Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

W wersji HD dwa spośród siedmiu łożysk są nierdzewne (CRBB) ale to mało ważne, największa różnica jest taka że HD jest lakierowana na piękny, granatowy, mieniący się w słońcu kolor  :wub:

PS

Do podanej gramatury sprawdza się u mnie na tyle świetnie, że kupiłem drugą. :rolleyes:

Edytowane przez drChlubicz
  • Like 2

Witam,

Posiadam Tatule 100HSL którą kupiłem lata temu pod jerki ale się nie wciągnąłem i przeleżała w szafie 5 lat. W tym roku postanowiłem ponownie spróbować casta ale tym razem pod kątem dużych okoni i sandaczy na lekko z opadu łowiąc z  belly boat. Do tego mam kij DRAGON CXT SuperFast SF-X cast. 1.98m 5-25g i nawiniętą plecionkę Spiderwire Stealth Smooth 8 150m 0.11mm . Wczoraj i dzisiaj byłem porzucać testowo i ogólnie był dramat. Przy większości rzutów był moment "zacięcia się" i szarpnięcie a w konsekwencji brody. Rzucałem głównie 3 calowymi gumami na 5-7g główkach. Próbowałem różnych ustawień docisku szpuli i hamulca magnetycznego ale na niewiele się to zdało. Moja technika rzutów pozostawia wiele do życznia ale pamiętam, że łowiąc małymi i średnimi jerkami w ogóle nie miałem takich problemów i tutaj moje pytanie co może być przyczyną takiej sytuacji?

- coś nie tak z multikiem?

- za cienka lub źle nawinięta plecionka (miałem wrażenie jakby wżynała się między zwoje i to powodowało szarpnięcie ale nie jestem pewny bo ciężko było to uchwycić w momencie rzutu), jeżeli chodzi o nawój to wydaje mi się równy, dzisiaj też pływałem na belly i wyciągnałem jej sporo w wodzie i potem szybko nawinąłem ale nie pomogło

- za lekkie przynęty? a jeżeli tak to czy zakup lżejszej szpuli z aliexpres pomoże?

- a może jeszcze coś innego?

Bardzo proszę o rady bo nie chcę się znowu zniechęcić.

Z góry dziękuję za pomoc.

Primo - sprzęt

-zmień plecionkę na 4X, jest trochę sztywniejsza, ale w cascie to nie przeszkadza, a często wręcz pomaga, na początek Mikado fine 0.12 powinno być ok, nie zrujnuje kieszeni a znacznie ułatwi zabawę, nawiń na mokro i możliwie najciaśniej

-zastosuj cięższe przynęty, na początku nauki nie schodź poniżej 15g całości, przynęta powinna być lotna i tania, docenisz to przy odstrzałach, wahadła, tanie jerki i mięsiste gumy będą najlepsze (kolejność nie przypadkowa)

-Okonie na casta póki co sobie odpuść, skup się na Szczupakach i Sandaczach, większymi/cięższymi wabiami łatwiej się rzuca

Secundo - ustawienia

-docisk szpuli ustaw tak żeby nie było luzu osiowego, czyli żeby szpula nie ruszała się na boki, a potem dokręć jeszcze pół obrotu

(Na nakrętce docisku maźnij kropkę flamastrem olejnym aby mieć punkt odniesienia w jakiej poz. się znajduje)

-magnetyk na poz. 12-14, rzuty będą krótkie, ale brody nie powinny się zdarzać,

-załóż wahadło lub taniego jerka (dobrze latają), z uporem maniaka rzucaj, rzucaj, rzucaj...

-przy wpadnięciu przynęty do wody, koniecznie hamuj szpulę kciukiem, kontroluj szpulę po rzucie, luźne zwoje nawijaj przez palce

-unikaj rzucania pod wiatr (przynajmniej na początku), łatwo o brodę

-nie skupiaj się na odległości lecz na płynności rzutów

Po pewnym czasie (kilka/naście/dziesiąt godzin nad wodą) rzuty będą coraz płynniejsze, co kilka rzutów luzuj magnetyk o jeden klik, aż dojdziesz do poz 8-9 i tak na razie zostaw, docisk szpuli luzuj ostrożnie,  zajrzyj też na YT, jest sporo filmów o ustawieniach i rzucaniu castem.

Tatula to ogólnie wdzięczny i przyjazny dla użytkownika multik (mój ulubiony), o ile nie jest uszkodzony/zajechany i w miarę dobrze ustawiony, takie historie nie powinny mieć miejsca lub szybko przeminąć.

Tyle ode mnie, koledzy na pewno jeszcze coś dodadzą.

I jeszcze prośbeńka od serca - nie zniechęcaj się :highfive:

Edytowane przez drChlubicz
  • Like 7

Ułatwiają i to bardzo zwłaszcza te w wadze około 6 gramów. Pytanie jak bardzo nisko chcesz zejść ? Bo jak bardzo to kij będzie potrzebny. Natomiast co do luzu osiowego to mam inne zdanie. Minimalny, taki ociupinkę powinien być.