to pytają i dostają dość konkretne odpowiedzi.

Odległości od pazura do końca dolnika też próżno szukać w katalogach, a dla użytkowników jest to jeden z ważniejszych parametrów.

A posiada ktos ta tatule 300 ? Ciekaw jestem jak to sie ma w porównaniu do lexy 300

Też jestem ciekaw, jeżeli ktoś z Trójmiasta posiada tą 3-setkę to chętnie się umówię na testy i porównanie do Lexy.

Edytowane przez drChlubicz

Poniekąd sami tworzymy kanony, przeto domyślam się o co Andrzejowi chodzi. Panowie, coś takiego chodzi u mnie przy kiju do 100g:

https://pl.aliexpress.com/item/32824448038.html

Nawet nie jęknie, hamulec działa płynnie. I plecionka nie jakieś tam japońskie PE ileś tam, tylko chiński Kastking opisany jako 20 lb, a nawinięty dlatego,że dobry, tani i niebieski, co ma dla mnie znaczenie, zważywszy, iż młynek jest przyczepiony do ABU Vollatile. :P

• Like 2

Poniekąd sami tworzymy kanony, przeto domyślam się o co Andrzejowi chodzi. Panowie, coś takiego chodzi u mnie przy kiju do 100g:

https://pl.aliexpress.com/item/32824448038.html

Nawet nie jęknie, hamulec działa płynnie. I plecionka nie jakieś tam japońskie PE ileś tam, tylko chiński Kastking opisany jako 20 lb, a nawinięty dlatego,że dobry, tani i niebieski, co ma dla mnie znaczenie, zważywszy, iż młynek jest przyczepiony do ABU Vollatile. :P

Też domyślam się o co Andrzejowi chodzi, ale myślę że są realne i uzasadnione powody dla których dyskusje typu: "...ile ten młynek pociągnie, a od ilu startuje"  się toczą, wszak każdy z nas chce mieć zestaw optymalnie skomponowany, wygodny w użyciu i zdolny stawić czoła obciążeniom jakim będzie poddawany. Osobiście wiele razy skorzystałem z rad tego typu (dlatego tu jestem),  a że nikt nie podaje takich danych oficjalnie, to już inna kwestia.

edit:

Piotrze prosiłbym o namiar na tą plecionkę.

dzięki

Edytowane przez drChlubicz

Może teraz: Wziąłem szpulę od kumpla. Starcza na dwa średnie multiki. Jak widzę, teraz jest nieco droższa. Łódź team kupił jakieś 2 lata temu parę szpulek, w różnych kolorach. Nikt z chłopaków nie narzeka. Jest sporo pozytywnych opinii o tej lince. Ma wadę. Lubi pić wodę, co przy ujemnych temp.może być irytujące. Poza tym, mocna , nie strzępiąca się. Przy ciężkim łowieniu raczej nie wykrywam innych wad.

post-47765-0-38051800-1610132919_thumb.jpg

post-47765-0-60443200-1610132976_thumb.jpg

Edytowane przez Novis
  • Like 3

• 1 miesiąc temu...

Moim zdaniem żadna a jak już to znikoma, sprawdzałem tylko organoleptycznie ręką przed i po ciągnąc za plecionkę w różnych nastawach. Po zakręceniu hamulca na max szpula stoi i nie idzie jej ruszyć. Sam hamulec działa nadal płynnie. W miejsce tej oryginalnej cienkiej carbonowej podkładki idzie pełna więc tutaj teoretycznie siła hamulca powinna wzrosnąć. Ja tam osobiście nie widzę różnicy, a jak już jest, to dla mnie nie zauważalna.Trzeba by to sprawdzić na jakimś urządzeniu dokładnie. Sam nie mam za bardzo na czym to sprawdzić dokładnie. Oby trafił się taki szczupak co by ten hamulec nie dał rady :)

Chociaż porównując do revo beast to czuć że w bestii jednak hamulec jest dużo mocniejszy

Edytowane przez mepps
  • Like 1