Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Tyle to na fabrycznej poleci. Mało tego. Takimi gramaturami tej lekkiej możesz kuku zrobić.

Sławek,mam wrażenie że kolega pisze o pierwszej,już nieco zapomnianej 100 HSL.Moim zdaniem 5g.+7cm gumki nie jest gramaturą którą ten multiplikator sensownie obsłuży na oryginalnej szpulce.Co innego wersja Type R,ta jak najbardziej.

Gdzie brałeś? Potrzebuję coś do 250 gramów i wiem że to będzie to.

https://pl.aliexpress.com/item/1005002363729736.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.184c5c0fdXTtT5

Dla porównania wielkości od lewej 100,200 i 300. W 300 szpula jest 2mm węższa od 200, ale większej średnicy. Kawał porządnego kręcioła

4b7d841c2fcc.jpg

Edytowane przez golenia
  • Like 3

https://pl.aliexpress.com/item/1005002363729736.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.184c5c0fdXTtT5

Dla porównania wielkości od lewej 100,200 i 300. W 300 szpula jest 2mm węższa od 200, ale większej średnicy. Kawał porządnego kręcioła

właśnie miałem prosić Cię o porównanie ;) :good:

SV lepiej rzuca lżejszymi oraz nielotnymi przynętami, hamulec rzutowy jest jakby bardziej precyzyjny, przynajmniej takie są moje odczucia.  U mnie SV jest na kiju 7-28g, a z lekką szpulką - Teton 2-10

Czy warto dopłacać? jak nie chcesz schodzić poniżej 10-12g to chyba nie.

Edytowane przez drChlubicz
  • Like 1

• 4 tygodnie później...

Cześć, posiadam tatulke z ali type-hd 200hl, jaką szpulkę dopasować do niej, lżejszą? Chcę nawinąć około 100m pe2.0, ta z plecionką grubą waży ponad 30g.

Podejdzie bez problemów płytka od "setki" z tych roczników?

Na Ali możesz kupić płytsze szpulki do Tatuli 200.

Cześć, posiadam tatulke z ali type-hd 200hl, jaką szpulkę dopasować do niej, lżejszą? Chcę nawinąć około 100m pe2.0, ta z plecionką grubą waży ponad 30g.

Podejdzie bez problemów płytka od "setki" z tych roczników?

Ja bym nie kombinował tylko kupił dedykowaną do modelu 200, każda powyżej 100 PLN powinna być ok, poniżej tej kwoty to badziewie, ja kupowałem do SV za ok 130 PLN i jest super. No i chyba masz świadomość że lekkie/płytkie szpule mają ograniczenia maksymalnej masy przynęt, np max 20 g, max 15 itp   także jak kupować taką szpulkę to tylko po to żeby zastosować ten multik do lekkiego łowienia. A czy to ma sens to już inna kwestia.

Widzisz BOB, przy pierwszym kołowrotku nie wiemy czego oczekujemy. Miał być do ciężkiej rooty i jest. Chce kupić drugą szpule, nie do ul, 100m pe2.0 do woblerów 15-40g. Przy obecnej szpuli, źle się rzuca poniżej tych 30g. Czym są spowodowane te ograniczenia masy przynęty? Chcę móc rzucić również 50g jak będzie taka potrzeba.

• Like 1

Widzisz BOB, przy pierwszym kołowrotku nie wiemy czego oczekujemy. Miał być do ciężkiej rooty i jest. Chce kupić drugą szpule, nie do ul, 100m pe2.0 do woblerów 15-40g. Przy obecnej szpuli, źle się rzuca poniżej tych 30g. Czym są spowodowane te ograniczenia masy przynęty? Chcę móc rzucić również 50g jak będzie taka potrzeba.

To już nie kumam, chcesz lekką szpulę ale nie do ul, to chyba raczej multik musisz zmienić

Z lekkiej szpulki zapomnij o 40g, powygina się albo co innego, popatrz sobie na Ali, zdjęcia są dość szczegółowe, to są delikatne rzeczy.  A może po prostu cieńsza linkę, zasięg powinien się poprawić.

Edytowane przez drChlubicz
  • Like 3